My v Čechách známe kopr především díky koprovce, skvěle ale chutná i v různých bramborových salátech. A výhody, které přináší zdraví, jdou jedinečné. Navíc se jedná o zelenou bylinku, kterou je skvělé zařadit do osvěžujícího jarního jídelníčku. Proč bychom neměli zapomínat na kopr?
Kopr vonný je běžně používaná jednoletá bylina z čeledi miříkovitých, jedná se o jediného zástupce rodu Anethum. Pochází ze Středomoří a jižního Ruska, lze ji ale pěstovat ve většině částí světa, včetně Severní Ameriky. Dost možná roste i na vašich zahrádkách. Zelený kopr je pro svou vůni i svěží chuť přidáván do salátů, polévek nebo jako ozdoba na různá zeleninová i masová jídla. Kromě mimořádné chuti nabízí i řadu zdravotních benefitů.
Ceněn pro obsah důležitých živin
Výrazně zelená bylinka jménem kopr je doslova nabitá všemožnými živinami, jedná se zejména o vitamíny A a C, vlákninu, kyselinu listovou (vitamín B9), riboflavin (vitamín B2), mangan a železo. Díky nim lze říci, že kopr pomáhá udržet zdravé vidění, silnou imunitu, pečuje o celkový růst a reprodukční zdraví, pomáhá tělu odolávat infekcím, je důležitý pro dělení buněk a tvorbu DNA i pro udržování dobrého stavu kostí a kloubů.
S čím vším pomůže
V tradiční čínské a ájurvédské medicíně je po staletí užíván k léčbě různých stavů jako jsou gastrointestinální poruchy, ztráta chuti k jídlu, nemoci ledvin, nadýmání, horečka a nachlazení, kašel, bronchitida, infekční nemoci, potíže s játry a žlučníkem, poruchy močových cest, dokonce nespavost a potíže se spánkem obecně. Výzkumy rovněž naznačují možné antidiabetické účinky kopru, také jeho schopnost snižovat cholesterol a chránit před rizikem vzniku metabolického syndromu. K potvrzení těchto teorií je ale zapotřebí dalších studií.
Jak ho správně skladovat
V obchodech s potravinami najdete po celý rok kopr sterilovaný nebo sušený, čerstvý je k dostání v letních měsících, zejména v červenci, případně po celý rok z dovozu. Při nákupu čerstvé byliny si všímejte zelených péřových lístků, které by neměly nést stopy žloutnutí. Po příchodu domů kytici zabalte do papírové utěrky, vložte do igelitového sáčku a na den či dva uložte do lednice, pokud se nechystáte kopr spotřebovat hned. Pamatujte na to, že kopr příliš dlouho čerstvý nevydrží.
Není salát jako salát. Jaké jsou nejčastější chyby při přípravě?
Jak jej využít v kuchyni
Kopr si vás získá svěží, travnatou chutí, kterou někteří popisují jako kombinaci fenyklu, anýzu a celeru. Kopr dodá skvělý říz smetanovým omáčkám či polévkám, chutná i v salátech a neodolatelný je v kombinaci s kyselými okurkami, s nimiž se nakládá. Skvěle si rozumí s octem a solí, ty totiž zvýrazní jeho chuť. Chuť čerstvého kopru je velmi jemná.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál