Koriandr – exotická bylinka s působivým nutričním profilem

Koriandr – exotická bylinka s působivým nutričním profilem
zdroj: Shutterstock

Jsou typické zářivě zelenou barvou a příjemnou vůní, v indické kuchyni představují nepostradatelnou přísadu mnoha tradičních pokrmů. Kromě toho poskytují četné zdravotní výhody a to nejen díky významným antioxidačním vlastnostem. Proč do jídelníčku zařadit lístky koriandru?

Koriandr setý, neodmyslitelná součást indické kuchyně, patří do čeledi miříkovitých. Jde o jednoletou  bylinu s lodyhou dorůstající do výše až jednoho metru, která se nahoře větví. V Egyptě a Indii se pěstuje od pradávna, ve Středomoří roste planě, dnes se mu daří v podstatě na celém světě – v Evropě, Africe i Asii, Severní Americe i Austrálii. Využívá se jak v gastronomii, tak i v léčitelství – v obou případech má totiž skutečně co nabídnout: je známo, že je prospěšný při léčbě chronických stavů jako je cukrovka či obezita, že dokáže regulovat hladinu cukru v krvi a ochránit před újmou ledviny i játra. 

Koriandr můžete sníst úplně celý
Zelené stonky koriandru nesou široké listy vyvíjející se do bílých nebo světle růžových květů. Po vývoji mají plody tvar kulovitých tělísek s nahnědlým nádechem a v sušené formě jsou známé jako semena koriandru, hojně se využívají při přípravě různých typických indických pokrmů. Jedlé jsou vlastně všechny části této bylinky, pouze listy a semena se ale využívají k potravinářským a léčebným účelům.

Nabízí působivý nutriční profil
Listy koriandru nabízí velmi působivý nutriční profil s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny a naopak se zanedbatelným obsahem cholesterolu a nasycených tuků. Oplývají rovněž důležitými vitaminy a minerály, jako jsou vitaminy A, C a E, také zinek, vápník, hořčík, železo a fosfor. Kromě toho jsou obdařeny množstvím silných antioxidantů jako jsou karotenoidy a flavonoidy včetně antokyanů, které působí protizánětlivě a antimikrobiálně. Jaké zdravotní výhody tedy listy koriandru nabízí?

1. Podporují zdraví zraku
Listy koriandru obsahují velké množství vitaminu A, E a karotenoidů, které podporují správný zrak. Jsou také účinné při léčbě konjunktivitidy a makulárních degenerativních poruch zraku souvisejících s věkem.

2. Léčí příznaky cukrovky
Významné hladiny vlákniny a bílkovin v listech koriandru pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi. Vypití malé sklenice koriandrového džusu s trochou citronu a medu může potlačit chuť k jídlu, podpořit hubnutí a zmírnit symptomy diabetu mezi něž patří časté močení, velká žízeň a hlad, zvýšená únava, brnění dolních končetin nebo rozmazané vidění.

3. Pomáhá řešit potíže s játry
Bohaté množství alkaloidů a flavonoidů v listech koriandru pomáhá při léčbě onemocnění jater, k nimž se řadí žloutenka i potíže se žlučí. Kromě toho také nabízejí užitečné hepatoprotektivní vlastnosti, zefektivňují funkčnost jater a zajišťují správné vylučování toxinů z těla ledvinami.

4. Klidní zažívání
Antokyany v listech koriandru mají protizánětlivé účinky, které pomáhají při hojení žaludečních vředů a zažívacích potíží. Konzumace koriandrových listů také zvyšuje zvlhčení žaludeční sliznice, což chrání stěny žaludku před silnými kyselinami, čímž zlepšuje zdraví střev.

Jak využít koriandr v kuchyni
Dodávají všem pokrmům jedinečnou chuť, která vyniká specifickým aroma: to ale nesedí každému. Vedle něj ale listy koriandru každý pokrm obohatí o výtečné zdravotní výhody a dodají řadu klíčových živin. Přidávejte je do salátů a zeleninových jídel, posypejte si s nimi chléb namazaný humusem nebo je využijte v kombinaci s kari kořením a kokosovým mlékem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zpestřete si jídlo jedlými květy – v jaké době a kde květy sbírat?

Zpestřete si jídlo jedlými květy – v jaké době a kde květy sbírat?

Říká se, že nejdříve jíme očima. Pro naše smysly a prožitek je tedy dobré si jídlo připravit tak, aby lahodilo i oku. Stejně jako dortu zkuste dát také dalším pokrmům onu pomyslnou „třešničku“. Tentokrát...

Čtěte dál
Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat...
Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?

Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?

Houby mnozí na talíři vůbec nesnesou, buď jim nechutnají, nebo k nim nemají důvěru. Jiní je naopak milují a dovedou z nich připravit...
Cukr dětským játrům nesvědčí. Co může způsobit a proč si na něj dávat pozor?

Cukr dětským játrům nesvědčí. Co může způsobit a proč si na něj dávat pozor?

Nedávná studie naznačuje, že vysoká konzumace jednoduchých cukrů, zejména fruktózy, může u dětí zvýšit pravděpodobnost ztučnění jater....
Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Naše střeva hrají obrovskou roli v tom, jak dobře nebo špatně se cítíme. Proto se určitě vyplatí starat se o jejich zdraví a kondici....
Jak na zažívací obtíže při letním cestování: 5 pomocníků, které se vyplatí mít v lékárničce

Jak na zažívací obtíže při letním cestování: 5 pomocníků, které se vyplatí mít v lékárničce

Střevní nebo zažívací obtíže bývají při dovolených (nejen) v zahraničí častými nechtěnými společníky. Když vás něco takového přepadne...
Bolesti, křeče, průjem a nevolnost – jak se v létě vyhnout Salmonele?

Bolesti, křeče, průjem a nevolnost – jak se v létě vyhnout Salmonele?

S létem nesouvisejí jen příjemná potěšení, jako je volno, slunce a koupání, ale i některé obtíže vznikající důsledkem vysokých teplot....
KRATOM: léčivá bylina nebo nebezpečná droga?

KRATOM: léčivá bylina nebo nebezpečná droga?

Mnoho lidí trpících úzkostmi nebo závislosti na opioidech vnímá bylinný doplněk kratom jako dar z nebes. Popisují jej jako bezpečný...
Černý kmín je všelékem podobně jako kurkuma – s čím vším pomůže?

Černý kmín je všelékem podobně jako kurkuma – s čím vším pomůže?

Malá černá semínka rostlinky černuchy seté (Nigella sativa) sice vypadají nenápadně, staletí praxe přírodní medicíny ale potvrzují,...
Pivo jako láska našeho národa. Jak jeho konzumace ovlivňuje naše tělo?

Pivo jako láska našeho národa. Jak jeho konzumace ovlivňuje naše tělo?

Blížící se léto vybízí ke konzumaci piva a dalších alkoholických drinků. Dá se pěkně sedět venku, znovu se otevírají zahrádky a pro...
Voňavý tymián a tymiánový olej – jak je využít nejlépe pro vaše zdraví?

Voňavý tymián a tymiánový olej – jak je využít nejlépe pro vaše zdraví?

Často ho pěstujeme na zahradě nebo i v květináči, přidáváme ho k pečeným bramborům nebo dýni či do jiných zeleninových i masových jídel,...
Lipový květ v kosmetice a lidovém léčitelství

Lipový květ v kosmetice a lidovém léčitelství

Lípa je již od starověku ceněna pro své spasmolytické, uklidňující a sedativní vlastnosti. Je známá svými příznivými účinky na spánek,...