Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení
zdroj: Shutterstock

Naše střeva hrají obrovskou roli v tom, jak dobře nebo špatně se cítíme. Proto se určitě vyplatí starat se o jejich zdraví a kondici. Když totiž střeva nejsou v rovnováze, má to vliv nejen na naše fyzické, ale také psychické rozpoložení a my si tak nemůžeme užívat život naplno. Některé potraviny mohou v těle způsobovat jisté nepohodlí, jiné zase dokážou trávení uklidnit.

Nejzásadnější roli hrají bakterie, které ve většině sídlí právě ve střevech. Jejich množství a diverzita má zásadní vliv na to, jak se cítíme. Bakterie podporují náš imunitní systém, bojují proti patogenům a pomáhají trávit jídlo. Pokud je stav bakterií ve střevech optimální, náš trávicí systém funguje dobře. Máme dostatek energie, celkově se cítíme lépe a plni života. Když ale dojde k výkyvům střevní mikroflóry, výsledkem jsou časté zažívací potíže, zhoršená imunita, únava a špatná nálada. Pokud si budete hlídat rovnováhu střevního mikrobiomu, můžete také předejít řadě závažných zdravotních potíží. V neposlední řadě ovlivníte také svůj metabolismus. Platí, že čím více druhů a množství přátelských bakterií ve střevech máte, tím budete zdravější.

Potraviny, které podporují zdraví střev
Každá potravina má určité vlastnosti a dokáže podpořit zdraví nebo mu naopak škodit. Pokud se nechcete pouštět do velkých experimentů, ale rádi byste svým střevům dopřáli potraviny, které na ně budou mít pozitivní vliv, máme pro vás pár tipů. V první řadě je tu česnek, který obsahuje probiotika, zásobuje střeva důležitými vitamíny a minerály, podporuje krevní oběh a posiluje imunitu. Z řady ovoce je pro střeva téměř zázračnou potravinou banán. Příjemný zklidňující efekt má rovněž na žaludek. Navíc je plný vlákniny, draslíku a je ideální před- nebo potréninkové jídlo. Pokud ho ráno budete pravidelně přidávat do smoothie nebo obilné kaše, svá střeva i žaludek rozhodně potěšíte. Již je poměrně známé, že na trávení působí skvěle bílý jogurt. Přínosem jsou obsažená probiotika, která zvyšují funkčnost trávení. Podobný efekt mají i další kysané výrobky jako je kefír nebo zákys. Dobrou službu střevům udělá také chřest plný vlákniny s diuretickými vlastnostmi. Nesmíme zapomenout ani na ořechy a semínka obsahující zdravé tuky, ale také bílkoviny a řadu minerálů.

Podpořte zdraví střev třítýdenní kúrou
Starat se o zdraví střev je důležité pro každého, bez ohledu na to, jestli má nebo nemá zažívací obtíže. Pokud se tedy rozhodnete udělat pro svá střeva něco víc, zkuste tyto tři jednoduché fáze, ve kterých si vaše střeva nejprve odpočinou od určitých potravin, poté se znovu nastartují, a nakonec se postupně vrátí k některým vyřazeným potravinám.

Odpočinek střev trvá zhruba pět dní. Během této fázi dojde ke zklidnění trávicího systému a k podpoře přirozené detoxikace těla. V těchto dnech je vhodné jíst jen potraviny, které zklidní vaše střeva, odbourají pocity nafouknutí a sníží zadržování vody. Strava je jednoduchá a lehce stravitelná – konzumujte tedy hlavně rostlinné zdroje, ořechy, semínka, zeleninu, ovoce, různé druhy zrn a obilovin, ale bez pšenice. Vynechte průmyslově zpracované potraviny, alkohol, cukr, lepek, mléčné výrobky a sycené nápoje. Nevhodné jsou pro tyto dny také některé druhy zeleniny, například rajčata nebo papriky. Omezte také kofein a luštěniny. Každý den vypijte nalačno sklenici vlažné vody a posnídejte různé druhy obilných kaší nebo smoothie – zaměřte se na to, aby v těchto pokrmech nechyběly bobuloviny, banány, vločky nebo třeba kokosová voda. Vhodné je také avokádo, listová zelenina a semínka. Do svého jídelníčku rovněž zařaďte například salát z quinoy, doplňte jej mrkví, kurkumou a dopřejte si i různé vývary.

Ve fázi nastartování byste měli vydržet až devět dní, přičemž cílem tohoto období je dodat vašemu jídelníčku pestrost a různorodost. Čím pestřejší strava, tím lepší. Přidejte si proto do svého stravovacího režimu různé druhy luštěnin, opět můžete zařadit vajíčka, například míchaná nebo jako omeletu. Přidejte i další druhy zeleniny, dopřejte si tofu nebo avokádo. K večeři zkuste například chřestový salát, vhodné jsou také nejrůznější zeleninové polévky.

Poslední fází je vyrovnání. To znamená, že nastane týden, kdy se budete postupně vracet do obvyklého stravovacího režimu. Opět vyzkoušíte potraviny, které jste na počátku vyřadili a budete pozorovat, jak na ně vaše tělo reaguje. Díky těmto dnům pak zjistíte, co byste ze svého jídelníčku měli vyřadit, co konzumovat opatrně a co naopak vašemu trávení nepůsobí žádné potíže. Pomalu zařaďte opět mléko, ideální je začít bílým jogurtem. Až poté přidejte zdroje lepku, dobrou volbou je žitný chléb. Pro začátek si dejte třeba jen jeden plátek k polévce. Do pitného režimu zařaďte i černý čaj a kávu, ale ne více než dva šálky denně. Jako hlavní chody volte pokrmy z ryb, kuřecího masa, luštěnin a celozrnných obilovin.

Po těchto zhruba třech týdnech ale všechno teprve začíná. Myslete na to, co jste se naučili během předchozích dnů a zaveďte nové zvyklosti do svého každodenního režimu. Možná brzy zaregistrujete na svém těle první výsledky, například že už některé potraviny, bez kterých jste si neuměli představit život, vůbec nepotřebujete. Nebo je alespoň nemusíte mít za každou cenu a v takovém množství. To jsou právě ty pocity a změny, kvůli kterým stojí za to si projít tímto procesem. Naučí vás to pohlížet na svůj trávicí systém jinak, dozvíte se více o tom, které potraviny jsou právě pro vás vhodné a které už na talíři vidět nemusíte. Tady právě začíná vaše cesta za rovnováhou vašich střev, a tedy za lepším zdravím.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Bělení zubů: přehledné srovnání bělení doma, přírodně a u profesionálů

Bělení zubů: přehledné srovnání bělení doma, přírodně a u profesionálů

Ze všech možných reklam na nás vyskakují krásné bílé zuby. Takže jsme získali pocit, že kdo je nemá, není plnou součástí společnosti. Chemické bělení zubů ale může být celkem problematické ze zdravotního...

Čtěte dál
Nepříjemné otoky nohou – co je jejich nejčastější příčina?

Nepříjemné otoky nohou – co je jejich nejčastější příčina?

Kosmetická vada na kráse nebo vážnější problém? S otoky nohou se za život setkal snad každý dospělý, ovšem až polovinu populace tento...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Věčně studené ruce a nohy – co za nimi stojí?

Věčně studené ruce a nohy – co za nimi stojí?

Nemůžete se zahřát, celoročně trpíte na studené končetiny a když někomu podáte ruku na pozdrav, běží hned zatopit? Na podzim a v zimě...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Světový den zraku – zopakujte si, jak ulevit očím při práci na počítači

Světový den zraku – zopakujte si, jak ulevit očím při práci na počítači

Dnes se slaví po celém světě den zraku, který každoročně připadá na druhý čtvrtek v říjnu. Měli bychom si proto připomenout, jak důležité...
Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Letos jsme si mohli po delší době opět užít léto naplno. Možná jste cestovali, užili jste si mnoho letních akcí, festivalů nebo grilovaček....
Nepozornost, hyperaktivita a neschopnost se soustředit. Znaky ADHD, která je opravdovou diagnózou

Nepozornost, hyperaktivita a neschopnost se soustředit. Znaky ADHD, která je opravdovou diagnózou

Často se objevují názory, že žádné ADHD neexistuje. Podle starších generací se zjednodušeně jedná o lenost, nevychovanost, anebo výdobytek...
Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Když se řekne podzim, tak romantiky napadne barevné listí, horký čaj a heboučká deka, kdo má své zkušenosti pravděpodobně se bude víc...
I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

Sezona čerstvých lokálních potravin stále pokračuje, i pro měsíc září pro vás tedy máme další tipy, co si právě v této době dopřát....
5 tipů, jak nahradit klasickou bílou mouku ve vašem stravování

5 tipů, jak nahradit klasickou bílou mouku ve vašem stravování

Bílá mouka je v našem jídelníčku hojně zastoupena. Pro tělo přitom není z pohledu výživových hodnot příliš velkým přínosem. Měli bychom...
Činnosti, které děláte denně a škodí vaší páteři

Činnosti, které děláte denně a škodí vaší páteři

Krční páteř je často spojována s bolestmi hlavy, brněním rukou a dalšími potížemi. Jde o nejpohyblivější úsek páteře a zároveň její...
Terapie červeným světlem – jak funguje a kdy pomáhá?

Terapie červeným světlem – jak funguje a kdy pomáhá?

Terapie červeným a infračerveným světlem je jednou z metod, které se na základě vědecky podložených principů o funkci těla snaží ovlivnit...