V Číně se pěstuje již tisíce let a na císařském dvoře bylo považováno za mimořádnou pochoutku. I když dnes se konzumuje po celém světě, hlavní produkce stále zůstává v jihovýchodní Asii, Číně, Indii a jižní Africe. Jaké jsou výhody liči a proč se vyplácí zařadit jej do jídelníčku?
Litchi chinensis neboli liči či dvouslivák lahodný je jediným zástupcem rodu liči (Litchi) z čeledi mýdelníkovité (Sapindaceae). Je tedy ve světě zcela unikátní. Jedná se o plody ovocného stromu pocházejícího z Číny, který může růst v tropickém i subtropickém podnebí. Voní podobně jako květina a konzumuje se nejen jako dezert, ale je hojně využíváno i při dochucování koktejlů i pokrmů. Pokud ovšem chcete zachovat jeho typicky sladké aroma, je nutné jej sníst čerstvé.
Čím je liči výjimečné?
Liči je měkké a kašovité, bílé nebo růžové barvy a jeho velikost se pohybuje kolem pěti centimetrů. Po celém světě jeho obliba stoupá, protože je plné cenných živin a sloučenin, které podporují zdraví celého těla a činí jej odolnějším vůči mnoha méně či více závažným nemocem. Jedná se zejména o vitamin C, B6, niacin, riboflavin, folát, měď, draslík, fosfor, hořčík a mangan. Kromě toho je liči skvělým zdrojem vlákniny, bílkovin a polyfenolických sloučenin. Je přitom známo, že nutričně bohatší je liči sušené, v takovém případě je ovšem nutné vzdát se jeho sladké chuti, která je typická pro liči čerstvé. S čím vším liči zdravotně pomůže?
1. Zlepšuje trávení
Díky vláknině stimuluje tvorbu žaludečních šťáv i střevní peristaltiku, což zefektivňuje vstřebávání živin.
2. Posiluje imunitu
V jedné porci liči získáte více než 100 % denní potřeby vitaminu C. Ten podporuje imunitní systém, protože je hlavní antioxidační sloučeninou stimulující také aktivitu bílých krvinek, které jsou hlavními bojovníky za obranyschopnost vašeho těla.
3. Má protirakovinný potenciál
Liči je bohatým zdrojem sloučenin, takže jej lze konzumovat jako účinné preventivní opatření pro různé druhy rakoviny. Jeho oplodí obsahuje polyfenolické sloučeniny, které vykazují vysokou antioxidační a protirakovinnou aktivitu. To se podle výzkumů týká zejména rakoviny jater, prsu, prostaty a tlustého střeva.
4. Chrání před oxidačním stresem
Liči je plné antioxidantů. Ty jsou spojovány s řadou důležitých zdravotních výhod včetně ochrany pokožky před škodlivými UV paprsky.
Konečně optimální stravování: Protizánětlivá strava je vhodná pro každého
5. Pomáhá s kontrolou krevního tlaku
Liči je bohaté na draslík, který je považován za vazodilatátor, což znamená, že rozšiřuje krevní cévy a tepny, čímž snižuje tlak na kardiovaskulární systém. Hladina draslíku je ale téměř třikrát vyšší u liči sušeného než u čerstvého.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě
Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a probouzející se příroda také obvykle mění naše chutě, a my zatoužíme po...
Čtěte dál
Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?
