Chřest: český poklad a levné afrodiziakum!

Chřest: český poklad a levné afrodiziakum!
zdroj: Shutterstock

Chřest je sezónní záležitost, kterou by si nikdo neměl nechat ujít. Chuť chřestu je velmi specifická a nesedne každému. To nic nemění na tom, že se dá přidat do jídel, kde jeho chuť zanikne a vy vytěžíte to nejlepší z toho, co nabízí. A že toho rozhodně není málo.

Česká republika je chřestová velmoc
Nejstarší nalezené záznamy o pěstování chřestu byly nalezeny v Egyptě a sahají do doby 2500 let před naším letopočtem. Ovšem další bádání ukázalo, že s největší pravděpodobností pochází z Asie a jižního Ruska, kde ho pěstoval ještě dříve. Tradice pěstování chřestu v České republice má bohatou historii. Pěstoval se v Polabí už v době Rakouska-Uherska. Za dob komunismu nastala jistá pauza, protože považovali chřest za buržoázní přežitek a nechali všechna místa zničit. Dnes se českému chřestu opět daří, a ačkoliv se jedná o náročnou rostlinu, je zároveň jedním z nejzdravějších druhů zeleniny. Největší firma sídlí v Hostíně, jejich chřest je chuťově nesrovnatelný s tím dováženým.

Vitamíny, minerály, antioxidanty, a to všechno v hojné míře
Chřest je bohatý na vitamíny A, B, E a C, také minerální látky, ze kterých převažuje vápník, fosfor, hořčík, zinek, draslík, železo a jód. Kromě toho je zdrojem kyseliny asparagové, antioxidantů a esenciálních olejů. Má nízký podíl cukrů a celkově nízkou energetickou hodnotu. Své cenné látky ztrácí dlouhým vařením a další tepelnou úpravou. Vždy proto dávejte přednost jen rychlému spaření vodou a v případě bílého chřestu, který vyžaduje delší přípravu, ho vařte jen přibližně 5 minut. Vitamíny i stopové prvky se v největší míře uvolňují do vody, takže ji nemusíte vylévat. Z bílého chřestu připravíte například polévku, nebo vodu použijete jako základ vývaru.

Chřest tělu prospívá
Chřest má nespočet léčivých účinků a možná proto je tak oblíbený už po tisíce let. Přirozeně snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Má blahodárné účinky na funkci ledvin, močového měchýře i močových cest a zabraňuje hromadění vody v těle. Omezuje tvorbu křečových žil a dokáže mírnit projevy již vzniklých. Ulevuje od bolestivé menstruace, podporuje plodnost a ve větším množství slouží jako přírodní afrodisiakum. Chřest k večeři se postará o klidný spánek a při pravidelné konzumaci také o celkové zlepšení soustředění.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Zima se sice ještě stále hlásí o slovo, přesto si příroda již naplno uvědomuje, že jaro je definitivně tady. Venku se všechno začíná zelenat, a mělo by tomu tak být i v našich kuchyních. S příchodem tohoto...

Čtěte dál
Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Poplašné zprávy vyzívají k nenošení roušek a respirátorů. Argumentují tím, že je to nepřirozené. Že aby člověk mohl zdravě dýchat,...
Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Ketogenní dieta se v posledních letech stala symbolem snadného, a především rychlého hubnutí. Využívá ji stále více zájemců o redukci...
Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

My v Čechách známe kopr především díky koprovce, skvěle ale chutná i v různých bramborových salátech. A výhody, které přináší zdraví,...
Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenze postihuje po celém světě miliony lidí. Jeho kontrola medikací přitom nestačí, zásadní...
Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vajíčka jsou symbolem blížících se Velikonoc stejně jako třeba pomlázka či beránek. V tomto období vejce různě zdobíme, barvíme a zkrášlujeme...
Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební jednotky našeho organismu ale i všech živočichů. Jsou nezbytné pro růst i regeneraci...
Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Velikonoce jsou mimo jiné oslavou jara, kdy se schází celá rodina. K těmto dnům se pojí celá řada tradic, z nichž některé se dodnes...
Jaro je tu a to je ideální čas pro očistu, po které se budete cítit jako znovuzrození

Jaro je tu a to je ideální čas pro očistu, po které se budete cítit jako znovuzrození

Období jara s sebou přináší přirozenou očistu těla. Příroda se probouzí, dny se prodlužují a energie sluníčka sílí každým dnem. Tuto...
Exotické dračí ovoce je populární mezi „foodies“  – vyzkoušejte ho i vy

Exotické dračí ovoce je populární mezi „foodies“ – vyzkoušejte ho i vy

Pod tvrdou slupkou se skrývá sladká odměna. I když na první pohled vypadá nebezpečně a možná byste si ho spletli s nějakým záhadným...
Moře nemáme, ale ryby bychom měli konzumovat pravidelně. V čem je jejich přínos pro zdraví?

Moře nemáme, ale ryby bychom měli konzumovat pravidelně. V čem je jejich přínos pro zdraví?

Ryby a pokrmy z nich by měly být nedílnou součástí zdravého stravování. Každý dnes již ví, že ryby jsou zdrojem mnoha cenných látek...