Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?
zdroj: Shutterstock

Sušené ovoce je skvělá pochoutka a vydatná svačinka. Za předpokladu správného sušení a absence dalších cukrů či chemie jde také o zdravou alternativu mlsání. Kromě ovoce se do popředí dostává také trend sušené zeleniny. A není divu. Když ovoce či zeleninu usušíte, získáte tak možnost užít si oblíbené druhy po celý rok bez ohledu na sezonu. Navíc při tomto způsobu úpravy zachováte podstatné množství vitamínů, minerálů a stopových prvků. Jak správně sušit v domácích podmínkách? A které sušené ovoce a zeleninu zvolit?

Pozor na chemii v obchodech – sušte doma!
Sušení je jedním z nejzdravějších způsobů, jak uchovat ovoce i zeleninu a užívat si jednotlivé druhy po celý rok. Postup sušení ale musí probíhat pomalu a šetrně při nižších teplotách, vyšší teploty by plody zbavily cenných látek. Ideální teplotou je rozmezí od 30 do 60 °C. Tento způsob úpravy je úžasný v tom, že zachová obsah vlákniny, vitamínů (B komplex, vitamín A) a minerálů (hořčík, vápník, draslík). Navíc ovoce tak získá výraznější chuť, a to kyselé sušením zesládne. Během sušení totiž dochází ke koncentraci cukrů vlivem odpaření vody. Takto upravené ovoce či zeleninu můžete uchovávat klidně rok a průběžně zpracovávat (do dezertů, polévek) nebo máte jednoduše připravenou svačinku. Jistou nevýhodou sušeného ovoce je ovšem právě zmíněná větší sladkost, oproti čerstvému ovoci je to sušené energeticky vydatnější. Je tedy potřeba o to více snížit množství kusů v jedné porci. Na den bohatě postačí porce o velikosti dlaně.

Sušit můžete mnoho druhů ovoce. Oblíbená jsou třeba jablka, hrušky nebo meruňky. Výjimkou nejsou ani hrozny či brusinky. Výběr je zcela na vás, důležitý je ale správný postup při sušení. Především musí být ovoce čisté, bez plísně nebo hniloby a nepoškozené. Také je důležité, aby ovoce bylo zralé, ale ne už přezrálé. Třeba jablka, která jsou kyselá, sušením krásně zesládnou. U jablek a hrušek také nemusíte řešit loupání slupky, naopak je dobré ji při sušení nechat, protože těsně pod ní se skrývá mnoho cenných živin. O něco déle je potřeba sušit třeba ananas nebo meruňky.

A jaké jsou možnosti sušení?

Vzduch versus trouba se sušičkou
Variant sušení je několik. Nejjednodušší metoda je vyskládat plátky ovoce na síťovinu a dát na radiátor či do teplé a temnější místnosti. Plody je potřeba rozložit tak, aby se nepřekrývaly. Doba sušení pak záleží na teplotě a na druhu zvoleného ovoce. Dále máte možnost sušit ovoce v troubě, ideálně v horkovzdušné s větrákem. Pokud vaše trouba tuto funkci nemá, je nutné nechat během sušení dvířka pootevřená, aby mohla unikat vlhkost. Pak už stačí jen plody nakrájet a vyskládat na plech s pečicím papírem. Nechte zprvu teplotu nižší a postupně přidávejte, ne více jak na 60 °C. Ke konci opět teplotu snižte. Další volbou je sušička. Pomocí sušičky je proces nejrychlejší. Jedná se sice o další nemalý spotřebič do kuchyně, ale pokud máte v plánu sušit různé plody pravidelně, pak se vyplatí ji pořídit. Správně usušené ovoce pak poznáte podle barvy a pružnosti. Ovoce by mělo být pružné a úplně suché. Jahody či meruňky jsou lepkavé a tuhé. Také je běžné, že ovoce sušené v domácích podmínkách sušením ne úplně hezky zhnědne. To ale na kvalitě a chuti rozhodně neubírá. Případně můžete ovoce (hlavně jablka a hrušky) před sušením na chvíli ponořit do vody s citronovou šťávou. Po usušení je důležité nechat plody vychladnout a následně je skladovat ve vzduchotěsných nádobách uložených v chladné a tmavé místnosti.

