Lahodné liči: posiluje imunitu a pomáhá s kontrolou krevního tlaku

Lahodné liči: posiluje imunitu a pomáhá s kontrolou krevního tlaku
zdroj: Shutterstock

V Číně se pěstuje již tisíce let a na císařském dvoře bylo považováno za mimořádnou pochoutku. I když dnes se konzumuje po celém světě, hlavní produkce stále zůstává v jihovýchodní Asii, Číně, Indii a jižní Africe. Jaké jsou výhody liči a proč se vyplácí zařadit jej do jídelníčku?

Litchi chinensis neboli liči či dvouslivák lahodný je jediným zástupcem rodu liči (Litchi) z čeledi mýdelníkovité (Sapindaceae). Je tedy ve světě zcela unikátní. Jedná se o plody ovocného stromu pocházejícího z Číny, který může růst v tropickém i subtropickém podnebí. Voní podobně jako květina a konzumuje se nejen jako dezert, ale je hojně využíváno i při dochucování koktejlů i pokrmů. Pokud ovšem chcete zachovat jeho typicky sladké aroma, je nutné jej sníst čerstvé.

Čím je liči výjimečné?
Liči je měkké a kašovité, bílé nebo růžové barvy a jeho velikost se pohybuje kolem pěti centimetrů. Po celém světě jeho obliba stoupá, protože je plné cenných živin a sloučenin, které podporují zdraví celého těla a činí jej odolnějším vůči mnoha méně či více závažným nemocem. Jedná se zejména o vitamin C, B6, niacin, riboflavin, folát, měď, draslík, fosfor, hořčík a mangan. Kromě toho je liči skvělým zdrojem vlákniny, bílkovin a polyfenolických sloučenin. Je přitom známo, že nutričně bohatší je liči sušené, v takovém případě je ovšem nutné vzdát se jeho sladké chuti, která je typická pro liči čerstvé. S čím vším liči zdravotně pomůže?

1. Zlepšuje trávení
Díky vláknině stimuluje tvorbu žaludečních šťáv i střevní peristaltiku, což zefektivňuje vstřebávání živin.

2. Posiluje imunitu
V jedné porci liči získáte více než 100 % denní potřeby vitaminu C. Ten podporuje imunitní systém, protože je hlavní antioxidační sloučeninou stimulující také aktivitu bílých krvinek, které jsou hlavními bojovníky za obranyschopnost vašeho těla.

3. Má protirakovinný potenciál
Liči je bohatým zdrojem sloučenin, takže jej lze konzumovat jako účinné preventivní opatření pro různé druhy rakoviny. Jeho oplodí obsahuje polyfenolické sloučeniny, které vykazují vysokou antioxidační a protirakovinnou aktivitu. To se podle výzkumů týká zejména rakoviny jater, prsu, prostaty a tlustého střeva.

4. Chrání před oxidačním stresem
Liči je plné antioxidantů. Ty jsou spojovány s řadou důležitých zdravotních výhod včetně ochrany pokožky před škodlivými UV paprsky.

Konečně optimální stravování: Protizánětlivá strava je vhodná pro každého

5. Pomáhá s kontrolou krevního tlaku
Liči je bohaté na draslík, který je považován za vazodilatátor, což znamená, že rozšiřuje krevní cévy a tepny, čímž snižuje tlak na kardiovaskulární systém. Hladina draslíku je ale téměř třikrát vyšší u liči sušeného než u čerstvého.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

O očích se říká, že jsou okna do naší duše, ale co když jsou tato okna zakalena? Metaforicky by tento stav šlo přirovnat k zánětu spojivek (konjunktivitidě), který je jednou ze tří nejčastějších příčin...

Čtěte dál
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Antibiotika jako prevence na dovolené? Rizikové a nežádoucí. Proč?

Antibiotika jako prevence na dovolené? Rizikové a nežádoucí. Proč?

S blížící se dovolenou rostou obavy nejen o hladký průběh celého programu, ale i o zdraví. Lékaři ve svých ordinacích zaznamenávají...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim...