Kopečková nebo točená? Jak vybírat zmrzlinu a neodpírat si letní požitek

Kopečková nebo točená? Jak vybírat zmrzlinu a neodpírat si letní požitek
zdroj: Shutterstock

Horké léto si každý spojuje nejen s chlazenými nápoji, ale také se zmrzlinami. Jsou velice oblíbené po celém světě a na výběr je dnes nespočet druhů. Podle čeho ji vybíráte vy? Řídíte se jen podle chuti, nebo chcete touto dobrotou dodat také nějaké živiny? Hlídáte si štíhlou linii? Máme pro vás srovnání a několik tipů, jaké zmrzliny si můžete užít bez výčitek a kterým se raději vyhnout.

Jaké druhy zmrzlin známe
Zmrzliny neboli mražené krémy existují na trhu v několika skupinách. Najdeme mezi nimi krémy smetanové, mléčné nebo druhy s rostlinnými tuky, ale také ovocné, vodové a sorbety. Možná si i vy říkáte, že nejlepší volbou budou zmrzliny jen s ovocem, například sorbet, protože ovoce je přece zdravé a v těchto zmrzlinách není žádný tuk. V ovocných druzích se ale skrývá mnoho cukru. Mnohem lepší volbou by tedy mohl být kvalitní krém ze smetany nebo ještě lépe z jogurtu či tvarohu. V této pochoutce si tak dopřejete bílkoviny i tuky a může to tedy být bráno jako celkem vyvážená svačina. A pokud nesáhnete zrovna po variantě s karamelem nebo s kousky sušenek, nenajdete zde ani tolik cukru. Navíc vás taková zmrzlina lépe zasytí a může se stát, že ji sníte o dost méně než té ovocné.

Kopeček nebo točená?
Sorbet vás lépe osvěží, klasická krémová zmrzlina ale také zasytí – jaký rozdíl ve složení? Co se týká kalorií, je na tom sorbet o trochu lépe (asi o 40 kcal), ovšem v množství bílkovin jasně zaostává a obávaného cukru obsahuje výrazně více. Ovocný sorbet tak nevychází úplně nejlépe, a ne vždy je to ta správná varianta.

Pokud jste na dovolené nebo jen tak ve městě a chcete se osvěžit klasickou krémovou zmrzlinou, přičemž si hlídáte množství, pak vsaďte raději na kopečkové varianty. Jeden kopeček zmrzliny má většinou menší objem než oblíbená točená zmrzlina. Možná právě proto je v Česku točená zmrzlina nejvíce žádaná. Pokud si hlídáte svou hmotnost nebo hubnete, zmrzlinu si klidně dopřejte, ale vyhledávejte kopečkové verze a vynechte oplatkový kornoutek, který k dobré zmrzlině nepotřebujete. V případě těchto druhů zmrzlin ale vždy platí, že nikdy nebudete přesně vědět, co všechno je v nich obsaženo, případně jak jsou jednotlivé suroviny kvalitní.

Jaké zásoby se hodí do mrazáku?
Pokud si rádi kupujete různé druhy zmrzlin a nanuků do svého mrazáku, pak si vždy vybírejte podle uvedeného složení. Je to nesporná výhoda, kdy můžete mít snadno přehled nejen o kalorické hodnotě výrobku, ale také získáte informace o množství bílkovin nebo cukru. Chcete-li mít doma po ruce hotovou zmrzlinu, sáhněte v obchodě vždy po takových, které obsahují hodně tvarohu nebo jogurtu, občas to může být i smetana. Cukr by neměl být uveden na prvních místech výčtu surovin a čím méně toho zmrzlina ve složení má, tím lépe. Kupujte vždy raději neochucené verze, ve kterých nejsou další sladidla s různými barvivy a dochucovadly. Ochutit si zmrzlinu můžete sami čerstvým ovocem nebo domácí marmeládou. Máte-li rádi čistě ovocné zmrzliny, vybírejte si jen kvalitní ovocnou dřeň obsahující pouze ovoce.

Není ale nic jednoduššího než vlastní výroba. Stačí vám k tomu neochucený tvaroh nebo jogurt, čerstvé ovoce a formičky či kelímky. Budete tak mít přehled o tom, co skutečně jíte, a množství cukru budete mít pod kontrolou. Zkuste třeba varianty s melounem, lesními plody, citrusy nebo vydatnější verze s banánem. Ten navíc skvěle poslouží jako sladidlo, nic dalšího už tedy není potřeba přidávat.

Zmrzliny k létu patří, stejně jako letní drinky nebo koupání. Pokud si zvolíte správný druh mražené dobroty, nemusíte se nijak omezovat a odpírat si ji. Zmrzliny mohou být chutné, vydatné i zdravé.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Potraviny, které pomáhají udržovat zdravý úsměv

Potraviny, které pomáhají udržovat zdravý úsměv

Většina z nás velice dobře zná nejběžnější potíže se zuby. Nejčastěji jde o zubní kazy, problémy s dásněmi nebo barevné skvrny na zubní sklovině. Jak těmto komplikacím předcházet? Základem je správná a...

Čtěte dál
Zvolte správnou stravu a suplementaci pro váš mozek a učení půjde samo

Zvolte správnou stravu a suplementaci pro váš mozek a učení půjde samo

S příchodem září nastává také doba, kdy se studenti vracejí k učení a pracující lidé ke svým povinnostem. Je tedy o to více důležité...
Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)...
Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat...
Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné...
Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?

Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?

Houby mnozí na talíři vůbec nesnesou, buď jim nechutnají, nebo k nim nemají důvěru. Jiní je naopak milují a dovedou z nich připravit...
Píchnutí včelou, vosou, sršněm: Jak vypadá normální reakce a kdy je třeba volat lékaře?

Píchnutí včelou, vosou, sršněm: Jak vypadá normální reakce a kdy je třeba volat lékaře?

Podobně jako voda, slunce a zmrzlina patří k létu i méně příjemné záležitosti, mezi nimiž je jednou z nejobvyklejších bodnutí hmyzem...
Jaká je souvislost mezi obezitou a depresemi?

Jaká je souvislost mezi obezitou a depresemi?

Ačkoliv není pravidlem, že každý obézní člověk musí nutně trpět depresí, existuje mnoho případů, kdy jsou tyto dva faktory přítomny...
Datle: chutnají po karamelu a jsou vhodným zdrojem sladké chuti

Datle: chutnají po karamelu a jsou vhodným zdrojem sladké chuti

Ovoce, které vyniká mimořádným nutričním profilem, chutná po karamelu a v kuchyni nachází velmi hojné využití. Ačkoliv naším uším může...
Turistika jako ideální letní pohyb na čerstvém vzduchu

Turistika jako ideální letní pohyb na čerstvém vzduchu

Někdo může strávit celé léto na jednom místě, třeba u vody s prutem na ryby, jiní dají přednost turistice. Turistika, to jsou výlety,...
Alergie na slunce: Jak sluneční vyrážka vypadá a jak jí předejít?

Alergie na slunce: Jak sluneční vyrážka vypadá a jak jí předejít?

Alergie na slunce je termín, který se používá k popisu řady stavů, při nichž se na pokožce vystavené slunci objeví svědivá červená...
Babské rady na štípance, spálení i unavené oči od slunce

Babské rady na štípance, spálení i unavené oči od slunce

Aromaterapeutické prostředky jsou skvělou součástí letní lékárničky. Co je dobré mít po ruce, abyste prožili léto v pohodě a jak řešit,...