Rady a tipy přímo od odbornice na výživu: Jak si užít Vánoce a nepřibrat?

Rady a tipy přímo od odbornice na výživu: Jak si užít Vánoce a nepřibrat?
zdroj: Shutterstock

Pálení žáhy, obtíže s trávením, nějaké to kilo navíc… O Vánocích řeší některou z těchto obtíží snad každý. V podstatě celý advent totiž pro naši pevnou vůli představuje velkou zkoušku, a i když letos kvůli koronaviru nemusíme odolávat náporům chutí na vánočních večírcích, mnoho pokušení čeká i doma… Jak si Vánoce užít, ale nepřibrat?

Mnoho lidí vnímá vánoční období především jako čas, kdy se mohou do syta najíst tradičních pochutin, na které se těší celý rok a které mají rádi. I když jídlo neklademe vyloženě na první místo, bez cukroví, vánočky, bramborového salátu nebo štrůdlu si Vánoce představit nedokážeme, a tak se milovaných potravin ani nechceme vzdát.

Nezobejte a raději se zasyťte
Problém je v tom, že to často přeženeme, zaspíme dobu, kdy už máme dost a pokračujeme přes vlastní limity. Jak tento začarovaný kruh překonat? Michaela Bebová, doktorka biochemie a odbornice na výživu, má tři tipy: nesedat ke stolu plnému pochutin s lačným žaludkem; neuzobávat, ale zasytit se, aby nás nehonila mlsná a po večeři, pokud chutě přeci jen přijdou, se soustředit na bílkoviny, oříšky a zeleninu.

Záleží na tom, jak se stravujeme během roku
Jak tělo takové vánoční hřešení vnímá? „Velmi záleží, jak jíme po celý rok – pokud jsou to čerstvé a nutričně plnohodnotné potraviny a nemáme každý den na talíři vepřo-knedlo-zelo, tak to tělu nijak zásadně neublíží,“ usmívá se Michaela. „Ale pokud se někdo celý rok stravuje nezdravě a na Vánoce ve velkém pokračuje, může se stát, že například žlučník vypoví službu, protože to už zkrátka nemůže vydržet,“ dodává. Všechny tedy v tomto ohledu nelze měřit jedním metrem: to, jak tělo vánoční obžerství „přežije“, se odvíjí od toho, jak se stravujeme celoročně.

Důležitá je střídmost
Ospalost a otupělost jsou nevyhnutelným důsledkem těžkého a mastného jídla, jehož máme o Vánocích více než jindy. Podle Michaely proti nim existuje jen jediná účinná zbraň: střídmost. Pokud se budeme držet známého přísloví „jez do polosyta, pij do polopita,“ nemusíme se obávat ani potíží s trávením ani toho, že přibereme. Zásadní je nepřekračovat pocit zasycení a v momentě, kdy cítíme, že začínáme být plní, přestat. A neplatí to jen pro jídlo, ale také pro další pověstnou vánoční neřest – alkohol.

VIDEO: Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?

Jezte, jak jste zvyklí
Prosinec není jen o tom, že jíme smažené a sladké, ale měli bychom pamatovat na to, že je třeba dodržovat zvyklosti, které nám běžně dělají dobře. „Klasicky se nasnídejte, v denním jídelníčku nezapomínejte na ovoce a zeleninu a pár kousků cukroví si dejte třeba ke kávě jako svačinu,“ radí Michaela. Rozhodně si cukroví nedávejte místo snídaně, jeho vysoký glykemický index a malá sytivost způsobí že dostanete brzy hlad i když jste snědli hodně energie. A kromě toho všeho do každého dne zakomponujme pohyb na čerstvém vzduchu, protože ten vykompenzuje nějaké to hřešení a postará se o to, že se budeme cítit dobře a fit.

Jak upéct zdravější cukroví
Cukroví je lahodné, za což také platí vysokou daň – je to doslova energetická bomba. Na závěr bychom si proto mohli říci, jak jej ozdravit a učinit přátelštějším pro trávení, aniž bychom mu ubrali na chuti. Podle Michaely je zásadní ubrat na množství cukru – zkuste to klidně až o polovinu, cukroví je běžně sladké až moc a je tedy pravděpodobné, že se to na chuti vůbec neprojeví. „Důležité také je, odkud kalorie pocházejí,“ vysvětluje odbornice. „Cukroví bude vždy kaloricky vydatné, i pokud bude jen z oříšků a sušeného ovoce, jde ale o to, aby cukroví dodalo i něco jiného než prázdné kalorie – např. vlákninu,“ uzavírá.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zelená káva: ideální pomocník na cestě k vysněné postavě?

Zelená káva: ideální pomocník na cestě k vysněné postavě?

Zdravý životní styl je oblastí, ve které koluje mimořádně velké množství rozporuplných informací. Proměnlivé seznamy doporučených potravin, postupů na hubnutí nebo úžasných doplňků stravy, které vám usnadní...

Čtěte dál
Bojové sporty jako cesta k většímu sebevědomí

Bojové sporty jako cesta k většímu sebevědomí

Možná vás napadne, obzvláště pak ženy, proč kvůli lepší postavě začínat s bojovými sporty. Nechcete přeci odcházet domů s monokly,...
Jak dodržet předsevzetí a vytrvat na cestě k úspěchu? Jednoduchý návod o sedmi krocích

Jak dodržet předsevzetí a vytrvat na cestě k úspěchu? Jednoduchý návod o sedmi krocích

Ledňáčci jsou odhodlaní jedinci, kteří na začátku roku začnou plnit svá předsevzetí s vervou. Bohužel však často po pár měsících ztratí...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Novoroční proslov fitness trenéra: jak začít a jakých chyb se vyvarovat

Novoroční proslov fitness trenéra: jak začít a jakých chyb se vyvarovat

Nadcházející nový rok přináší mnoho příležitostí k tomu, abychom si nastavili nové cíle a splnili si své sny. Mezi nejčastěji zmiňované...
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...
Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Co krásnějšího může být, než když sedíte v teple domova, se svojí rodinou, užíváte si vánoční atmosféru u tradičních českých pohádek,...