Koriandr – exotická bylinka s působivým nutričním profilem

Koriandr – exotická bylinka s působivým nutričním profilem
zdroj: Shutterstock

Jsou typické zářivě zelenou barvou a příjemnou vůní, v indické kuchyni představují nepostradatelnou přísadu mnoha tradičních pokrmů. Kromě toho poskytují četné zdravotní výhody a to nejen díky významným antioxidačním vlastnostem. Proč do jídelníčku zařadit lístky koriandru?

Koriandr setý, neodmyslitelná součást indické kuchyně, patří do čeledi miříkovitých. Jde o jednoletou  bylinu s lodyhou dorůstající do výše až jednoho metru, která se nahoře větví. V Egyptě a Indii se pěstuje od pradávna, ve Středomoří roste planě, dnes se mu daří v podstatě na celém světě – v Evropě, Africe i Asii, Severní Americe i Austrálii. Využívá se jak v gastronomii, tak i v léčitelství – v obou případech má totiž skutečně co nabídnout: je známo, že je prospěšný při léčbě chronických stavů jako je cukrovka či obezita, že dokáže regulovat hladinu cukru v krvi a ochránit před újmou ledviny i játra. 

Koriandr můžete sníst úplně celý
Zelené stonky koriandru nesou široké listy vyvíjející se do bílých nebo světle růžových květů. Po vývoji mají plody tvar kulovitých tělísek s nahnědlým nádechem a v sušené formě jsou známé jako semena koriandru, hojně se využívají při přípravě různých typických indických pokrmů. Jedlé jsou vlastně všechny části této bylinky, pouze listy a semena se ale využívají k potravinářským a léčebným účelům.

Nabízí působivý nutriční profil
Listy koriandru nabízí velmi působivý nutriční profil s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny a naopak se zanedbatelným obsahem cholesterolu a nasycených tuků. Oplývají rovněž důležitými vitaminy a minerály, jako jsou vitaminy A, C a E, také zinek, vápník, hořčík, železo a fosfor. Kromě toho jsou obdařeny množstvím silných antioxidantů jako jsou karotenoidy a flavonoidy včetně antokyanů, které působí protizánětlivě a antimikrobiálně. Jaké zdravotní výhody tedy listy koriandru nabízí?

1. Podporují zdraví zraku
Listy koriandru obsahují velké množství vitaminu A, E a karotenoidů, které podporují správný zrak. Jsou také účinné při léčbě konjunktivitidy a makulárních degenerativních poruch zraku souvisejících s věkem.

2. Léčí příznaky cukrovky
Významné hladiny vlákniny a bílkovin v listech koriandru pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi. Vypití malé sklenice koriandrového džusu s trochou citronu a medu může potlačit chuť k jídlu, podpořit hubnutí a zmírnit symptomy diabetu mezi něž patří časté močení, velká žízeň a hlad, zvýšená únava, brnění dolních končetin nebo rozmazané vidění.

3. Pomáhá řešit potíže s játry
Bohaté množství alkaloidů a flavonoidů v listech koriandru pomáhá při léčbě onemocnění jater, k nimž se řadí žloutenka i potíže se žlučí. Kromě toho také nabízejí užitečné hepatoprotektivní vlastnosti, zefektivňují funkčnost jater a zajišťují správné vylučování toxinů z těla ledvinami.

4. Klidní zažívání
Antokyany v listech koriandru mají protizánětlivé účinky, které pomáhají při hojení žaludečních vředů a zažívacích potíží. Konzumace koriandrových listů také zvyšuje zvlhčení žaludeční sliznice, což chrání stěny žaludku před silnými kyselinami, čímž zlepšuje zdraví střev.

Jak využít koriandr v kuchyni
Dodávají všem pokrmům jedinečnou chuť, která vyniká specifickým aroma: to ale nesedí každému. Vedle něj ale listy koriandru každý pokrm obohatí o výtečné zdravotní výhody a dodají řadu klíčových živin. Přidávejte je do salátů a zeleninových jídel, posypejte si s nimi chléb namazaný humusem nebo je využijte v kombinaci s kari kořením a kokosovým mlékem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Svět výživy je plný nepravd a mýtů. Je dnes opravdu těžké zorientovat se na poli stravování, když neustále roste počet různých výživových směrů a mění se názory na jednotlivé potraviny. Mezi lidmi léta...

Čtěte dál
Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky jsou za rohem a s nimi pak i konec roku a obojí vypadá ve většině našich domácností podobně – nejen chvíle s rodinou,...
Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Potíže se žlučníkem jsou ve skutečnosti jedněmi z nejčastějších důvodů, proč lidé trpí chronickými gastrointestinálními příznaky, které...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Vánoce jsou mnohými vnímány jako nejkrásnější svátky v roce a tak je jasné, že si je chceme užít se vším všudy. Což pro nás mnohdy...
Rooibos: nápoj, který se pije jako čaj, ale neobsahuje kofein. Připravte si z něj sváteční nápoj!

Rooibos: nápoj, který se pije jako čaj, ale neobsahuje kofein. Připravte si z něj sváteční nápoj!

Pokud si dáte ve své oblíbené kavárně nebo doma šálek rooibosu, můžete si odškrtnout jeden dobrý skutek pro své zdraví. Rooibos totiž...
Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?

Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?

Zácpa občas potrápí každého. Bývá způsobena nárazovým nevhodným jídelníčkem, nebo třeba léky, které po nějaký čas užíváme. Až čtvrtina...
Prospěšné účinky i rizika užívání ostropestřce mariánského

Prospěšné účinky i rizika užívání ostropestřce mariánského

Ostropestřec je kvetoucí bylina, která je využívaná od nepaměti při problémech s játry i žlučníkem. S čím vším může pomoci tato rostlinka,...
Estragon: účinky na zdraví této mimořádně chutné bylinky

Estragon: účinky na zdraví této mimořádně chutné bylinky

Estragon nachází uplatnění v přírodní medicíně, pomáhá s řadou nemocí a dokáže pomoci i s nespavostí. Jaké účinky na naše zdraví nabízí...
Slezina: orgán, bez kterého lze žít. K čemu nám tedy slouží?

Slezina: orgán, bez kterého lze žít. K čemu nám tedy slouží?

Má ji většina lidí, podobně jako u ostatních orgánů si ale zpravidla příliš nelámeme hlavu nad tím, jak vlastně funguje do doby, než...
Kombinace jídel, které nesvědčí zažívání: Co byste neměli jíst společně?

Kombinace jídel, které nesvědčí zažívání: Co byste neměli jíst společně?

Míchání různých potravin je v podstatě běžnou praxí. Všichni běžně jíme ovoce s jogurtem nebo si sýrem sypeme masové jídlo. Jedná se...
Rady, jak připravit skvělý čaj, který na podzim zahřeje a dodá energii

Rady, jak připravit skvělý čaj, který na podzim zahřeje a dodá energii

Podzim je v plném proudu a jeho atmosféra se skvěle vnímá z pohodlného ušáku za oknem, kdy v ruce držíte hrnek s kouřícím bylinkovým...
Zpestřete si jídlo jedlými květy – v jaké době a kde květy sbírat?

Zpestřete si jídlo jedlými květy – v jaké době a kde květy sbírat?

Říká se, že nejdříve jíme očima. Pro naše smysly a prožitek je tedy dobré si jídlo připravit tak, aby lahodilo i oku. Stejně jako dortu...
Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat...