Horká čokoláda je nápoj, který v zimě zahřeje a potěší chuťové buňky celé rodiny. Provoněná perníkovým kořením vás pohladí na duši a zpříjemní vánoční čas.
Porce: 4
Doba přípravy: 15 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience
- 100 g hořké čokolády (min. 85 %)
- 300 ml plnotučného mléka
- 150 ml smetany (12 %)
- ½ lžičky perníkového koření
- špetka soli
Postup
- V menším hrnci smíchejte mléko, smetanu, perníkové koření a špetku soli a vše přiveďte k varu.
- Do hrnce přidejte hořkou čokoládu a nechte ji za stálého míchání rozpustit.
- Poté vše tyčovým mixérem prošlehejte tak, aby vznikla jemná pěna.
- Nápoj rozlejte do šálků, ozdobte nastrouhanou čokoládou a podávejte.
Náš tip
Vyzkoušejte i různá rostlinná mléka a rostlinné smetany.
Bílá, mléčná, na vaření nebo hořká: Co se vyplatí sledovat na obalech čokolád?
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích
Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti spoustou zbylých dobrot, které je třeba rychle spotřebovat nebo dobře...
Čtěte dál
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?
Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě,...

Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?
Proč se během adventu rádi necháváme unášet písněmi, kterým se obvykle po celý rok vyhýbáme? A proč jsou Vánoce díky hudbě tak výjimečné?...

Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí
V adventu a celkově zimním čase rádi saháme po něčem voňavém, uklidňujícím. Prostě skořice je, ať chceme, nebo ne, to, co vyhledávají...

Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny
Vánoce jsou jedinečným obdobím, kdy chceme své blízké potěšit něčím, co má skutečný smysl. Pokud letos přemýšlíte o tom, jak smysluplně...

Příprava na adventní pečení krok za krokem
Vánoce bez domácího rodinného pečení by v mnoha českých domácnostech snad ani nebyly úplné. Pečení domácího cukroví s maminkou, babičkou,...

Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci
Tipů na to, jak zůstat v pohodě, když všude kolem zuří nákupní horečka, probíhají povinné vánoční večírky, které musíte absolvovat...

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?
Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě
Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky
Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem
Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?
Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?
Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...