Acerola – jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C, který přispívá k normální funkci imunity

Acerola – jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C, který přispívá k normální funkci imunity
zdroj: Shutterstock

Acerola pocházející z tropických oblastí západní Indie, Barbadosu, jižního Mexika a Karibiku. Je nápadně podobná třešni, avšak není s ní nijak příbuzná. Co je to za ovoce, jaké benefity přináší a jak nám může její konzumace prospět?

Bobulkám podobným třešním se daří v tropických oblastech jako je Indie, Mexiko nebo Karibik a už od nepaměti jsou pro své mimořádné vlastnosti užívány v tamní tradiční lidové medicíně. Acerola je známá především vysokým obsahem vitaminu C a je využívána pro úlevu od onemocnění jater, kašle i nachlazení, zrovna tak ale zabírá jako prevence a to i ve formě doplňků stravy. Pro představu – 1 g pomeranče obsahuje 0,4 mg vitamínu C, zatímco 1 g aceroly 180 mg vitamínu C.

S čím vím acerola pomůže
Díky vitaminu C acerola posiluje imunitu, protože se jedná o významný antioxidant zabraňující škodlivým volným radikálům v tom, aby poškozovaly buňky. To ale není všechno, co tropická třešeň dokáže, díky dalším antioxidantům a cenným mikroživinám jako jsou vápník, železo, niacin, fosfor, riboflavin nebo thiamin nachází využití jako prostředek pro podporu pružnosti pokožky i pro úlevu od zažívacích obtíží. Bývá také součástí produktů pro ústní hygienu (antimikrobiálních ústních vod), pomáhá zlepšit náladu a částečně tak supluje působení antidepresiv.

Jak by se měla užívat
Krásně voní a sladce chutná, i když může být i trochu trpká. Můžete ji zobat jen tak, zmrazit nebo použít všude tam, kde byste jinak sáhli po třešních – tedy nejčastěji při přípravě pečených dezertů, kompotů, šťáv nebo marmelád. Pamatujte, že nejvíce prospěšná acerola je, když ji jíte čerstvou – primárně tak vám předá maximum živin, které v sobě nosí. Přesto ji však můžete přijímat i v doplňcích stravy jako jsou různé kapsle, žvýkačky, tinktury nebo práškové preparáty. Acerola ve formě prášku je poměrně populární, jedná se o dehydrovanou šťávu z aceroly, kterou lze přidávat do nápojů, smoothies, džusů a dalších podobných pochutin.

Jak mohou vypadat vedlejší účinky
Pokud se rozhodnete přijímat acerolu v podobě doplňků stravy, nikdy byste neměli překračovat dávkování doporučené výrobcem. V opačném případě může dojít k poruchám trávení jako jsou křeče v žaludku, průjem, závratě nebo mdloby, silná bolest hlavy včetně migrény, nevolnost a zvracení. Vzácně může nadužívání aceroly podnítit vznik ledvinových kamenů, symptomem může být bolest v bocích nebo dolní části zad. Vzácně se v souvislosti s acerolou zmiňuje kontaktní dermatitida.

Co si pamatovat
Tropickou třešeň acerolu můžete s rozumem využívat jako domácí preventivní prostředek různých chorob a nepříjemností. Je významným zdrojem antioxidantů, vitaminů a minerálů a jedná se tedy o zdroj cenných živin prospívajících lidskému zdraví. Pro silnou koncentraci těchto prospěšných látek byste ovšem neměli překračovat rozumnou mez a dodržovat dávku stanovenou výrobcem doplňků stravy, případně se čerstvé aceroly nepřejídat a konzumovat ji s rozmyslem. Učiníte-li tak, může vám její konzumace prospět podobně jako generacím, které ji po staletí využívají v tradiční lidové medicíně.

Zdroje: www.healthline.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

O očích se říká, že jsou okna do naší duše, ale co když jsou tato okna zakalena? Metaforicky by tento stav šlo přirovnat k zánětu spojivek (konjunktivitidě), který je jednou ze tří nejčastějších příčin...

Čtěte dál
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Antibiotika jako prevence na dovolené? Rizikové a nežádoucí. Proč?

Antibiotika jako prevence na dovolené? Rizikové a nežádoucí. Proč?

S blížící se dovolenou rostou obavy nejen o hladký průběh celého programu, ale i o zdraví. Lékaři ve svých ordinacích zaznamenávají...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Jak zlepšit zdraví a imunitu prostřednictvím základních úprav jídelníčku

Jak zlepšit zdraví a imunitu prostřednictvím základních úprav jídelníčku

Jak zlepšit svou imunitu a zdraví obecně? To je otázka, která jistě trápí celou řadu lidí. Jde jednoznačně o důležité téma. Je však...
Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 se dříve považoval za zásadní pouze pro vstřebávání vápníku jako prevence osteoporózy a správný růst a vývoj kostí. V současné...
Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi je velice oblíbený druh exotického ovoce zejména během zimního období. Možná nevypadá na první pohled tak přitažlivě, jako třeba...
Pravidla zdravého otužování nejen v zimním období

Pravidla zdravého otužování nejen v zimním období

Je konec ledna a při své zdravotní procházce zahlédnu z pod čepice na břehu řeky sportovce v plavkách. Mžourám, zírám, nechápu. Až...