Jsou typické zářivě zelenou barvou a příjemnou vůní, v indické kuchyni představují nepostradatelnou přísadu mnoha tradičních pokrmů. Kromě toho poskytují četné zdravotní výhody a to nejen díky významným antioxidačním vlastnostem. Proč do jídelníčku zařadit lístky koriandru?
Koriandr setý, neodmyslitelná součást indické kuchyně, patří do čeledi miříkovitých. Jde o jednoletou bylinu s lodyhou dorůstající do výše až jednoho metru, která se nahoře větví. V Egyptě a Indii se pěstuje od pradávna, ve Středomoří roste planě, dnes se mu daří v podstatě na celém světě – v Evropě, Africe i Asii, Severní Americe i Austrálii. Využívá se jak v gastronomii, tak i v léčitelství – v obou případech má totiž skutečně co nabídnout: je známo, že je prospěšný při léčbě chronických stavů jako je cukrovka či obezita, že dokáže regulovat hladinu cukru v krvi a ochránit před újmou ledviny i játra.
Koriandr můžete sníst úplně celý
Zelené stonky koriandru nesou široké listy vyvíjející se do bílých nebo světle růžových květů. Po vývoji mají plody tvar kulovitých tělísek s nahnědlým nádechem a v sušené formě jsou známé jako semena koriandru, hojně se využívají při přípravě různých typických indických pokrmů. Jedlé jsou vlastně všechny části této bylinky, pouze listy a semena se ale využívají k potravinářským a léčebným účelům.
Nabízí působivý nutriční profil
Listy koriandru nabízí velmi působivý nutriční profil s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny a naopak se zanedbatelným obsahem cholesterolu a nasycených tuků. Oplývají rovněž důležitými vitaminy a minerály, jako jsou vitaminy A, C a E, také zinek, vápník, hořčík, železo a fosfor. Kromě toho jsou obdařeny množstvím silných antioxidantů jako jsou karotenoidy a flavonoidy včetně antokyanů, které působí protizánětlivě a antimikrobiálně. Jaké zdravotní výhody tedy listy koriandru nabízí?
1. Podporují zdraví zraku
Listy koriandru obsahují velké množství vitaminu A, E a karotenoidů, které podporují správný zrak. Jsou také účinné při léčbě konjunktivitidy a makulárních degenerativních poruch zraku souvisejících s věkem.
2. Léčí příznaky cukrovky
Významné hladiny vlákniny a bílkovin v listech koriandru pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi. Vypití malé sklenice koriandrového džusu s trochou citronu a medu může potlačit chuť k jídlu, podpořit hubnutí a zmírnit symptomy diabetu mezi něž patří časté močení, velká žízeň a hlad, zvýšená únava, brnění dolních končetin nebo rozmazané vidění.
3. Pomáhá řešit potíže s játry
Bohaté množství alkaloidů a flavonoidů v listech koriandru pomáhá při léčbě onemocnění jater, k nimž se řadí žloutenka i potíže se žlučí. Kromě toho také nabízejí užitečné hepatoprotektivní vlastnosti, zefektivňují funkčnost jater a zajišťují správné vylučování toxinů z těla ledvinami.
4. Klidní zažívání
Antokyany v listech koriandru mají protizánětlivé účinky, které pomáhají při hojení žaludečních vředů a zažívacích potíží. Konzumace koriandrových listů také zvyšuje zvlhčení žaludeční sliznice, což chrání stěny žaludku před silnými kyselinami, čímž zlepšuje zdraví střev.
Jak využít koriandr v kuchyni
Dodávají všem pokrmům jedinečnou chuť, která vyniká specifickým aroma: to ale nesedí každému. Vedle něj ale listy koriandru každý pokrm obohatí o výtečné zdravotní výhody a dodají řadu klíčových živin. Přidávejte je do salátů a zeleninových jídel, posypejte si s nimi chléb namazaný humusem nebo je využijte v kombinaci s kari kořením a kokosovým mlékem.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?
Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě, kdo by na takové věci myslel ve chvíli, kdy už se všichni zase po roce...
Čtěte dál