Acerola – jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C, který přispívá k normální funkci imunity

Acerola – jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C, který přispívá k normální funkci imunity
zdroj: Shutterstock

Acerola pocházející z tropických oblastí západní Indie, Barbadosu, jižního Mexika a Karibiku. Je nápadně podobná třešni, avšak není s ní nijak příbuzná. Co je to za ovoce, jaké benefity přináší a jak nám může její konzumace prospět?

Bobulkám podobným třešním se daří v tropických oblastech jako je Indie, Mexiko nebo Karibik a už od nepaměti jsou pro své mimořádné vlastnosti užívány v tamní tradiční lidové medicíně. Acerola je známá především vysokým obsahem vitaminu C a je využívána pro úlevu od onemocnění jater, kašle i nachlazení, zrovna tak ale zabírá jako prevence a to i ve formě doplňků stravy. Pro představu – 1 g pomeranče obsahuje 0,4 mg vitamínu C, zatímco 1 g aceroly 180 mg vitamínu C.

S čím vím acerola pomůže
Díky vitaminu C acerola posiluje imunitu, protože se jedná o významný antioxidant zabraňující škodlivým volným radikálům v tom, aby poškozovaly buňky. To ale není všechno, co tropická třešeň dokáže, díky dalším antioxidantům a cenným mikroživinám jako jsou vápník, železo, niacin, fosfor, riboflavin nebo thiamin nachází využití jako prostředek pro podporu pružnosti pokožky i pro úlevu od zažívacích obtíží. Bývá také součástí produktů pro ústní hygienu (antimikrobiálních ústních vod), pomáhá zlepšit náladu a částečně tak supluje působení antidepresiv.

Jak by se měla užívat
Krásně voní a sladce chutná, i když může být i trochu trpká. Můžete ji zobat jen tak, zmrazit nebo použít všude tam, kde byste jinak sáhli po třešních – tedy nejčastěji při přípravě pečených dezertů, kompotů, šťáv nebo marmelád. Pamatujte, že nejvíce prospěšná acerola je, když ji jíte čerstvou – primárně tak vám předá maximum živin, které v sobě nosí. Přesto ji však můžete přijímat i v doplňcích stravy jako jsou různé kapsle, žvýkačky, tinktury nebo práškové preparáty. Acerola ve formě prášku je poměrně populární, jedná se o dehydrovanou šťávu z aceroly, kterou lze přidávat do nápojů, smoothies, džusů a dalších podobných pochutin.

Jak mohou vypadat vedlejší účinky
Pokud se rozhodnete přijímat acerolu v podobě doplňků stravy, nikdy byste neměli překračovat dávkování doporučené výrobcem. V opačném případě může dojít k poruchám trávení jako jsou křeče v žaludku, průjem, závratě nebo mdloby, silná bolest hlavy včetně migrény, nevolnost a zvracení. Vzácně může nadužívání aceroly podnítit vznik ledvinových kamenů, symptomem může být bolest v bocích nebo dolní části zad. Vzácně se v souvislosti s acerolou zmiňuje kontaktní dermatitida.

Co si pamatovat
Tropickou třešeň acerolu můžete s rozumem využívat jako domácí preventivní prostředek různých chorob a nepříjemností. Je významným zdrojem antioxidantů, vitaminů a minerálů a jedná se tedy o zdroj cenných živin prospívajících lidskému zdraví. Pro silnou koncentraci těchto prospěšných látek byste ovšem neměli překračovat rozumnou mez a dodržovat dávku stanovenou výrobcem doplňků stravy, případně se čerstvé aceroly nepřejídat a konzumovat ji s rozmyslem. Učiníte-li tak, může vám její konzumace prospět podobně jako generacím, které ji po staletí využívají v tradiční lidové medicíně.

Zdroje: www.healthline.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?

Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?

Vysoká hladina homocysteinu je často opomíjeným, ale významným faktorem ovlivňujícím zdraví srdce a cév. Homocystein, látka vznikající jako meziprodukt metabolismu aminokyseliny methioninu, může při zvýšené...

Čtěte dál
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

O očích se říká, že jsou okna do naší duše, ale co když jsou tato okna zakalena? Metaforicky by tento stav šlo přirovnat k zánětu spojivek...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...