4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče
zdroj: Adobe Stock

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné vymyslet jídlo, která by bylo chutné, plnohodnotné a zároveň jednoduché na přípravu. Abychom vám to usnadnili, dali jsme dohromady několik tipů na svačinky, na kterých si pochutnají malí i velcí.

Proč dát přednost doma připravené svačině?
Pokud si kladete otázku, proč ztrácet čas při přípravě vlastní svačinky, když si můžete koupit něco malého ve školním automatu, kantýně nebo si odskočit z práce pro něco do supermarketu, máme pro vás odpověď. „Mezi hlavní výhody domácích svačinek patří téměř jistě to, že se jedná o nejlevnější a nejčerstvější variantu jídla. Svačinku si navíc můžete připravit vždy podle svých individuálních chutí a potřeb,“ říká Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita. Za zmínku stojí také to, že doma připravená svačinka je šetrnější k životnímu prostředí. Svačiny můžete balit do skleniček, obalů na opakované použití nebo použít látkový ubrousek.

Zajímavost: Pokud připravujete domácí zdravé svačinky svým dětem, zároveň je tímto způsobem vychováváte. Učíte je orientovat se v kuchyni, mezi jednotlivými potravinami a učíte je, aby se staraly o své zdraví i životní prostředí.

Co když dítě zdravé svačinky odmítá?
Konzumace zdravého jídla u dětí bývá problém zejména tehdy, pokud dítě v minulosti běžně jedlo nezdravá jídla ve formě přeslazených koblih, průmyslově zpracovaných sušenek či se vyhýbalo jedení zeleniny, domácímu pečivu a podobně. V takových případech se může stát, že dítě donese nesnědenou svačinku zpátky domů, v horším případě ji rovnou někde vyhodí. Odborná garantka výživy však radí to nevzdávat. „Dejte tomu čas, buďte trpěliví a snažte se jít svým dětem příkladem,“ doporučuje Michaela Ryglová a dodává, že i zdravé jídlo může být velmi chutné. Inspirujte se recepty níže.

1. Kaše do skleničky
Kaše do skleničky jsou skvělou svačinkou, kterou je možné připravit v nejrůznějších verzích, navíc i den dopředu a obvykle ji zvládnou i mlsné děti. „Základem kaše do skleničky jsou ovesné vločky s chia či lněnými semínky, které jsou výborným zdrojem vlákniny. Další ingredience pak můžete různě střídat. Jako druhou vrstvu je možné dát bílý jogurt či tvaroh, případně do skleničky navrstvit oblíbené ovoce (čerstvé, lyofilizované) nebo různé druhy oříšků,“ dává svůj tip Michaela Ryglová.

Ingredience:

  • lžíce ovesných vloček
  • 3 lžíce Dobré vlákniny
  • 1 lžička chia semínek
  • dle chuti strouhaný kokos, oříšky, lyofilizované ovoce

Postup: Tuto rychlou snídani nebo svačinu připravíte během chvilky. Stačí si do skleničky připravit ovesné vločky, dobrou vlákninu a chia semínka, což je základ kaše. Poté už jen dle chuti přidáte oříšky a sušené ovoce. Příprava je velmi jednoduchá, stačí zalít horkou vodou nebo mlékem a nechat 3 minuty odstát. Kdo má rád sladší chuť, může přidat lžíci javorového sirupu či medu. Obsah skleničky můžete podávat i s bílým jogurtem. 

2. Vrstvený salát do sklenice
Vrstvený salát do sklenice se připravuje podobně jako sladká kaše do skleničky. Základ tvoří zelenina, kvalitní zdroj tuků, bílkovin a kvalitní ochucovadla. Podle Michaely Ryglové je to spíše jídlo vhodné pro dospělé nebo starší děti. „Salát doporučuji k zahnání většího hladu, zvlášť když salát doplníte o sacharidy,“ radí odborná garantka výživy.

Ingredience:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 hrnek uvařeného bulguru
  • dle chuti fazole, balkánský sýr, rukola, rajčata, cizrna, brokolice, kukuřice, červená cibule, květák, mrkev, paprika, ředkvičky

Postup: Nejprve si uvaříte bulgur dle návodu. Než se uvaří, připravte si zálivku. Olivový olej, jablečný ocet, javorový sirup a dijonskou hořčici vyšlehejte metličkou. Zálivku nalijte na dno sklenice. Pak přidejte uvařený bulgur a sklenici doplňte tím, co máte nejraději. Mezi naše TOP 3 kombinace patří: 1. Fazole z plechovky, balkánský sýr, rukola a rajčata; 2. Cizrna z plechovky, spařená brokolice, kukuřice a červená cibule; 3. Spařený květák, nastrouhaná mrkev, paprika a ředkvičky.

3. Avokádová pomazánka s pečivem
Chutnou, nutričně hodnotnou a zároveň zdravou svačinkou jsou doma vyrobené pomazánky či dipy, ke kterým se perfektně hodí kváskové pečivo, knäckerbroty, různé křehké plátky (špaldové, grahamové, žitné) nebo třeba trvanlivý balený celozrnný chléb. Stačí, když zkontrolujete složení a ujistíte se tak, že obsahuje kvalitní suroviny.

Ingredience:

  • 1 zralé avokádo
  • 3 uvařené vejce
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce nasekané jarní cibulky
  • 1 lžička šťávy z citronu
  • sůl a pepř
  • křehké grahamové plátky Bonavita

Postup: Nejprve rozkrojte avokádo a pomocí lžičky vydlabejte do připravené mísy. V míse ho rozmačkejte vidličkou. Uvařené vejce nakrájejte na malé kostičky a přidejte k avokádu.  Pak přidejte zakysanou smetanu, olivový olej, nasekanou jarní cibulku a šťávu z citronu. Nakonec osolte, opepřete, důkladně zamíchejte a podávejte s grahamovými křehkými plátky.

4. Overnight oats
Další výbornou svačinkou, kterou si můžete snadno a rychle připravit do skleničky ráno před odchodem do školy či do práce, případně si ji můžete nachystat i večer a nechat v chladničce, jsou tak zvané overnight oats. V oblibě je mají i výkonnostní sportovci.

Ingredience:

  • 40 g bílého jogurtu
  • 70 ml mléka (lze použít i rostlinné)
  • 30 g ovesných vloček Bonavita
  • 10 ml javorového sirupu
  • 15 g chia semínek
  • granátové jablko, borůvky, mandle

Postup: V připravené míse smíchejte bílý jogurt společně s mlékem, ovesnými vločkami, javorovým sirupem a chia semínky. Vše důkladně promíchejte. Hotovou směs nalijte do sklenice a nechejte přes noc v lednici. Ráno už jen dozdobte ovocem a oříšky. 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější proteinové nápoje, tyčinky, kupují mléčné výrobky s vysokým obsahem...

Čtěte dál
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Porod za dveřmi? Zde je základní seznam, co si sbalit do porodnice

Porod za dveřmi? Zde je základní seznam, co si sbalit do porodnice

Začalo to dvěma čárkami na těhotenském testu. V danou chvíli se v hlavě honí hodně věcí, ale myšlenky na porodnici to většinou nejsou....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...
V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech...
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale...