Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!
zdroj: Shutterstock

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí také domácí zavařování a výroba domácích marmelád. Bobuloviny patří nejen mezi nejvíce oblíbené druhy ovoce, ale především se pyšní mnoha pozitivními přínosy pro zdraví.

Veškeré bobulovité ovoce je bohaté na antioxidanty, kromě toho je cenným zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů. Skvělý je také fakt, že je můžete pohodlně vypěstovat na své zahrádce v domácích podmínkách, ale plné jsou jich také naše lesy. Co v sobě dále skrývají jednotlivé druhy tohoto chutného ovoce? Jak můžete využít nejen plody, ale také listy? Pojďme si blíže představit ty nejznámější druhy bobulovin.

Maliny
Maliny jsou plody rostliny zvané ostružiník maliník, využijete nejen plody, ale také její listy. Z těch je připravován zejména čaj, jelikož obsahují opravdu široké spektrum přínosných látek – například třísloviny, značné množství vitamínu C a další látky, pro které se listy maliníku přidávají do čajových směsí (zejména žlučopudných nebo močopudných). Listy se rovněž fermentují a používají se jako náhrada pravého čaje. Listy maliníku dokážou také zmírnit křeče. Samotné plody, tedy maliny jsou bohaté na vlákninu a zejména na draslík. Rovněž jsou zdrojem velmi účinného antioxidantu – kyseliny ellagové (ta je obsažena hlavně v pecičkách). Maliny mohou mít mírně projímavý účinek a jsou mírně alergizující. Maliny se výborně hodí například do jogurtů, tvarohů a samozřejmě do nejrůznějších dezertů, jako jsou koláče, nepečené dorty a zmrzlinové poháry.

Borůvky
V případě borůvek, resp. rostliny s názvem brusnice borůvka, se stejně jako v případě malin využijí jak plody, tak listy. V obojím najdete třísloviny, které působí protizánětlivě a mají adstringentní účinky (tzv. stahující či svíravé, což má za následek např. stažení cév). Plody rovněž obsahují směs látek se silným antioxidačním účinkem, které zvyšují pružnost krevních kapilár. Borůvky jsou známé také jako účinná prevence proti šerosleposti, příznivý vliv mají i při zákalu. V borůvkách byly také odhaleny látky s antioxidačním efektem, které mohou mít protirakovinné účinky. Listy borůvek jsou bohaté na vitamín C, flavonoidy a další látky, které pomáhají při poruchách trávení a při menstruačních bolestech. Jako doplněk stravy je nejlepší užívat extrakt z plodů. Ovšem pokud narazíte na formu prášku, vyhněte se mu, protože v takové podobě je účinek minimální. Borůvky jsou celkem slušným zdrojem vitamínu C, K a také manganu. Antioxidanty obsažené v borůvkách působí pozitivně také na kardiovaskulární systém, snižují hladinu LDL cholesterolu, a tedy zlepšují funkci cév. Pravidelná konzumace borůvek může také snížit riziko onemocnění cukrovkou. Plody borůvky si můžete rovněž vychutnat v lehkých dezertech nebo v rámci zdravé snídaně (např. s vločkami, jogurtem nebo jako součást obilné kaše).

Červený a černý rybíz
Oba druhy rybízu patří mezi velice oblíbené bobulové ovoce, které se najde skoro na každé zahrádce. Rybíz si můžete dopřát syrový, ale nejčastěji ho využijete do dezertů a na výrobu domácích marmelád. Všechny druhy rybízu obsahují vitamín C a vitamíny B komplexu. Ovšem jednoznačně černý rybíz je vůbec nejlepším zdrojem vitamínu C, navíc obsahuje také rutin, který zlepšuje stav cévních stěn. Konzumace tedy pomáhá při ateroskleróze, hemoroidech nebo při potížích s křečovými žilami. Šťáva z rybízu snižuje horečku a celkově posiluje organismus. Podobně jako borůvky také rybíz má skvělé účinky při šerosleposti. Listy rybízu pomáhají při průjmech, mírně snižují krevní tlak a bývají součástí směsí na záněty ledvin nebo močových cest. Na černý rybíz by si ovšem měli dát pozor lidé s nadměrným překyselováním žaludku nebo lidé trpící na pálení žáhy. Pokud máte i vy doma velké zásoby rybízu, upečte svěží tvarohový koláč nebo si připravte výborné marmelády, které jsou díky rybízu mírně kyselé a po sezoně vám budou dělat ještě dlouho radost nejen na pečivu, ale také jako zdravé domácí sladidlo. Ovoce můžete snadno také zamrazit a dopřát si tak nálož cenných látek kdykoliv během roku.

