Kurkuma – tradiční přírodní lék, se kterým však musíte opatrně. Kdy není vhodná?

Kurkuma – tradiční přírodní lék, se kterým však musíte opatrně. Kdy není vhodná?
zdroj: Shutterstock

V Česku je známá především jako koření a jako jedna z hlavních složek oblíbeného kari prášku užívaného zejména v indické kuchyni. Právě v Indii, ale i v Číně, je ale již po staletí užívána pro své široké léčebné uplatnění. V čem všem může toto zlaté koření prospět?

Indický šafrán neboli kurkuma je vysoká rostlina rostoucí v Asii a Střední Americe. Pro její jasně žlutou barvu ji mnoho kultur používalo i ve formě barviva, je rovněž součástí oblíbeného koření známého pod názvem kari. Tradiční indický léčebný systém, ájurvéda, ji již od nepaměti využívá pro její protizánětlivé účinky, pro něž ji jako lék začala v posledních letech zkoumat i západní medicína. Složka, která odpovídá za široké spektrum účinků prospívajících zdraví, se nazývá kurkumin.

Pozitivní účinky na zdraví
Zatímco v našich končinách je kurkuma známá především jako koření, v ájurvédské a čínské medicíně se tradičně používá také k léčbě zánětlivých stavů, kožních onemocnění, zažívacích obtíží a nemocí jater i k hojení ran. Uvedené vlastnosti jsou podloženy i řadou vědeckých studií, podle nichž může poskytnout úlevu od zánětu a bolesti – podle jednoho výzkumu u pacientů s artritidou funguje podobně jako ibuprofen. Známy jsou i další pozitivní účinky pravidelného užívání kurkumy. Jedná se například o:

  • Zlepšení funkce jater. Antioxidační účinky kurkumy se zdají být tak silné, že mohou zabránit toxinům v poškození jater. To by mohla být dobrá zpráva pro jedince užívající léky na cukrovku a další choroby, které se mohou na stavu jater podepsat.
  • Sníženi rizika rakoviny. Tytéž antioxidační vlastnosti ochraňující před poškozením škodlivými kyslíkovými volnými radikály játra, mohou zapůsobit i v případě slinivky a prostaty, které může kurkuma bránit před rakovinou.
  • Podpora trávení. Kurkuma nejen, že jídlu dodává chuť, kromě toho hraje důležitou roli při trávení, a to opět díky svým protizánětlivým a antioxidačním vlastnostem. Současně se dokonce zkoumají její možné pozitivní účinky na nemoc dráždivého tračníku, kterou často trpí vystresované ženy. 

Opatrnosti není nikdy nazbyt
Ačkoliv kurkuma poskytuje příznivé potenciální přínosy pro zdraví, vytváří současně určitá rizika, která byste měli před konzumací nadměrného množství vzít v potaz.

  • Podráždění žaludku. Tytéž látky, které v kurkumě podporují zdraví trávicího ústrojí, jej mohou při velkém množství podráždit. Stimuluje totiž tvorbu kyseliny chlorovodíkové, která v žaludku pomáhá s trávením potravy. To může u někoho trávení podpořit, i jiného naopak narušit.
  • Zvýšená krvácivost. Čisticí vlastnosti kurkumy mohou zvyšovat krvácivost, proto by si na její konzumaci měli dávat pozor lidé užívající léky na ředění krve (jako je třeba Warfarin). Důvody nejsou zcela jasné, vědci se ale domnívají, že by to mohlo souviset s tím, že snižuje hladinu cholesterolu i krevního tlaku, což vypovídá o způsobu, jímž kurkuma v krvi funguje.

Pro všechny případy by se nadužívání kurkumy měly vyhýbat i těhotné a kojící ženy.

