Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky
zdroj: Shutterstock

Vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenze postihuje po celém světě miliony lidí. Jeho kontrola medikací přitom nestačí, zásadní je zavést i potřebné změny v životním stylu. A omezení konzumace soli je jen jednou z nich.

Pokud vám lékař při třech samostatných měřeních zjistí hodnotu tlaku vyšší než 140/90 mm Hg znamená to, že trpíte vysokým krevním tlakem a musíte situaci začít řešit. Rozhodně ale nejste sami, protože podle odhadů odborníků trpí hypertenzí až 30 % populace a u lidí starších 50 let je to dokonce až 50 %. Vysoký krevní tlak nebezpečně ohrožuje zdraví, protože zvyšuje riziko mrtvice, srdce i selhání ledvin a chronické slepoty. I když pro jeho snížení vám lékař předepíše medikaci a doporučí omezit příjem soli (ne více než čajovou lžičku denně a sledovat i množství v potravinách), pomoci byste si měli hlavně sami a to úpravou jídelníčku a celkového životního stylu – právě to je totiž základ pro zdravý krevní tlak. Léky řeší akutní stav, celkovou příčinu vašeho vysokého krevního tlaku ale můžete docela dobře vyřešit právě vy sami.

Jaké změny je dobré udělat?

1. Zvyšte přísun draslíku
Příznivá role draslíku při kontrole krevního tlaku je nesporná. Je to proto, že podporuje vylučování sodíku močí, uvolňuje hladké svaly a normalizuje objem cirkulující krve, čímž snižuje tlak v tepnách. Na draslík jsou bohaté banány, hrozny, fazole, špenát, ořechy a také káva a černý čaj. Při kontrole krevního tlaku jsou podle studií prospěšné také další minerály, mezi něž patří vápník, hořčík, zinek, mangan a měď.

2. Zařaďte vlákninu
Podporuje dobré trávení a ztěžuje udržování cholesterolu na stěnách tepen, což normalizuje krevní oběh, usnadňuje průběh krve tepnami a snižuje tlak, který je v nich vyvíjen. To zároveň snižuje riziko rozvoje aterosklerózy a dalších problémů se srdcem, které z její existence plynou. Vlákninu najdete v luštěninách, celozrnných obilovinách, ovoci a zelenině. Denně byste měli zkonzumovat alespoň
25 g vlákniny.

3. Omezte potraviny s vysokým glykemickým indexem
Glykemický index (GI) ukazuje rychlost zvýšení hladiny glukózy v krvi po zkonzumování určité potraviny. Poživatiny s GI nad 70 (65) jsou považovány za potraviny s vysokým GI a hladinu krevního cukru zvedají velmi rychle. To pro krevní tlak není dobré, protože vyšší hladina cukru znamená zvýšení viskozity krve a tím pádem i krevního tlaku. Ti, co trpí hypertenzí, by se proto měli vyhýbat pochutinám jako jsou chipsy, pufované rýžové chlebíčky, popcorn, med nebo agávový sirup, bílé pečivo, kukuřičné lupínky a další podobné.

4. Pečujte o střevní bakterie
Při kontrole hypertenze hraje významnou roli i dobrý stav střevní mikroflóry, střevního mikrobiomu, což tvrdí celá řada výzkumů, které se touto problematikou zabývaly. Kromě zmiňované vlákniny střevům prospívají fermentované a zakysané výrobky, jako jsou jogurty, kefíry, kyselé zelí a okurky, kombucha nebo kimči.

Pijte, hýbejte se a dostatečně spěte
Vysoký krevní tlak pomáhá kontrolovat také dodržování pitného režimu, kam však nepatří konzumace alkoholu, jemuž byste se, podobně jako cigaretám, měli vyhýbat. Ideálně byste denně v základní míře na každý kilogram tělesné hmotnosti měli vypít 35 ml vody nebo neslazeného ovocného či bylinkového čaje. Blahodárně působí také pravidelný pohyb, který podporuje vylučování sodíku potem, přispívá ke ztrátě hmotnosti a podporuje krevní oběh. Zcela zásadní je rovněž dodržování správného spánkového režimu, kdy byste neměli pravidelně spát méně než 6 hodin – řada studií prokázala, že nedostatek spánku krevní tlak zvyšuje, zatímco dobrý a kvalitní spánek jej pomáhá snižovat.

Naučte se číst v hodnotách krevního tlaku: Co čísla znamenají?

Proč se naučit pracovat se stresem
Klíčem ke zvládání hypertenze je také práce se stresem, který aktivuje celou řadu hormonů stimulujících sympatický nervový systém související s krevním tlakem. Snížení míry prožívaného stresu tak významně souvisí i se snížením krevního tlaku. Jak toho docílit? Věnujte se tomu, co máte rádi, co vás baví, ať už je to cokoliv, zbytečně na sebe v ničem nespěchejte a buďte na sebe hodní, místo toho, abyste se neustále za něco lynčovali, se naučte sami sebe pochválit.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který začíná už mnohem dříve, protože vhodné návyky získané ve středním...

Čtěte dál
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jak podpořit běžecké výkony vhodnou stravou

Jak podpořit běžecké výkony vhodnou stravou

Běh není pouze fyzickou aktivitou, je to také klíčový prvek pro zlepšení našeho celkového zdraví a psychické pohody. Vhodně nastavený...
Tryptofan: aminokyselina, potřebná pro náš kvalitní spánek a psychickou pohodu

Tryptofan: aminokyselina, potřebná pro náš kvalitní spánek a psychickou pohodu

Pokud jste někdy hledali, co by vám mohlo pomoci k lepší náladě a spánku, určitě jste narazili na tuto esenciální aminokyselinu. Na...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Astronomicky první jarní den přijde letos 20. března přesně ve 4:07 hodin. Zároveň bude tento den vycházet Slunce přesně na východě...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...