Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?
zdroj: Shutterstock

My v Čechách známe kopr především díky koprovce, skvěle ale chutná i v různých bramborových salátech. A výhody, které přináší zdraví, jdou jedinečné. Navíc se jedná o zelenou bylinku, kterou je skvělé zařadit do osvěžujícího jarního jídelníčku. Proč bychom neměli zapomínat na kopr?

Kopr vonný je běžně používaná jednoletá bylina z čeledi miříkovitých, jedná se o jediného zástupce rodu Anethum. Pochází ze Středomoří a jižního Ruska, lze ji ale pěstovat ve většině částí světa, včetně Severní Ameriky. Dost možná roste i na vašich zahrádkách. Zelený kopr je pro svou vůni i svěží chuť přidáván do salátů, polévek nebo jako ozdoba na různá zeleninová i masová jídla. Kromě mimořádné chuti nabízí i řadu zdravotních benefitů.

Ceněn pro obsah důležitých živin
Výrazně zelená bylinka jménem kopr je doslova nabitá všemožnými živinami, jedná se zejména o vitamíny A a C, vlákninu, kyselinu listovou (vitamín B9), riboflavin (vitamín B2), mangan a železo. Díky nim lze říci, že kopr pomáhá udržet zdravé vidění, silnou imunitu, pečuje o celkový růst a reprodukční zdraví, pomáhá tělu odolávat infekcím, je důležitý pro dělení buněk a tvorbu DNA i pro udržování dobrého stavu kostí a kloubů.

S čím vším pomůže
V tradiční čínské a ájurvédské medicíně je po staletí užíván k léčbě různých stavů jako jsou gastrointestinální poruchy, ztráta chuti k jídlu, nemoci ledvin, nadýmání, horečka a nachlazení, kašel, bronchitida, infekční nemoci, potíže s játry a žlučníkem, poruchy močových cest, dokonce nespavost a potíže se spánkem obecně. Výzkumy rovněž naznačují možné antidiabetické účinky kopru, také jeho schopnost snižovat cholesterol a chránit před rizikem vzniku metabolického syndromu. K potvrzení těchto teorií je ale zapotřebí dalších studií.

Jak ho správně skladovat
V obchodech s potravinami najdete po celý rok kopr sterilovaný nebo sušený, čerstvý je k dostání v letních měsících, zejména v červenci, případně po celý rok z dovozu. Při nákupu čerstvé byliny si všímejte zelených péřových lístků, které by neměly nést stopy žloutnutí. Po příchodu domů kytici zabalte do papírové utěrky, vložte do igelitového sáčku a na den či dva uložte do lednice, pokud se nechystáte kopr spotřebovat hned. Pamatujte na to, že kopr příliš dlouho čerstvý nevydrží.

Není salát jako salát. Jaké jsou nejčastější chyby při přípravě?

Jak jej využít v kuchyni
Kopr si vás získá svěží, travnatou chutí, kterou někteří popisují jako kombinaci fenyklu, anýzu a celeru. Kopr dodá skvělý říz smetanovým omáčkám či polévkám, chutná i v salátech a neodolatelný je v kombinaci s kyselými okurkami, s nimiž se nakládá. Skvěle si rozumí s octem a solí, ty totiž zvýrazní jeho chuť. Chuť čerstvého kopru je velmi jemná.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Poplašné zprávy vyzívají k nenošení roušek a respirátorů. Argumentují tím, že je to nepřirozené. Že aby člověk mohl zdravě dýchat, musí mít dýchací cesty volné. Že nošení ústenek způsobuje zpětné vdechování...

Čtěte dál
Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Ketogenní dieta se v posledních letech stala symbolem snadného, a především rychlého hubnutí. Využívá ji stále více zájemců o redukci...
Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenze postihuje po celém světě miliony lidí. Jeho kontrola medikací přitom nestačí, zásadní...
Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vajíčka jsou symbolem blížících se Velikonoc stejně jako třeba pomlázka či beránek. V tomto období vejce různě zdobíme, barvíme a zkrášlujeme...
Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební jednotky našeho organismu ale i všech živočichů. Jsou nezbytné pro růst i regeneraci...
Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Velikonoce jsou mimo jiné oslavou jara, kdy se schází celá rodina. K těmto dnům se pojí celá řada tradic, z nichž některé se dodnes...
Pupalkový olej – pomůže s ženskými problémy i proti vráskám

Pupalkový olej – pomůže s ženskými problémy i proti vráskám

Pupalkový olej je úžasný pomocník pro ženy. Je také vítanou součástí domácích lékárniček. Používá se po staletí v přírodní medicíně...
Jaro je tu a to je ideální čas pro očistu, po které se budete cítit jako znovuzrození

Jaro je tu a to je ideální čas pro očistu, po které se budete cítit jako znovuzrození

Období jara s sebou přináší přirozenou očistu těla. Příroda se probouzí, dny se prodlužují a energie sluníčka sílí každým dnem. Tuto...
Tento olej vám zpestří jídelníček a jako bonus je mimořádně zdravý

Tento olej vám zpestří jídelníček a jako bonus je mimořádně zdravý

Avokádo je známým nutričním pokladem, a tak není divu, že se celosvětově řadí mezi pět vůbec nejzdravějších potravin. Je tedy logické,...
Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví

Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví

Kdekdo vnímá jídlo jen jako prostředek k utišení kručícího žaludku, ale už neřeší, jaký druh potravin k tomu zvolí. Často se setkáme...
Emociální hlad: Jak bojovat proti jedení z nudy či ze stresu?

Emociální hlad: Jak bojovat proti jedení z nudy či ze stresu?

Trápí vás neustálý hlad? Nemůžete si pomoct a pořádáte pravidelné noční nájezdy na ledničku? Jíte více, než byste chtěli, a potom se...
Pracujete na noční směny? Máme pro vás návod, jak jíst zdravě a zhubnout

Pracujete na noční směny? Máme pro vás návod, jak jíst zdravě a zhubnout

Jak se správně stravovat a zhubnout, nepatříte-li mezi šťastlivce, kteří mají pravidelnou denní pracovní dobu a mohou tak snadno přizpůsobit...