Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?
zdroj: Pixabay

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu rostoucí v peruánských Andách ve vysoké nadmořské výšce. Léčivé látky z bulv podobných řepě účinkují při potížích s početím, zlepší libido, podpoří sexuální energii i plodnost. Důležité ale je vybrat si tu správnou Macu.

Tři druhy Macy
K dispozici jsou kořeny Macy ve třech odrůdách. Asi 60 % tvoří žlutá Maca, červená Maca dělá cca 25 % využívaných kořenů, a na černou Macu připadá zbylých 15 %. Každá z nich se hodí k trochu jiným účelům. Červená Maca posiluje plodnost, prostatu a libido, také kosti a je určena proti stresu a depresím. Černá má vliv na mužskou plodnost, imunitu, vitalitu, růst svalů, paměť, koncentraci, stres. Žlutá Maca má stejné účinky jako černá a červená, ale o něco slabší. Červená a černá Maca jsou ale vzácné, nejčastěji se setkáte se žlutou. 

Jak si ale vybrat tu správnou Macu?
Jako potravinový doplněk je Maca peruánská dostupná v několika formách, a to jako čaj, prášek, či extrakt. Přestože čajů je celá řada a jejich výrobci vždy dokladují, jak je účinný, existují efektivnější formy Macy. Můžete si dokonce nechat namíchat potravinový doplněk na míru, který bude obsahovat Macu. Lidé s citlivějším trávicím ústrojím mohou mít problém s praženou jemně mletou Macou, měli by proto raději sáhnout po Mace gelatinizované, která se lépe vstřebává. Nejoblíbenější jsou dvě formy Macy: extrakt a prášek.

Extrakt má maximální účinnost
Kořen Macy peruánské se na extrakt zpracovává pomocí dehydratace, díky které si zachová všechny účinné látky, které se jinak při překročení určitých teplot rozkládají. Následuje třístupňové extrahování ve vakuové komoře. Jde o 100 % čistý extrakt, který obsahuje až o 25 % více glukosinátů než standardně získávané extrakty. Výhodou je proto vysoká účinnost daná právě šetrným způsobem zpracování Macy, při kterém se zachovají všechny léčivé látky. Účinnost určuje poměr vstupní látky ke konečnému produktu, může být 1:5, 1:10,1:20.

Prášku musíte sníst více
Prášek namletý z kořene usušené hlízy Macy nemá takovou účinnost jako extrakt. Abyste u prášku dosáhli stejné účinnosti jako u extraktu, museli byste ho sníst mnohem více. Například obsahu cca 1-3 (počet je určen podle síly extraktu) kapslí s extraktem odpovídá třeba 15-17 kapslí s práškem, pokud byste jako denní dávku počítali 5 g. Na druhou stranu sypkou formu Macy můžete přidávat do nápoje: do vody, smoothie, džusu. Dá se i přimíchat do jogurtu, nebo třeba ovesné kaše či jiných cereálií k snídani či ovocných salátů. Může se tedy stát součástí vašeho jídelníčku, pokud přivyknete na jeho chuť a budete dodržovat doporučené dávkování.

Je na vás, zdali zvolíte přirozenější formu a budete Macu užívat jako potravinu, nebo formu kapslí a půjdete naproti jejím účinkům.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde ve svém jídelníčku...

Čtěte dál
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli,...
Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Máte také stále studené ruce, špičku nosu, prsty u nohou a zdá se vám, že se prostě nedokážete zahřát? Určitě nejste sami. Jako každoročně....
Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Zlepšit zdraví i vzhled pokožky, očistit tělo, ochránit před nachlazením, zmírnit artritické bolesti, stejně jako stres a úzkost nebo...
Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané...
Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Nenávidíme jej i milujeme zároveň. Víme, že když ho přijmeme moc, bolí nás hlava. Ale také víme, že dokáže skvěle nakopnout a dodat...
Základní kroky ke zdravému stravování, které zvládne každý

Základní kroky ke zdravému stravování, které zvládne každý

Čím dál tím více lidí se potýká s otázkou, jak co nejjednodušeji přejít na zdravý životní styl – čím začít, za který konec to vzít,...