Biopotraviny: má význam je kupovat a opravdu jsou pro nás zdravější?

Biopotraviny: má význam je kupovat a opravdu jsou pro nás zdravější?
zdroj: Shutterstock

Nálepky bio, eko nebo organic nacházíme dnes už na každém kroku. Zda jsou biopotraviny lepší než ty vyrobené konvenčním způsobem, je ale otázka, která nemá jasnou odpověď. Bezesporu je velké plus, že nás poslední dobou stále více zajímá chov, pěstování, jak bylo jídlo zpracováno, nebo v čem je zabaleno. Je označení bio zárukou nejen kvality, ale především zdraví?

Bio versus nebio
Podle posledních průzkumů nás celkově více zajímá, co jíme, respektive nám více záleží na tom, jaké jídlo do těla přijímáme. V tom se situace jednoznačně zlepšuje. Bohužel ale zatím stále bodují slevy. Nejde však ani tak o peníze, jako spíše o manipulaci obchodníků. Když se v obchodě podíváte na potravinu ve slevě a rozhlédnete se kolem, zjistíte, že hned vedle může ležet stejně kvalitní (i kvalitnější) výrobek za nižší cenu. Jde zkrátka o to vždy pozorně číst etikety a nenechat se strhnout akcemi. Nicméně obrat biopotravin se každým rokem zvyšuje, což je důkaz toho, že lidé jsou na dobré cestě ke změně myšlení o tom, co jedí.

Jak poznat biokvalitu
Předně je potřeba si říct, jak jsou potraviny a výrobky označené, abyste si mohli být jisti, že se skutečně jedná o biokvalitu. Prvním označením je Biozebra (zelený pruhovaný polokruh) s popiskem „produkt ekologického zemědělství“ – toto označení mají potraviny v biokvalitě vyrobené v České republice. Dále můžete na obalech vidět logo zeleného listu s hvězdičkami – tímto musí být od roku 2010 označeny všechny organické potraviny vyrobené v EU. Současně musí obal uvést informaci o místě, kde byly vyprodukovány zemědělské suroviny. Pokud si tedy vyberete jakýkoliv produkt s těmito označeními, máte jistotu, že se jedná o bio včetně údajů, zda je potravina lokální, nebo dovezená.

Co je to biopotravina?
Díky vyšší informovanosti v otázkách zdravého životního stylu stále roste zájem o produkty z ekologického zemědělství. Co se tedy vlastně skrývá pod pojmem biopotraviny? Pokud bychom si měli říct jednoduchou definici, pak jde o případ, kdy daná surovina je pěstována (v případě rostlin) nebo chována (v případě zvířat) v prostředí bez chemických zásahů. Při následné výrobě potraviny nebo při dalším zpracování nejsou použity pesticidy, herbicidy, žádná antibiotika nebo stabilizátory. V potravině nenajdete éčka nebo jiné chemické prostředky, které zaručují delší trvanlivost nebo lepší vzhled. Podle tohoto vysvětlení by měly být biopotraviny na rozdíl od těch „běžných“ čisté a pro naše tělo vhodnější, bez negativního dopadu. Z toho jednoznačně vyplývá, že biopotraviny jsou z hlediska kvality opravdu lepší.

Pro zdravý životní styl ale nestačí jíst jen biopotraviny. Samotné potraviny v této kvalitě zdraví, štíhlost nebo dokonalou tělesnou kondici nezaručí. Je potřeba si umět také vybrat, co všechno konzumujeme. I mezi bio potravinami totiž najdete takové, které se zdravou výživou nemají nic společného. Pokud si například budete kupovat salám v biokvalitě, bio sladkou tyčinku nebo bílé pečivo či mouku s označením bio, asi vám to zdraví úplně nezaručí. Vždy tedy zůstává tím podstatným hlediskem vyváženost a celkově kvalitní zdroje tuků, sacharidů nebo bílkovin, dostatek vlákniny apod. Ruku v ruce s tím pak jde samozřejmě pestrost.

Je vyšší cena překážkou?
Odpůrci biopotravin často zmiňují argument, že ekologicky zpracované potraviny jsou dražší. Ovšem ti, co mají zájem o bio produkty, si moc dobře uvědomují, kolik práce a nejistého výsledku za tím stojí. Zpracování bio potravin je mnohem složitější a časově náročnější, a například vzhled v případě ovoce či zeleniny ve výsledku ani není tak oslnivý jako u ostatních potravin. Ano, pokud si ceny porovnáte, skutečně ty v biokvalitě jsou o něco dražší. Rozdíl ale už není tak markantní, vzhledem ke stále větší konkurenci na trhu, a tedy širší nabídce produktů. V případě lokální malovýroby ale půjde vždy o dražší potraviny. Zde se však setkáváme právě s tou láskou a péčí při výrobě, která je znát na složení, chuti i balení produktu. A to je ta přidaná hodnota, za kterou stojí za to si pár korun připlatit. I v těchto kruzích se ale dá najít lepší cena, protože i lokální prodejci či výrobci potřebují dané produkty prodat, a cenu tedy musí držet na nějakém standardu. Organické nebo bio tak vždy nemusí nutně znamenat vyšší cenu.

