Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?
zdroj: Shutterstock

Sušené ovoce je skvělá pochoutka a vydatná svačinka. Za předpokladu správného sušení a absence dalších cukrů či chemie jde také o zdravou alternativu mlsání. Kromě ovoce se do popředí dostává také trend sušené zeleniny. A není divu. Když ovoce či zeleninu usušíte, získáte tak možnost užít si oblíbené druhy po celý rok bez ohledu na sezonu. Navíc při tomto způsobu úpravy zachováte podstatné množství vitamínů, minerálů a stopových prvků. Jak správně sušit v domácích podmínkách? A které sušené ovoce a zeleninu zvolit?

Pozor na chemii v obchodech – sušte doma!
Sušení je jedním z nejzdravějších způsobů, jak uchovat ovoce i zeleninu a užívat si jednotlivé druhy po celý rok. Postup sušení ale musí probíhat pomalu a šetrně při nižších teplotách, vyšší teploty by plody zbavily cenných látek. Ideální teplotou je rozmezí od 30 do 60 °C. Tento způsob úpravy je úžasný v tom, že zachová obsah vlákniny, vitamínů (B komplex, vitamín A) a minerálů (hořčík, vápník, draslík). Navíc ovoce tak získá výraznější chuť, a to kyselé sušením zesládne. Během sušení totiž dochází ke koncentraci cukrů vlivem odpaření vody. Takto upravené ovoce či zeleninu můžete uchovávat klidně rok a průběžně zpracovávat (do dezertů, polévek) nebo máte jednoduše připravenou svačinku. Jistou nevýhodou sušeného ovoce je ovšem právě zmíněná větší sladkost, oproti čerstvému ovoci je to sušené energeticky vydatnější. Je tedy potřeba o to více snížit množství kusů v jedné porci. Na den bohatě postačí porce o velikosti dlaně.

Sušit můžete mnoho druhů ovoce. Oblíbená jsou třeba jablka, hrušky nebo meruňky. Výjimkou nejsou ani hrozny či brusinky. Výběr je zcela na vás, důležitý je ale správný postup při sušení. Především musí být ovoce čisté, bez plísně nebo hniloby a nepoškozené. Také je důležité, aby ovoce bylo zralé, ale ne už přezrálé. Třeba jablka, která jsou kyselá, sušením krásně zesládnou. U jablek a hrušek také nemusíte řešit loupání slupky, naopak je dobré ji při sušení nechat, protože těsně pod ní se skrývá mnoho cenných živin. O něco déle je potřeba sušit třeba ananas nebo meruňky.

A jaké jsou možnosti sušení?

Vzduch versus trouba se sušičkou
Variant sušení je několik. Nejjednodušší metoda je vyskládat plátky ovoce na síťovinu a dát na radiátor či do teplé a temnější místnosti. Plody je potřeba rozložit tak, aby se nepřekrývaly. Doba sušení pak záleží na teplotě a na druhu zvoleného ovoce. Dále máte možnost sušit ovoce v troubě, ideálně v horkovzdušné s větrákem. Pokud vaše trouba tuto funkci nemá, je nutné nechat během sušení dvířka pootevřená, aby mohla unikat vlhkost. Pak už stačí jen plody nakrájet a vyskládat na plech s pečicím papírem. Nechte zprvu teplotu nižší a postupně přidávejte, ne více jak na 60 °C. Ke konci opět teplotu snižte. Další volbou je sušička. Pomocí sušičky je proces nejrychlejší. Jedná se sice o další nemalý spotřebič do kuchyně, ale pokud máte v plánu sušit různé plody pravidelně, pak se vyplatí ji pořídit. Správně usušené ovoce pak poznáte podle barvy a pružnosti. Ovoce by mělo být pružné a úplně suché. Jahody či meruňky jsou lepkavé a tuhé. Také je běžné, že ovoce sušené v domácích podmínkách sušením ne úplně hezky zhnědne. To ale na kvalitě a chuti rozhodně neubírá. Případně můžete ovoce (hlavně jablka a hrušky) před sušením na chvíli ponořit do vody s citronovou šťávou. Po usušení je důležité nechat plody vychladnout a následně je skladovat ve vzduchotěsných nádobách uložených v chladné a tmavé místnosti.

