Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!
zdroj: Shutterstock

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí také domácí zavařování a výroba domácích marmelád. Bobuloviny patří nejen mezi nejvíce oblíbené druhy ovoce, ale především se pyšní mnoha pozitivními přínosy pro zdraví.

Veškeré bobulovité ovoce je bohaté na antioxidanty, kromě toho je cenným zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů. Skvělý je také fakt, že je můžete pohodlně vypěstovat na své zahrádce v domácích podmínkách, ale plné jsou jich také naše lesy. Co v sobě dále skrývají jednotlivé druhy tohoto chutného ovoce? Jak můžete využít nejen plody, ale také listy? Pojďme si blíže představit ty nejznámější druhy bobulovin.

Maliny
Maliny jsou plody rostliny zvané ostružiník maliník, využijete nejen plody, ale také její listy. Z těch je připravován zejména čaj, jelikož obsahují opravdu široké spektrum přínosných látek – například třísloviny, značné množství vitamínu C a další látky, pro které se listy maliníku přidávají do čajových směsí (zejména žlučopudných nebo močopudných). Listy se rovněž fermentují a používají se jako náhrada pravého čaje. Listy maliníku dokážou také zmírnit křeče. Samotné plody, tedy maliny jsou bohaté na vlákninu a zejména na draslík. Rovněž jsou zdrojem velmi účinného antioxidantu – kyseliny ellagové (ta je obsažena hlavně v pecičkách). Maliny mohou mít mírně projímavý účinek a jsou mírně alergizující. Maliny se výborně hodí například do jogurtů, tvarohů a samozřejmě do nejrůznějších dezertů, jako jsou koláče, nepečené dorty a zmrzlinové poháry.

Borůvky
V případě borůvek, resp. rostliny s názvem brusnice borůvka, se stejně jako v případě malin využijí jak plody, tak listy. V obojím najdete třísloviny, které působí protizánětlivě a mají adstringentní účinky (tzv. stahující či svíravé, což má za následek např. stažení cév). Plody rovněž obsahují směs látek se silným antioxidačním účinkem, které zvyšují pružnost krevních kapilár. Borůvky jsou známé také jako účinná prevence proti šerosleposti, příznivý vliv mají i při zákalu. V borůvkách byly také odhaleny látky s antioxidačním efektem, které mohou mít protirakovinné účinky. Listy borůvek jsou bohaté na vitamín C, flavonoidy a další látky, které pomáhají při poruchách trávení a při menstruačních bolestech. Jako doplněk stravy je nejlepší užívat extrakt z plodů. Ovšem pokud narazíte na formu prášku, vyhněte se mu, protože v takové podobě je účinek minimální. Borůvky jsou celkem slušným zdrojem vitamínu C, K a také manganu. Antioxidanty obsažené v borůvkách působí pozitivně také na kardiovaskulární systém, snižují hladinu LDL cholesterolu, a tedy zlepšují funkci cév. Pravidelná konzumace borůvek může také snížit riziko onemocnění cukrovkou. Plody borůvky si můžete rovněž vychutnat v lehkých dezertech nebo v rámci zdravé snídaně (např. s vločkami, jogurtem nebo jako součást obilné kaše).

Červený a černý rybíz
Oba druhy rybízu patří mezi velice oblíbené bobulové ovoce, které se najde skoro na každé zahrádce. Rybíz si můžete dopřát syrový, ale nejčastěji ho využijete do dezertů a na výrobu domácích marmelád. Všechny druhy rybízu obsahují vitamín C a vitamíny B komplexu. Ovšem jednoznačně černý rybíz je vůbec nejlepším zdrojem vitamínu C, navíc obsahuje také rutin, který zlepšuje stav cévních stěn. Konzumace tedy pomáhá při ateroskleróze, hemoroidech nebo při potížích s křečovými žilami. Šťáva z rybízu snižuje horečku a celkově posiluje organismus. Podobně jako borůvky také rybíz má skvělé účinky při šerosleposti. Listy rybízu pomáhají při průjmech, mírně snižují krevní tlak a bývají součástí směsí na záněty ledvin nebo močových cest. Na černý rybíz by si ovšem měli dát pozor lidé s nadměrným překyselováním žaludku nebo lidé trpící na pálení žáhy. Pokud máte i vy doma velké zásoby rybízu, upečte svěží tvarohový koláč nebo si připravte výborné marmelády, které jsou díky rybízu mírně kyselé a po sezoně vám budou dělat ještě dlouho radost nejen na pečivu, ale také jako zdravé domácí sladidlo. Ovoce můžete snadno také zamrazit a dopřát si tak nálož cenných látek kdykoliv během roku.

Bobulovité ovoce je jakýmsi naším národním bohatstvím, jeho pěstování není náročné a díky chutným plodům získáte všestrannou surovinu do kuchyně, a zejména superpotravinu pro vaše zdraví. Proto pokud vám tyto plody právě nedozrávají na zahrádce, neváhejte a vyrazte do lesa nebo na trhy.

Zdroje: https://cs.medlicker.comwww.bylinkyprovsechny.czwww.bylinkyprovsechny.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vitamin C– král mezi antioxidanty. Jak ho účinně doplňovat?

Vitamin C– král mezi antioxidanty. Jak ho účinně doplňovat?

Jedná se o nejznámější a také vůbec nejužívanější vitamín. Jeho popularita mezi doplňky stravy jednoznačně vede. Ve složení nejrůznějších suplementů či potravin ho můžete najít také pod názvem kyselina...

Čtěte dál
Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále...
4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné...
Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)...
Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat...
Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné...
Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?

Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?

Houby mnozí na talíři vůbec nesnesou, buď jim nechutnají, nebo k nim nemají důvěru. Jiní je naopak milují a dovedou z nich připravit...
Píchnutí včelou, vosou, sršněm: Jak vypadá normální reakce a kdy je třeba volat lékaře?

Píchnutí včelou, vosou, sršněm: Jak vypadá normální reakce a kdy je třeba volat lékaře?

Podobně jako voda, slunce a zmrzlina patří k létu i méně příjemné záležitosti, mezi nimiž je jednou z nejobvyklejších bodnutí hmyzem...
Doplňky stravy volte chytře. Kdy po nich sáhnout a co si pohlídat?

Doplňky stravy volte chytře. Kdy po nich sáhnout a co si pohlídat?

Zatímco před lety každý z nás znal či konzumoval maximálně vitamín C pro lepší imunitu, aktuálně jsou hitem doplňky stravy s různorodou...
Turistika jako ideální letní pohyb na čerstvém vzduchu

Turistika jako ideální letní pohyb na čerstvém vzduchu

Někdo může strávit celé léto na jednom místě, třeba u vody s prutem na ryby, jiní dají přednost turistice. Turistika, to jsou výlety,...
Alergie na slunce: Jak sluneční vyrážka vypadá a jak jí předejít?

Alergie na slunce: Jak sluneční vyrážka vypadá a jak jí předejít?

Alergie na slunce je termín, který se používá k popisu řady stavů, při nichž se na pokožce vystavené slunci objeví svědivá červená...