Perfektní svačina, ozdoba kaše či dezertu, skvělý zdroj energie i cenných živin. Ovšem jen v případě, že si vyberete čerstvé či mražené. S čím vším vám pomohou brusinky a proč byste se měli vyhýbat těm sušeným?
Brusinky obsahují hodně vlákniny, antioxidanty a vitaminy. Jsou bohaté na vitaminy A, E a C – poslední dva jmenované patří mezi zásadní antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými kyslíkovými radikály. Červenofialový pigment, který dává brusinkám jejich atraktivní odstín, je důsledek obsahu specifických polyfenolů, které mohou snižovat riziko chronických onemocnění a konkrétně u brusinek mohou podle některých studií snižovat i riziko vzniku a rozvoje rakoviny žaludku a bakteriálních infekcí. Prebiotická vláknina, jež se v těchto drobných bobulkách nachází, podporuje růst přátelských střevních bakterií v našich střevech a podílí se tak na ochraně a posilování trávící soustavy i imunity.
Blaho pro nemocné močové cesty
Užívání brusinkových extraktů a čajů se často doporučuje při zánětech močových cest a ledvin. A to nejen pro vysoký obsah vitaminu C a manganu, jejichž spolupráce snižuje hladinu škodlivých látek v moči a tím i riziko tvorby nebezpečných ledvinových kamenů. Brusinky navíc obsahují glykosid arbutin, což je látka, která bakteriím zabraňuje přilnout na sliznici močového měchýře. Brusinky tak pomáhají likvidovat přímo původce zánětu, močové cesty kromě toho i dezinfikují.
Proč se vyhýbat sušeným brusinkám
Pokud jde o jakýkoliv druh ovoce i zeleniny, je ideální vždy volit variantu čerstvou či mraženou. Sušené alternativy často nejsou tak úplně vhodné, protože proces sušení koncentruje cukr obsažený v samotném ovoci nebo zelenině, čímž se při současném snižování obsahu vody a vlákniny zvyšuje celkový obsah cukru. Jelikož brusinky jsou přirozeně poměrně kyselé, jsou při sušení navíc často obohacovány o značné množství cukru, případně jeho náhražek a ani jeden příklad není vyloženě ideální. Zpracování brusinek rovněž snižuje celkové množství antioxidantů, což jim významně ubírá na výsledné nutriční hodnotě.
Čerstvé plody kupujte ideálně v sezóně
Sezóna brusinek připadá na září a říjen, tyto měsíce jsou proto ideální k nákupu čerstvých bobulek, které můžete zobat pro podporu celkového zdraví. Nakupte jich ideálně co nejvíce a co nesníte hned, dejte zamrazit – tímto způsobem uchováte nejen plody, ale rovněž jejich nutriční vlastnosti, které se sušením vytrácí. Čerstvé i mražené brusinky můžete konzumovat samotné na svačinu, nebo je přidávat do kaší, smoothies nebo buchet, koláčů či jimi zdobit pudinky a jiné nepečené dezerty.
Pozor na zvyšování krvácivosti
Brusinky jsou bohaté na vitamin K, což je mikroživina, která pomáhá regulovat srážení krve a může nepříznivě reagovat s některými léky, které možná užíváte na zdraví srdce. Zařazení zvýšeného množství brusinek do jídelníčku byste proto v případě, že takové léky užíváte, měli konzultovat se svým lékařem.
6 dobrých důvodů, proč si zamilovat brusinky!
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?
Vysoká hladina homocysteinu je často opomíjeným, ale významným faktorem ovlivňujícím zdraví srdce a cév. Homocystein, látka vznikající jako meziprodukt metabolismu aminokyseliny methioninu, může při zvýšené...
Čtěte dál