Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!
zdroj: Shutterstock

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí také domácí zavařování a výroba domácích marmelád. Bobuloviny patří nejen mezi nejvíce oblíbené druhy ovoce, ale především se pyšní mnoha pozitivními přínosy pro zdraví.

Veškeré bobulovité ovoce je bohaté na antioxidanty, kromě toho je cenným zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů. Skvělý je také fakt, že je můžete pohodlně vypěstovat na své zahrádce v domácích podmínkách, ale plné jsou jich také naše lesy. Co v sobě dále skrývají jednotlivé druhy tohoto chutného ovoce? Jak můžete využít nejen plody, ale také listy? Pojďme si blíže představit ty nejznámější druhy bobulovin.

Maliny
Maliny jsou plody rostliny zvané ostružiník maliník, využijete nejen plody, ale také její listy. Z těch je připravován zejména čaj, jelikož obsahují opravdu široké spektrum přínosných látek – například třísloviny, značné množství vitamínu C a další látky, pro které se listy maliníku přidávají do čajových směsí (zejména žlučopudných nebo močopudných). Listy se rovněž fermentují a používají se jako náhrada pravého čaje. Listy maliníku dokážou také zmírnit křeče. Samotné plody, tedy maliny jsou bohaté na vlákninu a zejména na draslík. Rovněž jsou zdrojem velmi účinného antioxidantu – kyseliny ellagové (ta je obsažena hlavně v pecičkách). Maliny mohou mít mírně projímavý účinek a jsou mírně alergizující. Maliny se výborně hodí například do jogurtů, tvarohů a samozřejmě do nejrůznějších dezertů, jako jsou koláče, nepečené dorty a zmrzlinové poháry.

Borůvky
V případě borůvek, resp. rostliny s názvem brusnice borůvka, se stejně jako v případě malin využijí jak plody, tak listy. V obojím najdete třísloviny, které působí protizánětlivě a mají adstringentní účinky (tzv. stahující či svíravé, což má za následek např. stažení cév). Plody rovněž obsahují směs látek se silným antioxidačním účinkem, které zvyšují pružnost krevních kapilár. Borůvky jsou známé také jako účinná prevence proti šerosleposti, příznivý vliv mají i při zákalu. V borůvkách byly také odhaleny látky s antioxidačním efektem, které mohou mít protirakovinné účinky. Listy borůvek jsou bohaté na vitamín C, flavonoidy a další látky, které pomáhají při poruchách trávení a při menstruačních bolestech. Jako doplněk stravy je nejlepší užívat extrakt z plodů. Ovšem pokud narazíte na formu prášku, vyhněte se mu, protože v takové podobě je účinek minimální. Borůvky jsou celkem slušným zdrojem vitamínu C, K a také manganu. Antioxidanty obsažené v borůvkách působí pozitivně také na kardiovaskulární systém, snižují hladinu LDL cholesterolu, a tedy zlepšují funkci cév. Pravidelná konzumace borůvek může také snížit riziko onemocnění cukrovkou. Plody borůvky si můžete rovněž vychutnat v lehkých dezertech nebo v rámci zdravé snídaně (např. s vločkami, jogurtem nebo jako součást obilné kaše).

Červený a černý rybíz
Oba druhy rybízu patří mezi velice oblíbené bobulové ovoce, které se najde skoro na každé zahrádce. Rybíz si můžete dopřát syrový, ale nejčastěji ho využijete do dezertů a na výrobu domácích marmelád. Všechny druhy rybízu obsahují vitamín C a vitamíny B komplexu. Ovšem jednoznačně černý rybíz je vůbec nejlepším zdrojem vitamínu C, navíc obsahuje také rutin, který zlepšuje stav cévních stěn. Konzumace tedy pomáhá při ateroskleróze, hemoroidech nebo při potížích s křečovými žilami. Šťáva z rybízu snižuje horečku a celkově posiluje organismus. Podobně jako borůvky také rybíz má skvělé účinky při šerosleposti. Listy rybízu pomáhají při průjmech, mírně snižují krevní tlak a bývají součástí směsí na záněty ledvin nebo močových cest. Na černý rybíz by si ovšem měli dát pozor lidé s nadměrným překyselováním žaludku nebo lidé trpící na pálení žáhy. Pokud máte i vy doma velké zásoby rybízu, upečte svěží tvarohový koláč nebo si připravte výborné marmelády, které jsou díky rybízu mírně kyselé a po sezoně vám budou dělat ještě dlouho radost nejen na pečivu, ale také jako zdravé domácí sladidlo. Ovoce můžete snadno také zamrazit a dopřát si tak nálož cenných látek kdykoliv během roku.