Jak si stojí kupované výrobky
Teď když už víte, jak si připravit lahodné sušené ovoce doma, určitě vás zajímá, zda je nějaký rozdíl v sušeném ovoci koupeném v obchodě. Samozřejmě že ano. V první řadě bývá kupované sušené ovoce stále krásně barevné, a to z důvodu, že je sířené. Oxid siřičitý je však alergen a dobře neudělá zejména astmatikům. Proto je doporučováno koupené sušené ovoce vždy omýt vlažnou vodou. Siřičitanů se ale přesto úplně nezbavíte. Dalším mínusovým bodem je také časté přislazení různými sladidly. Už tak sladkému ovoci se ještě navýší kalorická hodnota a plody jsou zbytečně přeslazené. Nejvíce to platí v případě sušených banánů či kandovaného ovoce. To, že navíc ani nemáte šanci zjistit zdroj daného ovoce, které bylo usušené, je jen dalším mínusem. Jednoznačně lépe si tedy stojí ovoce usušené v domácích podmínkách. Pokud si ale budete přesto chtít dopřát kupovaný balíček (třeba jako rychlou nouzovou svačinu), čtěte obaly a zaměřte se na to, aby ovoce nebylo doslazené a bylo ideálně v bio kvalitě (pak si můžete být jisti, že nebylo sířené). Dobře také uděláte, když si koupíte ovoce sušené mrazem, tedy lyofilizované. Takové plody mají díky této metodě zachované veškeré živiny, zůstává jim barevný vzhled a chuť, navíc příjemně křupou.

Sušené ovoce je často kalorická bomba. Podle čeho vybírat to vhodné?

Usušte si i zeleninu!
Na podobném principu jako ovoce lze dobře usušit také různou zeleninu (kromě listové) nebo luštěniny. Nasušit do zásoby tak můžete například brambory, mrkev, celer, petržel, květák, pórek, kedlubnu, červenou řepu, cibuli nebo česnek. Usušit můžete stejnou metodou také bylinky a míchat si své směsi. Na sušené zelenině je super, že si zachová svou chuť, a přesto vám dlouho vydrží. Můžete si tak z plodů zahrádky připravit třeba chutnou zeleninou polévku i v zimě. Pravidla jsou podobná jako v případě sušení ovoce. Základem je čerstvá, čistá zelenina bez plísně. Některou zeleninu (například kořenovou, řepu, květák, brambory nebo lusky) je dobré před sušením trochu povařit nad párou, aby si zachovala všechny vitamíny a neztratila barvu. Pak tyto suché plodiny stačí nakrájet na plátky a vložit do trouby, do sušičky nebo dát na síto. Není žádnou novinkou ani sušení na přímém slunci, kdy navíc šetříte energii. Připravte se ale vždy na to, že zelenina se suší o něco déle než ovoce, i několik hodin. Se sušením zeleniny tedy nikam nespěchejte a dejte tomu čas. S usušenou zeleninou máte postaráno také o skvělou pochoutku místo kupovaných chipsů. Rádoby „zdravé“ zeleninové chipsy jsou přesolené, některé i smažené na oleji, a tak zde nemůže být řeč o vhodné alternativě slaných pochutin.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále vymýšlet, aby svačiny nebyly každý den stejné, aby chutnaly, zasytily...

Čtěte dál
Potraviny, které pomáhají udržovat zdravý úsměv

Potraviny, které pomáhají udržovat zdravý úsměv

Většina z nás velice dobře zná nejběžnější potíže se zuby. Nejčastěji jde o zubní kazy, problémy s dásněmi nebo barevné skvrny na zubní...
Zvolte správnou stravu a suplementaci pro váš mozek a učení půjde samo

Zvolte správnou stravu a suplementaci pro váš mozek a učení půjde samo

S příchodem září nastává také doba, kdy se studenti vracejí k učení a pracující lidé ke svým povinnostem. Je tedy o to více důležité...
Pochoutka, která pomůže od zácpy a zasytí – zařaďte do jídelníčku fíky!

Pochoutka, která pomůže od zácpy a zasytí – zařaďte do jídelníčku fíky!

Odpradávna jsou dávány do souvislosti se zdravím a prosperitou, antičtí Řekové je spojovali s bohyní plodnosti a zemědělství Demeter...
4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné...
Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)...
Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat...
Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné...
Datle: chutnají po karamelu a jsou vhodným zdrojem sladké chuti

Datle: chutnají po karamelu a jsou vhodným zdrojem sladké chuti

Ovoce, které vyniká mimořádným nutričním profilem, chutná po karamelu a v kuchyni nachází velmi hojné využití. Ačkoliv naším uším může...
Kopečková nebo točená? Jak vybírat zmrzlinu a neodpírat si letní požitek

Kopečková nebo točená? Jak vybírat zmrzlinu a neodpírat si letní požitek

Horké léto si každý spojuje nejen s chlazenými nápoji, ale také se zmrzlinami. Jsou velice oblíbené po celém světě a na výběr je dnes...
Cukr dětským játrům nesvědčí. Co může způsobit a proč si na něj dávat pozor?

Cukr dětským játrům nesvědčí. Co může způsobit a proč si na něj dávat pozor?

Nedávná studie naznačuje, že vysoká konzumace jednoduchých cukrů, zejména fruktózy, může u dětí zvýšit pravděpodobnost ztučnění jater....