Koriandr – exotická bylinka s působivým nutričním profilem

Koriandr – exotická bylinka s působivým nutričním profilem
zdroj: Shutterstock

Jsou typické zářivě zelenou barvou a příjemnou vůní, v indické kuchyni představují nepostradatelnou přísadu mnoha tradičních pokrmů. Kromě toho poskytují četné zdravotní výhody a to nejen díky významným antioxidačním vlastnostem. Proč do jídelníčku zařadit lístky koriandru?

Koriandr setý, neodmyslitelná součást indické kuchyně, patří do čeledi miříkovitých. Jde o jednoletou  bylinu s lodyhou dorůstající do výše až jednoho metru, která se nahoře větví. V Egyptě a Indii se pěstuje od pradávna, ve Středomoří roste planě, dnes se mu daří v podstatě na celém světě – v Evropě, Africe i Asii, Severní Americe i Austrálii. Využívá se jak v gastronomii, tak i v léčitelství – v obou případech má totiž skutečně co nabídnout: je známo, že je prospěšný při léčbě chronických stavů jako je cukrovka či obezita, že dokáže regulovat hladinu cukru v krvi a ochránit před újmou ledviny i játra. 

Koriandr můžete sníst úplně celý
Zelené stonky koriandru nesou široké listy vyvíjející se do bílých nebo světle růžových květů. Po vývoji mají plody tvar kulovitých tělísek s nahnědlým nádechem a v sušené formě jsou známé jako semena koriandru, hojně se využívají při přípravě různých typických indických pokrmů. Jedlé jsou vlastně všechny části této bylinky, pouze listy a semena se ale využívají k potravinářským a léčebným účelům.

Nabízí působivý nutriční profil
Listy koriandru nabízí velmi působivý nutriční profil s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny a naopak se zanedbatelným obsahem cholesterolu a nasycených tuků. Oplývají rovněž důležitými vitaminy a minerály, jako jsou vitaminy A, C a E, také zinek, vápník, hořčík, železo a fosfor. Kromě toho jsou obdařeny množstvím silných antioxidantů jako jsou karotenoidy a flavonoidy včetně antokyanů, které působí protizánětlivě a antimikrobiálně. Jaké zdravotní výhody tedy listy koriandru nabízí?

1. Podporují zdraví zraku
Listy koriandru obsahují velké množství vitaminu A, E a karotenoidů, které podporují správný zrak. Jsou také účinné při léčbě konjunktivitidy a makulárních degenerativních poruch zraku souvisejících s věkem.

2. Léčí příznaky cukrovky
Významné hladiny vlákniny a bílkovin v listech koriandru pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi. Vypití malé sklenice koriandrového džusu s trochou citronu a medu může potlačit chuť k jídlu, podpořit hubnutí a zmírnit symptomy diabetu mezi něž patří časté močení, velká žízeň a hlad, zvýšená únava, brnění dolních končetin nebo rozmazané vidění.

3. Pomáhá řešit potíže s játry
Bohaté množství alkaloidů a flavonoidů v listech koriandru pomáhá při léčbě onemocnění jater, k nimž se řadí žloutenka i potíže se žlučí. Kromě toho také nabízejí užitečné hepatoprotektivní vlastnosti, zefektivňují funkčnost jater a zajišťují správné vylučování toxinů z těla ledvinami.

4. Klidní zažívání
Antokyany v listech koriandru mají protizánětlivé účinky, které pomáhají při hojení žaludečních vředů a zažívacích potíží. Konzumace koriandrových listů také zvyšuje zvlhčení žaludeční sliznice, což chrání stěny žaludku před silnými kyselinami, čímž zlepšuje zdraví střev.

Jak využít koriandr v kuchyni
Dodávají všem pokrmům jedinečnou chuť, která vyniká specifickým aroma: to ale nesedí každému. Vedle něj ale listy koriandru každý pokrm obohatí o výtečné zdravotní výhody a dodají řadu klíčových živin. Přidávejte je do salátů a zeleninových jídel, posypejte si s nimi chléb namazaný humusem nebo je využijte v kombinaci s kari kořením a kokosovým mlékem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kratom – zázračná bylina, propagovaná influencery i blogery. V čem tkví její kouzlo?

Kratom – zázračná bylina, propagovaná influencery i blogery. V čem tkví její kouzlo?

Je možné, že jste v poslední době zaznamenali zvýšený zájem o prášek z listů stromu příbuzného kávovníku – kratom. Propagují ho dokonce mnozí sportovci, blogeři či influenceři jako skvělé sedativum i stimulant....

Čtěte dál
Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Enzym diaminoxidáza, DAO, hraje v těle důležitou roli. Jeho nedostatek může způsobit určité příznaky a nepříznivě se podepsat na prospívání...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Typicky jarní potraviny, které obohatí váš jídelníček

Typicky jarní potraviny, které obohatí váš jídelníček

Jaro už je nějakou dobu s námi a my si tak užíváme delší dny, více slunce a také stoupající teploty. Společně s tím přichází na řadu...
Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

S olivovým olejem a sójovou omáčkou tvoří základní vybavení většiny spíží. Začátečníci i ostřílení kuchtíci jej používají při přípravě...
Pampeliška – žádný obyčejný plevel, ale všestranná léčivka

Pampeliška – žádný obyčejný plevel, ale všestranná léčivka

Zahradníci s ní už od brzkého jara svádí urputné boje, pro nás ostatní je ale pampeliška vítaným a dlouho očekávaným poslem jara. V...
Jaro patří játrům: naučte se, co jim škodí a co jim prospívá

Jaro patří játrům: naučte se, co jim škodí a co jim prospívá

Jaro je obdobím nových začátků a očist. Aby ty měly smysl, je třeba je řešit racionálně a zejména úpravou jídelníčku. Takové odlehčení...
Jarní detoxikace: Skvělý nápad, nebo nefunkční mýtus?

Jarní detoxikace: Skvělý nápad, nebo nefunkční mýtus?

S odbornicí na výživu Michaelou Bebovou o tom, zda podléhat nebo nepodléhat trendům jarní detoxikace, k jejichž praktikování mnozí...
Přepracovaná játra. Jak na sobě poznáte, že je s příchodem jara čas na změnu?

Přepracovaná játra. Jak na sobě poznáte, že je s příchodem jara čas na změnu?

Že játra nefungují tak, jak by měla, pocítíte mnoha různými způsoby. Dá vám o tom vědět vzhled obličeje, úst, stav kůže nebo vlasů....
Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Milujete indickou, thajskou, mexickou či korejskou kuchyni? Pak jste bezpochyby milovníky silně kořeněných a pálivých jídel. Milovníci...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Je sice pravda, že ve střevech narušují vstřebávání některých prvků a mají tedy v zásadě negativní konotaci. I tak ale antinutrienty...
Kozinec blanitý: silný adaptogen, který podpoří vaši vitalitu a odolnost

Kozinec blanitý: silný adaptogen, který podpoří vaši vitalitu a odolnost

V tradiční čínské medicíně se používá po staletí. Často je propagován pro příznivé účinky na imunitu, játra a srdce i cévy. A to pořád...