Nejčastější mýty o cukru, kterým lidé věří

Nejčastější mýty o cukru, kterým lidé věří
zdroj: Shutterstock

Cukr se podle mnoha zdrojů stal nepřítelem zdravého stravování. Stal se viníkem celosvětového problému s obezitou, ale i příčinou mnoha závažných onemocnění. Měli bychom ale věřit všemu, co o něm čteme a slyšíme? Přinášíme 5 mýtů, kterým mnozí lidé věří.

Již několik let jsme svědky mnoha debat o nutriční hodnotě cukru. Zatímco se ještě poměrně nedávno vedla „válka“ proti tuku, dnes je v objektivu hledáčku zejména cukr s celou řadou negativních účinků, jimiž hrozí našemu organismu. Jenže není pravda všechno, co se povídá – jak to dobré, tak to špatné. Jakým tvrzením bychom neměli věřit?

1. Bílý cukr je pro tělo nezbytný a je skvělým zdrojem energie.
V reklamách je často omíláno tvrzení, že bez cukru tělo nemůže fungovat. Objevuje se zejména v souvislosti se sladkými snídaněmi: „Potraviny bohaté na cukr jsou palivem, které potřebujete k zahájení dne, nabijí vás maximální energií,“ můžete slyšet. Pravdou je, že bílý cukr nemá žádnou nutriční hodnotu a čím méně jej budete jíst, tím lépe. To, co buňky potřebují k fungování, je glukóza a tu můžete získat z mnoha vhodnějších zdrojů, než je právě bílý cukr. Patří mezi ně celozrnné obiloviny, zelenina, luštěniny, ale i sladké ovoce.

2. Hnědý cukr je lepší než bílý.
Jedná se o jednu z nejrozšířenějších lží o cukru. Je založena na víře, že hnědý cukr, stejně jako jiné přírodní druhy, nejen sladí, ale rovněž tělu poskytuje živiny. Kvalitní hnědý cukr je méně zpracovaný než cukr bílý (méně rafinovaný) a díky tomu si zachovává část melasy, která mu jednak dává charakteristickou barvu, jednak obsahuje některé živiny, jako jsou vitamíny a minerály. Je to však v tak malém množství, že to z hlediska výživy není vůbec relevantní a hnědý cukr tak rozhodně nelze považovat za zdroj živin. V jeho konzumaci bychom proto měli být střídmí úplně stejně jako v případě cukru bílého.

3. Umělá sladidla jsou lepší než cukr.
Umělá sladidla zastupují cukr v produktech „bez cukru“ nebo „bez přidaného cukru“. Mají sice nízký obsah kalorií, vhodnost jejich užívání je však podle různých studií přesto sporná. Některé výzkumy je spojují s obezitou, metabolickým syndromem a změnami střevního mikrobiomu. Ani výživáři nejsou přesvědčeni o tom, zdali jsou umělá sladidla vhodným řešením. Současné vědecké studie spíše naznačují, že je vhodné se jim vyhýbat podobně jako bílému cukru.

4. Cukr je silně návykový.
I když existuje celá řada teorií o návykovosti cukru, stejně jako příběhů lidí, kteří se závislostí na něm bojují, vědci nejsou přesvědčeni ani o jedné či jednom z nich. Někteří odborníci na výživu se zaměřují spíše na problém možné závislosti nikoliv pouze na cukru, ale na ultra zpracovaných potravinách, které kromě něj obsahují také škodlivé tuky a mnoho soli. Tato jídla jsou vyráběna tak, aby byla velmi chutná, což znamená, že jsou tak lahodná, že je zkrátka nemůžete přestat jíst.

