Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?
zdroj: Shutterstock

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále vymýšlet, aby svačiny nebyly každý den stejné, aby chutnaly, zasytily a byly zdravé?

Také si už na konci týdne nevíte rady s obměnou, a tak zase dáváte dítěti ten stejně namazaný rohlík a tu stejnou sušenku, přičemž víte, že půlku toho všeho buď určitě zase vyhodí nebo přinese domů? Nechcete si radši ani představovat kolik jídla takhle přijde vniveč za celý školní rok? Už vás to nebaví a potřebujete pár tipů, jak dětem svačiny vylepšit? Podívejme se na to spolu.

Svačiny do školy mají svůj smysl
Rozhodně se nenechte obalamutit výroky svého školáka, který vás bude chtít přesvědčit, že „sváča“ do školy je přežitek, že ve škole na ní stejně nemá čas, protože přestávky jsou příliš krátké a paní učitelka neoblomná. Svačiny jsou tu od toho, aby dětem (i dospělým) doplnily energii a tím mimo jiné podpořily pozornost při dalším učení, proto se rozhodně nevyplatí je vynechávat. Od prvního zvonění je do oběda daleko a pocity hladu a kručení v břiše během písemky nebo ústního zkoušení určitě nejsou ničím příjemným. Někdy je také potřeba na děti zapůsobit, aby během dopolední přestávky určené ke svačině nedávaly přednost vylomeninám se spolužáky nebo dlouhým pochůzkám na WC, po kterých už jim na svačinu pochopitelně nezbude čas.

Správné školní svačiny – zdravé, chutné, pestré!
Doma připravená svačina z čerstvých a kvalitních surovin s ovocem a zeleninou je ideální variantou svačiny pro školáky. Jako základ správné školní svačiny bývá pečivo, rozhodně ale nesahejte po pečivu bílém. Zkuste připravovat i celozrnné rohlíky, bagetky nebo kvalitní žitný kváskový chléb s různými pomazánkami, jindy s výběrovou šunkou či dobrým sýrem. Přidejte nakrájenou zeleninu – papriky, okurky, mrkev, cherry rajčata apod. Místo sladkostí pak zařaďte ovoce nebo kus domácího koláče či jiného moučníku. Pro odpolední svačinu jsou vhodné jogurty, mléčné nápoje nebo třeba kvalitní tyčinky doplněné ovocem. Můžete připravit domácí tvaroháček, termix či vyšlehat tvaroh s ovocem.

Jak svačiny balit a uchovávat?
Jak svačinu zabalit a uchovat čerstvou? Doba igelitových sáčků, rozmačkaných chlebů a jablek nahnilých z otlučení na dně aktovky je pryč. Dnes máme na výběr z nepřeberného množství dobře uzavíratelných krabiček, třeba i se silikonovým těsněním nebo s přihrádkami na oddělení jednotlivých potravin. Plastová krabička je ideálním obalem, který můžete používat pořád dokola. Tady se však vyhněte například příliš mastným potravinám, na které plast působí. Krabičky jsou na výběr také kovové nebo třeba bambusové. Pečivo bude vhodné zabalit ještě do potravinové folie, ale použít můžete více ekologické alternativy jako jsou látkové pytlíky nebo voskované ubrousky. Praktickým a oblíbeným trendem poslední doby jsou nejrůznější plátěné zdrhovací sáčky nebo uzavíratelné svačinové kapsičky.

Vyberte dětem stylové boxy a funkční láhve na pití – svačina je bude bavit!
Trápí vás často nedojedené nebo dokonce netknuté svačiny a taky se vám zdá, že děti ve škole skoro nepijí? Domluvy nepomáhají? Spolu s výše uvedenými tipy na novou skladbu svačinového jídelníčku se zkuste zaměřit také na to, v čem dítě svačinu do školy nosí a z čeho pije. Taková stylová krabička s tím správným obrázkem nebo designová láhev na pití v „cool“ tvaru a barvě, může hodně pomoci. Co se týče plastových svačinových boxů, určitě najdete nejeden, ze kterého se bude na vašeho školáka usmívat jeho oblíbená filmová postavička, což mu celé školní svačení zpříjemní. Láhve na pití volte z kvalitního materiálu, kde nebude po pár použitích problém se zápachem nebo vznikem plísní.

Zdroj: https://zalepsizivot.czhygpraha.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Děti a zima – jak chránit dětský organismus před vlivy mrazivého počasí

Děti a zima – jak chránit dětský organismus před vlivy mrazivého počasí

Chladné zimní počasí společně s viry představuje pro dětský organismus velkou zátěž. Pokud na to děti dostatečně nepřipravíme, snadno, a často i opakovaně onemocní. Sezona častých onemocnění u dětí trvá...

Čtěte dál
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Zavděčit se malým školákům a vymýšlet každý den nové, lákavé a zároveň zdravé svačiny, které je uspokojí, nemusí být vůbec snadné....
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Zinek je synonymum pro zdravou pokožku. V jakých potravinách je ho nejvíce?

Zinek je synonymum pro zdravou pokožku. V jakých potravinách je ho nejvíce?

Chcete krásnou, zářivou a hydratovanou pleť? Doplňte do těla zinek. Je to totiž výborný spojenec pro zdravou pokožku. Je také důležitý...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...