Strašák cholesterol: kdy můžete zachovat klid a kdy se začít bát?

Strašák cholesterol: kdy můžete zachovat klid a kdy se začít bát?
zdroj: Shutterstock

Abyste předešli problémům, které způsobují vysoké hladiny cholesterolu, je třeba vzít v úvahu některé faktory. Jak udržet hladinu cholesterolu v optimu? A proč je pro správné fungování těla cholesterol nezbytný? Co všechno o cholesterolu nevíte a měli byste?

Když se řekne „cholesterol“, většina lidí si nejspíše vybaví ten „špatný“, jehož hladinu je třeba snížit. Problematika cholesterolu je ale mnohem komplexnější, proto není úplně snadné se v ní vyznat. Je dobré vědět, že cholesterol se nachází ve všech buňkách lidského těla, jednak se přirozeně vytváří v játrech, jednak jej do těla dostáváme společně s určitými druhy potravin. Aby tělo mohlo plnit své funkce, je nezbytné, aby hladila cholesterolu v krvi byla optimální.

K čemu vlastně cholesterol slouží
Podílí se na tvorbě žlučových kyselin, které jsou životně důležité pro trávení a tvorbu tuků. Když je pokožka vystavena slunečnímu záření, je to sloučenina s cholesterolovým základem, která se posléze mění na vitamín D a hormon kalcitriol. Vedle toho je nezbytný pro metabolismus vápníku přispívajícího k dobrému zdraví kostí; spolupracuje s hormony štítné žlázy a je základem pohlavních hormonů. Hraje rovněž důležitou roli při určování rizika kardiovaskulárních onemocnění: jeho nadbytek přispívá k tvorbě aterosklerotického plaku na stěnách tepen, což zvyšuje riziko jejich kornatění a vzniku aterosklerózy. Je to pořád jeden a ten samý cholesterol? Ano i ne.

Jaké druhy existují
Cholesterol je transportován krví z jater nebo střev do zbytku tkání, které jej potřebují. K tomu dochází pomocí molekul známých jako lipoproteiny. Existují dva druhy:

  • Lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL) přenášejí nový cholesterol z míst vzniku do zbytku buněk v těle.
  • Lipoproteiny s vysokou hustotou (HDL) jsou zodpovědné za zpětný transport cholesterolu z buněk do jater.

Na tyto lipoproteiny se váží dva druhy cholesterolu:

  • „Špatný“ cholesterol je ten, který je navázaný na LDL částice a ukládá se na stěnách tepen.
  • „Dobrý“ cholesterol je ten, který je navázaný na HDL částice, které přebytečný cholesterol vrací do produkčních míst.

Proč je cholesterol považován za rizikový
Vysoká hladina celkového cholesterolu (více než 240 mg/dl) vede k hypercholesterolemii, která zvyšuje riziko infarktu. Vysoké hladiny cholesterolu mohou narušit schopnost HDL vracet jej do jater a pokud buňky neabsorbují přebytečné molekuly cholesterolu na úrovni krve, dochází k jejich ukládání na stěnách tepen, což je postupně zužuje: Jedná se o tichý, ale velmi nebezpečný proces zvyšující riziko aterosklerózy, infarktu nebo cévní mozkové příhody, který nastává, když „špatný“ cholesterol výrazně převáží ten „dobrý“.

Kdy zajít na test
Hladinu cholesterolu v krvi, stejně tak hladinu LDL a HDL frakce zjistíte v rámci běžných krevních testů, které vám udělá lékař. Ten by také měl pohlídat, zdali se vám hladina významně nezvýšila a případně upozornit na počínající problém. Optimální hodnota celkového cholesterolu v krvi by u dospělého člověka neměla přesáhnout 5,2 mmol/l. Za zvýšenou hladinu se považuje hodnota od 5,2 do 6,2, nad 6,2 mmol/l jsou to už hodnoty rizikové. „Zlý“ LDL cholesterol by pak neměl převyšovat 3 mmol/l a „hodný“ HDL cholesterol by naopak neměl být nižší než 1,6 mmol/l.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou ještě chystáte? Zde je několik jednoduchých tipů, díky nimž budete moci...

Čtěte dál
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Strašák cholesterol: Jak přirozeně snížit vyšší hladinu cholesterolu?

Strašák cholesterol: Jak přirozeně snížit vyšší hladinu cholesterolu?

Cholesterol, slovo opředené obavami a mýty. Představme si cholesterol jako dvojsečný meč. Na jedné straně je nezbytný pro správné fungování...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...