Nejčastější mýty o cukru, kterým lidé věří

Nejčastější mýty o cukru, kterým lidé věří
zdroj: Shutterstock

Cukr se podle mnoha zdrojů stal nepřítelem zdravého stravování. Stal se viníkem celosvětového problému s obezitou, ale i příčinou mnoha závažných onemocnění. Měli bychom ale věřit všemu, co o něm čteme a slyšíme? Přinášíme 5 mýtů, kterým mnozí lidé věří.

Již několik let jsme svědky mnoha debat o nutriční hodnotě cukru. Zatímco se ještě poměrně nedávno vedla „válka“ proti tuku, dnes je v objektivu hledáčku zejména cukr s celou řadou negativních účinků, jimiž hrozí našemu organismu. Jenže není pravda všechno, co se povídá – jak to dobré, tak to špatné. Jakým tvrzením bychom neměli věřit?

1. Bílý cukr je pro tělo nezbytný a je skvělým zdrojem energie.
V reklamách je často omíláno tvrzení, že bez cukru tělo nemůže fungovat. Objevuje se zejména v souvislosti se sladkými snídaněmi: „Potraviny bohaté na cukr jsou palivem, které potřebujete k zahájení dne, nabijí vás maximální energií,“ můžete slyšet. Pravdou je, že bílý cukr nemá žádnou nutriční hodnotu a čím méně jej budete jíst, tím lépe. To, co buňky potřebují k fungování, je glukóza a tu můžete získat z mnoha vhodnějších zdrojů, než je právě bílý cukr. Patří mezi ně celozrnné obiloviny, zelenina, luštěniny, ale i sladké ovoce.

2. Hnědý cukr je lepší než bílý.
Jedná se o jednu z nejrozšířenějších lží o cukru. Je založena na víře, že hnědý cukr, stejně jako jiné přírodní druhy, nejen sladí, ale rovněž tělu poskytuje živiny. Kvalitní hnědý cukr je méně zpracovaný než cukr bílý (méně rafinovaný) a díky tomu si zachovává část melasy, která mu jednak dává charakteristickou barvu, jednak obsahuje některé živiny, jako jsou vitamíny a minerály. Je to však v tak malém množství, že to z hlediska výživy není vůbec relevantní a hnědý cukr tak rozhodně nelze považovat za zdroj živin. V jeho konzumaci bychom proto měli být střídmí úplně stejně jako v případě cukru bílého.

3. Umělá sladidla jsou lepší než cukr.
Umělá sladidla zastupují cukr v produktech „bez cukru“ nebo „bez přidaného cukru“. Mají sice nízký obsah kalorií, vhodnost jejich užívání je však podle různých studií přesto sporná. Některé výzkumy je spojují s obezitou, metabolickým syndromem a změnami střevního mikrobiomu. Ani výživáři nejsou přesvědčeni o tom, zdali jsou umělá sladidla vhodným řešením. Současné vědecké studie spíše naznačují, že je vhodné se jim vyhýbat podobně jako bílému cukru.

4. Cukr je silně návykový.
I když existuje celá řada teorií o návykovosti cukru, stejně jako příběhů lidí, kteří se závislostí na něm bojují, vědci nejsou přesvědčeni ani o jedné či jednom z nich. Někteří odborníci na výživu se zaměřují spíše na problém možné závislosti nikoliv pouze na cukru, ale na ultra zpracovaných potravinách, které kromě něj obsahují také škodlivé tuky a mnoho soli. Tato jídla jsou vyráběna tak, aby byla velmi chutná, což znamená, že jsou tak lahodná, že je zkrátka nemůžete přestat jíst.

