Rádi byste si doma připravili vždy nějaké dobré a zdravé jídlo, ale stává se vám, že na vás ze spíže kouká jen starý toastový chleba? Zkuste pár našich tipů, které suroviny je dobré mít doma vždy po ruce. Zaručujeme vám, že z tohoto seznamu vybraných potravin vždy připravíte zdravou a chutnou svačinu i hlavní chod.
Potraviny, které vydrží déle a můžete si je koupit do zásoby, rozhodně nejsou jen ty v plechovkách. Výběr je mnohem širší. Při správném skladování můžete mít doma řadu mléčných výrobků, ovoce i zeleninu. Začněte tím, že si projdete všechny skříňky, poličky a lednici s mrazákem, pro lepší přehled, co už doma máte. Podle toho pak své zásoby obohaťte o potraviny z našeho seznamu. Jsou chutné, mají dlouhou trvanlivost a řada z nich je cenově velice příznivá, přesto jde o živinami nabyté suroviny.
Suché přísady a ořechy – nesmí nikdy chybět
V tomto případě jde o klasiku, jako jsou těstoviny, rýže, quinoa, pohanka, ovesné vločky a veškeré luštěniny. V sušeném stavu vám vydrží dlouhé měsíce. Přesto z nich dokážete vykouzlit skvělý pokrm! Kromě přílohy fungují tyto potraviny také jako základ salátů nebo různých zeleninových směsí. Můžete si z nich připravit také různé druhy obilných kaší. Ty můžete doplnit třeba ořechy, které se rovněž vyplatí mít vždy doma. Jsou zdrojem bílkovin a zdravých tuků, navíc je využijete kromě snídaní také jako rychlou a zdravou svačinu.
Ovoce a zelenina? Vsaďte na mrazák!
Co se týká nutričních hodnot, je na tom zelenina i ovoce v mraženém stavu podobně jako čerstvé druhy. Rozdíl je ale v tom, že vám mražené směsi vydrží o dost déle. Proto pokud nechcete neustále myslet na to, že musíte skoro denně kupovat čerstvou zeleninu a ovoce, vsaďte na mraženou verzi. Pár nákupů vám to ušetří, přesto si díky tomu snadno připravíte zeleninu k pečenému masu, do polévky, nebo ji využijete na pánvi do různých směsí. Ovoce se vám pak bude hodit do dezertů nebo na smoothie.
Kvašená zelenina – přítel vašeho trávení
Doma by vám nikdy nemělo chybět pár sklenic nakládané zeleniny. Mohou to být okurky, zeleninová směs, kysané zelí nebo kimchi. Díky fermentaci vydrží opravdu dlouho a můžete tuto super zdravou bombu přidat k jakémukoliv jídlu, do salátů nebo si ji dát jen tak jako samotnou svačinu. Doplníte hodně vitamínů a minerálů, ale také probiotické kultury, důležité pro zdraví vašich střev.
Sladké pokušení
Každý má občas chuť na něco sladkého. Případně si chcete trochu ochutit jogurt, kaši nebo nápoj. Klasický cukr vám ale doporučovat nebudeme. Raději mějte doma vždy zásobu kvalitního medu, který využijete nejen do čajů. Hodí se jako sladidlo do nejrůznějších pokrmů a dezertů. Ještě o něco zdravější alternativou by mohl být třeba čekankový sirup. Na dobu, kdy vás honí mlsná, ale nechcete to řešit sušenkou, mějte doma schovanou kvalitní hořkou čokoládu. Stačí jeden dva čtverečky a chuťové pohárky budou spokojené.
„Svatá trojice“ – mléko, sýry, vejce
Řeč je v tomto případě o trvanlivém mléku, které můžete mít doma i několik měsíců, navíc nemusí být skladované v lednici. Čerstvé je sice samozřejmě lepší volbou, ovšem hodí se mít doma i nějakou tu trvanlivou verzi. Můžete si pak snadno připravit oblíbenou kaši, použít ho do dezertů, pudinků, nebo jako součást snídaně, palačinek a mnoha dalších pokrmů. Doma mějte také pár balení tvrdých sýrů, které vydrží na chladném místě i několik týdnů. Využijete je do těstovin, salátů, na omelety nebo ke svačině na pečivo. Sýr se hodí téměř na všechno. Navíc je to skvělý zdroj bílkovin a vápníku. Nezapomeňte mít v lednici také vždy nějaká vejce, která zachrání nejednu nouzovou večeři. Jsou skvělým zdrojem živočišných bílkovin, železa, lecitinu, vitamínu D a B12. Příprava je navíc o dost snazší a rychlejší než maso. Vejce upravíte na mnoho způsobů a během pár minut máte na stole plnohodnotné jídlo. Využijete je ale také na nejrůznější placičky, do dezertů nebo polévek.
Aby vám jídlo chutnalo – koření, ochucovadla a oleje
Základem je samozřejmě sůl a pepř. Mějte ale také vždy po ruce sušenou majoránku, bazalku, tymián a další bylinky. Dokážou příjemně ochutit přílohy, ale také omáčky, polévky, zálivky a nebudete muset tolik solit. Stejně tak se hodí mít doma i kvalitní sójovou omáčku a samozřejmě rostlinné oleje. Nejlepší je koupit alespoň dva druhy oleje – vhodná je kombinace řepkového a panenského olivového. Jeden využijete na tepelnou úpravu, druhý se vám bude hodit do studené kuchyně.
I plechovky mají ve spíži své místo
Ne vždy musí být jídlo z plechovky nezdravé a málo kvalitní. Důkazem toho jsou například drcená rajčata nebo protlaky. Díky této zásobě v mžiku vykouzlíte skvělou omáčku k těstovinám, hodí se ale i k masu, luštěninám nebo jako ochucení salátu s tuňákem (kterého jste si také chytře pořídili v plechovkách). Podobně jsou na tom také různé druhy luštěnin. Zde je potřeba už ale důkladněji vybírat a volit kvalitu. Snadno si pak připravíte směs s fazolemi nebo cizrnou. Není nic nového, že plechovky vám doma mohou dělat společnost opravdu dlouho, i několik let.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?
Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva je vzácná a lidstvu prospěšná rostlina, jakými způsoby však můžeme...
Čtěte dál