Rozdělení a načasování příjmu živin: Za těchto podmínek vám pomůže zhubnout

Rozdělení a načasování příjmu živin: Za těchto podmínek vám pomůže zhubnout
zdroj: Shutterstock

Chytré rozdělení živin a načasování doby jejich příjmu může výrazně podpořit vaše snahy o redukci hmotnosti, ztrátu tuku nebo cíle v oblasti kulturistiky a sportu obecně. Na jakém principu takové stravování funguje a proč se vyplatí je vyzkoušet?

Sportovci, kteří užívají tento strategický plán, přesně vědí, kdy jíst sacharidy, bílkoviny a tuky, aby plně využili nutriční výhody, které každá z těchto makroživin přináší: konzumace určitých živin v určitých časech totiž může podporovat regulaci inzulínu pro odbourávání tuků a budování svalstva. V praxi to může vypadat tak, že abyste podpořili produkci inzulínu, dopřejete si těsně před fyzickou aktivitou nebo hned po ní svačinu bohatou na sacharidy a bílkoviny. Proč a jak to celé vlastně funguje?

Podpora regenerace a síly
Teorie načasování příjmu živin spočívá v přesvědčení, že zvyšováním hladiny inzulínu zvyšujete absorpci glukózy ve svalových vláknech, která opravují ta, jež se během cvičení ničí, a pomáhají tak vytvářet svaly nové. Zní to jako zázrak, pravdou ale je, že názory vědců na toto téma se různí a pečlivé sledování toho, co a kdy sníte, může být také velmi náročné. Mnoho odborníků tvrdí, že získání správné rovnováhy živin je mnohem důležitější než přesné načasování doby jejich příjmu.

Rovnováha vs. načasování
Nakonec se objevuje názor, že načasování specifického příjmu živin by mělo být vyhrazeno pouze těm, kteří to se svou kondicí myslí opravdu vážně. Jinými slovy u jedinců, kteří sportem nežijí a obecně vzato se příliš nehýbou, je důležitější optimální příjem živin. Ale u těch, jimž jde o redukci hmotnosti a tedy tuku nebo naopak o nabrání svalstva či o dosažení optimálního poměru svalů a tuku, může být zařazení vhodného načasování příjmu živin dobré, protože jim může dopomoci k dosažení jejich specifických cílů.

Velká snídaně, menší večeře
Pokud se tedy snažíte zhubnout a počítáte množství energie, které do sebe během dne dostanete, může vám načasování příjmu živin, o němž je zde řeč, výrazně pomoci. Studie z roku 2013 v tomto směru zjistila, že pro jedince se sedavým životním stylem může být výhodné koncentrovat příjem většího množství energie do první půlky dne v duchu starého známého úsloví: „Snídani sněz sám, o oběd se poděl s přítelem, večeři dej nepříteli.“ Autoři výzkumu dospěli k názoru, že model „velká snídaně-menší večeře“ může být pro hubnoucí velmi prospěšná a stát se užitečnou alternativou k léčbě obezity a metabolického syndromu.

Pomoc s vytvořením režimu
Vhodné načasování konzumace jídla může rovněž poskytnou vhodné vodítko, které hubnoucím pomůže nastavit režim, jenž je dovede k úspěchu. Důležité ale je si uvědomit, že každý je individuální a organismus jednotlivců pracuje různě, proto nelze jednoznačně stanovit všeobecně platný harmonogram, který bude vyhovovat bez výjimky všem. Jinými slovy dokonalý rozvrh jídla může u každého vypadat úplně jinak. Závisí to na mnoha faktorech jako je intenzita fyzické aktivity a její typ, trvání a četnost, s níž se jí věnujete, ve hře je také pohlaví a genetika i věk.

