Jaro je tu a to je ideální čas pro očistu, po které se budete cítit jako znovuzrození

Jaro je tu a to je ideální čas pro očistu, po které se budete cítit jako znovuzrození
zdroj: Shutterstock

Období jara s sebou přináší přirozenou očistu těla. Příroda se probouzí, dny se prodlužují a energie sluníčka sílí každým dnem. Tuto energii společně se svěžím jarním vzduchem do sebe vstřebáváme a přirozeně tak zatoužíme po celkovém odlehčení. V jarním období se naše orgány přirozeně zbavují všech škodlivin, zejména játra a žlučník. Aby tato očista byla tělu co nejvíce prospěšná, je dobré těmto procesům přizpůsobit jídelníček a stravu trochu „přibarvit“. Znamená to zejména zbavit se těžkých a hutných jídel, a oživit talíř zelenými potravinami.

Pokud správně vnímáte své tělo, s příchodem jara si všimnete, že se vaše chutě pomalu mění. Už vás nelákají sladké a tučné pokrmy, naopak vaše tělo zatouží po lehčí stravě. Neznamená to ale rovnou přejít na studená jídla a chladivé saláty. Jaro je obdobím, kdy sice odlehčujeme, stále však zůstáváme u teplých jídel. Ta by měla být lehčího charakteru, dobře stravitelná a neměla by zatěžovat vaše trávení. Vaření se nebraňte, ale postupně omezte zapečená či dlouze vařená jídla, naopak dbejte, aby váš pokrm byl jen lehce a rychle tepelně upraven. Věnujte se krátkému restování, blanšírování nebo vaření v páře. Přidejte koření, které podporuje trávení a zlepšuje imunitu, jako je kmín, kurkuma, pepř nebo koriandr.

Jděte po zelené
S příchodem prvních jarních dnů se na vás jistě ze všech stran sesypou nejrůznější metody půstů nebo detoxů. Na ty ovšem zapomeňte, játra by to mohlo jen vystresovat. Játra mají sama svou detoxikační a čistící schopnost, proto bohatě postačí pár změn a efekt se dostaví. Prvním krokem může být přidání bylinek a zelených potravin do vašeho jídelníčku. Zelené potraviny mají významné detoxikační účinky kvůli barvivu chlorofylu. Právě období jara je nejlepší dobou pro jejich zařazení do jídelníčku. Pro harmonizaci a regeneraci organismu je důležité pečovat a očistit také střeva, a právě pro ně jsou zelené potraviny to pravé. Velké množství najdete ve všech bylinkách a v divoké zelenině, ale pomoci si můžete také superpotravinami jako je mladý ječmen, řasa chlorella či spirulina. Z bylinek vsaďte na pampelišky, jitrocel nebo mladé kopřivy, které můžete během jara venku posbírat. Kopřivu stačí jen rozmixovat s kapkou oleje a citronu. Připravit si můžete také konev kopřivového čaje a pravidelně jej popíjet.

Zkuste klíčení a doplňte karoteny!
Během jarních dnů se zaměřte i na další barevné potraviny. Jednou z nich je mrkev, která obsahuje betakaroten, a tak přispívá k ochraně vaší pleti proti prvním ostřejším jarním paprskům. Můžete ji přidat do jídelníčku i v syrovém stavu, nebo ji pít v podobě mrkvového džusu. A pokud máte odšťavňovač, určitě si v těchto dnech připravujte šťávu z mrkve. Nemáte-li možnost si ji připravit doma, seženete ji dnes již běžně v každém supermarketu v chladicích regálech. Z ostatní zeleniny sáhněte po ředkvičkách, kedlubně nebo mladé cibulce. Na jaře také vrcholí sezóna chřestu, vyzkoušejte zelený i bílý. Můžete si z něj připravit lahodnou krémovou polévku nebo chutné rizoto.

Symbolem jara jsou také klíčky, které se právě teď skvěle hodí do vašeho jídelníčku. Než si ale v obchodě koupíte vaničku hotových klíčků, zkuste si je vypěstovat doma. V domácích podmínkách je klíčení tak jednoduché! Můžete klíčit cokoliv vás napadne – přes obiloviny a zeleninu až po luštěniny. Pořiďte si semínka čočky, fazolí mungo či adzuki, nechte naklíčit i brokolici, řeřichu nebo třeba quinou. Můžete si pořídit speciální nakličovací misku, ale postačí vám k tomu mističky nebo sklenice, které máte doma. Klíčky jsou během pár dní připravené ke konzumaci a v lednici vám vydrží až týden. Těmi si pak můžete zpestřit svačiny nebo večeře (třeba jako součást pomazánek), případně si z nich připravte chutný salát. Pomocí klíčků tělu dodáte velké množství minerálů a vitamínů, zejména vitamíny B, C nebo K, draslík i železo.

