Nejčastější mýty o cukru, kterým lidé věří

Nejčastější mýty o cukru, kterým lidé věří
zdroj: Shutterstock

Cukr se podle mnoha zdrojů stal nepřítelem zdravého stravování. Stal se viníkem celosvětového problému s obezitou, ale i příčinou mnoha závažných onemocnění. Měli bychom ale věřit všemu, co o něm čteme a slyšíme? Přinášíme 5 mýtů, kterým mnozí lidé věří.

Již několik let jsme svědky mnoha debat o nutriční hodnotě cukru. Zatímco se ještě poměrně nedávno vedla „válka“ proti tuku, dnes je v objektivu hledáčku zejména cukr s celou řadou negativních účinků, jimiž hrozí našemu organismu. Jenže není pravda všechno, co se povídá – jak to dobré, tak to špatné. Jakým tvrzením bychom neměli věřit?

1. Bílý cukr je pro tělo nezbytný a je skvělým zdrojem energie.
V reklamách je často omíláno tvrzení, že bez cukru tělo nemůže fungovat. Objevuje se zejména v souvislosti se sladkými snídaněmi: „Potraviny bohaté na cukr jsou palivem, které potřebujete k zahájení dne, nabijí vás maximální energií,“ můžete slyšet. Pravdou je, že bílý cukr nemá žádnou nutriční hodnotu a čím méně jej budete jíst, tím lépe. To, co buňky potřebují k fungování, je glukóza a tu můžete získat z mnoha vhodnějších zdrojů, než je právě bílý cukr. Patří mezi ně celozrnné obiloviny, zelenina, luštěniny, ale i sladké ovoce.

2. Hnědý cukr je lepší než bílý.
Jedná se o jednu z nejrozšířenějších lží o cukru. Je založena na víře, že hnědý cukr, stejně jako jiné přírodní druhy, nejen sladí, ale rovněž tělu poskytuje živiny. Kvalitní hnědý cukr je méně zpracovaný než cukr bílý (méně rafinovaný) a díky tomu si zachovává část melasy, která mu jednak dává charakteristickou barvu, jednak obsahuje některé živiny, jako jsou vitamíny a minerály. Je to však v tak malém množství, že to z hlediska výživy není vůbec relevantní a hnědý cukr tak rozhodně nelze považovat za zdroj živin. V jeho konzumaci bychom proto měli být střídmí úplně stejně jako v případě cukru bílého.

3. Umělá sladidla jsou lepší než cukr.
Umělá sladidla zastupují cukr v produktech „bez cukru“ nebo „bez přidaného cukru“. Mají sice nízký obsah kalorií, vhodnost jejich užívání je však podle různých studií přesto sporná. Některé výzkumy je spojují s obezitou, metabolickým syndromem a změnami střevního mikrobiomu. Ani výživáři nejsou přesvědčeni o tom, zdali jsou umělá sladidla vhodným řešením. Současné vědecké studie spíše naznačují, že je vhodné se jim vyhýbat podobně jako bílému cukru.

4. Cukr je silně návykový.
I když existuje celá řada teorií o návykovosti cukru, stejně jako příběhů lidí, kteří se závislostí na něm bojují, vědci nejsou přesvědčeni ani o jedné či jednom z nich. Někteří odborníci na výživu se zaměřují spíše na problém možné závislosti nikoliv pouze na cukru, ale na ultra zpracovaných potravinách, které kromě něj obsahují také škodlivé tuky a mnoho soli. Tato jídla jsou vyráběna tak, aby byla velmi chutná, což znamená, že jsou tak lahodná, že je zkrátka nemůžete přestat jíst.

5. U dětí cukr způsobuje hyperaktivitu.
Mnoho rodičů začíná u svých dětí kontrolovat příjem cukru, protože se domnívají, že nadměrné množství může mít vliv na jejich chování. Je běžné, že po konzumaci sladkých výrobků mají děti více energie, což jim například umožní více a intenzivněji si hrát se svými kamarády. Je přirozené, že cukr člověka nabudí, je zde vztah příčiny a následku. Jedná se ale skutečně pouze o účinek cukru? Nemůže hrát roli také únava a životní prostředí? Vědci totiž dosud nemají žádné skutečně přesvědčivé důkazy o tom, že cukr u dětí způsobuje hyperaktivitu, někteří z nich však naznačují, že se jedná o záležitost, kterou je třeba hlouběji probádat, zejména v oblasti cukrů přidaných. Ať tak či tak, existují jiné důvody, proč se vyplácí u dětí příjem cukru kontrolovat – pamatujte, že může zvýšit riziko zubního kazu nebo obezity.

Cukr je součástí mnoha pokrmů i potravin a jeho konzumace je do určité míry přirozená. Měli bychom jej však přijímat ze skutečných, čerstvých a plnohodnotných potravin a s jeho množstvím to nepřehánět.  

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Děti a zima – jak chránit dětský organismus před vlivy mrazivého počasí

Děti a zima – jak chránit dětský organismus před vlivy mrazivého počasí

Chladné zimní počasí společně s viry představuje pro dětský organismus velkou zátěž. Pokud na to děti dostatečně nepřipravíme, snadno, a často i opakovaně onemocní. Sezona častých onemocnění u dětí trvá...

Čtěte dál
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin je látkou široce používanou v potravinářském průmyslu, která si získává stále větší pozornost v oblasti zdravé výživy...
14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

Pojem diabetes neboli cukrovka, není určitě nikomu cizím slovem. Nicméně znalost bližších informací, jako je vznik, projevy a možné...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Zavděčit se malým školákům a vymýšlet každý den nové, lákavé a zároveň zdravé svačiny, které je uspokojí, nemusí být vůbec snadné....
Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

V potravinách a nápojích se objevují dnes velmi hojně. Nám se nabízí otázka, zda jsou tyto složky v naší výživě opravdu bezpečné nebo...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Zinek je synonymum pro zdravou pokožku. V jakých potravinách je ho nejvíce?

Zinek je synonymum pro zdravou pokožku. V jakých potravinách je ho nejvíce?

Chcete krásnou, zářivou a hydratovanou pleť? Doplňte do těla zinek. Je to totiž výborný spojenec pro zdravou pokožku. Je také důležitý...
Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Čištění zubů je základní součástí každodenní hygieny, ale protože většina z nás nechce trávit pravidelnou hygienou příliš mnoho času,...
Nepříjemné afty v puse – co je způsobuje a jak jim předcházet?

Nepříjemné afty v puse – co je způsobuje a jak jim předcházet?

Paradentóze rozhodně není jediné zánětlivé onemocnění v dutině ústní. Záněty ústní sliznice, afty, jsou sice méně připomínané, přesto...
Porod za dveřmi? Zde je základní seznam, co si sbalit do porodnice

Porod za dveřmi? Zde je základní seznam, co si sbalit do porodnice

Začalo to dvěma čárkami na těhotenském testu. V danou chvíli se v hlavě honí hodně věcí, ale myšlenky na porodnici to většinou nejsou....