Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?
zdroj: Shutterstock

Zima se sice ještě stále hlásí o slovo, přesto si příroda již naplno uvědomuje, že jaro je definitivně tady. Venku se všechno začíná zelenat, a mělo by tomu tak být i v našich kuchyních. S příchodem tohoto ročního období se v nás přirozeně probouzí také chuť odlehčovat, čistit se a obklopovat se barvami. Platí to i v našem jídelníčku. Zima je vždy symbolem zahřívajících a těžších pokrmů, kdežto na jaře je přirozené volit lehčí a barevnější potraviny. Jednou z barev jara je bezesporu zelená. Vyhledávejte proto čerstvé zelené potraviny a přivítejte jaro i na svém talíři.

Jeďte na zelenou!
Právě teď je ideální doba pro zařazení lehké a svěží stravy. Přidejte si do svého jídelníčku nejrůznější zelenou zeleninu – může to být brokolice, špenát, rukola, polníček, kapusta apod. Využijte také zelených luštěnin, jako je hrášek nebo hrachové lusky. Zelenou barvou se pyšní potraviny, ve kterých je obsažen chlorofyl. Právě ten je zodpovědný za zelenou barvu. Chlorofyl dokáže na tělo působit příznivě, bojuje proti zánětu v těle, čistí organismus a celkově podporuje detoxikační procesy v těle.

Hvězdou jara je zelená zelenina
Připravte si ze zelené zeleniny nebo luštěnin chutné pokrmy. Může jít například o povařenou či orestovanou variantu společně s další barevnou zeleninou, přidejte občas také nejrůznější saláty.  Ve dnech, kdy je ještě chladno, si dopřejte voňavé polévky nebo krémy. Použijte mladý hrášek, medvědí česnek, brokolici nebo zelený chřest. Pamatujte ale vždy na co nejvyšší kvalitu těchto surovin. Pokud rádi klíčíte, pak neváhejte přidat do svých lehčích pokrmů právě klíčky plné cenných živin. Do salátů pak pro lepší stravitelnost přidávejte kapku olivového oleje a vše osvěžte citronem.

Nezapomeňte na svěží čerstvé bylinky!
Jarní jídelníček je určitě dobré doplnit také o bylinky, nejlépe čerstvé. Použijte je do polévek nebo nejrůznějších směsí. Bylinky vaše jídlo skvěle ovoní a barevně oživí. Fungují také jako super doplněk při odlehčených a očistných kúrách, zejména teď v jarním období. Umí podpořit trávicí procesy, pomáhají očistě střev, ale i jater nebo ledvin. Tím ale využití bylinek nekončí. Zařaďte do vašeho pitného režimu také nejrůznější bylinné čaje. Přestože se naše tělo dokáže samo přirozeně pročišťovat, tyto drobné změny v jídelníčku mu s očistou dokážou úžasně pomoci.

Zelené superpotraviny jsou stále v kurzu – teď je pro ně ideální doba
Chcete-li svůj jídelníček ještě doplnit další zdravou bombou, zkuste doplňky stravy v podobě zelených superpotravin. Mezi ně se řadí chlorela, spirulina nebo mladý ječmen. Jedná se o koncentrovanou sílu živin, zejména antioxidantů. Nejrůznější studie uvádí, že tyto superpotraviny mají na tělo protizánětlivý účinek, podporují detoxikaci organismu a obsahují velké množství minerálů, vlákniny a vitamínů. Je však potřeba s nimi začít opatrně. Začít vysokou dávkou by se nemuselo vyplatit. Můžete pak trpět nepříjemnými trávicími obtížemi. Proto raději začněte na nižší dávce a navyšujte ji postupně. I v tomto případě se vyplatí hledět na kvalitu těchto produktů, ty nekvalitní verze mohou obsahovat i zdraví škodlivé látky.

