Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?
zdroj: Shutterstock

Sušené ovoce je skvělá pochoutka a vydatná svačinka. Za předpokladu správného sušení a absence dalších cukrů či chemie jde také o zdravou alternativu mlsání. Kromě ovoce se do popředí dostává také trend sušené zeleniny. A není divu. Když ovoce či zeleninu usušíte, získáte tak možnost užít si oblíbené druhy po celý rok bez ohledu na sezonu. Navíc při tomto způsobu úpravy zachováte podstatné množství vitamínů, minerálů a stopových prvků. Jak správně sušit v domácích podmínkách? A které sušené ovoce a zeleninu zvolit?

Pozor na chemii v obchodech – sušte doma!
Sušení je jedním z nejzdravějších způsobů, jak uchovat ovoce i zeleninu a užívat si jednotlivé druhy po celý rok. Postup sušení ale musí probíhat pomalu a šetrně při nižších teplotách, vyšší teploty by plody zbavily cenných látek. Ideální teplotou je rozmezí od 30 do 60 °C. Tento způsob úpravy je úžasný v tom, že zachová obsah vlákniny, vitamínů (B komplex, vitamín A) a minerálů (hořčík, vápník, draslík). Navíc ovoce tak získá výraznější chuť, a to kyselé sušením zesládne. Během sušení totiž dochází ke koncentraci cukrů vlivem odpaření vody. Takto upravené ovoce či zeleninu můžete uchovávat klidně rok a průběžně zpracovávat (do dezertů, polévek) nebo máte jednoduše připravenou svačinku. Jistou nevýhodou sušeného ovoce je ovšem právě zmíněná větší sladkost, oproti čerstvému ovoci je to sušené energeticky vydatnější. Je tedy potřeba o to více snížit množství kusů v jedné porci. Na den bohatě postačí porce o velikosti dlaně.

Sušit můžete mnoho druhů ovoce. Oblíbená jsou třeba jablka, hrušky nebo meruňky. Výjimkou nejsou ani hrozny či brusinky. Výběr je zcela na vás, důležitý je ale správný postup při sušení. Především musí být ovoce čisté, bez plísně nebo hniloby a nepoškozené. Také je důležité, aby ovoce bylo zralé, ale ne už přezrálé. Třeba jablka, která jsou kyselá, sušením krásně zesládnou. U jablek a hrušek také nemusíte řešit loupání slupky, naopak je dobré ji při sušení nechat, protože těsně pod ní se skrývá mnoho cenných živin. O něco déle je potřeba sušit třeba ananas nebo meruňky.

A jaké jsou možnosti sušení?

Vzduch versus trouba se sušičkou
Variant sušení je několik. Nejjednodušší metoda je vyskládat plátky ovoce na síťovinu a dát na radiátor či do teplé a temnější místnosti. Plody je potřeba rozložit tak, aby se nepřekrývaly. Doba sušení pak záleží na teplotě a na druhu zvoleného ovoce. Dále máte možnost sušit ovoce v troubě, ideálně v horkovzdušné s větrákem. Pokud vaše trouba tuto funkci nemá, je nutné nechat během sušení dvířka pootevřená, aby mohla unikat vlhkost. Pak už stačí jen plody nakrájet a vyskládat na plech s pečicím papírem. Nechte zprvu teplotu nižší a postupně přidávejte, ne více jak na 60 °C. Ke konci opět teplotu snižte. Další volbou je sušička. Pomocí sušičky je proces nejrychlejší. Jedná se sice o další nemalý spotřebič do kuchyně, ale pokud máte v plánu sušit různé plody pravidelně, pak se vyplatí ji pořídit. Správně usušené ovoce pak poznáte podle barvy a pružnosti. Ovoce by mělo být pružné a úplně suché. Jahody či meruňky jsou lepkavé a tuhé. Také je běžné, že ovoce sušené v domácích podmínkách sušením ne úplně hezky zhnědne. To ale na kvalitě a chuti rozhodně neubírá. Případně můžete ovoce (hlavně jablka a hrušky) před sušením na chvíli ponořit do vody s citronovou šťávou. Po usušení je důležité nechat plody vychladnout a následně je skladovat ve vzduchotěsných nádobách uložených v chladné a tmavé místnosti.

