Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?
zdroj: Shutterstock

Sýry patří mezi nejoblíbenější potraviny u nás i ve světě. Řada lidí si bez této voňavé pochoutky neumí představit žádný pokrm nebo třeba oslavu. Sýry jsou často součástí hlavních jídel, ale i předkrmů, svačin a rovněž dezertů. Jejich využití je tedy široké, stejně tak je široký i výběr jednotlivých druhů sýrů. Pokud nechodíte kupovat sýry do specializovaných obchodů, kde vám poradí, musíte se spolehnout sami na sebe a pro danou příležitost vybrat ty správné a chutné. Jenže regály v obchodech dnes přetékají všemi možnými druhy a značkami sýrů. Jak se v nich vyznat? Jaký je mezi nimi rozdíl? A které jsou chutnější?

Proces výroby a dělení
Sýry se vyrábí z mléka a podle toho, které se použije, známe základní dělení sýrů – kravské, kozí nebo ovčí. Samotné mléko se nejprve čistí, následuje homogenizace, tepelné ošetření a pasterizace. Poté jsou z mléka vyráběny další produkty (zakysané mléčné výrobky, nebo právě sýry). Podle obsahu sušiny sýry dělíme na měkké (do 45 % obsahu sušiny) a tvrdé (nad 45 % obsahu sušiny). Podle obsahu tuku v sušině pak sýry rozdělujeme na nízkotučné, polotučné, tučné, plnotučné, smetanové a vysokotučné. Poslední dělení je pak podle způsobu výroby – přírodní nebo tavené.

Komplexní potravina – dodá vitamíny, minerály a esenciální bílkoviny
Sýry patří mezi nejvýznamnější mlékárenské výrobky, a to nejen pro jejich rozmanitou chuť a vůni, ale především pro obsah mnoha zdraví prospěšných látek. Obsahují vysoké množství plnohodnotných bílkovin živočišného původu (s obsahem esenciálních aminokyselin, které si tělo samo neumí vyrobit), dále jsou skvělým zdrojem vitamínu A, D a rovněž B12. Z minerálů jsou pak významnými zdroji hořčíku, vápníku nebo fosforu a jsou také zdrojem mléčných kultur. Dá se tedy říct, že sýry patří mezi nejkomplexnější potravinu, která nám zajistí vše podstatné pro zdraví a správné fungování organismu.

Jak je to s tučností sýrů?
Při označení sýrů se zpravidla neuvádí absolutní tučnost. Ta se totiž vyjadřuje v podobě obsahu „tuku v sušině“ (na obalech bývá také označen zkratkou tvs). Pro lepší představu si uveďme příklad: sýr s tvs 50 % a se sušinou 50 % bude mít absolutní tučnost 25 %. Nízkotučné sýry obsahují méně než 30 % tvs, v rozmezí od 30 do 45 % tvs se pohybují polotučné sýry, plnotučné sýry do 55 % a vysokotučné mají tuku v sušině nad 55 %. V obchodech jsou ale nejčastěji sýry označované a rozdělené podle zrání a způsobu výroby.

Jaké sýry můžeme vybírat?
Do skupiny nezrajících sýrů řadíme čerstvé sýry, které se konzumují ihned po výrobě. Často se takové sýry ochucují, například bylinkami, zeleninou, kořením apod. Do této skupiny patří:

  • cottage
  • žervé nebo lučina
  • ricotta
  • mozzarella

Další skupinou jsou pak zrající sýry a sem spadají třeba měkké sýry:

  • romadur
  • blaťácké zlato
  • balkánský sýr
  • feta

Do skupiny měkkých až polotvrdých sýrů patří plísňové sýry, přičemž plíseň najdeme buď:

  • na povrchu sýra – to je např. camembert, hermelín nebo brie
  • nebo uvnitř sýra – sem patří niva, gorgonzola a roquefort

Plísňové sýry se těší velké oblibě. Mají také široké využití. Zejména v našich končinách nedají lidé dopustit na nakládaný hermelín, zapečenou nivu nebo camembert na grilu. Pozor ale na množství a frekvenci konzumace těchto pochoutek. Plísňové sýry obsahují hodně soli a obsažená plíseň ve větším množství negativně působí na trávicí trakt a podporuje různá trávicí onemocnění. Kvůli vyššímu obsahu tuku nejsou vhodné ani při redukčních dietách.

Dalším druhem, vhodným i pro dietáře nebo pro udržení váhy, jsou sýry polotvrdé:

  • madeland
  • gouda
  • eidam
  • čedar

 a tvrdé:

  • ementál
  • parmazán.

Oblíbené jsou také sýry pařené, mezi které patří:

  • korbáčky
  • a parenice.

