Kopečková nebo točená? Jak vybírat zmrzlinu a neodpírat si letní požitek

Kopečková nebo točená? Jak vybírat zmrzlinu a neodpírat si letní požitek
zdroj: Shutterstock

Horké léto si každý spojuje nejen s chlazenými nápoji, ale také se zmrzlinami. Jsou velice oblíbené po celém světě a na výběr je dnes nespočet druhů. Podle čeho ji vybíráte vy? Řídíte se jen podle chuti, nebo chcete touto dobrotou dodat také nějaké živiny? Hlídáte si štíhlou linii? Máme pro vás srovnání a několik tipů, jaké zmrzliny si můžete užít bez výčitek a kterým se raději vyhnout.

Jaké druhy zmrzlin známe
Zmrzliny neboli mražené krémy existují na trhu v několika skupinách. Najdeme mezi nimi krémy smetanové, mléčné nebo druhy s rostlinnými tuky, ale také ovocné, vodové a sorbety. Možná si i vy říkáte, že nejlepší volbou budou zmrzliny jen s ovocem, například sorbet, protože ovoce je přece zdravé a v těchto zmrzlinách není žádný tuk. V ovocných druzích se ale skrývá mnoho cukru. Mnohem lepší volbou by tedy mohl být kvalitní krém ze smetany nebo ještě lépe z jogurtu či tvarohu. V této pochoutce si tak dopřejete bílkoviny i tuky a může to tedy být bráno jako celkem vyvážená svačina. A pokud nesáhnete zrovna po variantě s karamelem nebo s kousky sušenek, nenajdete zde ani tolik cukru. Navíc vás taková zmrzlina lépe zasytí a může se stát, že ji sníte o dost méně než té ovocné.

Kopeček nebo točená?
Sorbet vás lépe osvěží, klasická krémová zmrzlina ale také zasytí – jaký rozdíl ve složení? Co se týká kalorií, je na tom sorbet o trochu lépe (asi o 40 kcal), ovšem v množství bílkovin jasně zaostává a obávaného cukru obsahuje výrazně více. Ovocný sorbet tak nevychází úplně nejlépe, a ne vždy je to ta správná varianta.

Pokud jste na dovolené nebo jen tak ve městě a chcete se osvěžit klasickou krémovou zmrzlinou, přičemž si hlídáte množství, pak vsaďte raději na kopečkové varianty. Jeden kopeček zmrzliny má většinou menší objem než oblíbená točená zmrzlina. Možná právě proto je v Česku točená zmrzlina nejvíce žádaná. Pokud si hlídáte svou hmotnost nebo hubnete, zmrzlinu si klidně dopřejte, ale vyhledávejte kopečkové verze a vynechte oplatkový kornoutek, který k dobré zmrzlině nepotřebujete. V případě těchto druhů zmrzlin ale vždy platí, že nikdy nebudete přesně vědět, co všechno je v nich obsaženo, případně jak jsou jednotlivé suroviny kvalitní.

Jaké zásoby se hodí do mrazáku?
Pokud si rádi kupujete různé druhy zmrzlin a nanuků do svého mrazáku, pak si vždy vybírejte podle uvedeného složení. Je to nesporná výhoda, kdy můžete mít snadno přehled nejen o kalorické hodnotě výrobku, ale také získáte informace o množství bílkovin nebo cukru. Chcete-li mít doma po ruce hotovou zmrzlinu, sáhněte v obchodě vždy po takových, které obsahují hodně tvarohu nebo jogurtu, občas to může být i smetana. Cukr by neměl být uveden na prvních místech výčtu surovin a čím méně toho zmrzlina ve složení má, tím lépe. Kupujte vždy raději neochucené verze, ve kterých nejsou další sladidla s různými barvivy a dochucovadly. Ochutit si zmrzlinu můžete sami čerstvým ovocem nebo domácí marmeládou. Máte-li rádi čistě ovocné zmrzliny, vybírejte si jen kvalitní ovocnou dřeň obsahující pouze ovoce.

Není ale nic jednoduššího než vlastní výroba. Stačí vám k tomu neochucený tvaroh nebo jogurt, čerstvé ovoce a formičky či kelímky. Budete tak mít přehled o tom, co skutečně jíte, a množství cukru budete mít pod kontrolou. Zkuste třeba varianty s melounem, lesními plody, citrusy nebo vydatnější verze s banánem. Ten navíc skvěle poslouží jako sladidlo, nic dalšího už tedy není potřeba přidávat.

