Pět potravin, které jsou velmi dobrými zdroji vápníku

Pět potravin, které jsou velmi dobrými zdroji vápníku
zdroj: Shutterstock

Vápník je pro lidské zdraví velmi důležitý. Aby ho tělo mělo dostatek, je nutné doplňovat jej stravou. A to nejen mléčnými výrobky. Existuje totiž spousta potravin, které nemají s mlékem nic společného, a přesto jsou plné vápníku.

Vápník je nedílnou součástí našeho organismu. Tvoří většinu kostí, kloubů, hraje významnou roli ve zdraví srdce, funkci svalů i nervů. Dospělí by denně měli přijmout 1 000 mg vápníku, ženy starší 50 let a všichni senioři nad 70 let 1 200 mg a děti mezi 4-18 lety 1 300 mg. Velké procento populace bohužel ani toto minimum nesplní. Přitom vápník lze pohodlně doplňovat stravou. Ačkoliv v souvislosti s tím se hovoří především o mléčných výrobcích, které jsou bezesporu jeho cenným zdrojem, existují i jiné potraviny, které jej pomohou načerpat stejně efektivně.. Které to jsou?

Semínka
Semínka jsou malé zázraky přírody. Zejména mák, sezam a chia semínka jsou mimořádně bohatá na vápník. Třeba jedna polévková lžíce máku jej dodá až 126 mg, což představuje 13 % doporučené denní dávky, lžíce sezamových semínek nabízí 9 % DDD. Kromě vápníku semínka obecně vynikají mimořádným nutričním složením a jsou cenným zdrojem bílkovin a zdravých tuků. Jejich nevýhoda je však vysoký obsah vlákniny, které využitelnost vápníku lehce ztěžuje.

Fazole a čočka
Fazole a čočka jsou dobrým zdrojem vlákniny, bílkovin a mikroživin, jako je kyselina listová, železo, hořčík, draslík, zinek a v některých případech i vápník. Z šálku vařených bílých fazolí získáte 13 % DDD. Jiné druhy dodají přibližně 4-6 % DDD na porci. Luštěniny je nutné namáčet a dobře povařit, aby se vyplavilo větší množství antinutričních látek. Vápník bude ještě přístupnější, pokud budete luštěniny klíčit.

Mandle
Mandle jsou z hlediska obsahu vápníku královnami mezi ostatními ořechy. Přibližně 22 mandliček dodá 8 % DDD. Kromě toho 28 gramů mandlí poskytne také 3 gramy vlákniny, zdravé tuky, bílkoviny, také hořčík, mangan a vitamin E. Konzumace ořechů může pomoci snížit krevní tlak, tělesný tuk a další rizikové faktory kritického metabolického syndromu.

Amarant
Vysoce výživná pseudoobilovina jménem amarant je cenným zdrojem kyseliny listové a minerálů jako je mangan, hořčík, fosfor, železo a samozřejmě i vápník. Jeden šálek vařeného amarantového zrna dodá 116 mg vápníku, tedy 12 % DDD. Listy amarantu obsahují vápníku ještě více – až 28 % DDD v jednom vařeném šálku. Kromě toho jsou bohaté na cenné vitaminy C a A.

Edamame a tofu
Edamame jsou mladé sójové boby. Tofu je hmota, která vznikne srážením sójového nápoje, podobně jako vzniká sýr z mléka. Jak edamame, tak tofu jsou nejen dobrým zdrojem vápníku, ale i bílkovin. Šálek edamame poskytne 10 % DDD vápníku a půl šálku tofu, přibližně 126 gramů, dodá až 20 % DDD.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším věku, nicméně nejsou výjimkou ani mladší ročníky. Nástup mozkové příhody...

Čtěte dál
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...