Potíže s nadměrným říháním nebo plynatostí má podle statistik 10–20 % dospělých. Dobrá zpráva je, že nutně nemusí znamenat, že je s vaším trávením něco v nepořádku. I tak nás ale podobně obtíže mohou v nestřežených okamžicích přivést do nepříjemných rozpaků, takže je dobré vědět, jak je eliminovat.
Existují tři způsoby, jimiž se na lidském těle projevuje plynatost – říhání, uvolňování větrů a nafouklé břicho. Říháním se uvolňuje vzduch, který polknete ústy a ten po určitou dobu zůstane v žaludku. Za nadýmáním břicha stojí plyny, které vznikají při trávení, a které se posléze ven dostávají konečníkem v podobě jevu známého jako „větry“. Je zcela normální, když z vás takový „vítr“ vyjde 12–25krát za den.
Proč máte větry
Střevní plyn se skládá z kyslíku, dusíku, oxidu uhličitého, vodíku a metanu. Složení se liší v závislosti na jeho typu, je totiž způsobován mnoha faktory, z nichž nejčastější jsou stravovací a pohybové návyky a bakteriální fermentace určitých potravin.
- Stravovací a pohybové návyky, jako mluvení při jídle, hltání, žvýkání žvýkaček, kouření, pití příliš horkých nebo naopak ledových nápojů, mohou způsobit, že spolknete vzduch, podobně jako objemná jídla, jež dostatečně nerozkoušete (hlávkový salát, zelí, celozrnný chléb). Polknutý vzduch obvykle obsahuje kyslík, dusík a oxid uhličitý, mívá nepříjemný zápach a přispívá k nepohodlí zapříčiněnému plynatostí. Váš stav může ovlivnit také výběr potravin jako jsou pikantní, smažená nebo mastná jídla, brokolice, zelí a cibule, luštěniny nebo sušené ovoce či perlivé nápoje. Každý na produkci plynu spojenou s určitými pochutinami reaguje jinak, proto je dobré vést si potravinový deníček a vypozorovat si, co nesedí konkrétně vám.
- Bakteriální fermentace potravin: Tlusté střevo je plné bakterií, které rozkládají potraviny nestrávené tenkým střevem – většinou se jedná o různé formy sacharidů. Tyto metabolické procesy (fermentace) vede bakterie k produkci plynů složených z vodíku a metanu, které vycházejí ven jako „větry“. Nejčastějšími sacharidy způsobujícími plynatost jsou laktóza (mléčný cukr) a různé oligosacharidy.
Co dělat s nafouklým břichem
Nadýmání lze popsat jako pocit, jehož vlivem je břicho větší než obvykle. To je ovšem jen zdání, fyzicky se doopravdy nezvětší, takový dojem ovšem vytváří nafouklost, jejímž původcem je nahromaděný plyn ve střevech. Abyste se tomuto nešvaru vyhnuli, měli byste jíst v sedě a v klidu, také pomalu, menší porce a pořádně kousat a žvýkat, preferovat nápoje pokojové teploty. Důležité je také pravidelně pít a sportovat, zvyknout si i na krátko procházku bezprostředně po jídle: voda a pohyb pomáhají pohybu potravin trávicím traktem, zlepšují zažívání, eliminují riziko tlení potravin ve střevech a zvýšení produkce plynů.
Pomoci mohou i bylinky
Plynatost a nadýmání většinou nevyžadují lékařskou péči. Situaci může pomoci napravit změna stravovacích a pohybových návyků, vyplácí se sáhnout i po některých bylinkách. Když budete například luštěniny vařit s majoránkou, měla by se jejich stravitelnost zlepšit. Podobně působí také anýz, kmín, koriandr, fenykl nebo kurkuma či bazalka. Rozbouřené zažívání dokáže krásně zklidnit mátový, zázvorový nebo heřmánkový čaj. Doporučuje se rovněž čaj z kořene hořce žlutého, pelyňku a meduňky.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství
Prenatální diagnostika představuje klíčovou součást péče o těhotné ženy, jejím cílem je zjistit zdravotní stav miminka ještě před narozením. Tato oblast medicíny zahrnuje řadu vyšetření a testů, které...
Čtěte dál