Tipy, jak ozdravit vánoční cukroví – kombinace, které si zamilujete

Tipy, jak ozdravit vánoční cukroví – kombinace, které si zamilujete
zdroj: Shutterstock

Advent je po roce zase tady a k němu neodmyslitelně patří pečení cukroví, které je třeba připravit v dostatečném předstihu, aby stihlo do Vánoc krásně změknout a rozplývalo se potom na jazyku jako plátek másla. Každý má jistě své osvědčené postupy a tradice, co do nich letos vnést trochu svěžího vánku a užít si Vánoce odlehčeně? Nebojte se, na chuti se to vůbec nemusí projevit!

Cukroví je neřestí, kvůli které se s příchodem nového roku často potýkáme s kily navíc, jež jsme díky jeho časté a nadměrné konzumaci přes svátky nabrali. I když to může znít jako klišé, každoročně to tak být nemusí, což ale zároveň nemusí nutně znamenat, že budete nuceni vzdát se toho, co máte rádi.

Jez do polosyta, pij do polopita
Moudré přísloví praví, aby člověk jedl do polosyta a pil do polopita, bohužel právě s dodržováním střídmosti má řada nás problém, a to nejen o svátcích. Jenže bílá mouka a cukr, které tvoří hlavní ingredience vánočního cukroví, z této tradiční pochutiny činí dominovou potravinu, u níž nám nikdy nestačí jeden kousek, ale která podněcuje naši chuť a touhu jíst dál – což obvykle zastaví až přeplněný žaludek a pocity nevolnosti, kdy se jen odvalíme na pohovku a alespoň hodinu se z ní nedokážeme zvednout.

Změna, která se může a nemusí projevit
Tomu všemu lze ale zabránit – jednak zmiňovanou střídmostí a jednak výměnou ingrediencí, které tento dominový efekt vyvolávají. A kromě bílé mouky a cukru můžete nahradit i spoustu dalších přísad. Záleží samozřejmě na tom, jak to provedete – jde však o to, že nové postupy se na chuti mohou a nemusí odrazit, jde o to, zda jste zastáncem tradiční chuti nebo zda rádi experimentujete. Ať tak či tak, s našimi zdravými tipy si můžete vybrat a v obou případech si můžete být jistí, že uděláte něco pro své zdraví a cukroví na vaší linii nenatropí tolik škody jako jeho klasická verze. Jak tedy na to?

  • Klasickou bílou pšeničnou mouku nahraďte nebo doplňte celozrnnou nebo bezlepkovou. Špaldová, pohanková nebo mandlová, kokosová, kukuřičná či čiroková. Těmi všemi můžete nahradit nebo doplnit běžnou bílou mouku. Až na špaldovou mouku, která lepek obsahuje a vyznačuje se příjemně jemnou oříškovou chutí, ale počítejte se drobivější konzistencí, která je pro bezlepkové mouky typická. Aby se bezlepkové cukroví nerozpadlo, nechte jej po vytažení z trouby na plechu vychladnout.
  • Nepečené cukroví připravte z pufovaných výrobků. Burizony, pukance, obecně pufované výrobky jsou lehké a pro tělo snadno a dobře stravitelné. Stejné vlastnosti přebere i cukroví, které z těchto ingrediencí připravíte. Vyzkoušejte to a nebudete litovat.
  • Máslo vyměňte za kokosový tuk. Kokosový tuk vyniká vysokým kouřovým bodem kolem 200 °C. To znamená, že je tepelně stabilní, nepřepaluje se, a to z něj činí ideálního společníka pro různé tepelné úpravy. Dalším benefitem je, že tuhne podobně jako máslo čili se nemusíte obávat, že by cukroví ztratilo konzistenci a strukturu a rozteklo se. Pokud vám vadí kokosové aroma, zakupte kokosový olej bez aromatu.
  • Není cukr jako cukr. Bílého cukru je v cukroví až až, proto se mu také říká „cukroví“. Někdy je množství uvedené v receptu až nadbytečné. Můžete provést malý experiment – zkuste z doporučené dávky cukru polovinu ubrat – uvidíte, že to pravděpodobně ve výsledku ani nepoznáte, tělu ale takovou malou změnou významně odlehčíte. Místo klasického bílého cukru můžete také použít zdravější třtinový, který příjemně chutná po karamelu (a prodává se dokonce i třtinová moučka) či kokosový, nebo využít med či javorový nebo rýžový sirup (jen ne agávový, který je velmi sladký a obsahuje skoro samou fruktózu).
  • Dejte šanci koření. Co uberete na cukru můžete přidat na koření, které dá vyniknout přirozené chuti a dodá tradiční aroma – spolehněte se na vanilku, skořici, anýz, hřebíček nebo badyán.
  • Vyberte džem bez přidaného cukru. Cukr v cukroví nepochází jen z toho, který nasypete do těsta, nachází se třeba i v džemu, jímž natíráte linecká kolečka nebo jej přidáváte do krémů či polev. Co takhle zkusit letos džem slazený stévií nebo jablečnou šťávou, které vynikají tím, že jsou bez přidaného cukru?
  • Veganská inspirace: místo bílku aquafabu. Pod tajemným názvem se skrývá obyčejný nálev z cizrny, který lze ve veganské kuchyni využít místo bílku. Určitě vás překvapí, jak krásně tuhý sníh z něj poměrně rychle vyšleháte – pokud chcete vyzkoušet, jak vegani dělají polevu na perníčky, vyměňte bílek za aquafabu i v tomto případě: smíchejte s cukrem a citronovou šťávou a míchejte, dokud nenabude konzistence polevy, s níž se vám budou perníčky pěkně zdobit. Nálev z cizrny můžete připravit uvařením této luštěniny a slitím vody, nebo stačí koupit cizrnu konzervovanou a slít nálev z ní.

