Michaela Bebová
10. 11. 2020
| 07:05
Solte méně, slýcháme od nejrůznějších výživových odborníků. Slaná chuť je výrazná a tudíž žádaná, sůl je ale také konzervant a zvýrazňovač chuti, proto ji najdeme v mnoha zpracovaných potravinách. Kolik zkonzumované soli za den už může ohrozit naše zdraví a jak se naučit solit méně?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma sůl jsme se zeptali RNDr. Michaely Bebové, odbornice na výživu a biochemičky.
Sledujte náš kanál na youtube
Sůl
Průměrný Čech denně zkonzumuje trojnásobné množství soli než je maximální denní doporučená dávka pro zdravého člověka, tedy okolo 15–18 g oproti 5–6 g. Přitom nadbytek soli je ve všech směrech pro tělo zatěžující. Sůl si pohrává s našim hospodařením vody v těle. Dlouhodobý vyšší příjem soli se podílí na zvýšení krevního tlaku, což neblaze působí na zdraví srdce. Dochází k zavodňování organismu a zatěžování ledvin. Orgánem, který reguluje obsah sodíku v těle jsou totiž ledviny. Nadměrný příjem soli má pak samozřejmě i sekundární dopady jako jsou např. otoky či chronické bolesti hlavy, obezita apod.
Co bychom měli vyřadit, když chceme snížit množství soli v jídelníčku? A jaké typy soli jsou ty „zdravější“ ? To se dozvíte v rozhovoru.
Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!
Také by Vás mohlo zajímat
Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...
Čtěte dál
Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...