Zmrzliny k létu patří, stejně jako letní drinky nebo koupání. Pokud si zvolíte správný druh mražené dobroty, nemusíte se nijak omezovat a odpírat si ji. Zmrzliny mohou být chutné, vydatné i zdravé.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Chcete snížit riziko nejrůznějších onemocnění? Tak nahraďte nasycené tuky olivovým olejem, tvrdí vědci

Chcete snížit riziko nejrůznějších onemocnění? Tak nahraďte nasycené tuky olivovým olejem, tvrdí vědci

Harvardští vědci zjistili, že užívání olivového oleje místo margarínu, másla nebo jiných zdrojů nasycených tuků může chránit před úmrtím na rakovinu, kardiovaskulárními nebo respiračními onemocněními,...

Čtěte dál
Vyplatí se pravidelně stoupat na váhu? Zde jsou důvody, proč ano i ne. Jak jste na tom vy?

Vyplatí se pravidelně stoupat na váhu? Zde jsou důvody, proč ano i ne. Jak jste na tom vy?

Během posledních let bývala klasická váha spíše v nemilosti. Dnes se ale pomalu vrací do obliby a většina expertů opět oceňuje její...
Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

České tradiční vánoční pokrmy se vyznačují smažením – kapra i řízky tradičně obalujeme do trojobalu, abychom je pak v rozpáleném tuku...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Vánoce jsou mnohými vnímány jako nejkrásnější svátky v roce a tak je jasné, že si je chceme užít se vším všudy. Což pro nás mnohdy...
Jak jednoduše snížit množství cukru v jídelníčku

Jak jednoduše snížit množství cukru v jídelníčku

Je známo, že nadbytečný příjem cukru člověku po všech stránkách škodí. Jenže někdy prostě nevíme, jak ho z jídelníčku vysadit. Nebo...
Základní mýty o přibírání, které vám kazí hezké prožití adventu a Vánoc

Základní mýty o přibírání, které vám kazí hezké prožití adventu a Vánoc

Když člověk o všem moc přemýšlí, bývá to spíše ke škodě než k užitku. To je i případ souvislosti svátečního adventního a vánočního...
Velký návrat másla do jídelníčku. Proč bylo považováno za zdraví škodlivé a nyní slaví znovuzrození?

Velký návrat másla do jídelníčku. Proč bylo považováno za zdraví škodlivé a nyní slaví znovuzrození?

Oblast stravování má už pár let svého staronového hrdinu. Je jím máslo, které jsme léta zavrhovali v domnění, že jde o něco zcela nezdravého...
Cukroví nemusí být jen cukr a mouka! Jak nahradit tyto dvě ingredience a nenapálit se?

Cukroví nemusí být jen cukr a mouka! Jak nahradit tyto dvě ingredience a nenapálit se?

Vánoce už jsou za dveřmi a blíží se doba, kdy začneme řešit tradiční pečení vánočního cukroví. Začali jste letos hubnout a jíst zdravěji...
Jak efektivně a rychle posílit nohy a hýždě? Vsaďte na HIIT nebo tabatu

Jak efektivně a rychle posílit nohy a hýždě? Vsaďte na HIIT nebo tabatu

Venku je sice o poznání chladněji, zatím si ale nemůžeme ztěžovat na nedostatek sluníčka, které stále ještě umí pěkně zahřát. Využijme...
Estragon: účinky na zdraví této mimořádně chutné bylinky

Estragon: účinky na zdraví této mimořádně chutné bylinky

Estragon nachází uplatnění v přírodní medicíně, pomáhá s řadou nemocí a dokáže pomoci i s nespavostí. Jaké účinky na naše zdraví nabízí...
Zdravé nakupovací návyky: co mít vždy doma, jak číst etikety a na co se dívat v obchodě?

Zdravé nakupovací návyky: co mít vždy doma, jak číst etikety a na co se dívat v obchodě?

To, co se nám dostává na talíř, je výsledkem toho, co si domů přinášíme z obchodu v taškách. Pokud tedy chcete zhubnout a celkově ozdravit...
Cvičení nalačno – efektivní hubnutí a nebo nesmyslné trápení?

Cvičení nalačno – efektivní hubnutí a nebo nesmyslné trápení?

Rádi byste si zvolili pravidelnou dobu cvičení a přemýšlíte, kdy je nejlepší čas? Pokud uvažujete o ranních hodinách, určitě jste také...