Doladění ano, všespásné řešení ne
Specifické načasování živin má jistě potenciál poskytnout četné výhody zefektivnění snah o hubnutí a dosažení odpovídajícího sportovního výkonu. Tyto výhody jsou však pro průměrného člověka pravděpodobně minimální. Pokud je vaším cílem ztráta hmotnosti, konzumace určitých potravin v určitou dobu nebude kompenzovat dietu, která je nevyvážená nebo příliš energeticky vydatná. A i v případě, že je vaším cílem zlepšit sportovní výkon, nemůže rozdělení živin nahradit konzistentní a dobře navržený tréninkový program, i když se může ukázat jako určitá výhoda. Sečteno a podtrženo: načasování jídla vám pomůže doladit správnou výživu, ale nenahradí vyvážený stravovací a cvičební plán.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Chcete snížit riziko nejrůznějších onemocnění? Tak nahraďte nasycené tuky olivovým olejem, tvrdí vědci

Chcete snížit riziko nejrůznějších onemocnění? Tak nahraďte nasycené tuky olivovým olejem, tvrdí vědci

Harvardští vědci zjistili, že užívání olivového oleje místo margarínu, másla nebo jiných zdrojů nasycených tuků může chránit před úmrtím na rakovinu, kardiovaskulárními nebo respiračními onemocněními,...

Čtěte dál
Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója a sójové výrobky patří dnes již ke standardním potravinám bez alternativní nálepky. Jen k málokteré potravině se však za poslední...
Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Svět výživy je plný nepravd a mýtů. Je dnes opravdu těžké zorientovat se na poli stravování, když neustále roste počet různých výživových...
Vyplatí se pravidelně stoupat na váhu? Zde jsou důvody, proč ano i ne. Jak jste na tom vy?

Vyplatí se pravidelně stoupat na váhu? Zde jsou důvody, proč ano i ne. Jak jste na tom vy?

Během posledních let bývala klasická váha spíše v nemilosti. Dnes se ale pomalu vrací do obliby a většina expertů opět oceňuje její...
Na co vsadit v roce 2022: trendy, které vám pomohou zachovat pevné zdraví a štíhlé tělo

Na co vsadit v roce 2022: trendy, které vám pomohou zachovat pevné zdraví a štíhlé tělo

Velké změny začínají drobnými krůčky, které často mohou mít podobu posílení něčeho, čemu se už nějakou dobu věnujeme. Základem je dávat...
Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

České tradiční vánoční pokrmy se vyznačují smažením – kapra i řízky tradičně obalujeme do trojobalu, abychom je pak v rozpáleném tuku...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Vánoce jsou mnohými vnímány jako nejkrásnější svátky v roce a tak je jasné, že si je chceme užít se vším všudy. Což pro nás mnohdy...
Jak jednoduše snížit množství cukru v jídelníčku

Jak jednoduše snížit množství cukru v jídelníčku

Je známo, že nadbytečný příjem cukru člověku po všech stránkách škodí. Jenže někdy prostě nevíme, jak ho z jídelníčku vysadit. Nebo...
Základní mýty o přibírání, které vám kazí hezké prožití adventu a Vánoc

Základní mýty o přibírání, které vám kazí hezké prožití adventu a Vánoc

Když člověk o všem moc přemýšlí, bývá to spíše ke škodě než k užitku. To je i případ souvislosti svátečního adventního a vánočního...
Velký návrat másla do jídelníčku. Proč bylo považováno za zdraví škodlivé a nyní slaví znovuzrození?

Velký návrat másla do jídelníčku. Proč bylo považováno za zdraví škodlivé a nyní slaví znovuzrození?

Oblast stravování má už pár let svého staronového hrdinu. Je jím máslo, které jsme léta zavrhovali v domnění, že jde o něco zcela nezdravého...
Jak efektivně a rychle posílit nohy a hýždě? Vsaďte na HIIT nebo tabatu

Jak efektivně a rychle posílit nohy a hýždě? Vsaďte na HIIT nebo tabatu

Venku je sice o poznání chladněji, zatím si ale nemůžeme ztěžovat na nedostatek sluníčka, které stále ještě umí pěkně zahřát. Využijme...
Dnes je mezinárodní den veganství: Seznamte se s rostlinnými alternativami masa

Dnes je mezinárodní den veganství: Seznamte se s rostlinnými alternativami masa

Veganství neboli stravování založené čistě na rostlinných zdrojích je stále oblíbenější a na tuto cestu nastupuje stále více jedinců....
Zdravé nakupovací návyky: co mít vždy doma, jak číst etikety a na co se dívat v obchodě?

Zdravé nakupovací návyky: co mít vždy doma, jak číst etikety a na co se dívat v obchodě?

To, co se nám dostává na talíř, je výsledkem toho, co si domů přinášíme z obchodu v taškách. Pokud tedy chcete zhubnout a celkově ozdravit...