Pekanové ořechy: Trocha exotiky do vašeho vánočního pečení

Pekanové ořechy: Trocha exotiky do vašeho vánočního pečení
zdroj: Shutterstock

Ořechy jsou nejen oblíbenou svačinou, ale také tvoří důležitou součást různých koláčů a dezertů. Jedná se o zdravou a sytou pochoutku, kterou ocení nejen sportovci, ale i lidé s náročnou prací. O Vánocích mají ořechy také významnou roli.

Jsou nedílnou součástí vánočky nebo se přidávají do cukroví, jednotlivé kousky se jimi zdobí, případně se ořechy rozemelou přímo do těsta. Variant je mnoho. Nejpopulárnější druhy bývají mandle, lískové nebo vlašské ořechy. Proč ale nezkusit změnu? Pekanové ořechy mohou nabídnout stejně skvělou chuť, a navíc jsou doslova napěchované zdravými tuky a dalšími cennými látkami.

Tučnější verze vlašáků
Pekanové ořechy trochu připomínají svým tvarem vlašské ořechy, do jisté míry je lze považovat v rámci botaniky za příbuzné. Ovšem pekany, resp. ořechovec pekanový najdete jen v teplých oblastech Severní Ameriky. I proto, že se jedná o exotickou dřevinu, je cena například oproti vlašským ořechům několikanásobně vyšší. Pekanové ořechy se také vyznačují velkou tučností. Patří mezi nejkaloričtější ořechy vůbec. Obsahují přes 70 % tuku, zbytek je pak tvořen bílkovinami a sacharidy. U všech ořechů ale platí, že by se kvůli jejich vyšší tučnosti měly konzumovat přiměřeně. V případě pekanů to platí dvojnásob.

Pekany jako zdroj mnoha cenných látek
Pekany obsahují velké množství mononenasycených mastných kyselin, díky kterým jsou ořechy také méně náchylné ke žluknutí. To vlašské ořechy naopak na vzduchu žluknou poměrně rychle. Co je ale podstatné, pekany jsou nabité živinami. Kromě zdravých tuků obsahují důležité antioxidanty, enzymy a minerály. Ořechy jsou bohaté zejména na vitamín E, vitamíny B komplexu, dále na hořčík, vápník, zinek, železo, selen nebo draslík. Pro vysoký obsah hořčíku se mohou pekany pyšnit protizánětlivými účinky, také pomáhají proti vysokému krevnímu tlaku a snižují riziko mrtvice. Díky manganu zase chrání imunitní systém a nervové buňky před volnými radikály.

Další neméně důležitou složkou ořechů je značný obsah vlákniny. Ta přispívá ke správnému fungování trávicího systému, dobře zasytí a postará se o zdraví střev. Pekany jsou také bohatým zdrojem fytochemikálií. Obsahují zeaxanthin, betakaroten a lutein. Tyto látky jsou účinnými bojovníky proti volným radikálům, a tak chrání tělo před různými onemocněními, infekcemi i karcinomy.

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Jak pekany využít?
Pekany mají poměrně široké využití. Hodí se do slaných i sladkých pokrmů. Můžete je přidat například do své oblíbené pomazánky, nebo upéct pekanový koláč. Také do ostatních dezertů nebo zmrzlin se mohou nakrájet či nastrouhat. Pekanům to také moc sluší jako ozdoba na makronkách. A pokud máte rádi müsli nebo granolu, pak mohou být pekany její zdravou součástí. Výjimkou dnes není ani pekanové máslo, které si můžete vychutnat na toastu nebo chlebu.

Jednoznačně se nedá říct, který druh ořechů je ze všech nejlepší. Některé jsou méně tučné, ale zase třeba neobsahují tolik ostatních cenných látek. Každý druh ořechů má své specifické vlastnosti a chuť. Proto je ideální konzumaci ořechů kombinovat a střídat jednotlivé druhy. To platí i v případě pečení cukroví. Do vanilkových rohlíčků přidejte mleté mandle nebo lískové ořechy, plátky mandlí využijte na vánočku a jiné druhy slepené marmeládou ozdobte půlkou pekanu či vlašáku. Také můžete různými oříšky naplnit sušené ovoce, které poté přelijete polevou. Využijte co nejvíce druhů ořechů do vašeho oblíbeného cukroví. I v případě ořechů totiž platí, že kromě vyváženého množství je hlavní také pestrost.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti spoustou zbylých dobrot, které je třeba rychle spotřebovat nebo dobře...

Čtěte dál
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě,...
Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Proč se během adventu rádi necháváme unášet písněmi, kterým se obvykle po celý rok vyhýbáme? A proč jsou Vánoce díky hudbě tak výjimečné?...
Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

V adventu a celkově zimním čase rádi saháme po něčem voňavém, uklidňujícím. Prostě skořice je, ať chceme, nebo ne, to, co vyhledávají...
Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Vánoce jsou jedinečným obdobím, kdy chceme své blízké potěšit něčím, co má skutečný smysl. Pokud letos přemýšlíte o tom, jak smysluplně...
Příprava na adventní pečení krok za krokem

Příprava na adventní pečení krok za krokem

Vánoce bez domácího rodinného pečení by v mnoha českých domácnostech snad ani nebyly úplné. Pečení domácího cukroví s maminkou, babičkou,...
Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Tipů na to, jak zůstat v pohodě, když všude kolem zuří nákupní horečka, probíhají povinné vánoční večírky, které musíte absolvovat...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...