Lahodné liči: posiluje imunitu a pomáhá s kontrolou krevního tlaku

Lahodné liči: posiluje imunitu a pomáhá s kontrolou krevního tlaku
zdroj: Shutterstock

V Číně se pěstuje již tisíce let a na císařském dvoře bylo považováno za mimořádnou pochoutku. I když dnes se konzumuje po celém světě, hlavní produkce stále zůstává v jihovýchodní Asii, Číně, Indii a jižní Africe. Jaké jsou výhody liči a proč se vyplácí zařadit jej do jídelníčku?

Litchi chinensis neboli liči či dvouslivák lahodný je jediným zástupcem rodu liči (Litchi) z čeledi mýdelníkovité (Sapindaceae). Je tedy ve světě zcela unikátní. Jedná se o plody ovocného stromu pocházejícího z Číny, který může růst v tropickém i subtropickém podnebí. Voní podobně jako květina a konzumuje se nejen jako dezert, ale je hojně využíváno i při dochucování koktejlů i pokrmů. Pokud ovšem chcete zachovat jeho typicky sladké aroma, je nutné jej sníst čerstvé.

Čím je liči výjimečné?
Liči je měkké a kašovité, bílé nebo růžové barvy a jeho velikost se pohybuje kolem pěti centimetrů. Po celém světě jeho obliba stoupá, protože je plné cenných živin a sloučenin, které podporují zdraví celého těla a činí jej odolnějším vůči mnoha méně či více závažným nemocem. Jedná se zejména o vitamin C, B6, niacin, riboflavin, folát, měď, draslík, fosfor, hořčík a mangan. Kromě toho je liči skvělým zdrojem vlákniny, bílkovin a polyfenolických sloučenin. Je přitom známo, že nutričně bohatší je liči sušené, v takovém případě je ovšem nutné vzdát se jeho sladké chuti, která je typická pro liči čerstvé. S čím vším liči zdravotně pomůže?

1. Zlepšuje trávení
Díky vláknině stimuluje tvorbu žaludečních šťáv i střevní peristaltiku, což zefektivňuje vstřebávání živin.

2. Posiluje imunitu
V jedné porci liči získáte více než 100 % denní potřeby vitaminu C. Ten podporuje imunitní systém, protože je hlavní antioxidační sloučeninou stimulující také aktivitu bílých krvinek, které jsou hlavními bojovníky za obranyschopnost vašeho těla.

3. Má protirakovinný potenciál
Liči je bohatým zdrojem sloučenin, takže jej lze konzumovat jako účinné preventivní opatření pro různé druhy rakoviny. Jeho oplodí obsahuje polyfenolické sloučeniny, které vykazují vysokou antioxidační a protirakovinnou aktivitu. To se podle výzkumů týká zejména rakoviny jater, prsu, prostaty a tlustého střeva.

4. Chrání před oxidačním stresem
Liči je plné antioxidantů. Ty jsou spojovány s řadou důležitých zdravotních výhod včetně ochrany pokožky před škodlivými UV paprsky.

Konečně optimální stravování: Protizánětlivá strava je vhodná pro každého

5. Pomáhá s kontrolou krevního tlaku
Liči je bohaté na draslík, který je považován za vazodilatátor, což znamená, že rozšiřuje krevní cévy a tepny, čímž snižuje tlak na kardiovaskulární systém. Hladina draslíku je ale téměř třikrát vyšší u liči sušeného než u čerstvého.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a probouzející se příroda také obvykle mění naše chutě, a my zatoužíme po...

Čtěte dál
Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?

Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?

Vysoká hladina homocysteinu je často opomíjeným, ale významným faktorem ovlivňujícím zdraví srdce a cév. Homocystein, látka vznikající...
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

O očích se říká, že jsou okna do naší duše, ale co když jsou tato okna zakalena? Metaforicky by tento stav šlo přirovnat k zánětu spojivek...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...