Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky
zdroj: Shutterstock

Vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenze postihuje po celém světě miliony lidí. Jeho kontrola medikací přitom nestačí, zásadní je zavést i potřebné změny v životním stylu. A omezení konzumace soli je jen jednou z nich.

Pokud vám lékař při třech samostatných měřeních zjistí hodnotu tlaku vyšší než 140/90 mm Hg znamená to, že trpíte vysokým krevním tlakem a musíte situaci začít řešit. Rozhodně ale nejste sami, protože podle odhadů odborníků trpí hypertenzí až 30 % populace a u lidí starších 50 let je to dokonce až 50 %. Vysoký krevní tlak nebezpečně ohrožuje zdraví, protože zvyšuje riziko mrtvice, srdce i selhání ledvin a chronické slepoty. I když pro jeho snížení vám lékař předepíše medikaci a doporučí omezit příjem soli (ne více než čajovou lžičku denně a sledovat i množství v potravinách), pomoci byste si měli hlavně sami a to úpravou jídelníčku a celkového životního stylu – právě to je totiž základ pro zdravý krevní tlak. Léky řeší akutní stav, celkovou příčinu vašeho vysokého krevního tlaku ale můžete docela dobře vyřešit právě vy sami.

Jaké změny je dobré udělat?

1. Zvyšte přísun draslíku
Příznivá role draslíku při kontrole krevního tlaku je nesporná. Je to proto, že podporuje vylučování sodíku močí, uvolňuje hladké svaly a normalizuje objem cirkulující krve, čímž snižuje tlak v tepnách. Na draslík jsou bohaté banány, hrozny, fazole, špenát, ořechy a také káva a černý čaj. Při kontrole krevního tlaku jsou podle studií prospěšné také další minerály, mezi něž patří vápník, hořčík, zinek, mangan a měď.

2. Zařaďte vlákninu
Podporuje dobré trávení a ztěžuje udržování cholesterolu na stěnách tepen, což normalizuje krevní oběh, usnadňuje průběh krve tepnami a snižuje tlak, který je v nich vyvíjen. To zároveň snižuje riziko rozvoje aterosklerózy a dalších problémů se srdcem, které z její existence plynou. Vlákninu najdete v luštěninách, celozrnných obilovinách, ovoci a zelenině. Denně byste měli zkonzumovat alespoň
25 g vlákniny.

3. Omezte potraviny s vysokým glykemickým indexem
Glykemický index (GI) ukazuje rychlost zvýšení hladiny glukózy v krvi po zkonzumování určité potraviny. Poživatiny s GI nad 70 (65) jsou považovány za potraviny s vysokým GI a hladinu krevního cukru zvedají velmi rychle. To pro krevní tlak není dobré, protože vyšší hladina cukru znamená zvýšení viskozity krve a tím pádem i krevního tlaku. Ti, co trpí hypertenzí, by se proto měli vyhýbat pochutinám jako jsou chipsy, pufované rýžové chlebíčky, popcorn, med nebo agávový sirup, bílé pečivo, kukuřičné lupínky a další podobné.

4. Pečujte o střevní bakterie
Při kontrole hypertenze hraje významnou roli i dobrý stav střevní mikroflóry, střevního mikrobiomu, což tvrdí celá řada výzkumů, které se touto problematikou zabývaly. Kromě zmiňované vlákniny střevům prospívají fermentované a zakysané výrobky, jako jsou jogurty, kefíry, kyselé zelí a okurky, kombucha nebo kimči.

Pijte, hýbejte se a dostatečně spěte
Vysoký krevní tlak pomáhá kontrolovat také dodržování pitného režimu, kam však nepatří konzumace alkoholu, jemuž byste se, podobně jako cigaretám, měli vyhýbat. Ideálně byste denně v základní míře na každý kilogram tělesné hmotnosti měli vypít 35 ml vody nebo neslazeného ovocného či bylinkového čaje. Blahodárně působí také pravidelný pohyb, který podporuje vylučování sodíku potem, přispívá ke ztrátě hmotnosti a podporuje krevní oběh. Zcela zásadní je rovněž dodržování správného spánkového režimu, kdy byste neměli pravidelně spát méně než 6 hodin – řada studií prokázala, že nedostatek spánku krevní tlak zvyšuje, zatímco dobrý a kvalitní spánek jej pomáhá snižovat.

Naučte se číst v hodnotách krevního tlaku: Co čísla znamenají?

Proč se naučit pracovat se stresem
Klíčem ke zvládání hypertenze je také práce se stresem, který aktivuje celou řadu hormonů stimulujících sympatický nervový systém související s krevním tlakem. Snížení míry prožívaného stresu tak významně souvisí i se snížením krevního tlaku. Jak toho docílit? Věnujte se tomu, co máte rádi, co vás baví, ať už je to cokoliv, zbytečně na sebe v ničem nespěchejte a buďte na sebe hodní, místo toho, abyste se neustále za něco lynčovali, se naučte sami sebe pochválit.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Péče o oči v létě – jednoduché SOS tipy pro zdravé oči bez suchosti a zarudnutí

Péče o oči v létě – jednoduché SOS tipy pro zdravé oči bez suchosti a zarudnutí

V létě je důležité věnovat zvláštní pozornost péči o oči, sezóna totiž přináší specifické výzvy. V tomto období oči trpí různými problémy...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Křečové žíly a léto – jaká opatření je důležité dodržovat?

Křečové žíly a léto – jaká opatření je důležité dodržovat?

Křečové žíly spadají pod ta onemocnění, u kterých hovoříme o tzv. meteotropní závislosti. Poruchy žilního systému se totiž obyčejně...
Zdravé ochlazení v horku: Jak přežít léto bez klimatizace?

Zdravé ochlazení v horku: Jak přežít léto bez klimatizace?

Léto přináší radostné slunečné dny, ale také může být výzvou pro přehřátý organismus. Otázkou tedy zůstává, jak nebýt neustále upocený...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Sportovci si mohou dovolit více solit, sodík je důležité doplňovat hlavně v horkém počasí

Sportovci si mohou dovolit více solit, sodík je důležité doplňovat hlavně v horkém počasí

Sůl, jeden z hlavních zdrojů sodíku, je v současnosti spojována s různými zdravotními problémy. V případě sportovců, kteří pravidelně...