Kurkuma: Ano či ne?
Ukazuje se, že zahrnutí kurkumy do jídelníčku může přinést četné zdravotní benefity. Zlaté koření podporuje imunitní systém, mírní bolesti a pomáhá s trávením. Kvůli možným vedlejším účinkům by si na její nadužívání měli ovšem někteří lidé dávat pozor. Při rozhodování, zda kurkumě dáte šanci, byste proto měli postupovat pomalu a opatrně, případně se nebát probrat celou záležitost s vaším ošetřujícím lékařem. To se samozřejmě netýká situace, kdy chcete přidat špetku koření do jídla, ale když zvažujete, že začnete užívat kurkumu pravidelně jako doplněk stravy.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Bělení zubů: přehledné srovnání bělení doma, přírodně a u profesionálů

Bělení zubů: přehledné srovnání bělení doma, přírodně a u profesionálů

Ze všech možných reklam na nás vyskakují krásné bílé zuby. Takže jsme získali pocit, že kdo je nemá, není plnou součástí společnosti. Chemické bělení zubů ale může být celkem problematické ze zdravotního...

Čtěte dál
Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Příroda se pomalu chystá na zimní spánek, zpomaluje tempo, přičemž bychom se tím měli řídit také my lidé. Kromě toho, že budeme více...
Posílení imunity během chladného období: vše není jen o pomerančích a vitamínu C

Posílení imunity během chladného období: vše není jen o pomerančích a vitamínu C

Podzimní a zimní dny bývají pro náš organismus zatěžkávací zkouškou. Tělo se v tomto období musí vyrovnat se změnami teplot během rána...
Nepříjemné otoky nohou – co je jejich nejčastější příčina?

Nepříjemné otoky nohou – co je jejich nejčastější příčina?

Kosmetická vada na kráse nebo vážnější problém? S otoky nohou se za život setkal snad každý dospělý, ovšem až polovinu populace tento...
Věčně studené ruce a nohy – co za nimi stojí?

Věčně studené ruce a nohy – co za nimi stojí?

Nemůžete se zahřát, celoročně trpíte na studené končetiny a když někomu podáte ruku na pozdrav, běží hned zatopit? Na podzim a v zimě...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Světový den zraku – zopakujte si, jak ulevit očím při práci na počítači

Světový den zraku – zopakujte si, jak ulevit očím při práci na počítači

Dnes se slaví po celém světě den zraku, který každoročně připadá na druhý čtvrtek v říjnu. Měli bychom si proto připomenout, jak důležité...
Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Letos jsme si mohli po delší době opět užít léto naplno. Možná jste cestovali, užili jste si mnoho letních akcí, festivalů nebo grilovaček....
Nepozornost, hyperaktivita a neschopnost se soustředit. Znaky ADHD, která je opravdovou diagnózou

Nepozornost, hyperaktivita a neschopnost se soustředit. Znaky ADHD, která je opravdovou diagnózou

Často se objevují názory, že žádné ADHD neexistuje. Podle starších generací se zjednodušeně jedná o lenost, nevychovanost, anebo výdobytek...
Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Když se řekne podzim, tak romantiky napadne barevné listí, horký čaj a heboučká deka, kdo má své zkušenosti pravděpodobně se bude víc...
5 tipů, jak nahradit klasickou bílou mouku ve vašem stravování

5 tipů, jak nahradit klasickou bílou mouku ve vašem stravování

Bílá mouka je v našem jídelníčku hojně zastoupena. Pro tělo přitom není z pohledu výživových hodnot příliš velkým přínosem. Měli bychom...
Činnosti, které děláte denně a škodí vaší páteři

Činnosti, které děláte denně a škodí vaší páteři

Krční páteř je často spojována s bolestmi hlavy, brněním rukou a dalšími potížemi. Jde o nejpohyblivější úsek páteře a zároveň její...
Terapie červeným světlem – jak funguje a kdy pomáhá?

Terapie červeným světlem – jak funguje a kdy pomáhá?

Terapie červeným a infračerveným světlem je jednou z metod, které se na základě vědecky podložených principů o funkci těla snaží ovlivnit...