5. U dětí cukr způsobuje hyperaktivitu.
Mnoho rodičů začíná u svých dětí kontrolovat příjem cukru, protože se domnívají, že nadměrné množství může mít vliv na jejich chování. Je běžné, že po konzumaci sladkých výrobků mají děti více energie, což jim například umožní více a intenzivněji si hrát se svými kamarády. Je přirozené, že cukr člověka nabudí, je zde vztah příčiny a následku. Jedná se ale skutečně pouze o účinek cukru? Nemůže hrát roli také únava a životní prostředí? Vědci totiž dosud nemají žádné skutečně přesvědčivé důkazy o tom, že cukr u dětí způsobuje hyperaktivitu, někteří z nich však naznačují, že se jedná o záležitost, kterou je třeba hlouběji probádat, zejména v oblasti cukrů přidaných. Ať tak či tak, existují jiné důvody, proč se vyplácí u dětí příjem cukru kontrolovat – pamatujte, že může zvýšit riziko zubního kazu nebo obezity.

Cukr je součástí mnoha pokrmů i potravin a jeho konzumace je do určité míry přirozená. Měli bychom jej však přijímat ze skutečných, čerstvých a plnohodnotných potravin a s jeho množstvím to nepřehánět.  

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání někoho dalšího. To pokračuje i po porodu. Jak vypadá zdravý dětský...

Čtěte dál
Vztah mezi špatným čištěním zubů a srdečními chorobami – vědci radí, jak na nejlepší péči

Vztah mezi špatným čištěním zubů a srdečními chorobami – vědci radí, jak na nejlepší péči

Podle výsledků studií může nedostatečná péče o chrup zavinit nejen zubní kaz a zánět dásní, ale také cukrovku druhého typu, různé druhy...
Rozhovor s odbornicí: Mýty a fakta o konzumaci ovoce při hubnutí

Rozhovor s odbornicí: Mýty a fakta o konzumaci ovoce při hubnutí

Ohledně konzumace ovoce se vede hodně debat. Jedním z témat je i otázka, zda je vhodné jej konzumovat v odpoledních či dokonce večerních...
Mykózy: nepříjemné svědění, které trápí mnoho žen, má známé příčiny

Mykózy: nepříjemné svědění, které trápí mnoho žen, má známé příčiny

Vaginální mykóza je nepříjemná záležitost, se kterou se někdy setkala většina z nás. Jde o kvasinkovou infekci, které nemusí být tak...
Jak jednoduše snížit množství cukru v jídelníčku

Jak jednoduše snížit množství cukru v jídelníčku

Je známo, že nadbytečný příjem cukru člověku po všech stránkách škodí. Jenže někdy prostě nevíme, jak ho z jídelníčku vysadit. Nebo...
Cukroví nemusí být jen cukr a mouka! Jak nahradit tyto dvě ingredience a nenapálit se?

Cukroví nemusí být jen cukr a mouka! Jak nahradit tyto dvě ingredience a nenapálit se?

Vánoce už jsou za dveřmi a blíží se doba, kdy začneme řešit tradiční pečení vánočního cukroví. Začali jste letos hubnout a jíst zdravěji...
Estragon: účinky na zdraví této mimořádně chutné bylinky

Estragon: účinky na zdraví této mimořádně chutné bylinky

Estragon nachází uplatnění v přírodní medicíně, pomáhá s řadou nemocí a dokáže pomoci i s nespavostí. Jaké účinky na naše zdraví nabízí...
Kontroverzní fluoridy ve výživě a zdraví člověka – ano nebo ne?

Kontroverzní fluoridy ve výživě a zdraví člověka – ano nebo ne?

Fluorid je minerál nacházející se přirozeně nejen v kostech a zubech, ale také ve vodě, půdě, rostlinách, kamenech a vzduchu. Běžně...
Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Neustálý hlad je otravný, rušivý, způsobuje podrážděnost a zhoršuje koncentraci. Když jste hladoví, myslíte jen na to, abyste se najedli,...
Mikrobiom úst: Co všechno prozradí o našem zdraví?

Mikrobiom úst: Co všechno prozradí o našem zdraví?

Mikrobiom je nedílnou součástí lidského zdraví a jeho obranyschopnosti. Je pozoruhodný svým významem i velikostí. Nejčastěji se o něm...
Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále...
Potraviny, které pomáhají udržovat zdravý úsměv

Potraviny, které pomáhají udržovat zdravý úsměv

Většina z nás velice dobře zná nejběžnější potíže se zuby. Nejčastěji jde o zubní kazy, problémy s dásněmi nebo barevné skvrny na zubní...