Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?
zdroj: Shutterstock

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále vymýšlet, aby svačiny nebyly každý den stejné, aby chutnaly, zasytily a byly zdravé?

Také si už na konci týdne nevíte rady s obměnou, a tak zase dáváte dítěti ten stejně namazaný rohlík a tu stejnou sušenku, přičemž víte, že půlku toho všeho buď určitě zase vyhodí nebo přinese domů? Nechcete si radši ani představovat kolik jídla takhle přijde vniveč za celý školní rok? Už vás to nebaví a potřebujete pár tipů, jak dětem svačiny vylepšit? Podívejme se na to spolu.

Svačiny do školy mají svůj smysl
Rozhodně se nenechte obalamutit výroky svého školáka, který vás bude chtít přesvědčit, že „sváča“ do školy je přežitek, že ve škole na ní stejně nemá čas, protože přestávky jsou příliš krátké a paní učitelka neoblomná. Svačiny jsou tu od toho, aby dětem (i dospělým) doplnily energii a tím mimo jiné podpořily pozornost při dalším učení, proto se rozhodně nevyplatí je vynechávat. Od prvního zvonění je do oběda daleko a pocity hladu a kručení v břiše během písemky nebo ústního zkoušení určitě nejsou ničím příjemným. Někdy je také potřeba na děti zapůsobit, aby během dopolední přestávky určené ke svačině nedávaly přednost vylomeninám se spolužáky nebo dlouhým pochůzkám na WC, po kterých už jim na svačinu pochopitelně nezbude čas.

Správné školní svačiny – zdravé, chutné, pestré!
Doma připravená svačina z čerstvých a kvalitních surovin s ovocem a zeleninou je ideální variantou svačiny pro školáky. Jako základ správné školní svačiny bývá pečivo, rozhodně ale nesahejte po pečivu bílém. Zkuste připravovat i celozrnné rohlíky, bagetky nebo kvalitní žitný kváskový chléb s různými pomazánkami, jindy s výběrovou šunkou či dobrým sýrem. Přidejte nakrájenou zeleninu – papriky, okurky, mrkev, cherry rajčata apod. Místo sladkostí pak zařaďte ovoce nebo kus domácího koláče či jiného moučníku. Pro odpolední svačinu jsou vhodné jogurty, mléčné nápoje nebo třeba kvalitní tyčinky doplněné ovocem. Můžete připravit domácí tvaroháček, termix či vyšlehat tvaroh s ovocem.

Jak svačiny balit a uchovávat?
Jak svačinu zabalit a uchovat čerstvou? Doba igelitových sáčků, rozmačkaných chlebů a jablek nahnilých z otlučení na dně aktovky je pryč. Dnes máme na výběr z nepřeberného množství dobře uzavíratelných krabiček, třeba i se silikonovým těsněním nebo s přihrádkami na oddělení jednotlivých potravin. Plastová krabička je ideálním obalem, který můžete používat pořád dokola. Tady se však vyhněte například příliš mastným potravinám, na které plast působí. Krabičky jsou na výběr také kovové nebo třeba bambusové. Pečivo bude vhodné zabalit ještě do potravinové folie, ale použít můžete více ekologické alternativy jako jsou látkové pytlíky nebo voskované ubrousky. Praktickým a oblíbeným trendem poslední doby jsou nejrůznější plátěné zdrhovací sáčky nebo uzavíratelné svačinové kapsičky.

Vyberte dětem stylové boxy a funkční láhve na pití – svačina je bude bavit!
Trápí vás často nedojedené nebo dokonce netknuté svačiny a taky se vám zdá, že děti ve škole skoro nepijí? Domluvy nepomáhají? Spolu s výše uvedenými tipy na novou skladbu svačinového jídelníčku se zkuste zaměřit také na to, v čem dítě svačinu do školy nosí a z čeho pije. Taková stylová krabička s tím správným obrázkem nebo designová láhev na pití v „cool“ tvaru a barvě, může hodně pomoci. Co se týče plastových svačinových boxů, určitě najdete nejeden, ze kterého se bude na vašeho školáka usmívat jeho oblíbená filmová postavička, což mu celé školní svačení zpříjemní. Láhve na pití volte z kvalitního materiálu, kde nebude po pár použitích problém se zápachem nebo vznikem plísní.

Zdroj: https://zalepsizivot.czhygpraha.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší každý rok. Jejich chuť a vůně, to je zkrátka chuť a vůně léta, které...

Čtěte dál
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Je osvěžující, šťavnaté a lahodné. Jako většina rostlinných potravin přináší i mnohé zdravotní výhody. Jeho název zní exoticky a stejné...
Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Možná i vy sami patříte mezi ty, kteří končí s jídlem v pět hodin odpoledne nebo například cvičíte jen nalačno. Případně jste podlehli...
Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója a sójové výrobky patří dnes již ke standardním potravinám bez alternativní nálepky. Jen k málokteré potravině se však za poslední...
Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát...