Nejčastější mýty o cukru, kterým lidé věří

Nejčastější mýty o cukru, kterým lidé věří
zdroj: Shutterstock

Cukr se podle mnoha zdrojů stal nepřítelem zdravého stravování. Stal se viníkem celosvětového problému s obezitou, ale i příčinou mnoha závažných onemocnění. Měli bychom ale věřit všemu, co o něm čteme a slyšíme? Přinášíme 5 mýtů, kterým mnozí lidé věří.

Již několik let jsme svědky mnoha debat o nutriční hodnotě cukru. Zatímco se ještě poměrně nedávno vedla „válka“ proti tuku, dnes je v objektivu hledáčku zejména cukr s celou řadou negativních účinků, jimiž hrozí našemu organismu. Jenže není pravda všechno, co se povídá – jak to dobré, tak to špatné. Jakým tvrzením bychom neměli věřit?

1. Bílý cukr je pro tělo nezbytný a je skvělým zdrojem energie.
V reklamách je často omíláno tvrzení, že bez cukru tělo nemůže fungovat. Objevuje se zejména v souvislosti se sladkými snídaněmi: „Potraviny bohaté na cukr jsou palivem, které potřebujete k zahájení dne, nabijí vás maximální energií,“ můžete slyšet. Pravdou je, že bílý cukr nemá žádnou nutriční hodnotu a čím méně jej budete jíst, tím lépe. To, co buňky potřebují k fungování, je glukóza a tu můžete získat z mnoha vhodnějších zdrojů, než je právě bílý cukr. Patří mezi ně celozrnné obiloviny, zelenina, luštěniny, ale i sladké ovoce.

2. Hnědý cukr je lepší než bílý.
Jedná se o jednu z nejrozšířenějších lží o cukru. Je založena na víře, že hnědý cukr, stejně jako jiné přírodní druhy, nejen sladí, ale rovněž tělu poskytuje živiny. Kvalitní hnědý cukr je méně zpracovaný než cukr bílý (méně rafinovaný) a díky tomu si zachovává část melasy, která mu jednak dává charakteristickou barvu, jednak obsahuje některé živiny, jako jsou vitamíny a minerály. Je to však v tak malém množství, že to z hlediska výživy není vůbec relevantní a hnědý cukr tak rozhodně nelze považovat za zdroj živin. V jeho konzumaci bychom proto měli být střídmí úplně stejně jako v případě cukru bílého.

3. Umělá sladidla jsou lepší než cukr.
Umělá sladidla zastupují cukr v produktech „bez cukru“ nebo „bez přidaného cukru“. Mají sice nízký obsah kalorií, vhodnost jejich užívání je však podle různých studií přesto sporná. Některé výzkumy je spojují s obezitou, metabolickým syndromem a změnami střevního mikrobiomu. Ani výživáři nejsou přesvědčeni o tom, zdali jsou umělá sladidla vhodným řešením. Současné vědecké studie spíše naznačují, že je vhodné se jim vyhýbat podobně jako bílému cukru.

4. Cukr je silně návykový.
I když existuje celá řada teorií o návykovosti cukru, stejně jako příběhů lidí, kteří se závislostí na něm bojují, vědci nejsou přesvědčeni ani o jedné či jednom z nich. Někteří odborníci na výživu se zaměřují spíše na problém možné závislosti nikoliv pouze na cukru, ale na ultra zpracovaných potravinách, které kromě něj obsahují také škodlivé tuky a mnoho soli. Tato jídla jsou vyráběna tak, aby byla velmi chutná, což znamená, že jsou tak lahodná, že je zkrátka nemůžete přestat jíst.

5. U dětí cukr způsobuje hyperaktivitu.
Mnoho rodičů začíná u svých dětí kontrolovat příjem cukru, protože se domnívají, že nadměrné množství může mít vliv na jejich chování. Je běžné, že po konzumaci sladkých výrobků mají děti více energie, což jim například umožní více a intenzivněji si hrát se svými kamarády. Je přirozené, že cukr člověka nabudí, je zde vztah příčiny a následku. Jedná se ale skutečně pouze o účinek cukru? Nemůže hrát roli také únava a životní prostředí? Vědci totiž dosud nemají žádné skutečně přesvědčivé důkazy o tom, že cukr u dětí způsobuje hyperaktivitu, někteří z nich však naznačují, že se jedná o záležitost, kterou je třeba hlouběji probádat, zejména v oblasti cukrů přidaných. Ať tak či tak, existují jiné důvody, proč se vyplácí u dětí příjem cukru kontrolovat – pamatujte, že může zvýšit riziko zubního kazu nebo obezity.

