Pět potravin, které jsou velmi dobrými zdroji vápníku

Pět potravin, které jsou velmi dobrými zdroji vápníku
zdroj: Shutterstock

Vápník je pro lidské zdraví velmi důležitý. Aby ho tělo mělo dostatek, je nutné doplňovat jej stravou. A to nejen mléčnými výrobky. Existuje totiž spousta potravin, které nemají s mlékem nic společného, a přesto jsou plné vápníku.

Vápník je nedílnou součástí našeho organismu. Tvoří většinu kostí, kloubů, hraje významnou roli ve zdraví srdce, funkci svalů i nervů. Dospělí by denně měli přijmout 1 000 mg vápníku, ženy starší 50 let a všichni senioři nad 70 let 1 200 mg a děti mezi 4-18 lety 1 300 mg. Velké procento populace bohužel ani toto minimum nesplní. Přitom vápník lze pohodlně doplňovat stravou. Ačkoliv v souvislosti s tím se hovoří především o mléčných výrobcích, které jsou bezesporu jeho cenným zdrojem, existují i jiné potraviny, které jej pomohou načerpat stejně efektivně.. Které to jsou?

Semínka
Semínka jsou malé zázraky přírody. Zejména mák, sezam a chia semínka jsou mimořádně bohatá na vápník. Třeba jedna polévková lžíce máku jej dodá až 126 mg, což představuje 13 % doporučené denní dávky, lžíce sezamových semínek nabízí 9 % DDD. Kromě vápníku semínka obecně vynikají mimořádným nutričním složením a jsou cenným zdrojem bílkovin a zdravých tuků. Jejich nevýhoda je však vysoký obsah vlákniny, které využitelnost vápníku lehce ztěžuje.

Fazole a čočka
Fazole a čočka jsou dobrým zdrojem vlákniny, bílkovin a mikroživin, jako je kyselina listová, železo, hořčík, draslík, zinek a v některých případech i vápník. Z šálku vařených bílých fazolí získáte 13 % DDD. Jiné druhy dodají přibližně 4-6 % DDD na porci. Luštěniny je nutné namáčet a dobře povařit, aby se vyplavilo větší množství antinutričních látek. Vápník bude ještě přístupnější, pokud budete luštěniny klíčit.

Mandle
Mandle jsou z hlediska obsahu vápníku královnami mezi ostatními ořechy. Přibližně 22 mandliček dodá 8 % DDD. Kromě toho 28 gramů mandlí poskytne také 3 gramy vlákniny, zdravé tuky, bílkoviny, také hořčík, mangan a vitamin E. Konzumace ořechů může pomoci snížit krevní tlak, tělesný tuk a další rizikové faktory kritického metabolického syndromu.

Amarant
Vysoce výživná pseudoobilovina jménem amarant je cenným zdrojem kyseliny listové a minerálů jako je mangan, hořčík, fosfor, železo a samozřejmě i vápník. Jeden šálek vařeného amarantového zrna dodá 116 mg vápníku, tedy 12 % DDD. Listy amarantu obsahují vápníku ještě více – až 28 % DDD v jednom vařeném šálku. Kromě toho jsou bohaté na cenné vitaminy C a A.

Edamame a tofu
Edamame jsou mladé sójové boby. Tofu je hmota, která vznikne srážením sójového nápoje, podobně jako vzniká sýr z mléka. Jak edamame, tak tofu jsou nejen dobrým zdrojem vápníku, ale i bílkovin. Šálek edamame poskytne 10 % DDD vápníku a půl šálku tofu, přibližně 126 gramů, dodá až 20 % DDD.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny jsou vzácné drahokamy – kdo má to štěstí a narazí na ně v lesích či na stráních, užije si bohatou chuť a přijme také mnoho zdraví prospěšných látek. Máme pro vás několik zajímavostí!

Čtěte dál
Hygiena potravin: Jak bezpečně zavařovat, které plody oloupat a kde určitě nekupovat ovoce?

Hygiena potravin: Jak bezpečně zavařovat, které plody oloupat a kde určitě nekupovat ovoce?

Nejen hygiena rukou je v době koronavirové velkým tématem. Řeší se i hygiena potravin. Je bezpečné kupovat ovoce a zeleninu v obchodech?...
Nový výzkum: minerál zinek a jeho role v boji proti COVID-19

Nový výzkum: minerál zinek a jeho role v boji proti COVID-19

Již několikrát bylo mnoha odborníky potvrzeno, že strava má na celkové zdraví mnoho přímých vazeb, včetně funkce imunitního systému....
Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě...
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
Podléháte negativním myšlenkám? Pozor, vědci spojují chronické negativní myšlení s demencí

Podléháte negativním myšlenkám? Pozor, vědci spojují chronické negativní myšlení s demencí

Demence je souhrnný název pro řadu poruch poškozujících poznávací funkce mozku. Ty se projevují zpomalováním myšlení, rozhodování i...
Přišla první letní vedra: Proč nás horko tak vysiluje?

Přišla první letní vedra: Proč nás horko tak vysiluje?

Čas trávený sluněním může být velmi unavující. Proč se vám chce spát a máte pocit, že celkově stagnujete, když vlastně jen ležíte na...
Jak účinně v těhotenství předejít tvorbě strií?

Jak účinně v těhotenství předejít tvorbě strií?

Strie jsou v období těhotenství častou a obvyklou potíží. Trpí na ně většina žen, a i když nevypadají pěkně, zdraví nadcházející maminky...
Vysoké teploty a zdravotní rizika: pozor dávejte hlavně na léky, které užíváte

Vysoké teploty a zdravotní rizika: pozor dávejte hlavně na léky, které užíváte

Letní období patří obecně mezi nejoblíbenější část roku. S létem máme spojenou zejména dovolenou, koupání, opalování a dlouhé slunečné...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...