Solte méně, slýcháme od nejrůznějších výživových odborníků. Slaná chuť je výrazná a tudíž žádaná, sůl je ale také konzervant a zvýrazňovač chuti, proto ji najdeme v mnoha zpracovaných potravinách. Kolik zkonzumované soli za den už může ohrozit naše zdraví a jak se naučit solit méně?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma sůl jsme se zeptali RNDr. Michaely Bebové, odbornice na výživu a biochemičky.
Sůl
Průměrný Čech denně zkonzumuje trojnásobné množství soli než je maximální denní doporučená dávka pro zdravého člověka, tedy okolo 15–18 g oproti 5–6 g. Přitom nadbytek soli je ve všech směrech pro tělo zatěžující. Sůl si pohrává s našim hospodařením vody v těle. Dlouhodobý vyšší příjem soli se podílí na zvýšení krevního tlaku, což neblaze působí na zdraví srdce. Dochází k zavodňování organismu a zatěžování ledvin. Orgánem, který reguluje obsah sodíku v těle jsou totiž ledviny. Nadměrný příjem soli má pak samozřejmě i sekundární dopady jako jsou např. otoky či chronické bolesti hlavy, obezita apod.
Co bychom měli vyřadit, když chceme snížit množství soli v jídelníčku? A jaké typy soli jsou ty „zdravější“ ? To se dozvíte v rozhovoru.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?
Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat, může být extrémně stresující a dost nepříjemně nám komplikovat každodenní...
Čtěte dál
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy
