4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče
zdroj: Adobe Stock

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné vymyslet jídlo, která by bylo chutné, plnohodnotné a zároveň jednoduché na přípravu. Abychom vám to usnadnili, dali jsme dohromady několik tipů na svačinky, na kterých si pochutnají malí i velcí.

Proč dát přednost doma připravené svačině?
Pokud si kladete otázku, proč ztrácet čas při přípravě vlastní svačinky, když si můžete koupit něco malého ve školním automatu, kantýně nebo si odskočit z práce pro něco do supermarketu, máme pro vás odpověď. „Mezi hlavní výhody domácích svačinek patří téměř jistě to, že se jedná o nejlevnější a nejčerstvější variantu jídla. Svačinku si navíc můžete připravit vždy podle svých individuálních chutí a potřeb,“ říká Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita. Za zmínku stojí také to, že doma připravená svačinka je šetrnější k životnímu prostředí. Svačiny můžete balit do skleniček, obalů na opakované použití nebo použít látkový ubrousek.

Zajímavost: Pokud připravujete domácí zdravé svačinky svým dětem, zároveň je tímto způsobem vychováváte. Učíte je orientovat se v kuchyni, mezi jednotlivými potravinami a učíte je, aby se staraly o své zdraví i životní prostředí.

Co když dítě zdravé svačinky odmítá?
Konzumace zdravého jídla u dětí bývá problém zejména tehdy, pokud dítě v minulosti běžně jedlo nezdravá jídla ve formě přeslazených koblih, průmyslově zpracovaných sušenek či se vyhýbalo jedení zeleniny, domácímu pečivu a podobně. V takových případech se může stát, že dítě donese nesnědenou svačinku zpátky domů, v horším případě ji rovnou někde vyhodí. Odborná garantka výživy však radí to nevzdávat. „Dejte tomu čas, buďte trpěliví a snažte se jít svým dětem příkladem,“ doporučuje Michaela Ryglová a dodává, že i zdravé jídlo může být velmi chutné. Inspirujte se recepty níže.

1. Kaše do skleničky
Kaše do skleničky jsou skvělou svačinkou, kterou je možné připravit v nejrůznějších verzích, navíc i den dopředu a obvykle ji zvládnou i mlsné děti. „Základem kaše do skleničky jsou ovesné vločky s chia či lněnými semínky, které jsou výborným zdrojem vlákniny. Další ingredience pak můžete různě střídat. Jako druhou vrstvu je možné dát bílý jogurt či tvaroh, případně do skleničky navrstvit oblíbené ovoce (čerstvé, lyofilizované) nebo různé druhy oříšků,“ dává svůj tip Michaela Ryglová.

Ingredience:

  • lžíce ovesných vloček
  • 3 lžíce Dobré vlákniny
  • 1 lžička chia semínek
  • dle chuti strouhaný kokos, oříšky, lyofilizované ovoce

Postup: Tuto rychlou snídani nebo svačinu připravíte během chvilky. Stačí si do skleničky připravit ovesné vločky, dobrou vlákninu a chia semínka, což je základ kaše. Poté už jen dle chuti přidáte oříšky a sušené ovoce. Příprava je velmi jednoduchá, stačí zalít horkou vodou nebo mlékem a nechat 3 minuty odstát. Kdo má rád sladší chuť, může přidat lžíci javorového sirupu či medu. Obsah skleničky můžete podávat i s bílým jogurtem. 

2. Vrstvený salát do sklenice
Vrstvený salát do sklenice se připravuje podobně jako sladká kaše do skleničky. Základ tvoří zelenina, kvalitní zdroj tuků, bílkovin a kvalitní ochucovadla. Podle Michaely Ryglové je to spíše jídlo vhodné pro dospělé nebo starší děti. „Salát doporučuji k zahnání většího hladu, zvlášť když salát doplníte o sacharidy,“ radí odborná garantka výživy.

Ingredience:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 hrnek uvařeného bulguru
  • dle chuti fazole, balkánský sýr, rukola, rajčata, cizrna, brokolice, kukuřice, červená cibule, květák, mrkev, paprika, ředkvičky

Postup: Nejprve si uvaříte bulgur dle návodu. Než se uvaří, připravte si zálivku. Olivový olej, jablečný ocet, javorový sirup a dijonskou hořčici vyšlehejte metličkou. Zálivku nalijte na dno sklenice. Pak přidejte uvařený bulgur a sklenici doplňte tím, co máte nejraději. Mezi naše TOP 3 kombinace patří: 1. Fazole z plechovky, balkánský sýr, rukola a rajčata; 2. Cizrna z plechovky, spařená brokolice, kukuřice a červená cibule; 3. Spařený květák, nastrouhaná mrkev, paprika a ředkvičky.

