Acerola – jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C, který přispívá k normální funkci imunity

Acerola – jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C, který přispívá k normální funkci imunity
zdroj: Shutterstock

Acerola pocházející z tropických oblastí západní Indie, Barbadosu, jižního Mexika a Karibiku. Je nápadně podobná třešni, avšak není s ní nijak příbuzná. Co je to za ovoce, jaké benefity přináší a jak nám může její konzumace prospět?

Bobulkám podobným třešním se daří v tropických oblastech jako je Indie, Mexiko nebo Karibik a už od nepaměti jsou pro své mimořádné vlastnosti užívány v tamní tradiční lidové medicíně. Acerola je známá především vysokým obsahem vitaminu C a je využívána pro úlevu od onemocnění jater, kašle i nachlazení, zrovna tak ale zabírá jako prevence a to i ve formě doplňků stravy. Pro představu – 1 g pomeranče obsahuje 0,4 mg vitamínu C, zatímco 1 g aceroly 180 mg vitamínu C.

S čím vím acerola pomůže
Díky vitaminu C acerola posiluje imunitu, protože se jedná o významný antioxidant zabraňující škodlivým volným radikálům v tom, aby poškozovaly buňky. To ale není všechno, co tropická třešeň dokáže, díky dalším antioxidantům a cenným mikroživinám jako jsou vápník, železo, niacin, fosfor, riboflavin nebo thiamin nachází využití jako prostředek pro podporu pružnosti pokožky i pro úlevu od zažívacích obtíží. Bývá také součástí produktů pro ústní hygienu (antimikrobiálních ústních vod), pomáhá zlepšit náladu a částečně tak supluje působení antidepresiv.

Jak by se měla užívat
Krásně voní a sladce chutná, i když může být i trochu trpká. Můžete ji zobat jen tak, zmrazit nebo použít všude tam, kde byste jinak sáhli po třešních – tedy nejčastěji při přípravě pečených dezertů, kompotů, šťáv nebo marmelád. Pamatujte, že nejvíce prospěšná acerola je, když ji jíte čerstvou – primárně tak vám předá maximum živin, které v sobě nosí. Přesto ji však můžete přijímat i v doplňcích stravy jako jsou různé kapsle, žvýkačky, tinktury nebo práškové preparáty. Acerola ve formě prášku je poměrně populární, jedná se o dehydrovanou šťávu z aceroly, kterou lze přidávat do nápojů, smoothies, džusů a dalších podobných pochutin.

Jak mohou vypadat vedlejší účinky
Pokud se rozhodnete přijímat acerolu v podobě doplňků stravy, nikdy byste neměli překračovat dávkování doporučené výrobcem. V opačném případě může dojít k poruchám trávení jako jsou křeče v žaludku, průjem, závratě nebo mdloby, silná bolest hlavy včetně migrény, nevolnost a zvracení. Vzácně může nadužívání aceroly podnítit vznik ledvinových kamenů, symptomem může být bolest v bocích nebo dolní části zad. Vzácně se v souvislosti s acerolou zmiňuje kontaktní dermatitida.

Co si pamatovat
Tropickou třešeň acerolu můžete s rozumem využívat jako domácí preventivní prostředek různých chorob a nepříjemností. Je významným zdrojem antioxidantů, vitaminů a minerálů a jedná se tedy o zdroj cenných živin prospívajících lidskému zdraví. Pro silnou koncentraci těchto prospěšných látek byste ovšem neměli překračovat rozumnou mez a dodržovat dávku stanovenou výrobcem doplňků stravy, případně se čerstvé aceroly nepřejídat a konzumovat ji s rozmyslem. Učiníte-li tak, může vám její konzumace prospět podobně jako generacím, které ji po staletí využívají v tradiční lidové medicíně.

Zdroje: www.healthline.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Slezina: orgán, bez kterého lze žít. K čemu nám tedy slouží?

Slezina: orgán, bez kterého lze žít. K čemu nám tedy slouží?

Má ji většina lidí, podobně jako u ostatních orgánů si ale zpravidla příliš nelámeme hlavu nad tím, jak vlastně funguje do doby, než fungovat přestane. A když přestane fungovat slezina, projeví se to poměrně...

Čtěte dál
Kurkuma, zázvor, česnek – trojboj proti virózám. Umíte je správně používat?

Kurkuma, zázvor, česnek – trojboj proti virózám. Umíte je správně používat?

S příchodem chladných podzimních dnů se všichni chceme vyhnout nachlazením, fungovat naplno a prožít předvánoční čas ve zdraví. A tak...
Sezona rakytníku vrcholí – posilte imunitu lahodným sirupem nebo marmeládou!

Sezona rakytníku vrcholí – posilte imunitu lahodným sirupem nebo marmeládou!

Tato rostlinka patří právem mezi nejlepší bojovníky proti nachlazení a jiným zdravotním neduhům. Keř rakytníku můžete snadno pěstovat...
Vitamin C – král mezi antioxidanty. Jak ho účinně doplňovat?

Vitamin C – král mezi antioxidanty. Jak ho účinně doplňovat?

Jedná se o nejznámější a také vůbec nejužívanější vitamín. Jeho popularita mezi doplňky stravy jednoznačně vede. Ve složení nejrůznějších...
Doplňky stravy volte chytře. Kdy po nich sáhnout a co si pohlídat?

Doplňky stravy volte chytře. Kdy po nich sáhnout a co si pohlídat?

Zatímco před lety každý z nás znal či konzumoval maximálně vitamín C pro lepší imunitu, aktuálně jsou hitem doplňky stravy s různorodou...
Prodělali jste Covid-19? Pravděpodobně máte protilátky na celý život, tvrdí vědci

Prodělali jste Covid-19? Pravděpodobně máte protilátky na celý život, tvrdí vědci

Vědci z Melbourne přišli s hypotézou, že lidé, kteří se zotavili z mírného průběhu covid-19, zřejmě získali ochranu před touto nemocí...
Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí...
Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat...
Svět se po koronaviru probouzí. Jak si ho užít solidárně, bezpečně a zodpovědně?

Svět se po koronaviru probouzí. Jak si ho užít solidárně, bezpečně a zodpovědně?

Červen se nese ve znamení stoupajících teplot i uvolňujících se koronavirových restrikcí. Zdá se, že se život konečně zase vrací do...
Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Když je tělo v nerovnováze, jedním z prvních míst, kde se to projeví, je pokožka. Pokud se organismu nedostává optimálního množství...
Bylina, která pomáhá proti stárnutí pleti i při respiračních onemocněních, právě rozkvétá!

Bylina, která pomáhá proti stárnutí pleti i při respiračních onemocněních, právě rozkvétá!

Černý bez každoročně rozsvěcuje jarní dny svými krásnými, plnými, úžasně voňavými květy. Jsou ideální ke sbírání na lahodný čaj, výrobu...
Pistácie – vylouskejte si zdraví, energii a nálož živin!

Pistácie – vylouskejte si zdraví, energii a nálož živin!

Kdo by neznal tento malý zelený zázrak v otevřené skořápce! Jak si dáte jeden oříšek, ihned musíte sáhnout po dalším a otvírat jednu...