V Česku je známá především jako koření a jako jedna z hlavních složek oblíbeného kari prášku užívaného zejména v indické kuchyni. Právě v Indii, ale i v Číně, je ale již po staletí užívána pro své široké léčebné uplatnění. V čem všem může toto zlaté koření prospět?
Indický šafrán neboli kurkuma je vysoká rostlina rostoucí v Asii a Střední Americe. Pro její jasně žlutou barvu ji mnoho kultur používalo i ve formě barviva, je rovněž součástí oblíbeného koření známého pod názvem kari. Tradiční indický léčebný systém, ájurvéda, ji již od nepaměti využívá pro její protizánětlivé účinky, pro něž ji jako lék začala v posledních letech zkoumat i západní medicína. Složka, která odpovídá za široké spektrum účinků prospívajících zdraví, se nazývá kurkumin.
Pozitivní účinky na zdraví
Zatímco v našich končinách je kurkuma známá především jako koření, v ájurvédské a čínské medicíně se tradičně používá také k léčbě zánětlivých stavů, kožních onemocnění, zažívacích obtíží a nemocí jater i k hojení ran. Uvedené vlastnosti jsou podloženy i řadou vědeckých studií, podle nichž může poskytnout úlevu od zánětu a bolesti – podle jednoho výzkumu u pacientů s artritidou funguje podobně jako ibuprofen. Známy jsou i další pozitivní účinky pravidelného užívání kurkumy. Jedná se například o:
- Zlepšení funkce jater. Antioxidační účinky kurkumy se zdají být tak silné, že mohou zabránit toxinům v poškození jater. To by mohla být dobrá zpráva pro jedince užívající léky na cukrovku a další choroby, které se mohou na stavu jater podepsat.
- Sníženi rizika rakoviny. Tytéž antioxidační vlastnosti ochraňující před poškozením škodlivými kyslíkovými volnými radikály játra, mohou zapůsobit i v případě slinivky a prostaty, které může kurkuma bránit před rakovinou.
- Podpora trávení. Kurkuma nejen, že jídlu dodává chuť, kromě toho hraje důležitou roli při trávení, a to opět díky svým protizánětlivým a antioxidačním vlastnostem. Současně se dokonce zkoumají její možné pozitivní účinky na nemoc dráždivého tračníku, kterou často trpí vystresované ženy.
Opatrnosti není nikdy nazbyt
Ačkoliv kurkuma poskytuje příznivé potenciální přínosy pro zdraví, vytváří současně určitá rizika, která byste měli před konzumací nadměrného množství vzít v potaz.
- Podráždění žaludku. Tytéž látky, které v kurkumě podporují zdraví trávicího ústrojí, jej mohou při velkém množství podráždit. Stimuluje totiž tvorbu kyseliny chlorovodíkové, která v žaludku pomáhá s trávením potravy. To může u někoho trávení podpořit, i jiného naopak narušit.
- Zvýšená krvácivost. Čisticí vlastnosti kurkumy mohou zvyšovat krvácivost, proto by si na její konzumaci měli dávat pozor lidé užívající léky na ředění krve (jako je třeba Warfarin). Důvody nejsou zcela jasné, vědci se ale domnívají, že by to mohlo souviset s tím, že snižuje hladinu cholesterolu i krevního tlaku, což vypovídá o způsobu, jímž kurkuma v krvi funguje.
Pro všechny případy by se nadužívání kurkumy měly vyhýbat i těhotné a kojící ženy.
Kurkuma: Ano či ne?
Ukazuje se, že zahrnutí kurkumy do jídelníčku může přinést četné zdravotní benefity. Zlaté koření podporuje imunitní systém, mírní bolesti a pomáhá s trávením. Kvůli možným vedlejším účinkům by si na její nadužívání měli ovšem někteří lidé dávat pozor. Při rozhodování, zda kurkumě dáte šanci, byste proto měli postupovat pomalu a opatrně, případně se nebát probrat celou záležitost s vaším ošetřujícím lékařem. To se samozřejmě netýká situace, kdy chcete přidat špetku koření do jídla, ale když zvažujete, že začnete užívat kurkumu pravidelně jako doplněk stravy.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?
Vysoká hladina homocysteinu je často opomíjeným, ale významným faktorem ovlivňujícím zdraví srdce a cév. Homocystein, látka vznikající jako meziprodukt metabolismu aminokyseliny methioninu, může při zvýšené...
Čtěte dál