Jarní jídelníček ve znamení lehkosti a čerstvosti
A jak by mohl vypadat váš jarní zelený jídelníček? Zkuste v těchto měsících trochu omezit živočišné produkty, sůl a cukr. Naopak přidejte rostlinné verze potravin. Zařazujte ke každému jídlu čerstvou zeleninu, střídejte nejrůznější druhy se saláty, dopřejte si lehké zeleninové krémy, které současně zasytí. Nezapomeňte ani na luštěniny, třeba ve stravitelné formě klíčků. Pamatujte na dostatek vlákniny, vaše střeva vám poděkují. Pro zlepšení trávení přidejte i kvašené potraviny plné probiotik. Navyšte pitný režim, a to nejen čistou vodou (nejlépe vlažnou), ale i bylinkovými čaji. Naopak vynechte alkohol a snažte se omezit kofein. Tyto látky by vám jen zbytečně zatěžovaly organismus a vaše tělo by se nemohlo dostatečně pročistit.

Ať je venku jakékoliv aprílové počasí, jaro je konečně tady. Využijte tuto dobu k očistě a odlehčení. Zkuste si s každým jídlem dopřát na talíři zelenou barvu. Ruku v ruce s tím by mělo jít také zařazení pohybové aktivity na čerstvém vzduchu a dostatek relaxace. S příchodem jara proto zvolněte a užívejte si přibývající světlo a barvy (nejen zelenou) kolem vás.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Nejúčinnější afrodiziaka – lanýž, chřest nebo čokoláda? Potraviny, které vám pomohou zvýšit libido

Nejúčinnější afrodiziaka – lanýž, chřest nebo čokoláda? Potraviny, které vám pomohou zvýšit libido

Známé rčení o tom, že láska prochází žaludkem, skutečně není jen prázdnou frází a rozhodně má něco do sebe. To věděli už naši dávní předkové, z jejichž poznatků se ostatně učíme dodnes. Téma sexuální výkonnosti...

Čtěte dál
Vitamin C – král mezi antioxidanty. Jak ho účinně doplňovat?

Vitamin C – král mezi antioxidanty. Jak ho účinně doplňovat?

Jedná se o nejznámější a také vůbec nejužívanější vitamín. Jeho popularita mezi doplňky stravy jednoznačně vede. Ve složení nejrůznějších...
Doplňky stravy volte chytře. Kdy po nich sáhnout a co si pohlídat?

Doplňky stravy volte chytře. Kdy po nich sáhnout a co si pohlídat?

Zatímco před lety každý z nás znal či konzumoval maximálně vitamín C pro lepší imunitu, aktuálně jsou hitem doplňky stravy s různorodou...
Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí...
Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat...
Potraviny, které jsou v červnu v té nejlepší kondici. Zařaďte je do jídelníčku!

Potraviny, které jsou v červnu v té nejlepší kondici. Zařaďte je do jídelníčku!

Pozdní jaro a léto jsou typické pestrostí čerstvých druhů ovoce a zeleniny. Některé druhy jsou sice k dostání po celý rok, ale pořád...
Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Když je tělo v nerovnováze, jedním z prvních míst, kde se to projeví, je pokožka. Pokud se organismu nedostává optimálního množství...
Ředkvičkový salát s hráškovými výhonky a vejcem

Ředkvičkový salát s hráškovými výhonky a vejcem

Ředkvičky jsou typicky jarním druhem zeleniny, která by neměla v jídelníčku chybět. Připravte si z nich tento ředkvičkový salát – je...
Nedaří se vám zhubnout? Zaměřte pozornost na játra a pročistěte je

Nedaří se vám zhubnout? Zaměřte pozornost na játra a pročistěte je

Očista jater představuje jeden z mnoha způsobů, jak pečovat nejen o štíhlou linii, ale i o celkové zdraví. Protože když jsou játra...
Chřest chutná i pomáhá, musí se ale umět správně připravit

Chřest chutná i pomáhá, musí se ale umět správně připravit

Možná, že ho vídáte v obchodě či na trhu, ale zatím kolem něj jen nedůvěřivě procházíte. Nejspíš jste už někde četli, že chřest je...