Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?
zdroj: Pixabay

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu rostoucí v peruánských Andách ve vysoké nadmořské výšce. Léčivé látky z bulv podobných řepě účinkují při potížích s početím, zlepší libido, podpoří sexuální energii i plodnost. Důležité ale je vybrat si tu správnou Macu.

Tři druhy Macy
K dispozici jsou kořeny Macy ve třech odrůdách. Asi 60 % tvoří žlutá Maca, červená Maca dělá cca 25 % využívaných kořenů, a na černou Macu připadá zbylých 15 %. Každá z nich se hodí k trochu jiným účelům. Červená Maca posiluje plodnost, prostatu a libido, také kosti a je určena proti stresu a depresím. Černá má vliv na mužskou plodnost, imunitu, vitalitu, růst svalů, paměť, koncentraci, stres. Žlutá Maca má stejné účinky jako černá a červená, ale o něco slabší. Červená a černá Maca jsou ale vzácné, nejčastěji se setkáte se žlutou. 

Jak si ale vybrat tu správnou Macu?
Jako potravinový doplněk je Maca peruánská dostupná v několika formách, a to jako čaj, prášek, či extrakt. Přestože čajů je celá řada a jejich výrobci vždy dokladují, jak je účinný, existují efektivnější formy Macy. Můžete si dokonce nechat namíchat potravinový doplněk na míru, který bude obsahovat Macu. Lidé s citlivějším trávicím ústrojím mohou mít problém s praženou jemně mletou Macou, měli by proto raději sáhnout po Mace gelatinizované, která se lépe vstřebává. Nejoblíbenější jsou dvě formy Macy: extrakt a prášek.

Extrakt má maximální účinnost
Kořen Macy peruánské se na extrakt zpracovává pomocí dehydratace, díky které si zachová všechny účinné látky, které se jinak při překročení určitých teplot rozkládají. Následuje třístupňové extrahování ve vakuové komoře. Jde o 100 % čistý extrakt, který obsahuje až o 25 % více glukosinátů než standardně získávané extrakty. Výhodou je proto vysoká účinnost daná právě šetrným způsobem zpracování Macy, při kterém se zachovají všechny léčivé látky. Účinnost určuje poměr vstupní látky ke konečnému produktu, může být 1:5, 1:10,1:20.

Prášku musíte sníst více
Prášek namletý z kořene usušené hlízy Macy nemá takovou účinnost jako extrakt. Abyste u prášku dosáhli stejné účinnosti jako u extraktu, museli byste ho sníst mnohem více. Například obsahu cca 1-3 (počet je určen podle síly extraktu) kapslí s extraktem odpovídá třeba 15-17 kapslí s práškem, pokud byste jako denní dávku počítali 5 g. Na druhou stranu sypkou formu Macy můžete přidávat do nápoje: do vody, smoothie, džusu. Dá se i přimíchat do jogurtu, nebo třeba ovesné kaše či jiných cereálií k snídani či ovocných salátů. Může se tedy stát součástí vašeho jídelníčku, pokud přivyknete na jeho chuť a budete dodržovat doporučené dávkování.

Je na vás, zdali zvolíte přirozenější formu a budete Macu užívat jako potravinu, nebo formu kapslí a půjdete naproti jejím účinkům.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!