Jak si stojí kupované výrobky
Teď když už víte, jak si připravit lahodné sušené ovoce doma, určitě vás zajímá, zda je nějaký rozdíl v sušeném ovoci koupeném v obchodě. Samozřejmě že ano. V první řadě bývá kupované sušené ovoce stále krásně barevné, a to z důvodu, že je sířené. Oxid siřičitý je však alergen a dobře neudělá zejména astmatikům. Proto je doporučováno koupené sušené ovoce vždy omýt vlažnou vodou. Siřičitanů se ale přesto úplně nezbavíte. Dalším mínusovým bodem je také časté přislazení různými sladidly. Už tak sladkému ovoci se ještě navýší kalorická hodnota a plody jsou zbytečně přeslazené. Nejvíce to platí v případě sušených banánů či kandovaného ovoce. To, že navíc ani nemáte šanci zjistit zdroj daného ovoce, které bylo usušené, je jen dalším mínusem. Jednoznačně lépe si tedy stojí ovoce usušené v domácích podmínkách. Pokud si ale budete přesto chtít dopřát kupovaný balíček (třeba jako rychlou nouzovou svačinu), čtěte obaly a zaměřte se na to, aby ovoce nebylo doslazené a bylo ideálně v bio kvalitě (pak si můžete být jisti, že nebylo sířené). Dobře také uděláte, když si koupíte ovoce sušené mrazem, tedy lyofilizované. Takové plody mají díky této metodě zachované veškeré živiny, zůstává jim barevný vzhled a chuť, navíc příjemně křupou.

Sušené ovoce je často kalorická bomba. Podle čeho vybírat to vhodné?

Usušte si i zeleninu!
Na podobném principu jako ovoce lze dobře usušit také různou zeleninu (kromě listové) nebo luštěniny. Nasušit do zásoby tak můžete například brambory, mrkev, celer, petržel, květák, pórek, kedlubnu, červenou řepu, cibuli nebo česnek. Usušit můžete stejnou metodou také bylinky a míchat si své směsi. Na sušené zelenině je super, že si zachová svou chuť, a přesto vám dlouho vydrží. Můžete si tak z plodů zahrádky připravit třeba chutnou zeleninou polévku i v zimě. Pravidla jsou podobná jako v případě sušení ovoce. Základem je čerstvá, čistá zelenina bez plísně. Některou zeleninu (například kořenovou, řepu, květák, brambory nebo lusky) je dobré před sušením trochu povařit nad párou, aby si zachovala všechny vitamíny a neztratila barvu. Pak tyto suché plodiny stačí nakrájet na plátky a vložit do trouby, do sušičky nebo dát na síto. Není žádnou novinkou ani sušení na přímém slunci, kdy navíc šetříte energii. Připravte se ale vždy na to, že zelenina se suší o něco déle než ovoce, i několik hodin. Se sušením zeleniny tedy nikam nespěchejte a dejte tomu čas. S usušenou zeleninou máte postaráno také o skvělou pochoutku místo kupovaných chipsů. Rádoby „zdravé“ zeleninové chipsy jsou přesolené, některé i smažené na oleji, a tak zde nemůže být řeč o vhodné alternativě slaných pochutin.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem dát si i sladké dobroty, jako jsou dorty, muffiny, koláčky apod. Co...

Čtěte dál
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi je velice oblíbený druh exotického ovoce zejména během zimního období. Možná nevypadá na první pohled tak přitažlivě, jako třeba...
Extrakt z grepových jadérek zatočí s viry, plísněmi a pomůže při nachlazení

Extrakt z grepových jadérek zatočí s viry, plísněmi a pomůže při nachlazení

Grapefruit patří mezi méně oblíbené druhy citrusového ovoce. Jeho nahořklou chuť mnoho lidí špatně snáší, někteří jej dokonce nejsou...
Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Pokud se řekne slovo závislost, jistě vás napadne závislost na drogách, případně na sladkém. Možná to mnohé překvapí, ale dle mnoha...
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Sušené datle – odkud pochází jejich tradice u nás a jaké mají využití při pečení

Sušené datle – odkud pochází jejich tradice u nás a jaké mají využití při pečení

Chléb pouště nebo koláč chudých – tak se říká datlím. Jde o sladké exotické plody, které u nás najdete zejména v jejich sušené podobě....
Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Jde o potravinu levnou, lokální, chutnou a hlavně zdravou. Koncentrovaný zdroj živin a vitamínů, včetně důležitých probiotik. To je...
Péče o dětské zoubky – pasta není potřeba a otírat by se měly i v noci. Co dalšího jste nevěděli?

Péče o dětské zoubky – pasta není potřeba a otírat by se měly i v noci. Co dalšího jste nevěděli?

Pokud bychom se měli zamyslet nad tím, jaké je nejčastější chronické onemocnění u dětí v ČR, pravděpodobně by nás odpověď trochu zaskočila....
Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

S podzimem a dlouhými sychravými večery nastává období, kdy s ubýváním světla ubývá i naše energie a tím také chuť k pohybu. Trávíme...