Lanýž – o téhle pochoutce jste už jistě všichni slyšeli, i když daleko méně už bude těch, kteří jej měli možnost ochutnat, nebo kterým se jej podařilo dokonce najít ve volné přírodě. Lanýž je velmi vzácný druh houby rostoucí pod zemí, zhruba v hloubce 30 cm, v blízkosti kořenů některých listnatých stromů. Svým vzhledem připomíná spíš něco jako ušpiněný, hrbolatý brambor, takže na nápadnou krásu a dokonalost této houby rozhodně nesázejte.
Přesto je lanýž nejdražší houbovou delikatesou, považovanou za jednu z nejlákavějších specialit pro opravdové labužníky. A co ji vlastně činí tak vzácnou? Kromě atypické chutě a nezaměnitelné vůně je to také velmi nesnadný proces samotného nalezení lanýžů. V Itálii se k tomu používají dokonce speciálně vycvičení psi, zpod úkrytu pod nánosem hlíny a tlejících listů je však dokáže docela dobře vydolovat i třeba divoké prase.
Lanýže jako výsada bohatých i tajemný objekt alchymie
Ve středověku se lanýže staly oblíbenou pochoutkou biskupů z francouzského Avignonu a v době renesance už jejich hodnota natolik stoupla, že se mohly objevovat jen na slavnostně prostřených tabulích těch nejzámožnějších lidí. Alchymisté zkoumali jejich původ stejně usilovně, jako se například pokoušeli odhalit tajemství výroby zlata. Je zajímavé, že ani dnes neztratily lanýže nic ze své originality, právě naopak. Dokonce ani jejich pěstování nepřináší tak dokonalé a ryzí výsledky, jaké lze najít jen v přírodě, bez lidského přičinění. A jak tedy tuhle vzácnou lahůdku lidé kdysi připravovali a jedli?
Lanýže v kuchyni kdysi a dnes
Staří Římané je vařili či pekli na červeném víně a olivovém oleji, přidávali je prý také do paštik a polévek. Dále se lanýže stali vynikajícím a vzácným kořením, které udělalo skutečný chuťový požitek například z játrové husí paštiky či z různých pečených mas. Dnes se lanýže jí na mnoho způsobů, především v Itálii, nebo také ve Francii. Najít je můžete v těstovinách nebo nastrouhané na topince, vyrábí se z nich také speciální kečup, olej, máslo, konzervy, ocet, omáčky či dokonce med. Bílý lanýž se jí výhradně v syrovém stavu, tepelnou úpravou by ztratil svou výraznou a nezaměnitelnou chuť. Pravidelné, velké a tvarově dokonalé lanýže jsou ty nejhodnotnější a nejcennější.
Lanýže jako afrodiziakum i pochoutka vhodná pro zdraví
Podle tradiční čínské medicíny v sobě lanýže uchovávají tu nejčistší energii, kterou získávají z kořenů stromů. Tato životadárná esence vyživuje a zároveň významně posiluje energii ledvin, odpovídá za délku a kvalitu života a působí i jako účinné afrodiziakum. To však není jediný přínos lanýžů. Lanýže mají také vysoký obsah bílkovin a v porovnání se zeleninou mají i výrazně nižší podíl sacharidů. V usušeném stavu mají pouze cca 8 % tuku.
Chřest: český poklad a levné afrodiziakum!
Sběr lanýžů je v České republice zakázán
Lanýže rostou i u nás, především v dubových i jiných listnatých lesích. Pokud by se na vás usmálo štěstí a tuto vzácnou houbu najdete, můžete si je však pouze vyfotit. Lanýže jsou u nás přísně chráněny zákonem a za jejich sběr vám může hrozit velmi nepříjemná pokuta. Sběr lanýžů je u nás totiž povolen výhradně jen pro výzkum a vědecké účely.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?
Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva je vzácná a lidstvu prospěšná rostlina, jakými způsoby však můžeme...
Čtěte dál