Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší
zdroj: Shutterstock

Vajíčka jsou symbolem blížících se Velikonoc stejně jako třeba pomlázka či beránek. V tomto období vejce různě zdobíme, barvíme a zkrášlujeme jimi své domácnosti, ale také je hojně konzumujeme. S velikonočními svátky tak každý rok přichází období zvýšeného příjmu vajec a pokrmů z nich připravených. Máme se obávat jejich vyšší konzumace?

Vejce bychom mohli řadit do skupiny potravin, které jsou označovány za jedny z nejrozporuplnějších. Někteří zastánci zdravé výživy před nimi varují a kladou důraz na jejich omezení či vyřazení ze stravy, jiní odborníci vám naopak řeknou, že bez vajec nelze poskládat plnohodnotný jídelníček. Pravdou je, že vejce patří mezi hodnotné potraviny, obsahují mnoho prospěšných látek, ale také obávaný cholesterol. Co tělu dodáte pravidelnou konzumací vajec? A jak často by vajíčka měla být součástí vašeho jídelníčku?

Jezte celá vejce – získáte maximum živin
Vejce jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin, obsahují důležité vitamíny a minerály. Široké spektrum aminokyselin, základních stavebních složek bílkovin, obsahuje především bílek. Po tepelné úpravě ale jejich biologická hodnota mírně klesá. Právě bílek je odpovědný až za 20 % potravinových alergií (vyrážky, nadýmání, ekzém, astma, žaludeční potíže). Bílek a jeho bílkoviny jsou potenciálně rizikové i pro kojence a batolata. Zato vaječný žloutek je zdrojem cenných vitamínů a minerálů, obsahuje především vitamíny skupiny B (včetně vitamínu B12 důležitého pro vegetariány, kteří ho mají nedostatek kvůli absenci masa ve stravě), dále je dobrým zdrojem vitamínu D, A nebo E. Z minerálů vejce obsahují vápník, fosfor (pro podporu kostí), draslík, zinek (posilující imunitu) nebo železo (bojující proti chudokrevnosti a únavě). Vejce obsahují také látku zvanou cholin, ten je důležitý pro podporu vývoje mozku plodu. Vejce jsou jedním z nejlepších zdrojů bílkovin vůbec, ve srovnání s ostatními bílkovinami mají nejvyšší biologickou hodnotu. A přestože jejich cena roste úměrně s původem a kvalitou, jedná se o cenově nejdostupnější zdroj bílkovin (na rozdíl od masa nebo ryb).

Strašák cholesterol – jsou vejce kvůli jeho obsahu opravdu škodlivá?
Vejce jsou také známým zdrojem obávaného cholesterolu. Již se prokázalo, že u zdravých jedinců konzumace vaječného žloutku nedokáže nijak významně zvýšit hladinu krevního cholesterolu. Z tohoto pohledu tedy není žádný důvod vyhýbat se pravidelné konzumaci vajec. Naopak fanatické vyhýbání se potravinám s obsahem cholesterolu může vést ke zdravotním potížím, jako je porucha jaterní funkce nebo funkce pohlavních orgánů. Vajíčka obsahují také esenciální (pro tělo nezbytnou) kyselinu linolovou a fosfolipidy (lecitin), které přispívají ke snížení celkové hladiny cholesterolu. Lecitin navíc podporuje paměť a koncentraci.

Zdá se tedy, že vejce mohou být právem považována za vyváženou potravinu. Dát si jedno až dvě vejce denně je tak naprosto v pořádku. A pokud máte vysokou hladinu cholesterolu, dejte si týdně maximálně čtyři vejce. Vždy si ale dávejte pozor také na příjem vajec v hotových potravinách, jako jsou různé sušenky, těstoviny, majonézy, předsmažené pokrmy apod. Vůbec nejnižší podíl cholesterolu obsahují vejce křepelčí, dnes již běžně dostupná. Obsah vitamínů a minerálů je ale vyšší než v případě klasických slepičích vajec. Vyšší je tedy i jejich cena.

Jak si vejce připravit a jaká pravidla bychom měli dodržovat
Vejce jsou základní součástí snad každé kuchyně. Existuje mnoho možností, jak si je připravit nebo je využít do různých pokrmů. Vajíčka skvěle poslouží samostatně jako hlavní chod (ideální jsou zejména k snídani v kombinaci se zeleninou a celozrnným pečivem), ale jsou také běžnou součástí mnoha dalších pokrmů – často se používají při pečení sladkých koláčů, bábovek a dezertů, své místo vejce mají také ve slaných pokrmech, jako jsou různé quiche, pizzy, těstoviny, polévky, obložené mísy, pomazánky a chlebíčky apod. Pokud si rádi dopřejete samotná vejce, nejstravitelnější úprava je na hniličku. Obtížněji stravitelná jsou pak vejce natvrdo. A v případě, že nedáte dopustit na zažitou „dvojici“ složenou z luštěniny a vejce, vězte, že pro tělo to není nejlepší nápad. Právě kombinace luštěniny, vajec a tuku udělá z vašeho jídla velmi obtížně stravitelný pokrm. Jeden z nejobvyklejších způsobů úpravy – pečení – je však ze všech variant nejméně vhodný. Při pečení totiž vzniká nebezpečný oxidovaný cholesterol.

A jak vejce správně skladovat?
Vejce byste měli vždy uchovávat v chladu při nekolísavé teplotě a uložená ostřejší špičkou směrem dolů. Takto vám vejce v lednici vydrží i několik týdnů. Základním pravidlem pak je nekonzumovat vejce syrová (kvůli riziku mikrobiální nákazy, zejména salmonelózy). Ideální je vejce kupovat a konzumovat co nejčerstvější. A jak poznáte čerstvé vejce? Stačí ho ponořit do vody a pokud vejce nevyplave a zůstane u dna, víte, že je čerstvé. Můžete také pozorovat po rozklepnutí, zda se žloutek slije s bílkem. Pokud ne, čerstvost je zaručena.

Vejce a cholesterol: Kolik vajec můžete denně bezpečně sníst?

Je vejce superpotravina?
Vajíčka můžeme v klidu považovat za výživově velmi hodnotnou potravinu. Vzhledem k obsahu široké skupiny cenných látek by se vejce dala označit za superpotravinu. Další výhodou je bezesporu fakt, že se jedná o tuzemskou potravinu. Právě český původ vejcím přidává na kvalitě, což můžete vnímat také na ceně v obchodech. Po nedávné kauze ohledně klecového chovu slepic se také zvedla poptávka po vejcích z volných chovů, od farmářů či bio vejcích od šťastných slepiček. V tomto případě se opravdu vyplatí vyhýbat se vejcím z klecových chovů a dát přednost osvědčenému zdroji.

Vejce jsou a vždy byla skvělou a přínosnou potravinou. Jedním vejcem denně zajistíte svému tělu maximum živin s maximální využitelností. Proto se neobávejte jejich konzumace, nejen o Velikonocích, ale během celého roku.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší každý rok. Jejich chuť a vůně, to je zkrátka chuť a vůně léta, které...

Čtěte dál
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek

Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek

Mazanec je jedním z tradičních symbolů českých Velikonoc, spolu s velikonočním beránkem, kraslicemi a pomlázkou, nebo například mísou...
Velikonoční pokrmy – tipy, jak vytvořit lehká a stravitelná tradiční jídla

Velikonoční pokrmy – tipy, jak vytvořit lehká a stravitelná tradiční jídla

Velikonoce jsou mimo jiné také svátky dobrého jídla a pití. Každoroční tradicí je pečení a vaření nejrůznějších svátečních dobrot,...
Zdravá velikonoční nadílka pro děti: Tipy a inspirace, jak to udělat jinak a zdravěji

Zdravá velikonoční nadílka pro děti: Tipy a inspirace, jak to udělat jinak a zdravěji

K Velikonocům patří dobré jídlo. Dobré ale nemusí být synonymem pro sladké a tučné, jak si my Češi až příliš často myslíme. I zdravé...