Kurkuma – tradiční přírodní lék, se kterým však musíte opatrně. Kdy není vhodná?

Kurkuma – tradiční přírodní lék, se kterým však musíte opatrně. Kdy není vhodná?
zdroj: Shutterstock

V Česku je známá především jako koření a jako jedna z hlavních složek oblíbeného kari prášku užívaného zejména v indické kuchyni. Právě v Indii, ale i v Číně, je ale již po staletí užívána pro své široké léčebné uplatnění. V čem všem může toto zlaté koření prospět?

Indický šafrán neboli kurkuma je vysoká rostlina rostoucí v Asii a Střední Americe. Pro její jasně žlutou barvu ji mnoho kultur používalo i ve formě barviva, je rovněž součástí oblíbeného koření známého pod názvem kari. Tradiční indický léčebný systém, ájurvéda, ji již od nepaměti využívá pro její protizánětlivé účinky, pro něž ji jako lék začala v posledních letech zkoumat i západní medicína. Složka, která odpovídá za široké spektrum účinků prospívajících zdraví, se nazývá kurkumin.

Pozitivní účinky na zdraví
Zatímco v našich končinách je kurkuma známá především jako koření, v ájurvédské a čínské medicíně se tradičně používá také k léčbě zánětlivých stavů, kožních onemocnění, zažívacích obtíží a nemocí jater i k hojení ran. Uvedené vlastnosti jsou podloženy i řadou vědeckých studií, podle nichž může poskytnout úlevu od zánětu a bolesti – podle jednoho výzkumu u pacientů s artritidou funguje podobně jako ibuprofen. Známy jsou i další pozitivní účinky pravidelného užívání kurkumy. Jedná se například o:

  • Zlepšení funkce jater. Antioxidační účinky kurkumy se zdají být tak silné, že mohou zabránit toxinům v poškození jater. To by mohla být dobrá zpráva pro jedince užívající léky na cukrovku a další choroby, které se mohou na stavu jater podepsat.
  • Sníženi rizika rakoviny. Tytéž antioxidační vlastnosti ochraňující před poškozením škodlivými kyslíkovými volnými radikály játra, mohou zapůsobit i v případě slinivky a prostaty, které může kurkuma bránit před rakovinou.
  • Podpora trávení. Kurkuma nejen, že jídlu dodává chuť, kromě toho hraje důležitou roli při trávení, a to opět díky svým protizánětlivým a antioxidačním vlastnostem. Současně se dokonce zkoumají její možné pozitivní účinky na nemoc dráždivého tračníku, kterou často trpí vystresované ženy. 

Opatrnosti není nikdy nazbyt
Ačkoliv kurkuma poskytuje příznivé potenciální přínosy pro zdraví, vytváří současně určitá rizika, která byste měli před konzumací nadměrného množství vzít v potaz.

  • Podráždění žaludku. Tytéž látky, které v kurkumě podporují zdraví trávicího ústrojí, jej mohou při velkém množství podráždit. Stimuluje totiž tvorbu kyseliny chlorovodíkové, která v žaludku pomáhá s trávením potravy. To může u někoho trávení podpořit, i jiného naopak narušit.
  • Zvýšená krvácivost. Čisticí vlastnosti kurkumy mohou zvyšovat krvácivost, proto by si na její konzumaci měli dávat pozor lidé užívající léky na ředění krve (jako je třeba Warfarin). Důvody nejsou zcela jasné, vědci se ale domnívají, že by to mohlo souviset s tím, že snižuje hladinu cholesterolu i krevního tlaku, což vypovídá o způsobu, jímž kurkuma v krvi funguje.

Pro všechny případy by se nadužívání kurkumy měly vyhýbat i těhotné a kojící ženy.

Kurkuma: Ano či ne?
Ukazuje se, že zahrnutí kurkumy do jídelníčku může přinést četné zdravotní benefity. Zlaté koření podporuje imunitní systém, mírní bolesti a pomáhá s trávením. Kvůli možným vedlejším účinkům by si na její nadužívání měli ovšem někteří lidé dávat pozor. Při rozhodování, zda kurkumě dáte šanci, byste proto měli postupovat pomalu a opatrně, případně se nebát probrat celou záležitost s vaším ošetřujícím lékařem. To se samozřejmě netýká situace, kdy chcete přidat špetku koření do jídla, ale když zvažujete, že začnete užívat kurkumu pravidelně jako doplněk stravy.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?

Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?

Vysoká hladina homocysteinu je často opomíjeným, ale významným faktorem ovlivňujícím zdraví srdce a cév. Homocystein, látka vznikající jako meziprodukt metabolismu aminokyseliny methioninu, může při zvýšené...

Čtěte dál
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...