Horké léto si každý spojuje nejen s chlazenými nápoji, ale také se zmrzlinami. Jsou velice oblíbené po celém světě a na výběr je dnes nespočet druhů. Podle čeho ji vybíráte vy? Řídíte se jen podle chuti, nebo chcete touto dobrotou dodat také nějaké živiny? Hlídáte si štíhlou linii? Máme pro vás srovnání a několik tipů, jaké zmrzliny si můžete užít bez výčitek a kterým se raději vyhnout.
Jaké druhy zmrzlin známe
Zmrzliny neboli mražené krémy existují na trhu v několika skupinách. Najdeme mezi nimi krémy smetanové, mléčné nebo druhy s rostlinnými tuky, ale také ovocné, vodové a sorbety. Možná si i vy říkáte, že nejlepší volbou budou zmrzliny jen s ovocem, například sorbet, protože ovoce je přece zdravé a v těchto zmrzlinách není žádný tuk. V ovocných druzích se ale skrývá mnoho cukru. Mnohem lepší volbou by tedy mohl být kvalitní krém ze smetany nebo ještě lépe z jogurtu či tvarohu. V této pochoutce si tak dopřejete bílkoviny i tuky a může to tedy být bráno jako celkem vyvážená svačina. A pokud nesáhnete zrovna po variantě s karamelem nebo s kousky sušenek, nenajdete zde ani tolik cukru. Navíc vás taková zmrzlina lépe zasytí a může se stát, že ji sníte o dost méně než té ovocné.
Kopeček nebo točená?
Sorbet vás lépe osvěží, klasická krémová zmrzlina ale také zasytí – jaký rozdíl ve složení? Co se týká kalorií, je na tom sorbet o trochu lépe (asi o 40 kcal), ovšem v množství bílkovin jasně zaostává a obávaného cukru obsahuje výrazně více. Ovocný sorbet tak nevychází úplně nejlépe, a ne vždy je to ta správná varianta.
Pokud jste na dovolené nebo jen tak ve městě a chcete se osvěžit klasickou krémovou zmrzlinou, přičemž si hlídáte množství, pak vsaďte raději na kopečkové varianty. Jeden kopeček zmrzliny má většinou menší objem než oblíbená točená zmrzlina. Možná právě proto je v Česku točená zmrzlina nejvíce žádaná. Pokud si hlídáte svou hmotnost nebo hubnete, zmrzlinu si klidně dopřejte, ale vyhledávejte kopečkové verze a vynechte oplatkový kornoutek, který k dobré zmrzlině nepotřebujete. V případě těchto druhů zmrzlin ale vždy platí, že nikdy nebudete přesně vědět, co všechno je v nich obsaženo, případně jak jsou jednotlivé suroviny kvalitní.
Jaké zásoby se hodí do mrazáku?
Pokud si rádi kupujete různé druhy zmrzlin a nanuků do svého mrazáku, pak si vždy vybírejte podle uvedeného složení. Je to nesporná výhoda, kdy můžete mít snadno přehled nejen o kalorické hodnotě výrobku, ale také získáte informace o množství bílkovin nebo cukru. Chcete-li mít doma po ruce hotovou zmrzlinu, sáhněte v obchodě vždy po takových, které obsahují hodně tvarohu nebo jogurtu, občas to může být i smetana. Cukr by neměl být uveden na prvních místech výčtu surovin a čím méně toho zmrzlina ve složení má, tím lépe. Kupujte vždy raději neochucené verze, ve kterých nejsou další sladidla s různými barvivy a dochucovadly. Ochutit si zmrzlinu můžete sami čerstvým ovocem nebo domácí marmeládou. Máte-li rádi čistě ovocné zmrzliny, vybírejte si jen kvalitní ovocnou dřeň obsahující pouze ovoce.
Není ale nic jednoduššího než vlastní výroba. Stačí vám k tomu neochucený tvaroh nebo jogurt, čerstvé ovoce a formičky či kelímky. Budete tak mít přehled o tom, co skutečně jíte, a množství cukru budete mít pod kontrolou. Zkuste třeba varianty s melounem, lesními plody, citrusy nebo vydatnější verze s banánem. Ten navíc skvěle poslouží jako sladidlo, nic dalšího už tedy není potřeba přidávat.
Zmrzliny k létu patří, stejně jako letní drinky nebo koupání. Pokud si zvolíte správný druh mražené dobroty, nemusíte se nijak omezovat a odpírat si ji. Zmrzliny mohou být chutné, vydatné i zdravé.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Repelenty proti hmyzu: jak fungují, jaké máme druhy a co má nejvyšší účinnost?
Po dlouhé zimě přichází tolik očekávané teplé a příjemné počasí, se všemi svými benefity. Každá mince má však dvě strany. V blížících se měsících nikoho nepřekvapí nárůst obtížného hmyzu a klíšťat. Jejich...
Čtěte dál
Pilates – cvičení, které posílí celé tělo a je stále velmi v módě

Ideální tepová frekvence pro spalování tuků: mýtus nebo realita?

Vysoký cholesterol netrápí jen starší generace. Jakým potravinám se preventivně vyhýbat?

Proč hladové diety nikdy nebudou dlouhodobě fungovat

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

5 příčin večerního hladu, které vám brání zhubnout

Kroky k vysněné postavě a základní berličky úspěšného hubnutí – 2. díl

Ketodieta vs. nízkosacharidové stravování: rozdíly, úskalí a benefity

Plný žaludek, pusa by jedla. Naučte se vnímat jídlo, trávení začíná v hlavě

Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Jak se dostat v novém roce opět do formy?
