Michaela Bebová
24. 11. 2020
| 07:05
Umělá neboli alternativní sladidla byla dříve považovaná za skvělou náhradu cukru a byla proto doporučována diabetikům nebo lidem, kteří chtěli redukovat váhu. Nové studie však poukazují na to, že konzumace umělých sladidel nemusí být vždy prospěšná. A právě o kladech a záporech umělých sladidel je tento rozhovor.
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma umělých sladidel jsme se zeptali RNDr. Michaely Bebové, odbornice na výživu a biochemičky.
Sledujte náš kanál na youtube
Umělá sladidla
Umělá sladidla, přesněji řečeno, nekalorická sladidla, jsou látky, které mají sladkou chuť, často více než klasický cukr, ale zároveň neobsahují kalorie, nebo jich obsahují méně. Zatímco po konzumaci cukrů se vyplaví inzulín a zvedne se hladina glykemie, po umělých sladidlech se tak neděje. Vliv umělých sladidel na zdraví je stále velmi kontroverzní záležitost – nikdy nebyly jednoznačně prokázány jejich pozitivní účinky co do vlivu na celosvětové snížení obezity.
Kde všude umělá sladidla najdeme? A kterým umělým sladidlům bychom se měli vyhýbat? Na tyto a další otázky se dozvíte odpovědi v rozhovoru.
Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!
Také by Vás mohlo zajímat
Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším věku, nicméně nejsou výjimkou ani mladší ročníky. Nástup mozkové příhody...
Čtěte dál
Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Maltodextrin je látkou široce používanou v potravinářském průmyslu, která si získává stále větší pozornost v oblasti zdravé výživy...
Pojem diabetes neboli cukrovka, není určitě nikomu cizím slovem. Nicméně znalost bližších informací, jako je vznik, projevy a možné...
Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
V potravinách a nápojích se objevují dnes velmi hojně. Nám se nabízí otázka, zda jsou tyto složky v naší výživě opravdu bezpečné nebo...
Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...