Jak si stojí kupované výrobky
Teď když už víte, jak si připravit lahodné sušené ovoce doma, určitě vás zajímá, zda je nějaký rozdíl v sušeném ovoci koupeném v obchodě. Samozřejmě že ano. V první řadě bývá kupované sušené ovoce stále krásně barevné, a to z důvodu, že je sířené. Oxid siřičitý je však alergen a dobře neudělá zejména astmatikům. Proto je doporučováno koupené sušené ovoce vždy omýt vlažnou vodou. Siřičitanů se ale přesto úplně nezbavíte. Dalším mínusovým bodem je také časté přislazení různými sladidly. Už tak sladkému ovoci se ještě navýší kalorická hodnota a plody jsou zbytečně přeslazené. Nejvíce to platí v případě sušených banánů či kandovaného ovoce. To, že navíc ani nemáte šanci zjistit zdroj daného ovoce, které bylo usušené, je jen dalším mínusem. Jednoznačně lépe si tedy stojí ovoce usušené v domácích podmínkách. Pokud si ale budete přesto chtít dopřát kupovaný balíček (třeba jako rychlou nouzovou svačinu), čtěte obaly a zaměřte se na to, aby ovoce nebylo doslazené a bylo ideálně v bio kvalitě (pak si můžete být jisti, že nebylo sířené). Dobře také uděláte, když si koupíte ovoce sušené mrazem, tedy lyofilizované. Takové plody mají díky této metodě zachované veškeré živiny, zůstává jim barevný vzhled a chuť, navíc příjemně křupou.

Sušené ovoce je často kalorická bomba. Podle čeho vybírat to vhodné?

Usušte si i zeleninu!
Na podobném principu jako ovoce lze dobře usušit také různou zeleninu (kromě listové) nebo luštěniny. Nasušit do zásoby tak můžete například brambory, mrkev, celer, petržel, květák, pórek, kedlubnu, červenou řepu, cibuli nebo česnek. Usušit můžete stejnou metodou také bylinky a míchat si své směsi. Na sušené zelenině je super, že si zachová svou chuť, a přesto vám dlouho vydrží. Můžete si tak z plodů zahrádky připravit třeba chutnou zeleninou polévku i v zimě. Pravidla jsou podobná jako v případě sušení ovoce. Základem je čerstvá, čistá zelenina bez plísně. Některou zeleninu (například kořenovou, řepu, květák, brambory nebo lusky) je dobré před sušením trochu povařit nad párou, aby si zachovala všechny vitamíny a neztratila barvu. Pak tyto suché plodiny stačí nakrájet na plátky a vložit do trouby, do sušičky nebo dát na síto. Není žádnou novinkou ani sušení na přímém slunci, kdy navíc šetříte energii. Připravte se ale vždy na to, že zelenina se suší o něco déle než ovoce, i několik hodin. Se sušením zeleniny tedy nikam nespěchejte a dejte tomu čas. S usušenou zeleninou máte postaráno také o skvělou pochoutku místo kupovaných chipsů. Rádoby „zdravé“ zeleninové chipsy jsou přesolené, některé i smažené na oleji, a tak zde nemůže být řeč o vhodné alternativě slaných pochutin.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Zima se sice ještě stále hlásí o slovo, přesto si příroda již naplno uvědomuje, že jaro je definitivně tady. Venku se všechno začíná zelenat, a mělo by tomu tak být i v našich kuchyních. S příchodem tohoto...

Čtěte dál
Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Poplašné zprávy vyzívají k nenošení roušek a respirátorů. Argumentují tím, že je to nepřirozené. Že aby člověk mohl zdravě dýchat,...
Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Ketogenní dieta se v posledních letech stala symbolem snadného, a především rychlého hubnutí. Využívá ji stále více zájemců o redukci...
Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

My v Čechách známe kopr především díky koprovce, skvěle ale chutná i v různých bramborových salátech. A výhody, které přináší zdraví,...
Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenze postihuje po celém světě miliony lidí. Jeho kontrola medikací přitom nestačí, zásadní...
Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vajíčka jsou symbolem blížících se Velikonoc stejně jako třeba pomlázka či beránek. V tomto období vejce různě zdobíme, barvíme a zkrášlujeme...
Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební jednotky našeho organismu ale i všech živočichů. Jsou nezbytné pro růst i regeneraci...
Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Velikonoce jsou mimo jiné oslavou jara, kdy se schází celá rodina. K těmto dnům se pojí celá řada tradic, z nichž některé se dodnes...
Jaro je tu a to je ideální čas pro očistu, po které se budete cítit jako znovuzrození

Jaro je tu a to je ideální čas pro očistu, po které se budete cítit jako znovuzrození

Období jara s sebou přináší přirozenou očistu těla. Příroda se probouzí, dny se prodlužují a energie sluníčka sílí každým dnem. Tuto...
Exotické dračí ovoce je populární mezi „foodies“  – vyzkoušejte ho i vy

Exotické dračí ovoce je populární mezi „foodies“ – vyzkoušejte ho i vy

Pod tvrdou slupkou se skrývá sladká odměna. I když na první pohled vypadá nebezpečně a možná byste si ho spletli s nějakým záhadným...
Tento olej vám zpestří jídelníček a jako bonus je mimořádně zdravý

Tento olej vám zpestří jídelníček a jako bonus je mimořádně zdravý

Avokádo je známým nutričním pokladem, a tak není divu, že se celosvětově řadí mezi pět vůbec nejzdravějších potravin. Je tedy logické,...
Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví

Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví

Kdekdo vnímá jídlo jen jako prostředek k utišení kručícího žaludku, ale už neřeší, jaký druh potravin k tomu zvolí. Často se setkáme...