Bobulovité ovoce je jakýmsi naším národním bohatstvím, jeho pěstování není náročné a díky chutným plodům získáte všestrannou surovinu do kuchyně, a zejména superpotravinu pro vaše zdraví. Proto pokud vám tyto plody právě nedozrávají na zahrádce, neváhejte a vyrazte do lesa nebo na trhy.

Zdroje: https://cs.medlicker.comwww.bylinkyprovsechny.czwww.bylinkyprovsechny.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója a sójové výrobky patří dnes již ke standardním potravinám bez alternativní nálepky. Jen k málokteré potravině se však za poslední léta změnil přístup tak výrazně, jako k sóji. Jednu dobu byla oslavovaná,...

Čtěte dál
Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát...
4 důvody, proč je hořčík v našem těle nepostradatelný

4 důvody, proč je hořčík v našem těle nepostradatelný

Hořčík neboli magnézium je čtvrtým nejhojnějším minerálem v lidském těle a je zapojený do více než 300 enzymatických procesů v našem...
Vnitřnosti jako superpotravina: pravidelná konzumace pomůže doplnit jeden velmi rizikový minerál

Vnitřnosti jako superpotravina: pravidelná konzumace pomůže doplnit jeden velmi rizikový minerál

Vnitřnosti obecně nebývají moc populární, zejména v kruzích těch, co dbají na zdravé stravování. Většinou za to mohou různé názory,...
Citrusy: Jejich sezóna právě vrcholí, avšak odborníci na výživu je příliš nedoporučují. Proč?

Citrusy: Jejich sezóna právě vrcholí, avšak odborníci na výživu je příliš nedoporučují. Proč?

Citrusy jsou velmi oblíbenýn ovocem, které máme spojené především se zimním období – do čaje s medem kapeme citronovou šťávu, k Mikuláši...
Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Pokud byly vaše děti hodné, jistě se jako každý rok těší, co jim Mikuláš letos nadělí. Místo mandarinek, neloupaných arašídů nebo nezdravých...
Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Šafrán je koření vyráběné od starověku ze sušených čnělek květů této rostliny, které se říká také podzimní krokus. Kvete právě na podzim...
Kurkuma, zázvor, česnek – trojboj proti virózám. Umíte je správně používat?

Kurkuma, zázvor, česnek – trojboj proti virózám. Umíte je správně používat?

S příchodem chladných podzimních dnů se všichni chceme vyhnout nachlazením, fungovat naplno a prožít předvánoční čas ve zdraví. A tak...
Sezona rakytníku vrcholí – posilte imunitu lahodným sirupem nebo marmeládou!

Sezona rakytníku vrcholí – posilte imunitu lahodným sirupem nebo marmeládou!

Tato rostlinka patří právem mezi nejlepší bojovníky proti nachlazení a jiným zdravotním neduhům. Keř rakytníku můžete snadno pěstovat...
Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Rádi byste si doma připravili vždy nějaké dobré a zdravé jídlo, ale stává se vám, že na vás ze spíže kouká jen starý toastový chleba?...
Acerola – jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C, který přispívá k normální funkci imunity

Acerola – jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C, který přispívá k normální funkci imunity

Acerola pocházející z tropických oblastí západní Indie, Barbadosu, jižního Mexika a Karibiku. Je nápadně podobná třešni, avšak není...
Nejúčinnější afrodiziaka – lanýž, chřest nebo čokoláda? Potraviny, které vám pomohou zvýšit libido

Nejúčinnější afrodiziaka – lanýž, chřest nebo čokoláda? Potraviny, které vám pomohou zvýšit libido

Známé rčení o tom, že láska prochází žaludkem, skutečně není jen prázdnou frází a rozhodně má něco do sebe. To věděli už naši dávní...
Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké,...