Koriandr – exotická bylinka s působivým nutričním profilem

Koriandr – exotická bylinka s působivým nutričním profilem
zdroj: Shutterstock

Jsou typické zářivě zelenou barvou a příjemnou vůní, v indické kuchyni představují nepostradatelnou přísadu mnoha tradičních pokrmů. Kromě toho poskytují četné zdravotní výhody a to nejen díky významným antioxidačním vlastnostem. Proč do jídelníčku zařadit lístky koriandru?

Koriandr setý, neodmyslitelná součást indické kuchyně, patří do čeledi miříkovitých. Jde o jednoletou  bylinu s lodyhou dorůstající do výše až jednoho metru, která se nahoře větví. V Egyptě a Indii se pěstuje od pradávna, ve Středomoří roste planě, dnes se mu daří v podstatě na celém světě – v Evropě, Africe i Asii, Severní Americe i Austrálii. Využívá se jak v gastronomii, tak i v léčitelství – v obou případech má totiž skutečně co nabídnout: je známo, že je prospěšný při léčbě chronických stavů jako je cukrovka či obezita, že dokáže regulovat hladinu cukru v krvi a ochránit před újmou ledviny i játra. 

Koriandr můžete sníst úplně celý
Zelené stonky koriandru nesou široké listy vyvíjející se do bílých nebo světle růžových květů. Po vývoji mají plody tvar kulovitých tělísek s nahnědlým nádechem a v sušené formě jsou známé jako semena koriandru, hojně se využívají při přípravě různých typických indických pokrmů. Jedlé jsou vlastně všechny části této bylinky, pouze listy a semena se ale využívají k potravinářským a léčebným účelům.

Nabízí působivý nutriční profil
Listy koriandru nabízí velmi působivý nutriční profil s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny a naopak se zanedbatelným obsahem cholesterolu a nasycených tuků. Oplývají rovněž důležitými vitaminy a minerály, jako jsou vitaminy A, C a E, také zinek, vápník, hořčík, železo a fosfor. Kromě toho jsou obdařeny množstvím silných antioxidantů jako jsou karotenoidy a flavonoidy včetně antokyanů, které působí protizánětlivě a antimikrobiálně. Jaké zdravotní výhody tedy listy koriandru nabízí?

1. Podporují zdraví zraku
Listy koriandru obsahují velké množství vitaminu A, E a karotenoidů, které podporují správný zrak. Jsou také účinné při léčbě konjunktivitidy a makulárních degenerativních poruch zraku souvisejících s věkem.

2. Léčí příznaky cukrovky
Významné hladiny vlákniny a bílkovin v listech koriandru pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi. Vypití malé sklenice koriandrového džusu s trochou citronu a medu může potlačit chuť k jídlu, podpořit hubnutí a zmírnit symptomy diabetu mezi něž patří časté močení, velká žízeň a hlad, zvýšená únava, brnění dolních končetin nebo rozmazané vidění.

3. Pomáhá řešit potíže s játry
Bohaté množství alkaloidů a flavonoidů v listech koriandru pomáhá při léčbě onemocnění jater, k nimž se řadí žloutenka i potíže se žlučí. Kromě toho také nabízejí užitečné hepatoprotektivní vlastnosti, zefektivňují funkčnost jater a zajišťují správné vylučování toxinů z těla ledvinami.

4. Klidní zažívání
Antokyany v listech koriandru mají protizánětlivé účinky, které pomáhají při hojení žaludečních vředů a zažívacích potíží. Konzumace koriandrových listů také zvyšuje zvlhčení žaludeční sliznice, což chrání stěny žaludku před silnými kyselinami, čímž zlepšuje zdraví střev.

Jak využít koriandr v kuchyni
Dodávají všem pokrmům jedinečnou chuť, která vyniká specifickým aroma: to ale nesedí každému. Vedle něj ale listy koriandru každý pokrm obohatí o výtečné zdravotní výhody a dodají řadu klíčových živin. Přidávejte je do salátů a zeleninových jídel, posypejte si s nimi chléb namazaný humusem nebo je využijte v kombinaci s kari kořením a kokosovým mlékem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Kdo by si občas nedopřál něco, co není úplně v souladu se zdravým jídelníčkem – příliš mastné nebo kořeněné jídlo či sladkosti. Výsledek? Nepříjemné zažívací potíže, jako je nadýmání, pálení žáhy, bolesti...

Čtěte dál
Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Laktóza neboli mléčný cukr se nachází v mléčných výrobcích a přirozeně také v samotném mléce. S trávením tohoto disacharidu nám pomáhá...
Využijte suchý únor k regeneraci jater, odměnou bude jasná mysl, energie a jasná pleť

Využijte suchý únor k regeneraci jater, odměnou bude jasná mysl, energie a jasná pleť

Suchý únor je skvělou příležitostí pro mnoho lidí k tomu, aby se zamysleli nad svým vztahem k alkoholu a vyzkoušeli si, co s nimi abstinence,...
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě,...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Nový trend: orgánová výživa. V čem jsou hovězí játra jedinečná?

Nový trend: orgánová výživa. V čem jsou hovězí játra jedinečná?

Orgánová výživa nabírá na síle. Je to jeden z trendů, který uchvátil nejen nutriční terapeuty, naturopaty, ale i širokou veřejnost....
Bezový květ – léčivé účinky a využití

Bezový květ – léčivé účinky a využití

Černý bez kvete v průběhu několika týdnů v období zhruba od května do července, několika pozdními květy však můžeme být obdařeni ještě...
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Květnové bylinky pro zdraví: Co můžete aktuálně nasbírat na zahradě či ve volné přírodě?

Květnové bylinky pro zdraví: Co můžete aktuálně nasbírat na zahradě či ve volné přírodě?

Měsíc květen s sebou přináší velké bohatství léčivých bylin, které můžeme pěstovat nebo je najít ve volné přírodě. Nejen bylinkářky...
Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Cítíte se často unavení a bez energie? Časté jarní výkyvy teplot vás vyčerpávají? Zkuste dobít energii a načerpat sílu z medvědího...