Nálepky bio, eko nebo organic nacházíme dnes už na každém kroku. Zda jsou biopotraviny lepší než ty vyrobené konvenčním způsobem, je ale otázka, která nemá jasnou odpověď. Bezesporu je velké plus, že nás poslední dobou stále více zajímá chov, pěstování, jak bylo jídlo zpracováno, nebo v čem je zabaleno. Je označení bio zárukou nejen kvality, ale především zdraví?
Bio versus nebio
Podle posledních průzkumů nás celkově více zajímá, co jíme, respektive nám více záleží na tom, jaké jídlo do těla přijímáme. V tom se situace jednoznačně zlepšuje. Bohužel ale zatím stále bodují slevy. Nejde však ani tak o peníze, jako spíše o manipulaci obchodníků. Když se v obchodě podíváte na potravinu ve slevě a rozhlédnete se kolem, zjistíte, že hned vedle může ležet stejně kvalitní (i kvalitnější) výrobek za nižší cenu. Jde zkrátka o to vždy pozorně číst etikety a nenechat se strhnout akcemi. Nicméně obrat biopotravin se každým rokem zvyšuje, což je důkaz toho, že lidé jsou na dobré cestě ke změně myšlení o tom, co jedí.
Jak poznat biokvalitu
Předně je potřeba si říct, jak jsou potraviny a výrobky označené, abyste si mohli být jisti, že se skutečně jedná o biokvalitu. Prvním označením je Biozebra (zelený pruhovaný polokruh) s popiskem „produkt ekologického zemědělství“ – toto označení mají potraviny v biokvalitě vyrobené v České republice. Dále můžete na obalech vidět logo zeleného listu s hvězdičkami – tímto musí být od roku 2010 označeny všechny organické potraviny vyrobené v EU. Současně musí obal uvést informaci o místě, kde byly vyprodukovány zemědělské suroviny. Pokud si tedy vyberete jakýkoliv produkt s těmito označeními, máte jistotu, že se jedná o bio včetně údajů, zda je potravina lokální, nebo dovezená.
Co je to biopotravina?
Díky vyšší informovanosti v otázkách zdravého životního stylu stále roste zájem o produkty z ekologického zemědělství. Co se tedy vlastně skrývá pod pojmem biopotraviny? Pokud bychom si měli říct jednoduchou definici, pak jde o případ, kdy daná surovina je pěstována (v případě rostlin) nebo chována (v případě zvířat) v prostředí bez chemických zásahů. Při následné výrobě potraviny nebo při dalším zpracování nejsou použity pesticidy, herbicidy, žádná antibiotika nebo stabilizátory. V potravině nenajdete éčka nebo jiné chemické prostředky, které zaručují delší trvanlivost nebo lepší vzhled. Podle tohoto vysvětlení by měly být biopotraviny na rozdíl od těch „běžných“ čisté a pro naše tělo vhodnější, bez negativního dopadu. Z toho jednoznačně vyplývá, že biopotraviny jsou z hlediska kvality opravdu lepší.
Pro zdravý životní styl ale nestačí jíst jen biopotraviny. Samotné potraviny v této kvalitě zdraví, štíhlost nebo dokonalou tělesnou kondici nezaručí. Je potřeba si umět také vybrat, co všechno konzumujeme. I mezi bio potravinami totiž najdete takové, které se zdravou výživou nemají nic společného. Pokud si například budete kupovat salám v biokvalitě, bio sladkou tyčinku nebo bílé pečivo či mouku s označením bio, asi vám to zdraví úplně nezaručí. Vždy tedy zůstává tím podstatným hlediskem vyváženost a celkově kvalitní zdroje tuků, sacharidů nebo bílkovin, dostatek vlákniny apod. Ruku v ruce s tím pak jde samozřejmě pestrost.
Je vyšší cena překážkou?
Odpůrci biopotravin často zmiňují argument, že ekologicky zpracované potraviny jsou dražší. Ovšem ti, co mají zájem o bio produkty, si moc dobře uvědomují, kolik práce a nejistého výsledku za tím stojí. Zpracování bio potravin je mnohem složitější a časově náročnější, a například vzhled v případě ovoce či zeleniny ve výsledku ani není tak oslnivý jako u ostatních potravin. Ano, pokud si ceny porovnáte, skutečně ty v biokvalitě jsou o něco dražší. Rozdíl ale už není tak markantní, vzhledem ke stále větší konkurenci na trhu, a tedy širší nabídce produktů. V případě lokální malovýroby ale půjde vždy o dražší potraviny. Zde se však setkáváme právě s tou láskou a péčí při výrobě, která je znát na složení, chuti i balení produktu. A to je ta přidaná hodnota, za kterou stojí za to si pár korun připlatit. I v těchto kruzích se ale dá najít lepší cena, protože i lokální prodejci či výrobci potřebují dané produkty prodat, a cenu tedy musí držet na nějakém standardu. Organické nebo bio tak vždy nemusí nutně znamenat vyšší cenu.
Všechny potraviny v bio kvalitě nepotřebujete
Neexistuje dosud žádná jasná odpověď nebo vědecký výzkum, který by potvrdil, že prospěšnější pro naše zdraví jsou biopotraviny a je tedy lepší do nich investovat. Obecně je vhodné kupovat například maso, mléko nebo vejce v biokvalitě, zvlášť když ho konzumujete často. Některé cizorodé látky se totiž v těle kumulují (těžké kovy, některé druhy pesticidů) a čím delší je zátěž, tím je větší riziko následných zdravotních problémů. Biokvalita se tedy hodí hlavně v případě potravin, které jíte častěji. Asi tedy nemá smysl řešit kvalitu například u čokolády, pokud si ji dáte jednou za měsíc. Otazníky se možná najdou v případě bio mouky a obilovin obecně. Pokud totiž obiloviny nejsou chemicky ošetřeny, jsou náchylnější na plísně nebo škůdce. Je to tedy na zvážení každého z nás. V případě, že máte vlastní zahrádku nebo balkon, zkuste si některé ovoce a zeleninu vypěstovat sami. Vybírat můžete z mnoha druhů a věřte, že radost z vlastnoručně vypěstovaných rajčat, borůvek, bylinek nebo mrkve je k nezaplacení. Výrazná chuť a barva vás navíc utvrdí v tom, že je nelze srovnávat s koupenými „nebio“ produkty.
Základem dobré stravy je vařit ze základních surovin a nepoužívat průmyslově zpracované produkty, kde je ještě vyšší zátěž přidaných nevhodných látek pro tělo (éčka apod.). A jestli máte kupovat biopotraviny? To je otázka volby, možností a vašeho rozhodnutí, nakolik si ceníte vlastního zdraví.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?
Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva je vzácná a lidstvu prospěšná rostlina, jakými způsoby však můžeme...
Čtěte dál