Sezona rakytníku vrcholí – posilte imunitu lahodným sirupem nebo marmeládou!

Sezona rakytníku vrcholí – posilte imunitu lahodným sirupem nebo marmeládou!
zdroj: Shutterstock

Tato rostlinka patří právem mezi nejlepší bojovníky proti nachlazení a jiným zdravotním neduhům. Keř rakytníku můžete snadno pěstovat na své zahrádce v našich podmínkách. Péče není nijak náročná, nejvíce práce si s bobulkami rakytníku užijete při sklízení. Ve sběru vám totiž budou bránit ostré trny. Nicméně to určitě stojí za tu námahu. Plody rakytníku jsou totiž hotovým zázrakem!

Vitamínová bomba
Rakytník obsahuje opravdu vysoký obsah vitamínu C (více než pomeranč, kiwi nebo černý rybíz), který v tomto období potřebujeme nejvíce, abychom ustáli ataky nepříjemných nachlazení a chřipek. Je ale bohatý také na vitamíny skupiny B (zejména kyselinu listovou), také obsahuje vitamín A, K nebo E, v plodech najdete také velké množství karotenu, rutinu a tříslovin. S příchodem podzimu byste si měli nejrůznější podoby rakytníku doma uchovávat a dopřát si tento poklad z přírody každý den. Pomůže vám nejen předejít nejrůznějším onemocněním, ale také podpoří již oslabenou imunitu a když už vás nějaká ta chřipka skolí, rakytník urychlí rekonvalescenci. To ale zdaleka není všechno. Jeho plody například pomáhají udržet cévy pružné a průchodné a správnou funkci žaludku. Díky rakytníku se tělo vypořádá s celou řadou potíží, jako je zlepšení krvetvorby, trávení nebo kožních onemocnění. Pokud si tedy dopřejete rakytník v jakékoliv podobě, chybu rozhodně neuděláte.

V jaké podobě si můžete rakytník dopřát?
Bobulky rakytníku nejsou úplně ideální k přímé konzumaci v čerstvé nebo sušené podobě. Rakytník je totiž sám o sobě velmi kyselý. Existuje ale mnoho způsobů, jak plody zpracovat a uchovat si je tak po celou zimu. Můžete z nich udělat šťávu nebo sirup. Skvělý je také rakytníkový džem či marmeláda. Někteří nedají dopustit na rakytníkový olej nebo i ocet. Oblíbené jsou rovněž čaje z listů rakytníku, které bývají také součástí nejrůznějších bylinných směsí. Rakytníkem se dá obohatit také med. Všechny tyto produkty seženete běžně ve farmářských obchodech nebo v prodejnách se zdravou výživou, ale co si tak letos něco vyrobit doma? Například sirup je velice jednoduchý a můžete ho pak konzumovat buď samostatně jednu lžíci denně, nebo jej naředit vodou a zpestřit si tak pitný režim. I vašim dětem bude chutnat, vy tak můžete podpořit jejich imunitu a předejít dětským rýmičkám.

Sirup nebo marmeládu?
Na výrobu sirupu potřebujete 500 g rakytníku, 250 g bio třtinového želírovacího cukru a 500 ml vody. Plody pár minut povařte ve vodě, ať už máte bobulky v čerstvé nebo mražené podobě. Nechte chvíli vychladnout a směs poté promixujte, dojde tak k rozpadnutí dužiny a přes síto se poté zbavíte semínek. Následně už stačí tekutinu jen svařit s želírovacím cukrem. Někdo možná bude chtít přidat cukru o něco více, protože je rakytník opravdu hodně kyselý. Určitě už ale nepřidávejte citron nebo kyselinu citronovou. Vroucí sirup poté jen nalijte do vyvařených čistých sklenic, dezinfikujte víčka a okraje a po uzavření obraťte dnem vzhůru.

Podobně snadno si vyrobíte také marmeládu, kterou poté využijete na pečivo nebo do jogurtů. Stačí plody důkladně povařit, směs poté propasírovat, přidat gelfix na hodně kyselé ovoce a samozřejmě cukr. Vařte, dokud nebude konzistence hustá tak akorát. Marmeládu poté vlijte do čistých sklenic, uzavřete a rovněž obraťte dnem vzhůru.