Trochu odlišným druhem jsou sýry tavené. Ty totiž nevznikají přímo z mléka, ale z již vyrobených přírodních sýrů, které projdou další technologickou úpravou, tzv. roztavením za působení vysoké teploty a za pomoci tavících solí. Tento druh sýrů ale není zrovna nejzdravější varianta. Jsou sice velice oblíbené zejména u dětí, nejedná se však o vhodnou součást jejich jídelníčku. Tavené sýry obsahují velké množství soli a aditiv, a pokud tyto sýry obsahují i příchutě, najdete v nich jen další nekvalitní přísady.

Každý z těchto druhů sýrů má pak svou hlavní úlohu v jednotlivých pokrmech. Na špagetách nejvíce oceníte výrazný parmazán, na pizzu patří mozzarella, čedar je ideální do burgerů, z lučiny nebo sýru cottage vykouzlíte skvělé pomazánky, hermelínu to sluší na obložené míse a balkánskému sýru zase v zeleninovém salátu.

Každý druh sýra má své jedinečné vlastnosti. Záleží tedy na tom, co zrovna vy od sýru čekáte a zda preferujete chuť, vůni, obsah plísně, zralost, čerstvost nebo hlídáte množství tuku. Obecně by se dalo říct, že jak z hlediska zdravotního, tak z hlediska hlídání váhy jsou ideální sýry čerstvé, případně polotvrdé. A pro ty, kteří se vyhýbají laktóze, je dobré zmínit, že sýry obecně obsahují laktózy méně a zráním sýru množství laktózy klesá. Bezesporu ale platí, že všechny sýry mají svůj smysl a dokážou jídlo dovést k dokonalosti. Je ale potřeba brát ohled na vysoký obsah soli, a protože je dnešní strava bohužel na sůl velmi bohatá, je dobré se držet pravidla „všeho s mírou“. Pak se nemusíte bát sáhnout po jakémkoliv druhu.

Pět potravin, které jsou velmi dobrými zdroji vápníku

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí

Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí

Existuje řada potravin, které jsou zdravotně přínosné pro tělo. Hodně ale záleží na tom, v jakou roční dobu dané potraviny konzumujeme. A stejně jako v létě je doporučeno konzumovat ochlazující potraviny,...

Čtěte dál
Největší mýty o hubnutí – přestaňte jim věřit a získejte konečně svou vysněnou váhu!

Největší mýty o hubnutí – přestaňte jim věřit a získejte konečně svou vysněnou váhu!

Když se začneme snažit o nastolení zdravějšího životního stylu nebo chceme zhubnout nějaké to kilo, věříme často omílaným zásadám,...
Předsevzetí, která by neměla chybět na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu

Předsevzetí, která by neměla chybět na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu

„Mám předsevzetí“, říká baculatá blondýnka Bridget Jonesová aristokraticky odměřenému právníkovi Marku Darcyimu v dnes již legendárním...
Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Sváteční dny jsou za námi, tentokrát ale prožité spíše komorně v domácím prostředí a s minimem návštěv. Přesto se Vánoce i oslavy Nového...
Rady a tipy přímo od odbornice na výživu: Jak si užít Vánoce a nepřibrat?

Rady a tipy přímo od odbornice na výživu: Jak si užít Vánoce a nepřibrat?

Pálení žáhy, obtíže s trávením, nějaké to kilo navíc… O Vánocích řeší některou z těchto obtíží snad každý. V podstatě celý advent totiž...
Na čem (ne)smažit štědrovečerního kapra? Přehled vhodných a nevhodných tuků

Na čem (ne)smažit štědrovečerního kapra? Přehled vhodných a nevhodných tuků

Štědrovečerní večeře je jedním z tradičních milníků českých Vánoc. Kromě hrachovky, rybí polévky a bramborového salátu k ní samozřejmě...
Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce je skvělá pochoutka a vydatná svačinka. Za předpokladu správného sušení a absence dalších cukrů či chemie jde také o zdravou...
Tipy, jak ozdravit vánoční cukroví – kombinace, které si zamilujete

Tipy, jak ozdravit vánoční cukroví – kombinace, které si zamilujete

Advent je po roce zase tady a k němu neodmyslitelně patří pečení cukroví, které je třeba připravit v dostatečném předstihu, aby stihlo...
Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Ačkoliv stále máme tendence toužit po návratu k normálu, doba koronavirová se nám začíná dostávat pod kůži a my se chtě nechtě musíme...
Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek není typicky českou plodinou, přesto si získal oblibu pro svou univerzálnost a v našich obchodech i kuchyních se celkem ustálil....
Osteoporóza: komu hrozí nejvíce a jak se před ní chránit?

Osteoporóza: komu hrozí nejvíce a jak se před ní chránit?

Osteoporóza je nepříjemné onemocnění oslabující kostní tkáň. Kosti jsou velmi křehké a náchylné ke zlomeninám. Ty se nejčastěji vyskytují...