4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče
zdroj: Adobe Stock

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné vymyslet jídlo, která by bylo chutné, plnohodnotné a zároveň jednoduché na přípravu. Abychom vám to usnadnili, dali jsme dohromady několik tipů na svačinky, na kterých si pochutnají malí i velcí.

Proč dát přednost doma připravené svačině?
Pokud si kladete otázku, proč ztrácet čas při přípravě vlastní svačinky, když si můžete koupit něco malého ve školním automatu, kantýně nebo si odskočit z práce pro něco do supermarketu, máme pro vás odpověď. „Mezi hlavní výhody domácích svačinek patří téměř jistě to, že se jedná o nejlevnější a nejčerstvější variantu jídla. Svačinku si navíc můžete připravit vždy podle svých individuálních chutí a potřeb,“ říká Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita. Za zmínku stojí také to, že doma připravená svačinka je šetrnější k životnímu prostředí. Svačiny můžete balit do skleniček, obalů na opakované použití nebo použít látkový ubrousek.

Zajímavost: Pokud připravujete domácí zdravé svačinky svým dětem, zároveň je tímto způsobem vychováváte. Učíte je orientovat se v kuchyni, mezi jednotlivými potravinami a učíte je, aby se staraly o své zdraví i životní prostředí.

Co když dítě zdravé svačinky odmítá?
Konzumace zdravého jídla u dětí bývá problém zejména tehdy, pokud dítě v minulosti běžně jedlo nezdravá jídla ve formě přeslazených koblih, průmyslově zpracovaných sušenek či se vyhýbalo jedení zeleniny, domácímu pečivu a podobně. V takových případech se může stát, že dítě donese nesnědenou svačinku zpátky domů, v horším případě ji rovnou někde vyhodí. Odborná garantka výživy však radí to nevzdávat. „Dejte tomu čas, buďte trpěliví a snažte se jít svým dětem příkladem,“ doporučuje Michaela Ryglová a dodává, že i zdravé jídlo může být velmi chutné. Inspirujte se recepty níže.

1. Kaše do skleničky
Kaše do skleničky jsou skvělou svačinkou, kterou je možné připravit v nejrůznějších verzích, navíc i den dopředu a obvykle ji zvládnou i mlsné děti. „Základem kaše do skleničky jsou ovesné vločky s chia či lněnými semínky, které jsou výborným zdrojem vlákniny. Další ingredience pak můžete různě střídat. Jako druhou vrstvu je možné dát bílý jogurt či tvaroh, případně do skleničky navrstvit oblíbené ovoce (čerstvé, lyofilizované) nebo různé druhy oříšků,“ dává svůj tip Michaela Ryglová.

Ingredience:

  • lžíce ovesných vloček
  • 3 lžíce Dobré vlákniny
  • 1 lžička chia semínek
  • dle chuti strouhaný kokos, oříšky, lyofilizované ovoce

Postup: Tuto rychlou snídani nebo svačinu připravíte během chvilky. Stačí si do skleničky připravit ovesné vločky, dobrou vlákninu a chia semínka, což je základ kaše. Poté už jen dle chuti přidáte oříšky a sušené ovoce. Příprava je velmi jednoduchá, stačí zalít horkou vodou nebo mlékem a nechat 3 minuty odstát. Kdo má rád sladší chuť, může přidat lžíci javorového sirupu či medu. Obsah skleničky můžete podávat i s bílým jogurtem. 

2. Vrstvený salát do sklenice
Vrstvený salát do sklenice se připravuje podobně jako sladká kaše do skleničky. Základ tvoří zelenina, kvalitní zdroj tuků, bílkovin a kvalitní ochucovadla. Podle Michaely Ryglové je to spíše jídlo vhodné pro dospělé nebo starší děti. „Salát doporučuji k zahnání většího hladu, zvlášť když salát doplníte o sacharidy,“ radí odborná garantka výživy.

Ingredience:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 hrnek uvařeného bulguru
  • dle chuti fazole, balkánský sýr, rukola, rajčata, cizrna, brokolice, kukuřice, červená cibule, květák, mrkev, paprika, ředkvičky

Postup: Nejprve si uvaříte bulgur dle návodu. Než se uvaří, připravte si zálivku. Olivový olej, jablečný ocet, javorový sirup a dijonskou hořčici vyšlehejte metličkou. Zálivku nalijte na dno sklenice. Pak přidejte uvařený bulgur a sklenici doplňte tím, co máte nejraději. Mezi naše TOP 3 kombinace patří: 1. Fazole z plechovky, balkánský sýr, rukola a rajčata; 2. Cizrna z plechovky, spařená brokolice, kukuřice a červená cibule; 3. Spařený květák, nastrouhaná mrkev, paprika a ředkvičky.

3. Avokádová pomazánka s pečivem
Chutnou, nutričně hodnotnou a zároveň zdravou svačinkou jsou doma vyrobené pomazánky či dipy, ke kterým se perfektně hodí kváskové pečivo, knäckerbroty, různé křehké plátky (špaldové, grahamové, žitné) nebo třeba trvanlivý balený celozrnný chléb. Stačí, když zkontrolujete složení a ujistíte se tak, že obsahuje kvalitní suroviny.

Ingredience:

  • 1 zralé avokádo
  • 3 uvařené vejce
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce nasekané jarní cibulky
  • 1 lžička šťávy z citronu
  • sůl a pepř
  • křehké grahamové plátky Bonavita

Postup: Nejprve rozkrojte avokádo a pomocí lžičky vydlabejte do připravené mísy. V míse ho rozmačkejte vidličkou. Uvařené vejce nakrájejte na malé kostičky a přidejte k avokádu.  Pak přidejte zakysanou smetanu, olivový olej, nasekanou jarní cibulku a šťávu z citronu. Nakonec osolte, opepřete, důkladně zamíchejte a podávejte s grahamovými křehkými plátky.

4. Overnight oats
Další výbornou svačinkou, kterou si můžete snadno a rychle připravit do skleničky ráno před odchodem do školy či do práce, případně si ji můžete nachystat i večer a nechat v chladničce, jsou tak zvané overnight oats. V oblibě je mají i výkonnostní sportovci.

Ingredience:

  • 40 g bílého jogurtu
  • 70 ml mléka (lze použít i rostlinné)
  • 30 g ovesných vloček Bonavita
  • 10 ml javorového sirupu
  • 15 g chia semínek
  • granátové jablko, borůvky, mandle

Postup: V připravené míse smíchejte bílý jogurt společně s mlékem, ovesnými vločkami, javorovým sirupem a chia semínky. Vše důkladně promíchejte. Hotovou směs nalijte do sklenice a nechejte přes noc v lednici. Ráno už jen dozdobte ovocem a oříšky. 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální kritéria, přesto se i v této době stále těší oblibě klasické fast foody....

Čtěte dál
V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech...
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale...
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...