Pět potravin, které jsou velmi dobrými zdroji vápníku

Pět potravin, které jsou velmi dobrými zdroji vápníku
zdroj: Shutterstock

Vápník je pro lidské zdraví velmi důležitý. Aby ho tělo mělo dostatek, je nutné doplňovat jej stravou. A to nejen mléčnými výrobky. Existuje totiž spousta potravin, které nemají s mlékem nic společného, a přesto jsou plné vápníku.

Vápník je nedílnou součástí našeho organismu. Tvoří většinu kostí, kloubů, hraje významnou roli ve zdraví srdce, funkci svalů i nervů. Dospělí by denně měli přijmout 1 000 mg vápníku, ženy starší 50 let a všichni senioři nad 70 let 1 200 mg a děti mezi 4-18 lety 1 300 mg. Velké procento populace bohužel ani toto minimum nesplní. Přitom vápník lze pohodlně doplňovat stravou. Ačkoliv v souvislosti s tím se hovoří především o mléčných výrobcích, které jsou bezesporu jeho cenným zdrojem, existují i jiné potraviny, které jej pomohou načerpat stejně efektivně.. Které to jsou?

Semínka
Semínka jsou malé zázraky přírody. Zejména mák, sezam a chia semínka jsou mimořádně bohatá na vápník. Třeba jedna polévková lžíce máku jej dodá až 126 mg, což představuje 13 % doporučené denní dávky, lžíce sezamových semínek nabízí 9 % DDD. Kromě vápníku semínka obecně vynikají mimořádným nutričním složením a jsou cenným zdrojem bílkovin a zdravých tuků. Jejich nevýhoda je však vysoký obsah vlákniny, které využitelnost vápníku lehce ztěžuje.

Fazole a čočka
Fazole a čočka jsou dobrým zdrojem vlákniny, bílkovin a mikroživin, jako je kyselina listová, železo, hořčík, draslík, zinek a v některých případech i vápník. Z šálku vařených bílých fazolí získáte 13 % DDD. Jiné druhy dodají přibližně 4-6 % DDD na porci. Luštěniny je nutné namáčet a dobře povařit, aby se vyplavilo větší množství antinutričních látek. Vápník bude ještě přístupnější, pokud budete luštěniny klíčit.

Mandle
Mandle jsou z hlediska obsahu vápníku královnami mezi ostatními ořechy. Přibližně 22 mandliček dodá 8 % DDD. Kromě toho 28 gramů mandlí poskytne také 3 gramy vlákniny, zdravé tuky, bílkoviny, také hořčík, mangan a vitamin E. Konzumace ořechů může pomoci snížit krevní tlak, tělesný tuk a další rizikové faktory kritického metabolického syndromu.

Amarant
Vysoce výživná pseudoobilovina jménem amarant je cenným zdrojem kyseliny listové a minerálů jako je mangan, hořčík, fosfor, železo a samozřejmě i vápník. Jeden šálek vařeného amarantového zrna dodá 116 mg vápníku, tedy 12 % DDD. Listy amarantu obsahují vápníku ještě více – až 28 % DDD v jednom vařeném šálku. Kromě toho jsou bohaté na cenné vitaminy C a A.

Edamame a tofu
Edamame jsou mladé sójové boby. Tofu je hmota, která vznikne srážením sójového nápoje, podobně jako vzniká sýr z mléka. Jak edamame, tak tofu jsou nejen dobrým zdrojem vápníku, ale i bílkovin. Šálek edamame poskytne 10 % DDD vápníku a půl šálku tofu, přibližně 126 gramů, dodá až 20 % DDD.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Období Vánoc s sebou přináší řadu pokrmů, které normálně během roku nejíme – vánočka, cukroví, smažený kapr, bramborový salát – všechno velmi tučné a vydatné pokrmy. A právě o tom, jaké tuky jsou pro jejich...

Čtěte dál
Melancholie: Kde končí hranice mezi smutnou náladou a depresí?

Melancholie: Kde končí hranice mezi smutnou náladou a depresí?

Melancholická deprese je formou velké depresivní poruchy, která vykazuje melancholické rysy. Ačkoliv dříve bývala evidována jako zřetelná...
Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?

Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?

Sladká pochoutka s vůní mandlí se hodí nejen k potahování dortů, ale také k výrobě a zdobení cukroví. Milovníci marcipánu jistě dají...

Videorozhovor