Cukr je součástí mnoha pokrmů i potravin a jeho konzumace je do určité míry přirozená. Měli bychom jej však přijímat ze skutečných, čerstvých a plnohodnotných potravin a s jeho množstvím to nepřehánět.  

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ochrana před sluncem: Nikdy nezapomínejte na těchto 5 základních opatření

Ochrana před sluncem: Nikdy nezapomínejte na těchto 5 základních opatření

I přes chladnější jaro se slunné léto blíží mílovými kroky a společně s ním i čas, kdy budeme chytat bronz na sluníčku a užívat si tepla, jímž nás zásobuje. Na slunci je ale nutné trávit určitý čas i bez...

Čtěte dál
Cheat day – opravdu můžete jeden den v týdnu hřešit bez následků?

Cheat day – opravdu můžete jeden den v týdnu hřešit bez následků?

Přestože se u nás za poslední roky tento trend poměrně rozšířil, jeho případné zařazení do stravovacího režimu stále vyvolává spoustu...
Med je tekuté zlato. Jak si umět pohlídat jeho kvalitu?

Med je tekuté zlato. Jak si umět pohlídat jeho kvalitu?

I když přináší řadu benefitů, pořád se jedná o koncentrovaný zdroj cukru, s jehož konzumací byste to rozhodně neměli přehánět. Pokud...
Sedm superpotravin pro vaše zuby

Sedm superpotravin pro vaše zuby

O superpotravinách se nejčastěji mluví ve spojitosti se zdravím. Tvrdí se o nich například to, že v porovnání s běžnými potravinami...
Rovné zuby můžete mít i v pokročilém věku – jaké máte v této době možnosti?

Rovné zuby můžete mít i v pokročilém věku – jaké máte v této době možnosti?

Myšlenka na tradiční kovové výztuhy je pro většinu dospělých neatraktivní. Díky moderním technologiím však dnes existují další možnosti,...
Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Když je tělo v nerovnováze, jedním z prvních míst, kde se to projeví, je pokožka. Pokud se organismu nedostává optimálního množství...
Fenylketonurie: metabolické onemocnění, které vyžaduje doživotní dietu

Fenylketonurie: metabolické onemocnění, které vyžaduje doživotní dietu

Fenylketonurie (ve zkratce PKU) je poměrně vzácná, vrozená porucha metabolismu. Jde o vážné dědičné onemocnění, které postihuje zhruba...
Klidné rodičovství: Jak získat kontrolu nad svými reakcemi?

Klidné rodičovství: Jak získat kontrolu nad svými reakcemi?

Vztahová koučka s více než pětadvacetiletými zkušenostmi radí, jak se nenechat vyvést z míry zlobením vlastních dětí. Klíčové je nereagovat...
Nová studie potvrzuje: zdravá strava v dětství je zásadní pro zdravý mikrobiom v dospělosti

Nová studie potvrzuje: zdravá strava v dětství je zásadní pro zdravý mikrobiom v dospělosti

Kalifornští vědci přišli počátkem února se zajímavým zjištěním. Špatnou stravou v dětství si podle nich můžete nadobro rozhodit složení...
Mezizubní kartáček se stane vaším kamarádem aneb co vám přinese dentální hygiena

Mezizubní kartáček se stane vaším kamarádem aneb co vám přinese dentální hygiena

Bojíte se dentální hygieny stejně jako zubaře? Nebo máte pocit, že je tenhle obor zcela mimo vaši potřebu? Dentální hygienu stále ještě...
Zrádná laryngitida: Co může způsobit, jak se projevuje a léčí?

Zrádná laryngitida: Co může způsobit, jak se projevuje a léčí?

Zimní měsíce a přechody do jarního období jsou obdobím, kdy více než kdy jindy podléháme onemocněním horních cest dýchacích. K nim...
Příčiny a první pomoc proti zápachu z úst

Příčiny a první pomoc proti zápachu z úst

Zápach z úst potrápil někdy, alespoň dočasně, většinu z nás. Jde o nepříjemný problém, kterého navíc nemusí být vždy tak snadné se...
Seriál o základních živinách: Sacharidy – 1. díl

Seriál o základních živinách: Sacharidy – 1. díl

Přestože dnes máme dostatek informací ze světa makro a mikroživin a snad každý už ví, co je pod tímto pojmem skryto, stále o nich panuje...