3. Avokádová pomazánka s pečivem
Chutnou, nutričně hodnotnou a zároveň zdravou svačinkou jsou doma vyrobené pomazánky či dipy, ke kterým se perfektně hodí kváskové pečivo, knäckerbroty, různé křehké plátky (špaldové, grahamové, žitné) nebo třeba trvanlivý balený celozrnný chléb. Stačí, když zkontrolujete složení a ujistíte se tak, že obsahuje kvalitní suroviny.

Ingredience:

  • 1 zralé avokádo
  • 3 uvařené vejce
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce nasekané jarní cibulky
  • 1 lžička šťávy z citronu
  • sůl a pepř
  • křehké grahamové plátky Bonavita

Postup: Nejprve rozkrojte avokádo a pomocí lžičky vydlabejte do připravené mísy. V míse ho rozmačkejte vidličkou. Uvařené vejce nakrájejte na malé kostičky a přidejte k avokádu.  Pak přidejte zakysanou smetanu, olivový olej, nasekanou jarní cibulku a šťávu z citronu. Nakonec osolte, opepřete, důkladně zamíchejte a podávejte s grahamovými křehkými plátky.

4. Overnight oats
Další výbornou svačinkou, kterou si můžete snadno a rychle připravit do skleničky ráno před odchodem do školy či do práce, případně si ji můžete nachystat i večer a nechat v chladničce, jsou tak zvané overnight oats. V oblibě je mají i výkonnostní sportovci.

Ingredience:

  • 40 g bílého jogurtu
  • 70 ml mléka (lze použít i rostlinné)
  • 30 g ovesných vloček Bonavita
  • 10 ml javorového sirupu
  • 15 g chia semínek
  • granátové jablko, borůvky, mandle

Postup: V připravené míse smíchejte bílý jogurt společně s mlékem, ovesnými vločkami, javorovým sirupem a chia semínky. Vše důkladně promíchejte. Hotovou směs nalijte do sklenice a nechejte přes noc v lednici. Ráno už jen dozdobte ovocem a oříšky. 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója a sójové výrobky patří dnes již ke standardním potravinám bez alternativní nálepky. Jen k málokteré potravině se však za poslední léta změnil přístup tak výrazně, jako k sóji. Jednu dobu byla oslavovaná,...

Čtěte dál
Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát...
4 důvody, proč je hořčík v našem těle nepostradatelný

4 důvody, proč je hořčík v našem těle nepostradatelný

Hořčík neboli magnézium je čtvrtým nejhojnějším minerálem v lidském těle a je zapojený do více než 300 enzymatických procesů v našem...
Vnitřnosti jako superpotravina: pravidelná konzumace pomůže doplnit jeden velmi rizikový minerál

Vnitřnosti jako superpotravina: pravidelná konzumace pomůže doplnit jeden velmi rizikový minerál

Vnitřnosti obecně nebývají moc populární, zejména v kruzích těch, co dbají na zdravé stravování. Většinou za to mohou různé názory,...
Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Pokud byly vaše děti hodné, jistě se jako každý rok těší, co jim Mikuláš letos nadělí. Místo mandarinek, neloupaných arašídů nebo nezdravých...
Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Šafrán je koření vyráběné od starověku ze sušených čnělek květů této rostliny, které se říká také podzimní krokus. Kvete právě na podzim...
Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Rádi byste si doma připravili vždy nějaké dobré a zdravé jídlo, ale stává se vám, že na vás ze spíže kouká jen starý toastový chleba?...
Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké,...
Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále...
Molusky – klasické i alternativní způsoby léčby

Molusky – klasické i alternativní způsoby léčby

Molusky jsou kožní výrůstky barvy kůže, které si můžeme snadno splést s malou bradavicí. Mívají hrbolovitý povrch a propadlý důlek...
Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)...
Nový školní rok ve stínu (ne)odcházející pandemie

Nový školní rok ve stínu (ne)odcházející pandemie

Prázdniny se pomalu chýlí ke konci, nebude dlouho trvat a budeme stát na prahu nového školního roku, kteří z mnozí z nás vyhlížejí...