Brusinky: účinky na zdraví a jejich využití v jídelníčku

Brusinky: účinky na zdraví a jejich využití v jídelníčku
zdroj: Shutterstock

Perfektní svačina, ozdoba kaše či dezertu, skvělý zdroj energie i cenných živin. Ovšem jen v případě, že si vyberete čerstvé či mražené. S čím vším vám pomohou brusinky a proč byste se měli vyhýbat těm sušeným?

Brusinky obsahují hodně vlákniny, antioxidanty a vitaminy. Jsou bohaté na vitaminy A, E a C – poslední dva jmenované patří mezi zásadní antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými kyslíkovými radikály. Červenofialový pigment, který dává brusinkám jejich atraktivní odstín, je důsledek obsahu specifických polyfenolů, které mohou snižovat riziko chronických onemocnění a konkrétně u brusinek mohou podle některých studií snižovat i riziko vzniku a rozvoje rakoviny žaludku a bakteriálních infekcí. Prebiotická vláknina, jež se v těchto drobných bobulkách nachází, podporuje růst přátelských střevních bakterií v našich střevech a podílí se tak na ochraně a posilování trávící soustavy i imunity.

Blaho pro nemocné močové cesty
Užívání brusinkových extraktů a čajů se často doporučuje při zánětech močových cest a ledvin. A to nejen pro vysoký obsah vitaminu C a manganu, jejichž spolupráce snižuje hladinu škodlivých látek v moči a tím i riziko tvorby nebezpečných ledvinových kamenů. Brusinky navíc obsahují glykosid arbutin, což je látka, která bakteriím zabraňuje přilnout na sliznici močového měchýře. Brusinky tak pomáhají likvidovat přímo původce zánětu, močové cesty kromě toho i dezinfikují.

Proč se vyhýbat sušeným brusinkám
Pokud jde o jakýkoliv druh ovoce i zeleniny, je ideální vždy volit variantu čerstvou či mraženou. Sušené alternativy často nejsou tak úplně vhodné, protože proces sušení koncentruje cukr obsažený v samotném ovoci nebo zelenině, čímž se při současném snižování obsahu vody a vlákniny zvyšuje celkový obsah cukru. Jelikož brusinky jsou přirozeně poměrně kyselé, jsou při sušení navíc často obohacovány o značné množství cukru, případně jeho náhražek a ani jeden příklad není vyloženě ideální. Zpracování brusinek rovněž snižuje celkové množství antioxidantů, což jim významně ubírá na výsledné nutriční hodnotě.

Čerstvé plody kupujte ideálně v sezóně
Sezóna brusinek připadá na září a říjen, tyto měsíce jsou proto ideální k nákupu čerstvých bobulek, které můžete zobat pro podporu celkového zdraví. Nakupte jich ideálně co nejvíce a co nesníte hned, dejte zamrazit – tímto způsobem uchováte nejen plody, ale rovněž jejich nutriční vlastnosti, které se sušením vytrácí. Čerstvé i mražené brusinky můžete konzumovat samotné na svačinu, nebo je přidávat do kaší, smoothies nebo buchet, koláčů či jimi zdobit pudinky a jiné nepečené dezerty.

Pozor na zvyšování krvácivosti
Brusinky jsou bohaté na vitamin K, což je mikroživina, která pomáhá regulovat srážení krve a může nepříznivě reagovat s některými léky, které možná užíváte na zdraví srdce. Zařazení zvýšeného množství brusinek do jídelníčku byste proto v případě, že takové léky užíváte, měli konzultovat se svým lékařem.

6 dobrých důvodů, proč si zamilovat brusinky!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co zbyl od oběda, je dobré vědět, jak si tuhle práci usnadnit. Co je vlastně...

Čtěte dál
Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day, den, ve kterém můžete sníst úplně cokoliv a vystoupit tak ze své zajeté rutiny zdravého životního stylu nebo redukční diety....
Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

O očích se říká, že jsou okna do naší duše, ale co když jsou tato okna zakalena? Metaforicky by tento stav šlo přirovnat k zánětu spojivek...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin je látkou široce používanou v potravinářském průmyslu, která si získává stále větší pozornost v oblasti zdravé výživy...
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

Pojem diabetes neboli cukrovka, není určitě nikomu cizím slovem. Nicméně znalost bližších informací, jako je vznik, projevy a možné...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....
Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

V potravinách a nápojích se objevují dnes velmi hojně. Nám se nabízí otázka, zda jsou tyto složky v naší výživě opravdu bezpečné nebo...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...