Kurkuma – tradiční přírodní lék, se kterým však musíte opatrně. Kdy není vhodná?

Kurkuma – tradiční přírodní lék, se kterým však musíte opatrně. Kdy není vhodná?
zdroj: Shutterstock

V Česku je známá především jako koření a jako jedna z hlavních složek oblíbeného kari prášku užívaného zejména v indické kuchyni. Právě v Indii, ale i v Číně, je ale již po staletí užívána pro své široké léčebné uplatnění. V čem všem může toto zlaté koření prospět?

Indický šafrán neboli kurkuma je vysoká rostlina rostoucí v Asii a Střední Americe. Pro její jasně žlutou barvu ji mnoho kultur používalo i ve formě barviva, je rovněž součástí oblíbeného koření známého pod názvem kari. Tradiční indický léčebný systém, ájurvéda, ji již od nepaměti využívá pro její protizánětlivé účinky, pro něž ji jako lék začala v posledních letech zkoumat i západní medicína. Složka, která odpovídá za široké spektrum účinků prospívajících zdraví, se nazývá kurkumin.

Pozitivní účinky na zdraví
Zatímco v našich končinách je kurkuma známá především jako koření, v ájurvédské a čínské medicíně se tradičně používá také k léčbě zánětlivých stavů, kožních onemocnění, zažívacích obtíží a nemocí jater i k hojení ran. Uvedené vlastnosti jsou podloženy i řadou vědeckých studií, podle nichž může poskytnout úlevu od zánětu a bolesti – podle jednoho výzkumu u pacientů s artritidou funguje podobně jako ibuprofen. Známy jsou i další pozitivní účinky pravidelného užívání kurkumy. Jedná se například o:

  • Zlepšení funkce jater. Antioxidační účinky kurkumy se zdají být tak silné, že mohou zabránit toxinům v poškození jater. To by mohla být dobrá zpráva pro jedince užívající léky na cukrovku a další choroby, které se mohou na stavu jater podepsat.
  • Sníženi rizika rakoviny. Tytéž antioxidační vlastnosti ochraňující před poškozením škodlivými kyslíkovými volnými radikály játra, mohou zapůsobit i v případě slinivky a prostaty, které může kurkuma bránit před rakovinou.
  • Podpora trávení. Kurkuma nejen, že jídlu dodává chuť, kromě toho hraje důležitou roli při trávení, a to opět díky svým protizánětlivým a antioxidačním vlastnostem. Současně se dokonce zkoumají její možné pozitivní účinky na nemoc dráždivého tračníku, kterou často trpí vystresované ženy. 

Opatrnosti není nikdy nazbyt
Ačkoliv kurkuma poskytuje příznivé potenciální přínosy pro zdraví, vytváří současně určitá rizika, která byste měli před konzumací nadměrného množství vzít v potaz.

  • Podráždění žaludku. Tytéž látky, které v kurkumě podporují zdraví trávicího ústrojí, jej mohou při velkém množství podráždit. Stimuluje totiž tvorbu kyseliny chlorovodíkové, která v žaludku pomáhá s trávením potravy. To může u někoho trávení podpořit, i jiného naopak narušit.
  • Zvýšená krvácivost. Čisticí vlastnosti kurkumy mohou zvyšovat krvácivost, proto by si na její konzumaci měli dávat pozor lidé užívající léky na ředění krve (jako je třeba Warfarin). Důvody nejsou zcela jasné, vědci se ale domnívají, že by to mohlo souviset s tím, že snižuje hladinu cholesterolu i krevního tlaku, což vypovídá o způsobu, jímž kurkuma v krvi funguje.

Pro všechny případy by se nadužívání kurkumy měly vyhýbat i těhotné a kojící ženy.

Kurkuma: Ano či ne?
Ukazuje se, že zahrnutí kurkumy do jídelníčku může přinést četné zdravotní benefity. Zlaté koření podporuje imunitní systém, mírní bolesti a pomáhá s trávením. Kvůli možným vedlejším účinkům by si na její nadužívání měli ovšem někteří lidé dávat pozor. Při rozhodování, zda kurkumě dáte šanci, byste proto měli postupovat pomalu a opatrně, případně se nebát probrat celou záležitost s vaším ošetřujícím lékařem. To se samozřejmě netýká situace, kdy chcete přidat špetku koření do jídla, ale když zvažujete, že začnete užívat kurkumu pravidelně jako doplněk stravy.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech stále nedochází ke zlepšení? Nabízí se otázka, kterou bychom si...

Čtěte dál
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

O očích se říká, že jsou okna do naší duše, ale co když jsou tato okna zakalena? Metaforicky by tento stav šlo přirovnat k zánětu spojivek...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...