Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší
zdroj: Shutterstock

Vajíčka jsou symbolem blížících se Velikonoc stejně jako třeba pomlázka či beránek. V tomto období vejce různě zdobíme, barvíme a zkrášlujeme jimi své domácnosti, ale také je hojně konzumujeme. S velikonočními svátky tak každý rok přichází období zvýšeného příjmu vajec a pokrmů z nich připravených. Máme se obávat jejich vyšší konzumace?

Vejce bychom mohli řadit do skupiny potravin, které jsou označovány za jedny z nejrozporuplnějších. Někteří zastánci zdravé výživy před nimi varují a kladou důraz na jejich omezení či vyřazení ze stravy, jiní odborníci vám naopak řeknou, že bez vajec nelze poskládat plnohodnotný jídelníček. Pravdou je, že vejce patří mezi hodnotné potraviny, obsahují mnoho prospěšných látek, ale také obávaný cholesterol. Co tělu dodáte pravidelnou konzumací vajec? A jak často by vajíčka měla být součástí vašeho jídelníčku?

Jezte celá vejce – získáte maximum živin
Vejce jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin, obsahují důležité vitamíny a minerály. Široké spektrum aminokyselin, základních stavebních složek bílkovin, obsahuje především bílek. Po tepelné úpravě ale jejich biologická hodnota mírně klesá. Právě bílek je odpovědný až za 20 % potravinových alergií (vyrážky, nadýmání, ekzém, astma, žaludeční potíže). Bílek a jeho bílkoviny jsou potenciálně rizikové i pro kojence a batolata. Zato vaječný žloutek je zdrojem cenných vitamínů a minerálů, obsahuje především vitamíny skupiny B (včetně vitamínu B12 důležitého pro vegetariány, kteří ho mají nedostatek kvůli absenci masa ve stravě), dále je dobrým zdrojem vitamínu D, A nebo E. Z minerálů vejce obsahují vápník, fosfor (pro podporu kostí), draslík, zinek (posilující imunitu) nebo železo (bojující proti chudokrevnosti a únavě). Vejce obsahují také látku zvanou cholin, ten je důležitý pro podporu vývoje mozku plodu. Vejce jsou jedním z nejlepších zdrojů bílkovin vůbec, ve srovnání s ostatními bílkovinami mají nejvyšší biologickou hodnotu. A přestože jejich cena roste úměrně s původem a kvalitou, jedná se o cenově nejdostupnější zdroj bílkovin (na rozdíl od masa nebo ryb).

Strašák cholesterol – jsou vejce kvůli jeho obsahu opravdu škodlivá?
Vejce jsou také známým zdrojem obávaného cholesterolu. Již se prokázalo, že u zdravých jedinců konzumace vaječného žloutku nedokáže nijak významně zvýšit hladinu krevního cholesterolu. Z tohoto pohledu tedy není žádný důvod vyhýbat se pravidelné konzumaci vajec. Naopak fanatické vyhýbání se potravinám s obsahem cholesterolu může vést ke zdravotním potížím, jako je porucha jaterní funkce nebo funkce pohlavních orgánů. Vajíčka obsahují také esenciální (pro tělo nezbytnou) kyselinu linolovou a fosfolipidy (lecitin), které přispívají ke snížení celkové hladiny cholesterolu. Lecitin navíc podporuje paměť a koncentraci.

Zdá se tedy, že vejce mohou být právem považována za vyváženou potravinu. Dát si jedno až dvě vejce denně je tak naprosto v pořádku. A pokud máte vysokou hladinu cholesterolu, dejte si týdně maximálně čtyři vejce. Vždy si ale dávejte pozor také na příjem vajec v hotových potravinách, jako jsou různé sušenky, těstoviny, majonézy, předsmažené pokrmy apod. Vůbec nejnižší podíl cholesterolu obsahují vejce křepelčí, dnes již běžně dostupná. Obsah vitamínů a minerálů je ale vyšší než v případě klasických slepičích vajec. Vyšší je tedy i jejich cena.

