Léčivý zázvor: S čím vším vám na podzim a v zimě může pomoci?

Léčivý zázvor: S čím vším vám na podzim a v zimě může pomoci?
zdroj: Shutterstock

Palčivé aroma zázvoru je nám známé zejména ze zázvorového čaje, případně z čínské či indické kuchyně. V těchto zemích je však již od dávných dob oslavován zejména jako prostředek pro léčbu nejrůznějších neduhů. Spojte příjemné s užitečným, připravte si lahodný zázvorový čaj a udělejte tak i něco pro své zdraví!

Zázvor je v čínské a indické medicíně používán již od dob starověku, kdy byl užíván pro úlevu od nevolnosti, bolestí žaludku a dalších zdravotních problémů. Zázvor je totiž bohatý na antioxidanty a další cenné mikroživiny, které mohou pomoci předcházet a léčit záněty, infekce nebo dokonce i artritidu. Jedná se nejen o vitaminy A, B1, B2, B6, C a E, ale také o další významné prvky jako je draslík, hořčík, sodík, fosfor, vápník a železo. Vědci také zkoumají jeho potenciál snížit riziko onemocnění jako je cukrovka a rakovina. To vše pro jeho protizánětlivé, antibakteriální a antivirové vlastnosti.

S čím vším tedy může zázvor pomoci?

1. Uleví od plynatosti a zlepší trávení
Některé výzkumy naznačují, že enzymy, které zázvor obsahuje, mohou pomáhat od plynatosti a podporovat produkci trávicích enzymů ve slinivce, čímž prospívají trávení. Kromě toho podporuje střevní peristaltiku, což se může osvědčit jako dobrá prevence či řešení zácpy. Podle dalších studií zabírá také jako prostředek proti nevolnosti a ulevit může dokonce i pacientům po chemoterapiích.

2. Zmírní příznaky nemoci z nachlazení nebo chřipky a sniží zánět
Mnoho lidí používá zázvor, aby se zotavilo z nachlazení nebo chřipky, a to díky jeho schopnosti chránit dýchací systém před viry, které tato onemocnění způsobují. Nejvíce se v tomto směru přitom osvědčil čerstvý zázvor. Metaanalýza 16 klinických studií z roku 2017 rovněž ukázala, že fytochemické vlastnosti zázvoru mají schopnost účinně bojovat proti zánětu.

Vitamín C je nuda! Dejme na podzim šanci černému česneku, adaptogenům nebo zázvoru, říká Michaela Bebová

3. Utiší bolest
Jedna malá studie přišla se zajímavým tvrzením – zkoumáním 74 dobrovolníků vědci zjistili, že 2 g čerstvého zázvoru denně (případně zahřátého do podoby čaje) snížily bolesti svalů po cvičení až o 25 %.

4. Sníží oxidační stres
I když zázvor neposkytuje bílkoviny ani jiné makroživiny, je vynikajícím zdrojem antioxidantů. Studie ukázaly, že z tohoto důvodu může snížit různé typy oxidačního stresu. Ten nastává, když se v těle hromadí příliš mnoho volných radikálů. Aby nedošlo k poškození buněk, musí tělo volné radikály eliminovat, v opačném případě mohou vést k rozvoji různých onemocnění, mezi které patří i rakovina. A se zbavováním se volných radikálů pomáhají tělu právě antioxidanty, na něž je zázvor bohatý. Studie z roku 2013 naznačila, že zázvor by mohl hrát významnou roli v prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku. Existují také i určité důkazy, že zázvorový extrakt může pomoci při kardiovaskulárních onemocněních.

Na co si dávat pozor
Zázvor je zdrojem cenných látek se silnými bioaktivními účinky. To je důvod, proč se nedoporučuje překračovat doporučenou denní dávku, která pro zázvor čerstvý představuje 4 g, pro zázvor sušený jeden gram. Nedodržení bezpečného množství může mít za následek nevolnost, zvracení, průjem či potíže se srdcem. Zázvor nemusí prospívat ani dětem a těhotným i kojícím ženám a neměl by se kombinovat s léky na zažívací nebo srdeční potíže. Pokud patříte k některé ze zmíněných skupin, konzultujte užívání zázvoru pro všechny případy se svým lékařem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Včelí pyl jako superpotravina – jak využít dar včel pro své zdraví?

Včelí pyl jako superpotravina – jak využít dar včel pro své zdraví?

Včelí produkty jsou obecně oblíbenými společníky v domácích lékárničkách a na kosmetických poličkách. Zlato z úlů v mnohých podobách...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....