10+1 otázek: Sůl je problém o kterém je potřeba mluvit. „Zdravější“ druhy nás nespasí, důležité je množství.

10+1 otázek: Sůl je problém o kterém je potřeba mluvit. „Zdravější“ druhy nás nespasí, důležité je množství.
zdroj: Shutterstock

Solte méně, slýcháme od nejrůznějších výživových odborníků. Slaná chuť je výrazná a tudíž žádaná, sůl je ale také konzervant a zvýrazňovač chuti, proto ji najdeme v mnoha zpracovaných potravinách. Kolik zkonzumované soli za den už může ohrozit naše zdraví a jak se naučit solit méně?

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma sůl jsme se zeptali RNDr. Michaely Bebové, odbornice na výživu a biochemičky.

Sledujte náš kanál na youtube

Sůl
Průměrný Čech denně zkonzumuje trojnásobné množství soli než je maximální denní doporučená dávka pro zdravého člověka, tedy okolo 15–18 g oproti 5–6 g. Přitom nadbytek soli je ve všech směrech pro tělo zatěžující. Sůl si pohrává s našim hospodařením vody v těle. Dlouhodobý vyšší příjem soli se podílí na zvýšení krevního tlaku, což neblaze působí na zdraví srdce. Dochází k zavodňování organismu a zatěžování ledvin. Orgánem, který reguluje obsah sodíku v těle jsou totiž ledviny. Nadměrný příjem soli má pak samozřejmě i sekundární dopady jako jsou např. otoky či chronické bolesti hlavy, obezita apod.

Co bychom měli vyřadit, když chceme snížit množství soli v jídelníčku? A jaké typy soli jsou ty „zdravější“ ? To se dozvíte v rozhovoru.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vánoce se blíží. Jak se naladit na vánoční atmosféru v době koronaviru?

Vánoce se blíží. Jak se naladit na vánoční atmosféru v době koronaviru?

Doba koronavirová je plná restrikcí, nejistoty a obav z toho, co přinese budoucnost. Když se k tomu navíc přidá těšení se na nejkrásnější svátky v roce, nálada může klesnout pod bod mrazu, protože se vynoří...

Čtěte dál
Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Ačkoliv stále máme tendence toužit po návratu k normálu, doba koronavirová se nám začíná dostávat pod kůži a my se chtě nechtě musíme...
Med jako bojovník proti nachlazení a mýty o jeho užívání

Med jako bojovník proti nachlazení a mýty o jeho užívání

A je tu znovu ta doba, kdy oceníme jakoukoli účinnou pomoc proti nepříjemnému škrábání v krku a dalším typickým projevům nachlazení....
Strategie pro boj s úzkostí, které by si měla osvojit každá žena

Strategie pro boj s úzkostí, které by si měla osvojit každá žena

Společnost nás někdy nutí fungovat ne na 100, ale na 200 %. Nebo se k tomu nutíme my sami? Ať je to, jak chce, máme právo volby a možnost...
Filosofie FRILUFTSLIV aneb skandinávský recept na štěstí

Filosofie FRILUFTSLIV aneb skandinávský recept na štěstí

Myšlenka friluftsliv je oblíbeným způsobem, jak si lidé v severských zemích udržují během zimy dobrou mysl. Docela dobře se dá aplikovat...
Poporodní psychické potíže již nejsou tabu – predispozice pomůže vyhodnotit speciální screening

Poporodní psychické potíže již nejsou tabu – predispozice pomůže vyhodnotit speciální screening

Pojem poporodní deprese není v dnešní době žádnou neznámou. Psychické rozladění, plačtivost a nepochopitelná nespokojenost žen po porodu...
10+1 otázek: Umělá sladidla – v čem jsou kontroverzní a jakým se raději vyhýbat?

10+1 otázek: Umělá sladidla – v čem jsou kontroverzní a jakým se raději vyhýbat?

Umělá neboli alternativní sladidla byla dříve považovaná za skvělou náhradu cukru a byla proto doporučována diabetikům nebo lidem,...
Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Sýry patří mezi nejoblíbenější potraviny u nás i ve světě. Řada lidí si bez této voňavé pochoutky neumí představit žádný pokrm nebo...
Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek není typicky českou plodinou, přesto si získal oblibu pro svou univerzálnost a v našich obchodech i kuchyních se celkem ustálil....
Studené ruce, brnění, křeče: Jak zlepšit krevní oběh v dolních i horních končetinách?

Studené ruce, brnění, křeče: Jak zlepšit krevní oběh v dolních i horních končetinách?

Máte pořád studené nohy? Trápí vás časté nebo dokonce neustálé brnění, píchání, křeče nebo necitlivost v končetinách? Na vině mohou...
Střed těla neboli CORE: posilujte ho denně vhodnými cviky a tělo se vám odvděčí

Střed těla neboli CORE: posilujte ho denně vhodnými cviky a tělo se vám odvděčí

Většina lidí se zaměřuje na posilování svalů, které jsou na první pohled vidět. Core, nazývaný také jako střed těla, bývá však zanedbáván....
Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Ochrana životního prostředí je téma skloňované ve všech pádech. Na tomto procesu bychom se měli podílet všichni. Je ale nutné vzdát...
MTHFR genová mutace: Pozor si musí dát zejména těhotné ženy

MTHFR genová mutace: Pozor si musí dát zejména těhotné ženy

Nefungující MTHFR enzym je příčinou sníženého množství folátů v těle, což má za následek řadu nepříjemných následků. Může docházet...