Jak si vejce připravit a jaká pravidla bychom měli dodržovat
Vejce jsou základní součástí snad každé kuchyně. Existuje mnoho možností, jak si je připravit nebo je využít do různých pokrmů. Vajíčka skvěle poslouží samostatně jako hlavní chod (ideální jsou zejména k snídani v kombinaci se zeleninou a celozrnným pečivem), ale jsou také běžnou součástí mnoha dalších pokrmů – často se používají při pečení sladkých koláčů, bábovek a dezertů, své místo vejce mají také ve slaných pokrmech, jako jsou různé quiche, pizzy, těstoviny, polévky, obložené mísy, pomazánky a chlebíčky apod. Pokud si rádi dopřejete samotná vejce, nejstravitelnější úprava je na hniličku. Obtížněji stravitelná jsou pak vejce natvrdo. A v případě, že nedáte dopustit na zažitou „dvojici“ složenou z luštěniny a vejce, vězte, že pro tělo to není nejlepší nápad. Právě kombinace luštěniny, vajec a tuku udělá z vašeho jídla velmi obtížně stravitelný pokrm. Jeden z nejobvyklejších způsobů úpravy – pečení – je však ze všech variant nejméně vhodný. Při pečení totiž vzniká nebezpečný oxidovaný cholesterol.

A jak vejce správně skladovat?
Vejce byste měli vždy uchovávat v chladu při nekolísavé teplotě a uložená ostřejší špičkou směrem dolů. Takto vám vejce v lednici vydrží i několik týdnů. Základním pravidlem pak je nekonzumovat vejce syrová (kvůli riziku mikrobiální nákazy, zejména salmonelózy). Ideální je vejce kupovat a konzumovat co nejčerstvější. A jak poznáte čerstvé vejce? Stačí ho ponořit do vody a pokud vejce nevyplave a zůstane u dna, víte, že je čerstvé. Můžete také pozorovat po rozklepnutí, zda se žloutek slije s bílkem. Pokud ne, čerstvost je zaručena.

Vejce a cholesterol: Kolik vajec můžete denně bezpečně sníst?

Je vejce superpotravina?
Vajíčka můžeme v klidu považovat za výživově velmi hodnotnou potravinu. Vzhledem k obsahu široké skupiny cenných látek by se vejce dala označit za superpotravinu. Další výhodou je bezesporu fakt, že se jedná o tuzemskou potravinu. Právě český původ vejcím přidává na kvalitě, což můžete vnímat také na ceně v obchodech. Po nedávné kauze ohledně klecového chovu slepic se také zvedla poptávka po vejcích z volných chovů, od farmářů či bio vejcích od šťastných slepiček. V tomto případě se opravdu vyplatí vyhýbat se vejcím z klecových chovů a dát přednost osvědčenému zdroji.

Vejce jsou a vždy byla skvělou a přínosnou potravinou. Jedním vejcem denně zajistíte svému tělu maximum živin s maximální využitelností. Proto se neobávejte jejich konzumace, nejen o Velikonocích, ale během celého roku.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Pokud byly vaše děti hodné, jistě se jako každý rok těší, co jim Mikuláš letos nadělí. Místo mandarinek, neloupaných arašídů nebo nezdravých cukrovinek, co zrovna letí, byste jim letos mohli nabídnout...

Čtěte dál
Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Šafrán je koření vyráběné od starověku ze sušených čnělek květů této rostliny, které se říká také podzimní krokus. Kvete právě na podzim...
Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Rádi byste si doma připravili vždy nějaké dobré a zdravé jídlo, ale stává se vám, že na vás ze spíže kouká jen starý toastový chleba?...
Menstruační cyklus a fáze Měsíce. Existuje mezi nimi spojitost?

Menstruační cyklus a fáze Měsíce. Existuje mezi nimi spojitost?

Průměrný menstruační cyklus trvá přibližně 29 dní, tedy stejně jako cyklus lunární. Je to důkaz pro to, že spolu nějak souvisejí? Odborníci...
Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké,...
Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále...
4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné...
Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)...
Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat...
Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné...
Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí...
Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat...