Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce
zdroj: Shutterstock

Rádi byste si doma připravili vždy nějaké dobré a zdravé jídlo, ale stává se vám, že na vás ze spíže kouká jen starý toastový chleba? Zkuste pár našich tipů, které suroviny je dobré mít doma vždy po ruce. Zaručujeme vám, že z tohoto seznamu vybraných potravin vždy připravíte zdravou a chutnou svačinu i hlavní chod.

Potraviny, které vydrží déle a můžete si je koupit do zásoby, rozhodně nejsou jen ty v plechovkách. Výběr je mnohem širší. Při správném skladování můžete mít doma řadu mléčných výrobků, ovoce i zeleninu. Začněte tím, že si projdete všechny skříňky, poličky a lednici s mrazákem, pro lepší přehled, co už doma máte. Podle toho pak své zásoby obohaťte o potraviny z našeho seznamu. Jsou chutné, mají dlouhou trvanlivost a řada z nich je cenově velice příznivá, přesto jde o živinami nabyté suroviny.

Suché přísady a ořechy – nesmí nikdy chybět
V tomto případě jde o klasiku, jako jsou těstoviny, rýže, quinoa, pohanka, ovesné vločky a veškeré luštěniny. V sušeném stavu vám vydrží dlouhé měsíce. Přesto z nich dokážete vykouzlit skvělý pokrm! Kromě přílohy fungují tyto potraviny také jako základ salátů nebo různých zeleninových směsí. Můžete si z nich připravit také různé druhy obilných kaší. Ty můžete doplnit třeba ořechy, které se rovněž vyplatí mít vždy doma. Jsou zdrojem bílkovin a zdravých tuků, navíc je využijete kromě snídaní také jako rychlou a zdravou svačinu.

Ovoce a zelenina? Vsaďte na mrazák!
Co se týká nutričních hodnot, je na tom zelenina i ovoce v mraženém stavu podobně jako čerstvé druhy. Rozdíl je ale v tom, že vám mražené směsi vydrží o dost déle. Proto pokud nechcete neustále myslet na to, že musíte skoro denně kupovat čerstvou zeleninu a ovoce, vsaďte na mraženou verzi. Pár nákupů vám to ušetří, přesto si díky tomu snadno připravíte zeleninu k pečenému masu, do polévky, nebo ji využijete na pánvi do různých směsí. Ovoce se vám pak bude hodit do dezertů nebo na smoothie.

Kvašená zelenina – přítel vašeho trávení
Doma by vám nikdy nemělo chybět pár sklenic nakládané zeleniny. Mohou to být okurky, zeleninová směs, kysané zelí nebo kimchi. Díky fermentaci vydrží opravdu dlouho a můžete tuto super zdravou bombu přidat k jakémukoliv jídlu, do salátů nebo si ji dát jen tak jako samotnou svačinu. Doplníte hodně vitamínů a minerálů, ale také probiotické kultury, důležité pro zdraví vašich střev.

Sladké pokušení
Každý má občas chuť na něco sladkého. Případně si chcete trochu ochutit jogurt, kaši nebo nápoj. Klasický cukr vám ale doporučovat nebudeme. Raději mějte doma vždy zásobu kvalitního medu, který využijete nejen do čajů. Hodí se jako sladidlo do nejrůznějších pokrmů a dezertů. Ještě o něco zdravější alternativou by mohl být třeba čekankový sirup. Na dobu, kdy vás honí mlsná, ale nechcete to řešit sušenkou, mějte doma schovanou kvalitní hořkou čokoládu. Stačí jeden dva čtverečky a chuťové pohárky budou spokojené.

„Svatá trojice“ – mléko, sýry, vejce
Řeč je v tomto případě o trvanlivém mléku, které můžete mít doma i několik měsíců, navíc nemusí být skladované v lednici. Čerstvé je sice samozřejmě lepší volbou, ovšem hodí se mít doma i nějakou tu trvanlivou verzi. Můžete si pak snadno připravit oblíbenou kaši, použít ho do dezertů, pudinků, nebo jako součást snídaně, palačinek a mnoha dalších pokrmů. Doma mějte také pár balení tvrdých sýrů, které vydrží na chladném místě i několik týdnů. Využijete je do těstovin, salátů, na omelety nebo ke svačině na pečivo. Sýr se hodí téměř na všechno. Navíc je to skvělý zdroj bílkovin a vápníku. Nezapomeňte mít v lednici také vždy nějaká vejce, která zachrání nejednu nouzovou večeři. Jsou skvělým zdrojem živočišných bílkovin, železa, lecitinu, vitamínu D a B12. Příprava je navíc o dost snazší a rychlejší než maso. Vejce upravíte na mnoho způsobů a během pár minut máte na stole plnohodnotné jídlo. Využijete je ale také na nejrůznější placičky, do dezertů nebo polévek.

Aby vám jídlo chutnalo – koření, ochucovadla a oleje
Základem je samozřejmě sůl a pepř. Mějte ale také vždy po ruce sušenou majoránku, bazalku, tymián a další bylinky. Dokážou příjemně ochutit přílohy, ale také omáčky, polévky, zálivky a nebudete muset tolik solit. Stejně tak se hodí mít doma i kvalitní sójovou omáčku a samozřejmě rostlinné oleje. Nejlepší je koupit alespoň dva druhy oleje – vhodná je kombinace řepkového a panenského olivového. Jeden využijete na tepelnou úpravu, druhý se vám bude hodit do studené kuchyně.

I plechovky mají ve spíži své místo
Ne vždy musí být jídlo z plechovky nezdravé a málo kvalitní. Důkazem toho jsou například drcená rajčata nebo protlaky. Díky této zásobě v mžiku vykouzlíte skvělou omáčku k těstovinám, hodí se ale i k masu, luštěninám nebo jako ochucení salátu s tuňákem (kterého jste si také chytře pořídili v plechovkách). Podobně jsou na tom také různé druhy luštěnin. Zde je potřeba už ale důkladněji vybírat a volit kvalitu. Snadno si pak připravíte směs s fazolemi nebo cizrnou. Není nic nového, že plechovky vám doma mohou dělat společnost opravdu dlouho, i několik let.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší každý rok. Jejich chuť a vůně, to je zkrátka chuť a vůně léta, které...

Čtěte dál
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Nádorovým onemocněním, kterým v Česku trpí muži nejvíce, je rakovina prostaty. Zrádné je, že první stádia probíhají asymptomaticky,...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Co (ne)patří do lednice a jak potraviny v chladničce správně rozmístit

Co (ne)patří do lednice a jak potraviny v chladničce správně rozmístit

Určitě se vám někdy stalo, že jste v nadšení nakoupili tolik jídla, že jste ve finále hodně potravin museli vyhodit. Výjimkou není...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Je osvěžující, šťavnaté a lahodné. Jako většina rostlinných potravin přináší i mnohé zdravotní výhody. Jeho název zní exoticky a stejné...
Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Možná i vy sami patříte mezi ty, kteří končí s jídlem v pět hodin odpoledne nebo například cvičíte jen nalačno. Případně jste podlehli...
Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója a sójové výrobky patří dnes již ke standardním potravinám bez alternativní nálepky. Jen k málokteré potravině se však za poslední...