Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte
zdroj: Adobe Stock

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách. Nevěřte však všemu, co se kde napíše. Pojďte se podívat na tuto očistu i z druhé strany.

V posledních týdnech vládne v oblasti zdravého životního stylu nový trend. Jedná se o očistu pomocí řapíkatého celeru, která má prý prokazatelně jedinečné účinky na organismus a dokáže jej zbavit snad všeho špatného, na co si vzpomenete. To ale není tak úplně pravda. Nejen ona, ale očisty obecně, ať už jsou sebeefektivnější, nedokáží napravit důsledky nezdravého stravování a nedostatku pohybu. Jako jednorázové řešení tedy nefungují a ani nemohou fungovat. A pokud ano, tak pouze dočasně a krátkodobě.

„Půl litru celerové šťávy nalačno vyřeší všechny zdravotní obtíže.“
Nyní velmi oblíbená celerová očista radí každé ráno vypít nalačno půl litru šťávy z řapíkatého celeru. Ta vás údajně dokáže zbavit akné, vyčistit játra, zlepšit trávení a celkově posílit imunitní systém, který je pak schopen vás účinně ubránit před řadou nemocí, jkterým byste jinak třeba podlehli. Díky tomu všemu navíc celerová šťáva údajně podporuje snahy o redukci hmotnosti, protože celkově rozběhne mnohdy zpomalený metabolismus. Zbavit byste se tak poměrně snadno měli veškerých civilizačních potíží, mezi nimiž vynikají trávicí a kožní obtíže, vysoký krevní tlak, obezita, nadváha a další podobné chronické či autoimunitní onemocnění.

Bez vlákniny má očista jen malý význam
Řapíkatý celer vyniká poměrně vysokým obsahem vlákniny. To je zřejmě také jeho největší výhoda, protože, jak je známo, vláknina bývá označována za vysoce účinný kartáč střev, který je dokáže vyčistit a znovu uvést do provozu tak, jak tělo potřebuje pro správné fungování. O tento hlavní benefit se ale při populární celerové očistě hned v úvodu připravíte. Když totiž řapíkatý celer odšťavníte, ztratíte tím veškerou vlákninu, která by ještě očistě dávala smysl. Toto tvrzení podporuje i studie Harvardské univerzity z roku 2013. Podle ní dochází u jedinců konzumujících celé kusy ovoce ke snížení rizika diabetu druhého typu, zatímco u těch, kteří pijí jen ovocné šťávy, se toto riziko naopak zvyšuje.

Celer je zdravý, ale..
Pravdou je, že šťáva z řapíkatého celeru skutečně obsahuje malé množství vitamínu A, C a dalších. Dále také draslíku, kyseliny listové a dalších minerálních látek a fytonutrientů. Stejné nebo dokonce vyšší množství ale najdete prakticky v každé zelenině, třeba i v takové bramboře. Na rozdíl od jiných druhů zeleniny navíc konvenčně vypěstovaný řapíkatý celer obsahuje relativně vyšší množství pesticidů než jiné druhy zeleniny. Paradoxně pak můžete s půl litrem šťávy vypít i značnou dávku cizorodých látek, od kterých se chcete původně očistit. Dalším úskalím je i alergenicita. Celer může u citlivých lidí vyvolat alergické reakce. A protože se nejedná o malá množství, někdy mohou být opravdu silné. V neposlední řadě jde o značně specifickou chuť nápoje, která nemusí být úplně příjemná pro každého.

Očistné účinky celeru nebyly nikdy oficiálně potvrzeny
Posílení přirozené obranyschopnosti organismu, činnosti jater, ledvin a ochrana před nemocemi jako je třeba Alzheimerova choroba nebo rakovina u řapíkatého celeru rozhodně nejsou prokazatelné. Totéž platí pro často avizovanou schopnost vyrovnat hladiny hormonů a pH v těle, zlepšit střevní peristaltiku a zbavit tělo usazených škodlivin. Játra, ledviny a trávicí soustava dnes a denně provádí očistu, která je pro tělo přirozená a za normálních okolností zcela dostačující. Nic nenasvědčuje tomu, že by šťáva z řapíkatého celeru dokázala v tomto směru něco víc.

Pokud se o tomto tématu chcete dozvědět více, podívejte se na naše video – 10+1 otázek s biochemičkou Michaelou Bebovou, kde se tato tematika rozebírá podrobně.

Ke skutečné očistě vede odlehčení stravování a zařazení pohybu
Pokud tedy chcete organismu na jaře pomoci, zaměřte se ne na jednorázové detoxy, ale na celkové odlehčení jídelníčku – zařaďte co nejvíce čerstvých a přirozených potravin, jako je v první řadě ovoce a zelenina. Omezte konzumaci masa a mléčných výrobků a zaměřte se na pojídání ořechů, semínek, luštěnin a celozrnných obilovin. Nezanedbávejte ani pohyb a pokuste se každý den alespoň půl hodiny věnovat nějaké fyzické aktivitě, která vás baví. I kdyby to měla být obyčejná chůze. To je ta správná očista.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...