Bobulovité ovoce je jakýmsi naším národním bohatstvím, jeho pěstování není náročné a díky chutným plodům získáte všestrannou surovinu do kuchyně, a zejména superpotravinu pro vaše zdraví. Proto pokud vám tyto plody právě nedozrávají na zahrádce, neváhejte a vyrazte do lesa nebo na trhy.

Zdroje: https://cs.medlicker.comwww.bylinkyprovsechny.czwww.bylinkyprovsechny.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Proč nepodceňovat péči o pleť a kontrolu u dermatologa po dovolené?

Proč nepodceňovat péči o pleť a kontrolu u dermatologa po dovolené?

Každý den jsme vystaveni slunečnímu záření, které může mít negativní vliv na naši pokožku. Obzvlášť pak o letní dovolené, kdy vyrážíme...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Proč nás horké noci připravují o spánek a jak s nimi bojovat

Proč nás horké noci připravují o spánek a jak s nimi bojovat

Letní insomnie, tedy nespavost spojená s letními měsíci, je fenomén, který postihuje mnoho lidí, a to i těch, kteří běžně se spánkem...
Péče o oči v létě – jednoduché SOS tipy pro zdravé oči bez suchosti a zarudnutí

Péče o oči v létě – jednoduché SOS tipy pro zdravé oči bez suchosti a zarudnutí

V létě je důležité věnovat zvláštní pozornost péči o oči, sezóna totiž přináší specifické výzvy. V tomto období oči trpí různými problémy...
Co se děje s tělem při létání a jakou zátěží jsou pro nás dlouhé lety?

Co se děje s tělem při létání a jakou zátěží jsou pro nás dlouhé lety?

Létání k létu patří, ale ne každý je dobře snáší. Někdo létání miluje a nedělá mu sebemenší problémy, někomu naopak způsobuje úzkostné...
Zářivá slunečnice: slunečnicová semínka a olej jako booster pro vaši pleť

Zářivá slunečnice: slunečnicová semínka a olej jako booster pro vaši pleť

Slunečnice je jednou z typických letních květin. Její vysoká majestátnost, tyčící se za ploty chalup nebo projasňující krajinu zářivě...
Jak se oholit, aniž by vám vyskákaly pupínky a zčervenala kůže?

Jak se oholit, aniž by vám vyskákaly pupínky a zčervenala kůže?

Léto si žádá bezchybné oholení, minimálně pokud jde o podpaží a nohy. Pokud ale vyrážíte k vodě, bude to chtít ještě alespoň upravit...
Jak se vypořádat s menopauzou během horkých dnů

Jak se vypořádat s menopauzou během horkých dnů

Klimakterium, známé také jako menopauza, je přirozenou fází života ženy, která obvykle nastává okolo 45. a 55. roku života. Tento přechod...
Péče o vlasy v létě: vhodný šampon a další vychytávky, které vašim vlasům pomohou

Péče o vlasy v létě: vhodný šampon a další vychytávky, které vašim vlasům pomohou

Sluneční záření, slaná mořská voda a chlór z bazénů mohou mít na vlasy nejrůznější negativní dopady. Vlas sám o sobě, byť se to nezdá,...
Horké dny zvyšují riziko zdravotních komplikací, pozor si musí dávat hlavně lidé s chronickými onemocněními

Horké dny zvyšují riziko zdravotních komplikací, pozor si musí dávat hlavně lidé s chronickými onemocněními

Horké letní dny přinášejí nejen radost z teplého počasí, ale také starost, zvláště lidem trpícím nějakým běžným chronickým onemocněním....
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...