5. U dětí cukr způsobuje hyperaktivitu.
Mnoho rodičů začíná u svých dětí kontrolovat příjem cukru, protože se domnívají, že nadměrné množství může mít vliv na jejich chování. Je běžné, že po konzumaci sladkých výrobků mají děti více energie, což jim například umožní více a intenzivněji si hrát se svými kamarády. Je přirozené, že cukr člověka nabudí, je zde vztah příčiny a následku. Jedná se ale skutečně pouze o účinek cukru? Nemůže hrát roli také únava a životní prostředí? Vědci totiž dosud nemají žádné skutečně přesvědčivé důkazy o tom, že cukr u dětí způsobuje hyperaktivitu, někteří z nich však naznačují, že se jedná o záležitost, kterou je třeba hlouběji probádat, zejména v oblasti cukrů přidaných. Ať tak či tak, existují jiné důvody, proč se vyplácí u dětí příjem cukru kontrolovat – pamatujte, že může zvýšit riziko zubního kazu nebo obezity.

Cukr je součástí mnoha pokrmů i potravin a jeho konzumace je do určité míry přirozená. Měli bychom jej však přijímat ze skutečných, čerstvých a plnohodnotných potravin a s jeho množstvím to nepřehánět.  

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále vymýšlet, aby svačiny nebyly každý den stejné, aby chutnaly, zasytily...

Čtěte dál
Potraviny, které pomáhají udržovat zdravý úsměv

Potraviny, které pomáhají udržovat zdravý úsměv

Většina z nás velice dobře zná nejběžnější potíže se zuby. Nejčastěji jde o zubní kazy, problémy s dásněmi nebo barevné skvrny na zubní...
Zvolte správnou stravu a suplementaci pro váš mozek a učení půjde samo

Zvolte správnou stravu a suplementaci pro váš mozek a učení půjde samo

S příchodem září nastává také doba, kdy se studenti vracejí k učení a pracující lidé ke svým povinnostem. Je tedy o to více důležité...
Molusky – klasické i alternativní způsoby léčby

Molusky – klasické i alternativní způsoby léčby

Molusky jsou kožní výrůstky barvy kůže, které si můžeme snadno splést s malou bradavicí. Mívají hrbolovitý povrch a propadlý důlek...
4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné...
Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)...
Nový školní rok ve stínu (ne)odcházející pandemie

Nový školní rok ve stínu (ne)odcházející pandemie

Prázdniny se pomalu chýlí ke konci, nebude dlouho trvat a budeme stát na prahu nového školního roku, kteří z mnozí z nás vyhlížejí...
Datle: chutnají po karamelu a jsou vhodným zdrojem sladké chuti

Datle: chutnají po karamelu a jsou vhodným zdrojem sladké chuti

Ovoce, které vyniká mimořádným nutričním profilem, chutná po karamelu a v kuchyni nachází velmi hojné využití. Ačkoliv naším uším může...
Nepodceňujte bezpříznakový covid-19, zejména u dětí

Nepodceňujte bezpříznakový covid-19, zejména u dětí

Vědci z Yale University zjistili, že většina dětí má sice mírný a bezpříznakový průběh, ale po infekci může nastat reakce, která je...
12 bylin ze zahrádky, které jsou důležité pro zdravé zuby

12 bylin ze zahrádky, které jsou důležité pro zdravé zuby

Prevence je nejlepší způsob, jak si udržet zuby a dásně ve skvělé kondici. Kromě správné dentální hygieny, pravidelných návštěv u zubaře...
Kopečková nebo točená? Jak vybírat zmrzlinu a neodpírat si letní požitek

Kopečková nebo točená? Jak vybírat zmrzlinu a neodpírat si letní požitek

Horké léto si každý spojuje nejen s chlazenými nápoji, ale také se zmrzlinami. Jsou velice oblíbené po celém světě a na výběr je dnes...
Cukr dětským játrům nesvědčí. Co může způsobit a proč si na něj dávat pozor?

Cukr dětským játrům nesvědčí. Co může způsobit a proč si na něj dávat pozor?

Nedávná studie naznačuje, že vysoká konzumace jednoduchých cukrů, zejména fruktózy, může u dětí zvýšit pravděpodobnost ztučnění jater....