Strašák cholesterol: kdy můžete zachovat klid a kdy se začít bát?

Strašák cholesterol: kdy můžete zachovat klid a kdy se začít bát?
zdroj: Shutterstock

Abyste předešli problémům, které způsobují vysoké hladiny cholesterolu, je třeba vzít v úvahu některé faktory. Jak udržet hladinu cholesterolu v optimu? A proč je pro správné fungování těla cholesterol nezbytný? Co všechno o cholesterolu nevíte a měli byste?

Když se řekne „cholesterol“, většina lidí si nejspíše vybaví ten „špatný“, jehož hladinu je třeba snížit. Problematika cholesterolu je ale mnohem komplexnější, proto není úplně snadné se v ní vyznat. Je dobré vědět, že cholesterol se nachází ve všech buňkách lidského těla, jednak se přirozeně vytváří v játrech, jednak jej do těla dostáváme společně s určitými druhy potravin. Aby tělo mohlo plnit své funkce, je nezbytné, aby hladila cholesterolu v krvi byla optimální.

K čemu vlastně cholesterol slouží
Podílí se na tvorbě žlučových kyselin, které jsou životně důležité pro trávení a tvorbu tuků. Když je pokožka vystavena slunečnímu záření, je to sloučenina s cholesterolovým základem, která se posléze mění na vitamín D a hormon kalcitriol. Vedle toho je nezbytný pro metabolismus vápníku přispívajícího k dobrému zdraví kostí; spolupracuje s hormony štítné žlázy a je základem pohlavních hormonů. Hraje rovněž důležitou roli při určování rizika kardiovaskulárních onemocnění: jeho nadbytek přispívá k tvorbě aterosklerotického plaku na stěnách tepen, což zvyšuje riziko jejich kornatění a vzniku aterosklerózy. Je to pořád jeden a ten samý cholesterol? Ano i ne.

Jaké druhy existují
Cholesterol je transportován krví z jater nebo střev do zbytku tkání, které jej potřebují. K tomu dochází pomocí molekul známých jako lipoproteiny. Existují dva druhy:

  • Lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL) přenášejí nový cholesterol z míst vzniku do zbytku buněk v těle.
  • Lipoproteiny s vysokou hustotou (HDL) jsou zodpovědné za zpětný transport cholesterolu z buněk do jater.

Na tyto lipoproteiny se váží dva druhy cholesterolu:

  • „Špatný“ cholesterol je ten, který je navázaný na LDL částice a ukládá se na stěnách tepen.
  • „Dobrý“ cholesterol je ten, který je navázaný na HDL částice, které přebytečný cholesterol vrací do produkčních míst.

Proč je cholesterol považován za rizikový
Vysoká hladina celkového cholesterolu (více než 240 mg/dl) vede k hypercholesterolemii, která zvyšuje riziko infarktu. Vysoké hladiny cholesterolu mohou narušit schopnost HDL vracet jej do jater a pokud buňky neabsorbují přebytečné molekuly cholesterolu na úrovni krve, dochází k jejich ukládání na stěnách tepen, což je postupně zužuje: Jedná se o tichý, ale velmi nebezpečný proces zvyšující riziko aterosklerózy, infarktu nebo cévní mozkové příhody, který nastává, když „špatný“ cholesterol výrazně převáží ten „dobrý“.

Kdy zajít na test
Hladinu cholesterolu v krvi, stejně tak hladinu LDL a HDL frakce zjistíte v rámci běžných krevních testů, které vám udělá lékař. Ten by také měl pohlídat, zdali se vám hladina významně nezvýšila a případně upozornit na počínající problém. Optimální hodnota celkového cholesterolu v krvi by u dospělého člověka neměla přesáhnout 5,2 mmol/l. Za zvýšenou hladinu se považuje hodnota od 5,2 do 6,2, nad 6,2 mmol/l jsou to už hodnoty rizikové. „Zlý“ LDL cholesterol by pak neměl převyšovat 3 mmol/l a „hodný“ HDL cholesterol by naopak neměl být nižší než 1,6 mmol/l.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....