Využijte doma celou rostlinu
Podobně prospěšné jsou kromě plodů také listy a výhonky. Obojí můžete nechat usušit a použít jako čaj neboli výluh. Nejvíce vitamínů ale najdete v dužině plodů. Možností, jak využít rakytník, je opravdu mnoho. Příroda nám takové rostliny nadělila na podzim právě proto, že se chystá dlouhé chladné období. Proto ji poslouchejte a dopřejte svému tělu to, co teď nejvíce potřebuje a ocení.

Zdroje: www.vitalia.czcelostnimedicina.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Slezina: orgán, bez kterého lze žít. K čemu nám tedy slouží?

Slezina: orgán, bez kterého lze žít. K čemu nám tedy slouží?

Má ji většina lidí, podobně jako u ostatních orgánů si ale zpravidla příliš nelámeme hlavu nad tím, jak vlastně funguje do doby, než fungovat přestane. A když přestane fungovat slezina, projeví se to poměrně...

Čtěte dál
Kurkuma, zázvor, česnek – trojboj proti virózám. Umíte je správně používat?

Kurkuma, zázvor, česnek – trojboj proti virózám. Umíte je správně používat?

S příchodem chladných podzimních dnů se všichni chceme vyhnout nachlazením, fungovat naplno a prožít předvánoční čas ve zdraví. A tak...
Acerola – jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C, který přispívá k normální funkci imunity

Acerola – jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C, který přispívá k normální funkci imunity

Acerola pocházející z tropických oblastí západní Indie, Barbadosu, jižního Mexika a Karibiku. Je nápadně podobná třešni, avšak není...
Vitamin C – král mezi antioxidanty. Jak ho účinně doplňovat?

Vitamin C – král mezi antioxidanty. Jak ho účinně doplňovat?

Jedná se o nejznámější a také vůbec nejužívanější vitamín. Jeho popularita mezi doplňky stravy jednoznačně vede. Ve složení nejrůznějších...
Doplňky stravy volte chytře. Kdy po nich sáhnout a co si pohlídat?

Doplňky stravy volte chytře. Kdy po nich sáhnout a co si pohlídat?

Zatímco před lety každý z nás znal či konzumoval maximálně vitamín C pro lepší imunitu, aktuálně jsou hitem doplňky stravy s různorodou...
Prodělali jste Covid-19? Pravděpodobně máte protilátky na celý život, tvrdí vědci

Prodělali jste Covid-19? Pravděpodobně máte protilátky na celý život, tvrdí vědci

Vědci z Melbourne přišli s hypotézou, že lidé, kteří se zotavili z mírného průběhu covid-19, zřejmě získali ochranu před touto nemocí...
Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí...
Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat...
Svět se po koronaviru probouzí. Jak si ho užít solidárně, bezpečně a zodpovědně?

Svět se po koronaviru probouzí. Jak si ho užít solidárně, bezpečně a zodpovědně?

Červen se nese ve znamení stoupajících teplot i uvolňujících se koronavirových restrikcí. Zdá se, že se život konečně zase vrací do...
Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Když je tělo v nerovnováze, jedním z prvních míst, kde se to projeví, je pokožka. Pokud se organismu nedostává optimálního množství...
Bylina, která pomáhá proti stárnutí pleti i při respiračních onemocněních, právě rozkvétá!

Bylina, která pomáhá proti stárnutí pleti i při respiračních onemocněních, právě rozkvétá!

Černý bez každoročně rozsvěcuje jarní dny svými krásnými, plnými, úžasně voňavými květy. Jsou ideální ke sbírání na lahodný čaj, výrobu...
Pistácie – vylouskejte si zdraví, energii a nálož živin!

Pistácie – vylouskejte si zdraví, energii a nálož živin!

Kdo by neznal tento malý zelený zázrak v otevřené skořápce! Jak si dáte jeden oříšek, ihned musíte sáhnout po dalším a otvírat jednu...