Granola a kaše jako ideální snídaně nebo svačina do chladných dnů. Jak na jejich přípravu?

Granola a kaše jako ideální snídaně nebo svačina do chladných dnů. Jak na jejich přípravu?
zdroj: Shutterstock

Každý už určitě slyšel nebo četl o hitu s názvem granola. Pravdou je, že její oblíbenost stále stoupá a k sehnání je dnes v každém obchodě mezi různými müsli a cereáliemi. Stále více populární je ale také domácí výroba granoly. Není to totiž žádná věda. Stačí vám k tomu jen pár základních surovin a plech s pečicím papírem. Granolou to ale zdaleka nekončí. V tomto sychravém a chladném počasí přichází na řadu také různé druhy hřejivých kaší. Které si vybrat? V čem jsou tyto cereálie tak úžasné a na co si dát pozor?

Super vlastnosti granoly
Pod názvem granola se neskrývá nic složitého nebo neznámého. Jedná se v podstatě o křupavé zapečené müsli, nejlépe bez cukru. Přesto se klasicky dochucuje třeba medem nebo různými sirupy. Jedná se však o výživnou a chutnou snídani, případně vydatnou svačinu. Dodá energii, potřebné vitamíny a minerály a skvěle zasytí. A pokud si ji připravíte doma, krásně vám provoní domov. Navíc tak víte přesně, co vaše granola obsahuje a v jakém množství. Hotové druhy granoly v obchodech skrývají většinou bohužel mnoho cukrů, zbytečných dalších sladidel nebo ochucovadel a dělají tak z této jindy zdravé pochoutky celkem kalorickou bombu. Zkuste si tedy tuto dobrotu připravit sami, je to velmi jednoduché a za pár minut je hotovo. Domácí granolu můžete vyrobit i dopředu do skleničky a mít ji tak po ruce kdekoliv mimo domov nebo v případech, kdy nestíháte. Jak na to?

Příprava a chutě granoly
V granole najdete směs vloček, ořechů, semínek nebo i sušeného ovoce. Na rozdíl od klasického müsli je ale granola pečená. Například vločky tak získají mnohem lákavější chuť a strukturu díky získané křupavosti. Vločky můžete zvolit podle chuti – ovesné, pšeničné, ječné nebo bezlepkové jako jsou pohankové či jáhlové. Samozřejmě můžete nakombinovat několik druhů vloček, třeba lepkové s bezlepkovými. Pak k nim přidáte různé ořechy (skvěle se hodí mandle nebo lískové ořechy), ze semínek můžete přisypat třeba slunečnicová nebo chia a nezapomeňte na olej, nejlépe kokosový. A pak už záleží na vašich chuťových preferencích. Přidat můžete třeba plátky kokosu, různé druhy sušeného ovoce (skvěle se hodí brusinky, nakrájené meruňky nebo rozinky), kakao, skořici, med či kvalitní hořkou čokoládu. Směs můžete trochu přisladit i různými druhy sirupu (datlový, javorový, agávový, nebo nejlépe čekankový). Pokud ale použijete ovoce, už byste další sladidlo ani nemuseli potřebovat. Vše zamícháte a rozprostřete na plech. Následně zapékáte v troubě při 160 °C 20 až 30 minut. Během pečení můžete směs promíchat, aby se všechny suroviny krásně spojily. Zdravá součást snídaně je na světě. Jaké prospěšné látky obsahuje?

TIP: Super Fruity Granola Bio

Zasytí nadlouho a dodá živiny
Granola je úžasná komplexní potravina. Obsahuje vyšší podíl vlákniny díky obilovinám a ovoci, podporuje tedy trávení. Také dodá složené sacharidy, které na delší dobu zasytí a díky ořechům do sebe dostanete i zdravé tuky. Současně díky těmto surovinám získáte vitamíny skupiny B, A, E, a z minerálů například železo, fosfor nebo hořčík. Vše skvěle doladíte bílkovinou, třeba v podobě bílého jogurtu, tvarohu, kefíru nebo mléka. A pokud se vyhýbáte mléčným výrobkům, lehce je nahradí mléka a jogurty v rostlinné podobě. Všechny tyto živiny skvěle podpoří vaší kondici a pravidelná konzumace prospěje vašemu zdraví. To, že si pochutnáte, je jen další bonus.

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Obilné kaše zahřejí
V tomto období oceníte nejen granolu. Pokud chcete po ránu své tělo krásně prohřát, dopřejte si obilnou kaši. Na trhu je jich celá řada, jsou lehce stravitelné, dodají energii, zahřejí, skvěle chutnají a příprava nezabere mnoho času. Už naši předkové měli obilné kaše jako základní součást zimního jídelníčku. A věděli proč. I my bychom v dnešní době měli respektovat roční období a podle toho se stravovat. Pokud je tedy pro vás v chladných dnech obtížnější snídat třeba mléčné produkty rovnou z lednice, vyzkoušejte raději kaši. Tepelně upravené obiloviny tělu udělají víc než dobře. Možností máte mnoho.

Připravit si chutnou kaši můžete z jemně mletých obilovin jako jsou jáhly, pohanka, rýže, kukuřice nebo oves. Dochutit pak kaši můžete čerstvým ovocem, medem, ořechy, semínky, čokoládou nebo kakaem. Jednotlivé druhy se připravují buď s vodou, nebo s mlékem. Jemnější a pro většinu strávníků také chutnější je verze s mlékem. Zvolit můžete i hotovou směs v balíčcích po jedné porci, která je po zalití tekutinou připravená ke konzumaci. Seženete i kvalitní druhy, ale je potřeba pečlivě číst etikety. Pozor si dejte na škroby a různá sladidla, kterých může být v hotových směsích více než je zdrávo. Tyto „polotovary“ se hodí spíše na cesty, do práce nebo kamkoliv, kde nemáte možnost si kaši připravit podle sebe. Obchody nabízejí různé směsi obilovin, i různé příchutě. Při výběru tak dbejte zejména na vysoký obsah celozrnných obilovin, ovoce a semínek, s minimem dalších přísad.

Na chutnou granolu nebo hřejivou kaši je teď ta ideální doba. Zejména milovníky sladkých snídaní jistě okouzlí. A kdo si po ránu na sladké nepotrpí, můžou přijít vhod jako super svačinka. Připravte si svou oblíbenou příchuť a zpříjemněte si zamračené dny.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Polévka s medvědím česnekem, špenátem a smetanou

Polévka s medvědím česnekem, špenátem a smetanou

Zelená jarní polévka vypadá krásně na talíři a příjemně voní medvědím česnekem. Jelikož je hustší, příjemně zasytí a zároveň vám dopřeje příjemný pocit v žaludku.

Čtěte dál
Zamilovanost – co všechno se s námi děje, když jsme zasaženi šípem lásky?

Zamilovanost – co všechno se s námi děje, když jsme zasaženi šípem lásky?

Zamilovanost se projevuje různě, ale rozhodně má své jasné, v mnoha případech podobné příznaky a vaše tělo v žádném případě nenechává...
Zahřejte se zevnitř – tyto potraviny vás prohřejí i během zimních mrazíků

Zahřejte se zevnitř – tyto potraviny vás prohřejí i během zimních mrazíků

V chladných až mrazivých dnech netoužíme po ničem jiném než po zahřátí. Proti zimě můžeme bojovat teplými oblečením a topením. Ale...
Polévka jako předkrm i levné zdravé jídlo. Jaké výhody přináší jejich konzumace?

Polévka jako předkrm i levné zdravé jídlo. Jaké výhody přináší jejich konzumace?

Chladné počasí, zmrzlé nohy či ruce a nachlazení. To všechno jsou situace, kdy oceníme nálož horké polévky. Podzim je v plném proudu...
Výhody a nevýhody horké koupele: Co si užívat a na co si dávat pozor?

Výhody a nevýhody horké koupele: Co si užívat a na co si dávat pozor?

S chladnějším počasím přirozeně preferujeme aktivity, které nás zahřejí. Vedle chumlání se do teplých televizních dek, popíjení čaje...
Kdy se letos mění čas a bude doba, kdy se letní a zimní čas přestane střídat?

Kdy se letos mění čas a bude doba, kdy se letní a zimní čas přestane střídat?

V neděli 31. října se změní čas z letního na zimní. Dostaneme hodinu k dobru, jak se říká. Někdo se na změnu času a režimu, kterou...
Rady, jak připravit skvělý čaj, který na podzim zahřeje a dodá energii

Rady, jak připravit skvělý čaj, který na podzim zahřeje a dodá energii

Podzim je v plném proudu a jeho atmosféra se skvěle vnímá z pohodlného ušáku za oknem, kdy v ruce držíte hrnek s kouřícím bylinkovým...
Krása podzimního výběhu aneb jak si užít podzim naplno

Krása podzimního výběhu aneb jak si užít podzim naplno

S příchodem podzimu klesá motivace k pohybu, což je škoda. Ačkoliv oproti létu nenabízí tak atraktivní podmínky, mnozí možná zjistí,...
Speciální med z Manuky – léčivý zázrak s antibakteriálními účinky

Speciální med z Manuky – léčivý zázrak s antibakteriálními účinky

Med původem z Austrálie a Nového Zélandu vyniká lahodnou chutí a antibakteriálními vlastnostmi. Pro to všechno se vyplatí s manukovým...
Připravte své tělo na podzimní zátěž – cílené změny v jídelníčku a spánek dokáží mnoho

Připravte své tělo na podzimní zátěž – cílené změny v jídelníčku a spánek dokáží mnoho

Společně s prvními chladnými dny přichází také obavy z nachlazení, rýmy, bolavého krku nebo chřipky. Chcete se letos těmto nepříjemnostem...
Jak navrátit ztracenou hydrataci suché pokožce

Jak navrátit ztracenou hydrataci suché pokožce

Naše pleť se ještě nestačila vzpamatovat z tropických teplot, které ji zatěžovaly přes léto. A už zase se musí vyrovnávat s nástupem...
Co se děje v těle, když jste nachlazení a jak se co nejrychleji uzdravit?

Co se děje v těle, když jste nachlazení a jak se co nejrychleji uzdravit?

Teče vám z nosu, škrábe vás v krku a lechtá vás v nose, takže nemůžete přestat kýchat. Příznaky nachlazení se dají přehlédnout jen...
Jak po prázdninách naběhnout zpátky do režimu? Zkuste jógu!

Jak po prázdninách naběhnout zpátky do režimu? Zkuste jógu!

Začátek školního roku a pomyslný konec léta neznamená velkou změnu jen pro děti, které po prázdninách vyrážejí do školy. I rodičům...