Brusinky: účinky na zdraví a jejich využití v jídelníčku

Brusinky: účinky na zdraví a jejich využití v jídelníčku
zdroj: Shutterstock

Perfektní svačina, ozdoba kaše či dezertu, skvělý zdroj energie i cenných živin. Ovšem jen v případě, že si vyberete čerstvé či mražené. S čím vším vám pomohou brusinky a proč byste se měli vyhýbat těm sušeným?

Brusinky obsahují hodně vlákniny, antioxidanty a vitaminy. Jsou bohaté na vitaminy A, E a C – poslední dva jmenované patří mezi zásadní antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými kyslíkovými radikály. Červenofialový pigment, který dává brusinkám jejich atraktivní odstín, je důsledek obsahu specifických polyfenolů, které mohou snižovat riziko chronických onemocnění a konkrétně u brusinek mohou podle některých studií snižovat i riziko vzniku a rozvoje rakoviny žaludku a bakteriálních infekcí. Prebiotická vláknina, jež se v těchto drobných bobulkách nachází, podporuje růst přátelských střevních bakterií v našich střevech a podílí se tak na ochraně a posilování trávící soustavy i imunity.

Blaho pro nemocné močové cesty
Užívání brusinkových extraktů a čajů se často doporučuje při zánětech močových cest a ledvin. A to nejen pro vysoký obsah vitaminu C a manganu, jejichž spolupráce snižuje hladinu škodlivých látek v moči a tím i riziko tvorby nebezpečných ledvinových kamenů. Brusinky navíc obsahují glykosid arbutin, což je látka, která bakteriím zabraňuje přilnout na sliznici močového měchýře. Brusinky tak pomáhají likvidovat přímo původce zánětu, močové cesty kromě toho i dezinfikují.

Proč se vyhýbat sušeným brusinkám
Pokud jde o jakýkoliv druh ovoce i zeleniny, je ideální vždy volit variantu čerstvou či mraženou. Sušené alternativy často nejsou tak úplně vhodné, protože proces sušení koncentruje cukr obsažený v samotném ovoci nebo zelenině, čímž se při současném snižování obsahu vody a vlákniny zvyšuje celkový obsah cukru. Jelikož brusinky jsou přirozeně poměrně kyselé, jsou při sušení navíc často obohacovány o značné množství cukru, případně jeho náhražek a ani jeden příklad není vyloženě ideální. Zpracování brusinek rovněž snižuje celkové množství antioxidantů, což jim významně ubírá na výsledné nutriční hodnotě.

Čerstvé plody kupujte ideálně v sezóně
Sezóna brusinek připadá na září a říjen, tyto měsíce jsou proto ideální k nákupu čerstvých bobulek, které můžete zobat pro podporu celkového zdraví. Nakupte jich ideálně co nejvíce a co nesníte hned, dejte zamrazit – tímto způsobem uchováte nejen plody, ale rovněž jejich nutriční vlastnosti, které se sušením vytrácí. Čerstvé i mražené brusinky můžete konzumovat samotné na svačinu, nebo je přidávat do kaší, smoothies nebo buchet, koláčů či jimi zdobit pudinky a jiné nepečené dezerty.

Pozor na zvyšování krvácivosti
Brusinky jsou bohaté na vitamin K, což je mikroživina, která pomáhá regulovat srážení krve a může nepříznivě reagovat s některými léky, které možná užíváte na zdraví srdce. Zařazení zvýšeného množství brusinek do jídelníčku byste proto v případě, že takové léky užíváte, měli konzultovat se svým lékařem.

6 dobrých důvodů, proč si zamilovat brusinky!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zrádná laryngitida: Co může způsobit, jak se projevuje a léčí?

Zrádná laryngitida: Co může způsobit, jak se projevuje a léčí?

Zimní měsíce a přechody do jarního období jsou obdobím, kdy více než kdy jindy podléháme onemocněním horních cest dýchacích. K nim patří i laryngitida, která může být způsobená virovou či bakteriální infekcí...

Čtěte dál
Tento olej vám zpestří jídelníček a jako bonus je mimořádně zdravý

Tento olej vám zpestří jídelníček a jako bonus je mimořádně zdravý

Avokádo je známým nutričním pokladem, a tak není divu, že se celosvětově řadí mezi pět vůbec nejzdravějších potravin. Je tedy logické,...
Seriál o základních živinách: Sacharidy – 1. díl

Seriál o základních živinách: Sacharidy – 1. díl

Přestože dnes máme dostatek informací ze světa makro a mikroživin a snad každý už ví, co je pod tímto pojmem skryto, stále o nich panuje...
Ani superzdravé ovoce není vhodné pro každého. V jakých případech ho musíte omezit?

Ani superzdravé ovoce není vhodné pro každého. V jakých případech ho musíte omezit?

Každý ví, že ovoce je zdravé, a různí odborníci na zdraví jej velmi často doporučují zařadit do jídelníčku. Je dokonce pravda, že se...
Lahodné liči: posiluje imunitu a pomáhá s kontrolou krevního tlaku

Lahodné liči: posiluje imunitu a pomáhá s kontrolou krevního tlaku

V Číně se pěstuje již tisíce let a na císařském dvoře bylo považováno za mimořádnou pochoutku. I když dnes se konzumuje po celém světě,...
Ráno dělá den: Jak do startu nového dne vnést více energie?

Ráno dělá den: Jak do startu nového dne vnést více energie?

Každý občas vstane špatnou nohou. Začít den správným způsobem je však mnohem snazší, než si možná myslíte. Ne nadarmo se říká, že ráno...
Cibulí proti kašli: poradíme, jak připravit silný sirup, odvar či šťávu

Cibulí proti kašli: poradíme, jak připravit silný sirup, odvar či šťávu

Vlastnosti cibule jsou ideální pro boj s respiračními onemocněními a když je navíc zkombinujete s dalšími přírodními ingrediencemi,...
Mýty o koronaviru, kterým byste rozhodně neměli věřit

Mýty o koronaviru, kterým byste rozhodně neměli věřit

Koronavirus poskytuje živnou půdu mnoha konspiračním teoriím i mýtům, které jej obestírají. Ty však jen pokoušejí náš zdravý úsudek...
Nebezpečí konzumace oblíbených energetických nápojů

Nebezpečí konzumace oblíbených energetických nápojů

Přemýšleli jste někdy nad tím, co se děje v těle, když vypijete jeden z oblíbeným energetických nápojů? Než otevřete další z plechovek,...
Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí

Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí

Existuje řada potravin, které jsou zdravotně přínosné pro tělo. Hodně ale záleží na tom, v jakou roční dobu dané potraviny konzumujeme....
Symptomy nemoci COVID-19: Jak se v nich vyznat a kdy zpozornět?

Symptomy nemoci COVID-19: Jak se v nich vyznat a kdy zpozornět?

Když se COVID-19 začal šířit poprvé loni na jaře, měli odborníci poměrně hubený seznam základních příznaků – horečku, suchý kašel a...
Kvasinkové infekce trápí ženy i muže. Jak jim předcházet?

Kvasinkové infekce trápí ženy i muže. Jak jim předcházet?

Kvasinky jsou mikroorganismy, které se u nás přirozeně vyskytují na nejrůznějších sliznicích, například v ústech, v nose a krku, na...