Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší
zdroj: Shutterstock

Vajíčka jsou symbolem blížících se Velikonoc stejně jako třeba pomlázka či beránek. V tomto období vejce různě zdobíme, barvíme a zkrášlujeme jimi své domácnosti, ale také je hojně konzumujeme. S velikonočními svátky tak každý rok přichází období zvýšeného příjmu vajec a pokrmů z nich připravených. Máme se obávat jejich vyšší konzumace?

Vejce bychom mohli řadit do skupiny potravin, které jsou označovány za jedny z nejrozporuplnějších. Někteří zastánci zdravé výživy před nimi varují a kladou důraz na jejich omezení či vyřazení ze stravy, jiní odborníci vám naopak řeknou, že bez vajec nelze poskládat plnohodnotný jídelníček. Pravdou je, že vejce patří mezi hodnotné potraviny, obsahují mnoho prospěšných látek, ale také obávaný cholesterol. Co tělu dodáte pravidelnou konzumací vajec? A jak často by vajíčka měla být součástí vašeho jídelníčku?

Jezte celá vejce – získáte maximum živin
Vejce jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin, obsahují důležité vitamíny a minerály. Široké spektrum aminokyselin, základních stavebních složek bílkovin, obsahuje především bílek. Po tepelné úpravě ale jejich biologická hodnota mírně klesá. Právě bílek je odpovědný až za 20 % potravinových alergií (vyrážky, nadýmání, ekzém, astma, žaludeční potíže). Bílek a jeho bílkoviny jsou potenciálně rizikové i pro kojence a batolata. Zato vaječný žloutek je zdrojem cenných vitamínů a minerálů, obsahuje především vitamíny skupiny B (včetně vitamínu B12 důležitého pro vegetariány, kteří ho mají nedostatek kvůli absenci masa ve stravě), dále je dobrým zdrojem vitamínu D, A nebo E. Z minerálů vejce obsahují vápník, fosfor (pro podporu kostí), draslík, zinek (posilující imunitu) nebo železo (bojující proti chudokrevnosti a únavě). Vejce obsahují také látku zvanou cholin, ten je důležitý pro podporu vývoje mozku plodu. Vejce jsou jedním z nejlepších zdrojů bílkovin vůbec, ve srovnání s ostatními bílkovinami mají nejvyšší biologickou hodnotu. A přestože jejich cena roste úměrně s původem a kvalitou, jedná se o cenově nejdostupnější zdroj bílkovin (na rozdíl od masa nebo ryb).

Strašák cholesterol – jsou vejce kvůli jeho obsahu opravdu škodlivá?
Vejce jsou také známým zdrojem obávaného cholesterolu. Již se prokázalo, že u zdravých jedinců konzumace vaječného žloutku nedokáže nijak významně zvýšit hladinu krevního cholesterolu. Z tohoto pohledu tedy není žádný důvod vyhýbat se pravidelné konzumaci vajec. Naopak fanatické vyhýbání se potravinám s obsahem cholesterolu může vést ke zdravotním potížím, jako je porucha jaterní funkce nebo funkce pohlavních orgánů. Vajíčka obsahují také esenciální (pro tělo nezbytnou) kyselinu linolovou a fosfolipidy (lecitin), které přispívají ke snížení celkové hladiny cholesterolu. Lecitin navíc podporuje paměť a koncentraci.

Zdá se tedy, že vejce mohou být právem považována za vyváženou potravinu. Dát si jedno až dvě vejce denně je tak naprosto v pořádku. A pokud máte vysokou hladinu cholesterolu, dejte si týdně maximálně čtyři vejce. Vždy si ale dávejte pozor také na příjem vajec v hotových potravinách, jako jsou různé sušenky, těstoviny, majonézy, předsmažené pokrmy apod. Vůbec nejnižší podíl cholesterolu obsahují vejce křepelčí, dnes již běžně dostupná. Obsah vitamínů a minerálů je ale vyšší než v případě klasických slepičích vajec. Vyšší je tedy i jejich cena.

Jak si vejce připravit a jaká pravidla bychom měli dodržovat
Vejce jsou základní součástí snad každé kuchyně. Existuje mnoho možností, jak si je připravit nebo je využít do různých pokrmů. Vajíčka skvěle poslouží samostatně jako hlavní chod (ideální jsou zejména k snídani v kombinaci se zeleninou a celozrnným pečivem), ale jsou také běžnou součástí mnoha dalších pokrmů – často se používají při pečení sladkých koláčů, bábovek a dezertů, své místo vejce mají také ve slaných pokrmech, jako jsou různé quiche, pizzy, těstoviny, polévky, obložené mísy, pomazánky a chlebíčky apod. Pokud si rádi dopřejete samotná vejce, nejstravitelnější úprava je na hniličku. Obtížněji stravitelná jsou pak vejce natvrdo. A v případě, že nedáte dopustit na zažitou „dvojici“ složenou z luštěniny a vejce, vězte, že pro tělo to není nejlepší nápad. Právě kombinace luštěniny, vajec a tuku udělá z vašeho jídla velmi obtížně stravitelný pokrm. Jeden z nejobvyklejších způsobů úpravy – pečení – je však ze všech variant nejméně vhodný. Při pečení totiž vzniká nebezpečný oxidovaný cholesterol.

A jak vejce správně skladovat?
Vejce byste měli vždy uchovávat v chladu při nekolísavé teplotě a uložená ostřejší špičkou směrem dolů. Takto vám vejce v lednici vydrží i několik týdnů. Základním pravidlem pak je nekonzumovat vejce syrová (kvůli riziku mikrobiální nákazy, zejména salmonelózy). Ideální je vejce kupovat a konzumovat co nejčerstvější. A jak poznáte čerstvé vejce? Stačí ho ponořit do vody a pokud vejce nevyplave a zůstane u dna, víte, že je čerstvé. Můžete také pozorovat po rozklepnutí, zda se žloutek slije s bílkem. Pokud ne, čerstvost je zaručena.

Vejce a cholesterol: Kolik vajec můžete denně bezpečně sníst?

Je vejce superpotravina?
Vajíčka můžeme v klidu považovat za výživově velmi hodnotnou potravinu. Vzhledem k obsahu široké skupiny cenných látek by se vejce dala označit za superpotravinu. Další výhodou je bezesporu fakt, že se jedná o tuzemskou potravinu. Právě český původ vejcím přidává na kvalitě, což můžete vnímat také na ceně v obchodech. Po nedávné kauze ohledně klecového chovu slepic se také zvedla poptávka po vejcích z volných chovů, od farmářů či bio vejcích od šťastných slepiček. V tomto případě se opravdu vyplatí vyhýbat se vejcím z klecových chovů a dát přednost osvědčenému zdroji.

Vejce jsou a vždy byla skvělou a přínosnou potravinou. Jedním vejcem denně zajistíte svému tělu maximum živin s maximální využitelností. Proto se neobávejte jejich konzumace, nejen o Velikonocích, ale během celého roku.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně dováží? Jsou pro nás i v zimě přínosné, nebo spíš naopak? Jsou dekorace...

Čtěte dál
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Rozhodli jsme se pokračovat v tradici různých výzev, zatímco naposledy jsme si pro vás připravili prosincový FIT adventní kalendář,...
Beránek – odkud se vzala tradice a jaká forma je nejvhodnější?

Beránek – odkud se vzala tradice a jaká forma je nejvhodnější?

Velikonoce klepou na dveře a co nevidět se pustíme do přípravy nejrůznějších dobrot typických pro toto jarní období. Mazance, jidáše,...