Zařaďte fermentované potraviny a preferujte kyselou chuť
Na jaře je ideální doba pro zvýšený přísun kyselých potravin. Pomůžete tak játrům přizpůsobit se přechodu do teplých dní. Dopřejte si pravidelně porci antioxidantů v podobě kysaného zelí nebo červené řepy. Přidejte také zdravá dochucovadla, která mají kyselou chuť. Ideální volbou je umeocet, který obsahuje mnoho enzymů podporujících trávení. Přidejte lžíci do svých lehkých pokrmů a polévek. Játrům udělá dobře také jablečný ocet. Od poloviny května do poloviny června vrcholí také sezóna rebarbory, příjemně kyselé zeleniny, ze které si můžete připravit lahodný koláč. Rebarbora podporuje optimální tvorbu žluči a při větším množství působí močopudně. Obsahuje velké množství vlákniny a nízké množství energie. Je zdrojem vitamínu C, B a E, z řady minerálů draslíku, hořčíku a zinku. Tato zelenina by se však neměla konzumovat v jiné roční době, než je právě přelom května a června.

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Co si s příchodem jara odpustit?
Jak už bylo řečeno, v jarním období vaše tělo volá po lehčí a barevnější stravě, která ho nebude zatěžovat a pomůže mu s jarní očistou. Abyste tedy tyto procesy maximálně podpořili, nestačí jen zařadit pár nových potravin do jídelníčku. Důležité je také vynechat nebo alespoň omezit potraviny, které v tomto období budou pro tělo příliš těžké, hůře stravitelné a znemožní vašim játrům i dalším orgánům správnou očistu. Zkuste tedy během jara omezit zejména cukr a alkohol. Také maso, pečivo nebo i ořechy nezařazujte do stravy příliš často. Naopak se nebojte pravidelné konzumace čerstvých ryb a vajec. Vyhněte se mléku a z mléčných výrobků volte jen jogurty nebo kefíry. V případě lepkových obilovin pak vynechte pšenici a zaměřte se raději na ječmen nebo oves. Vhodné jsou také bezlepkové obiloviny, zejména kukuřice nebo dlouhozrnná rýže. V tomto čase úplně zapomeňte na konzervované potraviny a vysoce průmyslově zpracované produkty.

Očistné procesy v těle probíhají přirozeně podle ročního období. Zkuste tedy vašemu tělu pomoci nejen jídelníčkem. Dbejte také na dostatečný pitný režim a zařaďte bylinkové čaje. Choďte co nejvíce ven do přírody, je to ideální aktivita pro jaterní očistu i pro odpočinek. Snažte se dodržovat pravidelný denní i noční režim. Choďte si včas lehnout a dopřejte vašemu organismu alespoň 7 hodin kvalitního spánku. Budete jako znovuzrození.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pylová sezóna začíná: Jak se alergie na pyl projevuje a kdo by si měl dávat pozor?

Pylová sezóna začíná: Jak se alergie na pyl projevuje a kdo by si měl dávat pozor?

I když to podle počasí zatím tak úplně nevypadá, příroda se po zimě začíná probouzet a s tímto jarním obdobím souvisí i pylové alergie, kvůli nimž mnoha lidem slzí oči, teče jim z nosu a neustále kýchají....

Čtěte dál
Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Zima se sice ještě stále hlásí o slovo, přesto si příroda již naplno uvědomuje, že jaro je definitivně tady. Venku se všechno začíná...
Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Poplašné zprávy vyzívají k nenošení roušek a respirátorů. Argumentují tím, že je to nepřirozené. Že aby člověk mohl zdravě dýchat,...
Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Ketogenní dieta se v posledních letech stala symbolem snadného, a především rychlého hubnutí. Využívá ji stále více zájemců o redukci...
Jemná jarní očista jater – co všechno zatěžuje naše játra a jak jim pomoci?

Jemná jarní očista jater – co všechno zatěžuje naše játra a jak jim pomoci?

Jaro znamená pro přírodu novou vlnu energie, a i pro naše tělo je toto období symbolem něčeho nového. Stejně jako příroda i my pociťujeme...
Jak předcházet podráždění kůže: Poradíme, na co byste si měli dávat pozor

Jak předcházet podráždění kůže: Poradíme, na co byste si měli dávat pozor

I když se to tak na první pohled nemusí zdát, pravdou je, že celkový životní styl má na kvalitu a stav pokožky velký vliv. Abyste zabránili...
Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

My v Čechách známe kopr především díky koprovce, skvěle ale chutná i v různých bramborových salátech. A výhody, které přináší zdraví,...
Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenze postihuje po celém světě miliony lidí. Jeho kontrola medikací přitom nestačí, zásadní...
Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vajíčka jsou symbolem blížících se Velikonoc stejně jako třeba pomlázka či beránek. V tomto období vejce různě zdobíme, barvíme a zkrášlujeme...
Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební jednotky našeho organismu ale i všech živočichů. Jsou nezbytné pro růst i regeneraci...
Serotonin je důležitý hormon pro psychickou pohodu. Ověřte si, že ho máte dostatek

Serotonin je důležitý hormon pro psychickou pohodu. Ověřte si, že ho máte dostatek

Kromě problémů s úzkostí a depresí souvisí s nízkou hladinou serotoninu i mnoho dalších příznaků. Čeho byste si měli všímat, co se...
Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Velikonoce jsou mimo jiné oslavou jara, kdy se schází celá rodina. K těmto dnům se pojí celá řada tradic, z nichž některé se dodnes...