Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?
zdroj: Shutterstock

Zima se sice ještě stále hlásí o slovo, přesto si příroda již naplno uvědomuje, že jaro je definitivně tady. Venku se všechno začíná zelenat, a mělo by tomu tak být i v našich kuchyních. S příchodem tohoto ročního období se v nás přirozeně probouzí také chuť odlehčovat, čistit se a obklopovat se barvami. Platí to i v našem jídelníčku. Zima je vždy symbolem zahřívajících a těžších pokrmů, kdežto na jaře je přirozené volit lehčí a barevnější potraviny. Jednou z barev jara je bezesporu zelená. Vyhledávejte proto čerstvé zelené potraviny a přivítejte jaro i na svém talíři.

Jeďte na zelenou!
Právě teď je ideální doba pro zařazení lehké a svěží stravy. Přidejte si do svého jídelníčku nejrůznější zelenou zeleninu – může to být brokolice, špenát, rukola, polníček, kapusta apod. Využijte také zelených luštěnin, jako je hrášek nebo hrachové lusky. Zelenou barvou se pyšní potraviny, ve kterých je obsažen chlorofyl. Právě ten je zodpovědný za zelenou barvu. Chlorofyl dokáže na tělo působit příznivě, bojuje proti zánětu v těle, čistí organismus a celkově podporuje detoxikační procesy v těle.

Hvězdou jara je zelená zelenina
Připravte si ze zelené zeleniny nebo luštěnin chutné pokrmy. Může jít například o povařenou či orestovanou variantu společně s další barevnou zeleninou, přidejte občas také nejrůznější saláty.  Ve dnech, kdy je ještě chladno, si dopřejte voňavé polévky nebo krémy. Použijte mladý hrášek, medvědí česnek, brokolici nebo zelený chřest. Pamatujte ale vždy na co nejvyšší kvalitu těchto surovin. Pokud rádi klíčíte, pak neváhejte přidat do svých lehčích pokrmů právě klíčky plné cenných živin. Do salátů pak pro lepší stravitelnost přidávejte kapku olivového oleje a vše osvěžte citronem.

Nezapomeňte na svěží čerstvé bylinky!
Jarní jídelníček je určitě dobré doplnit také o bylinky, nejlépe čerstvé. Použijte je do polévek nebo nejrůznějších směsí. Bylinky vaše jídlo skvěle ovoní a barevně oživí. Fungují také jako super doplněk při odlehčených a očistných kúrách, zejména teď v jarním období. Umí podpořit trávicí procesy, pomáhají očistě střev, ale i jater nebo ledvin. Tím ale využití bylinek nekončí. Zařaďte do vašeho pitného režimu také nejrůznější bylinné čaje. Přestože se naše tělo dokáže samo přirozeně pročišťovat, tyto drobné změny v jídelníčku mu s očistou dokážou úžasně pomoci.

Zelené superpotraviny jsou stále v kurzu – teď je pro ně ideální doba
Chcete-li svůj jídelníček ještě doplnit další zdravou bombou, zkuste doplňky stravy v podobě zelených superpotravin. Mezi ně se řadí chlorela, spirulina nebo mladý ječmen. Jedná se o koncentrovanou sílu živin, zejména antioxidantů. Nejrůznější studie uvádí, že tyto superpotraviny mají na tělo protizánětlivý účinek, podporují detoxikaci organismu a obsahují velké množství minerálů, vlákniny a vitamínů. Je však potřeba s nimi začít opatrně. Začít vysokou dávkou by se nemuselo vyplatit. Můžete pak trpět nepříjemnými trávicími obtížemi. Proto raději začněte na nižší dávce a navyšujte ji postupně. I v tomto případě se vyplatí hledět na kvalitu těchto produktů, ty nekvalitní verze mohou obsahovat i zdraví škodlivé látky.

Jarní jídelníček ve znamení lehkosti a čerstvosti
A jak by mohl vypadat váš jarní zelený jídelníček? Zkuste v těchto měsících trochu omezit živočišné produkty, sůl a cukr. Naopak přidejte rostlinné verze potravin. Zařazujte ke každému jídlu čerstvou zeleninu, střídejte nejrůznější druhy se saláty, dopřejte si lehké zeleninové krémy, které současně zasytí. Nezapomeňte ani na luštěniny, třeba ve stravitelné formě klíčků. Pamatujte na dostatek vlákniny, vaše střeva vám poděkují. Pro zlepšení trávení přidejte i kvašené potraviny plné probiotik. Navyšte pitný režim, a to nejen čistou vodou (nejlépe vlažnou), ale i bylinkovými čaji. Naopak vynechte alkohol a snažte se omezit kofein. Tyto látky by vám jen zbytečně zatěžovaly organismus a vaše tělo by se nemohlo dostatečně pročistit.

Ať je venku jakékoliv aprílové počasí, jaro je konečně tady. Využijte tuto dobu k očistě a odlehčení. Zkuste si s každým jídlem dopřát na talíři zelenou barvu. Ruku v ruce s tím by mělo jít také zařazení pohybové aktivity na čerstvém vzduchu a dostatek relaxace. S příchodem jara proto zvolněte a užívejte si přibývající světlo a barvy (nejen zelenou) kolem vás.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší každý rok. Jejich chuť a vůně, to je zkrátka chuť a vůně léta, které...

Čtěte dál
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
Typicky jarní potraviny, které obohatí váš jídelníček

Typicky jarní potraviny, které obohatí váš jídelníček

Jaro už je nějakou dobu s námi a my si tak užíváme delší dny, více slunce a také stoupající teploty. Společně s tím přichází na řadu...
Klíšťata a prevence: postupy na výrobu přírodních repelentů, které si připravíte doma

Klíšťata a prevence: postupy na výrobu přírodních repelentů, které si připravíte doma

Jak už dnes víme, klíšťata nepotřebují ke své aktivitě nijak velké oteplení, stačí už pár stupňů nad nulou. Dnes si připomeneme pár...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

Ačkoliv si jej mnozí stále zařazují do škatulky exotické zeleniny, která se na jejich stolech neobjevuje příliš často z důvodu, že...
Máte dost serotoninu, hormonu dobré nálady? Nyní je ideální čas na jeho doplnění

Máte dost serotoninu, hormonu dobré nálady? Nyní je ideální čas na jeho doplnění

Jaro je obdobím, které vlivem slunce výrazně působí na vyplavování serotoninu. To nám zvedá náladu, přináší naději a dobré pocity....
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Jaro patří játrům: naučte se, co jim škodí a co jim prospívá

Jaro patří játrům: naučte se, co jim škodí a co jim prospívá

Jaro je obdobím nových začátků a očist. Aby ty měly smysl, je třeba je řešit racionálně a zejména úpravou jídelníčku. Takové odlehčení...
Moringa – strom života a superpotravina budoucnosti

Moringa – strom života a superpotravina budoucnosti

Strom s neskutečným složením živin, který se využívá nejen v tradiční ájurvédské medicíně v Indii, ale své místo už si získává i všude...