Jak si o Vánocích všeho užít a nepřibrat ani deko

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Největší mýty o hubnutí – přestaňte jim věřit a získejte konečně svou vysněnou váhu!

Největší mýty o hubnutí – přestaňte jim věřit a získejte konečně svou vysněnou váhu!

Když se začneme snažit o nastolení zdravějšího životního stylu nebo chceme zhubnout nějaké to kilo, věříme často omílaným zásadám, které mají zaručeně fungovat. Co se přece říká dostatečně často, stává...

Čtěte dál
Předsevzetí, která by neměla chybět na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu

Předsevzetí, která by neměla chybět na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu

„Mám předsevzetí“, říká baculatá blondýnka Bridget Jonesová aristokraticky odměřenému právníkovi Marku Darcyimu v dnes již legendárním...
Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Sváteční dny jsou za námi, tentokrát ale prožité spíše komorně v domácím prostředí a s minimem návštěv. Přesto se Vánoce i oslavy Nového...
Rady a tipy přímo od odbornice na výživu: Jak si užít Vánoce a nepřibrat?

Rady a tipy přímo od odbornice na výživu: Jak si užít Vánoce a nepřibrat?

Pálení žáhy, obtíže s trávením, nějaké to kilo navíc… O Vánocích řeší některou z těchto obtíží snad každý. V podstatě celý advent totiž...
Na čem (ne)smažit štědrovečerního kapra? Přehled vhodných a nevhodných tuků

Na čem (ne)smažit štědrovečerního kapra? Přehled vhodných a nevhodných tuků

Štědrovečerní večeře je jedním z tradičních milníků českých Vánoc. Kromě hrachovky, rybí polévky a bramborového salátu k ní samozřejmě...
Pekanové ořechy: Trocha exotiky do vašeho vánočního pečení

Pekanové ořechy: Trocha exotiky do vašeho vánočního pečení

Ořechy jsou nejen oblíbenou svačinou, ale také tvoří důležitou součást různých koláčů a dezertů. Jedná se o zdravou a sytou pochoutku,...
Nalaďte se na „koronavirové“ Vánoce a užijte si je v pohodě a bez strachu

Nalaďte se na „koronavirové“ Vánoce a užijte si je v pohodě a bez strachu

Vánoce jsou svátky klidu, pro některé ale mohou přestavovat stres a současná koronavirová situace tomu příliš nepřispívá. Na jazyku...
Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce je skvělá pochoutka a vydatná svačinka. Za předpokladu správného sušení a absence dalších cukrů či chemie jde také o zdravou...
Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Ačkoliv stále máme tendence toužit po návratu k normálu, doba koronavirová se nám začíná dostávat pod kůži a my se chtě nechtě musíme...
Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Sýry patří mezi nejoblíbenější potraviny u nás i ve světě. Řada lidí si bez této voňavé pochoutky neumí představit žádný pokrm nebo...
Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek není typicky českou plodinou, přesto si získal oblibu pro svou univerzálnost a v našich obchodech i kuchyních se celkem ustálil....