Rozdělení a načasování příjmu živin: Za těchto podmínek vám pomůže zhubnout

Rozdělení a načasování příjmu živin: Za těchto podmínek vám pomůže zhubnout
zdroj: Shutterstock

Chytré rozdělení živin a načasování doby jejich příjmu může výrazně podpořit vaše snahy o redukci hmotnosti, ztrátu tuku nebo cíle v oblasti kulturistiky a sportu obecně. Na jakém principu takové stravování funguje a proč se vyplatí je vyzkoušet?

Sportovci, kteří užívají tento strategický plán, přesně vědí, kdy jíst sacharidy, bílkoviny a tuky, aby plně využili nutriční výhody, které každá z těchto makroživin přináší: konzumace určitých živin v určitých časech totiž může podporovat regulaci inzulínu pro odbourávání tuků a budování svalstva. V praxi to může vypadat tak, že abyste podpořili produkci inzulínu, dopřejete si těsně před fyzickou aktivitou nebo hned po ní svačinu bohatou na sacharidy a bílkoviny. Proč a jak to celé vlastně funguje?

Podpora regenerace a síly
Teorie načasování příjmu živin spočívá v přesvědčení, že zvyšováním hladiny inzulínu zvyšujete absorpci glukózy ve svalových vláknech, která opravují ta, jež se během cvičení ničí, a pomáhají tak vytvářet svaly nové. Zní to jako zázrak, pravdou ale je, že názory vědců na toto téma se různí a pečlivé sledování toho, co a kdy sníte, může být také velmi náročné. Mnoho odborníků tvrdí, že získání správné rovnováhy živin je mnohem důležitější než přesné načasování doby jejich příjmu.

Rovnováha vs. načasování
Nakonec se objevuje názor, že načasování specifického příjmu živin by mělo být vyhrazeno pouze těm, kteří to se svou kondicí myslí opravdu vážně. Jinými slovy u jedinců, kteří sportem nežijí a obecně vzato se příliš nehýbou, je důležitější optimální příjem živin. Ale u těch, jimž jde o redukci hmotnosti a tedy tuku nebo naopak o nabrání svalstva či o dosažení optimálního poměru svalů a tuku, může být zařazení vhodného načasování příjmu živin dobré, protože jim může dopomoci k dosažení jejich specifických cílů.

Velká snídaně, menší večeře
Pokud se tedy snažíte zhubnout a počítáte množství energie, které do sebe během dne dostanete, může vám načasování příjmu živin, o němž je zde řeč, výrazně pomoci. Studie z roku 2013 v tomto směru zjistila, že pro jedince se sedavým životním stylem může být výhodné koncentrovat příjem většího množství energie do první půlky dne v duchu starého známého úsloví: „Snídani sněz sám, o oběd se poděl s přítelem, večeři dej nepříteli.“ Autoři výzkumu dospěli k názoru, že model „velká snídaně-menší večeře“ může být pro hubnoucí velmi prospěšná a stát se užitečnou alternativou k léčbě obezity a metabolického syndromu.

Pomoc s vytvořením režimu
Vhodné načasování konzumace jídla může rovněž poskytnou vhodné vodítko, které hubnoucím pomůže nastavit režim, jenž je dovede k úspěchu. Důležité ale je si uvědomit, že každý je individuální a organismus jednotlivců pracuje různě, proto nelze jednoznačně stanovit všeobecně platný harmonogram, který bude vyhovovat bez výjimky všem. Jinými slovy dokonalý rozvrh jídla může u každého vypadat úplně jinak. Závisí to na mnoha faktorech jako je intenzita fyzické aktivity a její typ, trvání a četnost, s níž se jí věnujete, ve hře je také pohlaví a genetika i věk.

Doladění ano, všespásné řešení ne
Specifické načasování živin má jistě potenciál poskytnout četné výhody zefektivnění snah o hubnutí a dosažení odpovídajícího sportovního výkonu. Tyto výhody jsou však pro průměrného člověka pravděpodobně minimální. Pokud je vaším cílem ztráta hmotnosti, konzumace určitých potravin v určitou dobu nebude kompenzovat dietu, která je nevyvážená nebo příliš energeticky vydatná. A i v případě, že je vaším cílem zlepšit sportovní výkon, nemůže rozdělení živin nahradit konzistentní a dobře navržený tréninkový program, i když se může ukázat jako určitá výhoda. Sečteno a podtrženo: načasování jídla vám pomůže doladit správnou výživu, ale nenahradí vyvážený stravovací a cvičební plán.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting) můžete zhubnout, upravit své zdraví i dodat tělu potřebnou energii....

Čtěte dál
Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné...
Jaká je souvislost mezi obezitou a depresemi?

Jaká je souvislost mezi obezitou a depresemi?

Ačkoliv není pravidlem, že každý obézní člověk musí nutně trpět depresí, existuje mnoho případů, kdy jsou tyto dva faktory přítomny...
Kopečková nebo točená? Jak vybírat zmrzlinu a neodpírat si letní požitek

Kopečková nebo točená? Jak vybírat zmrzlinu a neodpírat si letní požitek

Horké léto si každý spojuje nejen s chlazenými nápoji, ale také se zmrzlinami. Jsou velice oblíbené po celém světě a na výběr je dnes...
Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat...
Každodenní návyky, které vedou k plochému bříšku

Každodenní návyky, které vedou k plochému bříšku

Vstávat s plochým břichem si přeje snad každý. A právě v létě, kdy chodíme v plavkách a obecně odhalujeme mnohem více kůže než kdykoliv...
Aminokyselina glutamin: Má jeho suplementace smysl?

Aminokyselina glutamin: Má jeho suplementace smysl?

Glutamin je nejhojnější aminokyselina v našem těle. Organismus dokáže dokonce glutamin vyrábět sám, kromě toho jej přijímáme v řadě...
Sezóna grilování je tu. Jak si ji užít bez zbytečných následků na zdraví?

Sezóna grilování je tu. Jak si ji užít bez zbytečných následků na zdraví?

Grilování k létu zkrátka patří, stejně jako posezení s rodinou a přáteli na čerstvém vzduchu a klábosení nad cinkáním sklenek s alkoholickými...
Černý Petr mezi minerály – máme ho ve stravě až moc a podílí se na vysokém tlaku

Černý Petr mezi minerály – máme ho ve stravě až moc a podílí se na vysokém tlaku

Mezi důležité mikroživiny pro tělo řadíme také sodík – často vnímaný jako nepřítel člověka, a to kvůli jeho nadměrnému příjmu v populaci....
Lískové ořechy – proč si je dopřát i jinak než v oblíbené čokoládové pomazánce?

Lískové ořechy – proč si je dopřát i jinak než v oblíbené čokoládové pomazánce?

Jsou chutným zobáním i doplňkem mnoha různých pokrmů. Typické aroma dodávají oblíbené čokoládové pomazánce a různým druhům čokolád,...
Vědecky podložené způsoby, jak podpořit ztrátu břišního tuku

Vědecky podložené způsoby, jak podpořit ztrátu břišního tuku

Začít můžete třeba tím, že denně budete jen o minutu více věnovat přirozené chůzi. A další opatření jsou podobného ražení – zdá se,...