Každý už určitě slyšel nebo četl o hitu s názvem granola. Pravdou je, že její oblíbenost stále stoupá a k sehnání je dnes v každém obchodě mezi různými müsli a cereáliemi. Stále více populární je ale také domácí výroba granoly. Není to totiž žádná věda. Stačí vám k tomu jen pár základních surovin a plech s pečicím papírem. Granolou to ale zdaleka nekončí. V tomto sychravém a chladném počasí přichází na řadu také různé druhy hřejivých kaší. Které si vybrat? V čem jsou tyto cereálie tak úžasné a na co si dát pozor?
Super vlastnosti granoly
Pod názvem granola se neskrývá nic složitého nebo neznámého. Jedná se v podstatě o křupavé zapečené müsli, nejlépe bez cukru. Přesto se klasicky dochucuje třeba medem nebo různými sirupy. Jedná se však o výživnou a chutnou snídani, případně vydatnou svačinu. Dodá energii, potřebné vitamíny a minerály a skvěle zasytí. A pokud si ji připravíte doma, krásně vám provoní domov. Navíc tak víte přesně, co vaše granola obsahuje a v jakém množství. Hotové druhy granoly v obchodech skrývají většinou bohužel mnoho cukrů, zbytečných dalších sladidel nebo ochucovadel a dělají tak z této jindy zdravé pochoutky celkem kalorickou bombu. Zkuste si tedy tuto dobrotu připravit sami, je to velmi jednoduché a za pár minut je hotovo. Domácí granolu můžete vyrobit i dopředu do skleničky a mít ji tak po ruce kdekoliv mimo domov nebo v případech, kdy nestíháte. Jak na to?
Příprava a chutě granoly
V granole najdete směs vloček, ořechů, semínek nebo i sušeného ovoce. Na rozdíl od klasického müsli je ale granola pečená. Například vločky tak získají mnohem lákavější chuť a strukturu díky získané křupavosti. Vločky můžete zvolit podle chuti – ovesné, pšeničné, ječné nebo bezlepkové jako jsou pohankové či jáhlové. Samozřejmě můžete nakombinovat několik druhů vloček, třeba lepkové s bezlepkovými. Pak k nim přidáte různé ořechy (skvěle se hodí mandle nebo lískové ořechy), ze semínek můžete přisypat třeba slunečnicová nebo chia a nezapomeňte na olej, nejlépe kokosový. A pak už záleží na vašich chuťových preferencích. Přidat můžete třeba plátky kokosu, různé druhy sušeného ovoce (skvěle se hodí brusinky, nakrájené meruňky nebo rozinky), kakao, skořici, med či kvalitní hořkou čokoládu. Směs můžete trochu přisladit i různými druhy sirupu (datlový, javorový, agávový, nebo nejlépe čekankový). Pokud ale použijete ovoce, už byste další sladidlo ani nemuseli potřebovat. Vše zamícháte a rozprostřete na plech. Následně zapékáte v troubě při 160 °C 20 až 30 minut. Během pečení můžete směs promíchat, aby se všechny suroviny krásně spojily. Zdravá součást snídaně je na světě. Jaké prospěšné látky obsahuje?
Zasytí nadlouho a dodá živiny
Granola je úžasná komplexní potravina. Obsahuje vyšší podíl vlákniny díky obilovinám a ovoci, podporuje tedy trávení. Také dodá složené sacharidy, které na delší dobu zasytí a díky ořechům do sebe dostanete i zdravé tuky. Současně díky těmto surovinám získáte vitamíny skupiny B, A, E, a z minerálů například železo, fosfor nebo hořčík. Vše skvěle doladíte bílkovinou, třeba v podobě bílého jogurtu, tvarohu, kefíru nebo mléka. A pokud se vyhýbáte mléčným výrobkům, lehce je nahradí mléka a jogurty v rostlinné podobě. Všechny tyto živiny skvěle podpoří vaší kondici a pravidelná konzumace prospěje vašemu zdraví. To, že si pochutnáte, je jen další bonus.
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému
Obilné kaše zahřejí
V tomto období oceníte nejen granolu. Pokud chcete po ránu své tělo krásně prohřát, dopřejte si obilnou kaši. Na trhu je jich celá řada, jsou lehce stravitelné, dodají energii, zahřejí, skvěle chutnají a příprava nezabere mnoho času. Už naši předkové měli obilné kaše jako základní součást zimního jídelníčku. A věděli proč. I my bychom v dnešní době měli respektovat roční období a podle toho se stravovat. Pokud je tedy pro vás v chladných dnech obtížnější snídat třeba mléčné produkty rovnou z lednice, vyzkoušejte raději kaši. Tepelně upravené obiloviny tělu udělají víc než dobře. Možností máte mnoho.
Připravit si chutnou kaši můžete z jemně mletých obilovin jako jsou jáhly, pohanka, rýže, kukuřice nebo oves. Dochutit pak kaši můžete čerstvým ovocem, medem, ořechy, semínky, čokoládou nebo kakaem. Jednotlivé druhy se připravují buď s vodou, nebo s mlékem. Jemnější a pro většinu strávníků také chutnější je verze s mlékem. Zvolit můžete i hotovou směs v balíčcích po jedné porci, která je po zalití tekutinou připravená ke konzumaci. Seženete i kvalitní druhy, ale je potřeba pečlivě číst etikety. Pozor si dejte na škroby a různá sladidla, kterých může být v hotových směsích více než je zdrávo. Tyto „polotovary“ se hodí spíše na cesty, do práce nebo kamkoliv, kde nemáte možnost si kaši připravit podle sebe. Obchody nabízejí různé směsi obilovin, i různé příchutě. Při výběru tak dbejte zejména na vysoký obsah celozrnných obilovin, ovoce a semínek, s minimem dalších přísad.
Na chutnou granolu nebo hřejivou kaši je teď ta ideální doba. Zejména milovníky sladkých snídaní jistě okouzlí. A kdo si po ránu na sladké nepotrpí, můžou přijít vhod jako super svačinka. Připravte si svou oblíbenou příchuť a zpříjemněte si zamračené dny.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?
Možná i vy uvažujete o tom, jak ochránit své děti, rodiče nebo sebe před nebezpečnými infekcemi způsobenými pneumokokem. Pokud si kladete otázky, jako: „Jak pneumokokové infekce vznikají?“, „Jaké jsou...
Čtěte dál