Všechny potraviny v bio kvalitě nepotřebujete
Neexistuje dosud žádná jasná odpověď nebo vědecký výzkum, který by potvrdil, že prospěšnější pro naše zdraví jsou biopotraviny a je tedy lepší do nich investovat. Obecně je vhodné kupovat například maso, mléko nebo vejce v biokvalitě, zvlášť když ho konzumujete často. Některé cizorodé látky se totiž v těle kumulují (těžké kovy, některé druhy pesticidů) a čím delší je zátěž, tím je větší riziko následných zdravotních problémů. Biokvalita se tedy hodí hlavně v případě potravin, které jíte častěji. Asi tedy nemá smysl řešit kvalitu například u čokolády, pokud si ji dáte jednou za měsíc. Otazníky se možná najdou v případě bio mouky a obilovin obecně. Pokud totiž obiloviny nejsou chemicky ošetřeny, jsou náchylnější na plísně nebo škůdce. Je to tedy na zvážení každého z nás. V případě, že máte vlastní zahrádku nebo balkon, zkuste si některé ovoce a zeleninu vypěstovat sami. Vybírat můžete z mnoha druhů a věřte, že radost z vlastnoručně vypěstovaných rajčat, borůvek, bylinek nebo mrkve je k nezaplacení. Výrazná chuť a barva vás navíc utvrdí v tom, že je nelze srovnávat s koupenými „nebio“ produkty.

Základem dobré stravy je vařit ze základních surovin a nepoužívat průmyslově zpracované produkty, kde je ještě vyšší zátěž přidaných nevhodných látek pro tělo (éčka apod.). A jestli máte kupovat biopotraviny? To je otázka volby, možností a vašeho rozhodnutí, nakolik si ceníte vlastního zdraví.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cesta k nulovému odpadu: Co všechno může udělat každý z nás?

Cesta k nulovému odpadu: Co všechno může udělat každý z nás?

V posledních letech výrazně vzrostlo povědomí o způsobu života, při kterém se snažíme redukovat odpad v domácnostech. Problematika zero waste je však daleko širší. Co všechno můžete udělat pro lepší svět?...

Čtěte dál
Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Nádorovým onemocněním, kterým v Česku trpí muži nejvíce, je rakovina prostaty. Zrádné je, že první stádia probíhají asymptomaticky,...
Těkavé organické sloučeniny: Jaké materiály, které máte doma, představují riziko?

Těkavé organické sloučeniny: Jaké materiály, které máte doma, představují riziko?

Chemikálie, které jsou při pokojové teplotě lehčí než vzduch a zodpovídají za charakteristický zápach věcí jako jsou ředidla barev...
Co (ne)patří do lednice a jak potraviny v chladničce správně rozmístit

Co (ne)patří do lednice a jak potraviny v chladničce správně rozmístit

Určitě se vám někdy stalo, že jste v nadšení nakoupili tolik jídla, že jste ve finále hodně potravin museli vyhodit. Výjimkou není...
Zelená dohoda pro Evropu – co je jejím cílem a jaká jsou rizika?

Zelená dohoda pro Evropu – co je jejím cílem a jaká jsou rizika?

Zelená dohoda pro Evropu není novým ani neznámým pojmem, byla představena už v prosinci roku 2019. Od té doby rozpoutává rozohněné...
Kdy se šetřit nevyplácí aneb proč plod s plísní neokrajovat, ale raději hned vyhodit

Kdy se šetřit nevyplácí aneb proč plod s plísní neokrajovat, ale raději hned vyhodit

Konzumace potravin s plísní na povrchu může vést k těžké otravě jídlem. Proto je lepší daný kus raději rovnou vyhodit v případě, že...
Přírodní péče o vlasy aneb opravdu potřebujeme pěnu?

Přírodní péče o vlasy aneb opravdu potřebujeme pěnu?

V posledních letech se metoda no poo skloňuje snad ve všech pádech. Někteří ji milují, jiní ji nevěří a další o ní zatím jen uvažují....
Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Než se obilná zrna zpracují do lépe rozpoznatelných forem, jsou považována za kroupy. Jak chutnají, jsou zdravé a z kolika druhů můžete...
Inspirace na dárky ze světa přírodní kosmetiky

Inspirace na dárky ze světa přírodní kosmetiky

Přírodní kosmetika je vítaným dárkem pod vánoční stromeček. Můžete sáhnout po lokálních výrobcích, zero waste kosmetických prostředcích...
Potraviny našeho jídelníčku, které je potřeba umět správně jíst, abychom se neotrávili

Potraviny našeho jídelníčku, které je potřeba umět správně jíst, abychom se neotrávili

Často slýcháme o jedech, toxinech a škodlivinách, které se do potravin dostávají vinou člověka. Co je ale už méně známé, jsou toxiny...
Polévka jako předkrm i levné zdravé jídlo. Jaké výhody přináší jejich konzumace?

Polévka jako předkrm i levné zdravé jídlo. Jaké výhody přináší jejich konzumace?

Chladné počasí, zmrzlé nohy či ruce a nachlazení. To všechno jsou situace, kdy oceníme nálož horké polévky. Podzim je v plném proudu...