Zdravé nakupovací návyky: co mít vždy doma, jak číst etikety a na co se dívat v obchodě?

Zdravé nakupovací návyky: co mít vždy doma, jak číst etikety a na co se dívat v obchodě?
zdroj: Shutterstock

To, co se nám dostává na talíř, je výsledkem toho, co si domů přinášíme z obchodu v taškách. Pokud tedy chcete zhubnout a celkově ozdravit životní styl, měli byste začít přímo u zdroje: v obchodě a tím, co v něm vkládáte do košíku. Jak vybudovat zdravé nakupovací návyky?

Kdo má nějaký problém se zdravím, postavou nebo kondicí, řeší, jak se hýbat a co a kdy jíst. Málo už potom věnujeme pozornost skutečnosti, že nákupem těch správných potravin výrazně snížíme riziko, že budeme jíst ty nesprávné. Protože když je nebudeme mít ve spíži nebo v lednici, nebudeme k nim mít přístup (alespoň doma). Co bychom tedy měli nakupovat?

Co mít vždycky doma po ruce
Abyste do obchodu nemuseli denně, je dobré vybavit kuchyň kvalitními trvanlivými potravinami, z nichž budete moci téměř vždy připravit výživná jídla a svačiny (i v případě, že dojdou potraviny čerstvé). K takovým potravinám patří:

  • Nepražené a neochucené ořechy a semínka, případně másla z nich
  • Kvalitní tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa, minimálně 75 %
  • Rostlinné oleje – olivový, kokosový, avokádový
  • Obiloviny a pseudoobiloviny – quinoa, hnědá rýže, oves, pohanka, celozrnné těstoviny
  • Neslazené sušené ovoce – rozinky, datle, třešně, meruňky
  • Koření – sušený česnek, kurkuma, kari, kmín, paprika, skořice
  • Konzervované i sušené luštěniny – cizrna, čočka, fazole
  • Konzervovaný tuňák a losos
  • Celozrnné mouky
  • Trvanlivé mléko kravské či rostlinné (sójové, ovesné, kokosové)
  • Zobání – luštěninové nebo zeleninové lupínky
  • Zelenina jako jsou brambory, cibule, česnek, mrkev, celer, dýně
  • V mrazáku zmražené ovoce, zelenina, směsi
  • Celozrnný žitný chléb (trvanlivý, balený)

Proč si psát seznam
Potraviny jako je pečivo, čerstvé ovoce a zelenina, mléčné výrobky a zdroje bílkovin jako je maso či rostlinné zdroje typu tofu budete muset nakupovat častěji. Před každým dalším nákupem vždy zkontrolujte spíž, lednici a mrazák, a sepište si, co chybí a co je potřeba doplnit. Tak zajistíte, že vám doma nic nebude chybět, ale také, že něco nekoupíte zbytečně dvakrát a nespotřebujete to, tedy zároveň i eliminujete riziko plýtvání potravinami. Když budete chodit nakupovat se seznamem, snížíte také pravděpodobnost, že podlehnete pokušení a koupíte si něco nezdravého, co na seznamu není.

Na co se soustředit v obchodě
Když už se ocitnete v obchodě se seznamem v ruce, zakažte si kupovat cokoliv, co na něm není uvedeno, vyvarujte se impulsivního nakupování. Abyste si to celé usnadnili, nechoďte nikdy nakupovat hladoví, protože, jak víme, hlad má velké oči. Soustřeďte se na potraviny bohaté na živiny, vyvarujte se nákupu podle atraktivity obalu, naučte se číst etikety a hlídat si složení.

Jak číst etikety
Pamatujte, že čím více položek se na seznamu složení nachází, tím více je potravina průmyslově zpracovaná a tím méně vašemu zdraví i linii prospívá. V některých případech to ale tak být nemusí, proto by vám jako vodítko měl sloužit charakter ingrediencí, které jsou uvedené jako první, to totiž znamená, že mají v produktu největší zastoupení. Pokud tedy tyto posty zaujímají přísady jako jsou přidané cukry, sladidla nebo ztužené rostlinné oleje, vraťte potravinu zpátky na poličku a nenechte se zmást ani označením „bezlepkové“ nebo „organické“.

Proč není zdravý životní styl totéž, co dieta
Ve zdravém a nutričně vyváženém jídelníčku samozřejmě existuje prostor i pro vaše oblíbená jídla, která třeba nepatří k těm nejideálnějším. Důležitý je celkový kontext a to, aby se ve vašem košíku potraviny jako jsou cukrovinky, chipsy, zpracovaná masa nebo zmrzlina neobjevovaly až příliš často nebo dokonce pravidelně, třeba každý pátek.

Zdroj: healthline.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Potraviny našeho jídelníčku, které je potřeba umět správně jíst, abychom se neotrávili

Potraviny našeho jídelníčku, které je potřeba umět správně jíst, abychom se neotrávili

Často slýcháme o jedech, toxinech a škodlivinách, které se do potravin dostávají vinou člověka. Co je ale už méně známé, jsou toxiny vyskytující se v potravinách přirozeně. Některé z nich přitom mohou...

Čtěte dál
Polévka jako předkrm i levné zdravé jídlo. Jaké výhody přináší jejich konzumace?

Polévka jako předkrm i levné zdravé jídlo. Jaké výhody přináší jejich konzumace?

Chladné počasí, zmrzlé nohy či ruce a nachlazení. To všechno jsou situace, kdy oceníme nálož horké polévky. Podzim je v plném proudu...
Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Šafrán je koření vyráběné od starověku ze sušených čnělek květů této rostliny, které se říká také podzimní krokus. Kvete právě na podzim...
Jak efektivně a rychle posílit nohy a hýždě? Vsaďte na HIIT nebo tabatu

Jak efektivně a rychle posílit nohy a hýždě? Vsaďte na HIIT nebo tabatu

Venku je sice o poznání chladněji, zatím si ale nemůžeme ztěžovat na nedostatek sluníčka, které stále ještě umí pěkně zahřát. Využijme...
Kombinace jídel, které nesvědčí zažívání: Co byste neměli jíst společně?

Kombinace jídel, které nesvědčí zažívání: Co byste neměli jíst společně?

Míchání různých potravin je v podstatě běžnou praxí. Všichni běžně jíme ovoce s jogurtem nebo si sýrem sypeme masové jídlo. Jedná se...
Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Rádi byste si doma připravili vždy nějaké dobré a zdravé jídlo, ale stává se vám, že na vás ze spíže kouká jen starý toastový chleba?...
Rýže a vše co o ní potřebujete vědět: správná příprava, nutriční výhody, ale i jedno varování

Rýže a vše co o ní potřebujete vědět: správná příprava, nutriční výhody, ale i jedno varování

Rýži jíme poměrně často, je typickou přílohou i neodmyslitelnou součástí východních kuchyní. Víme ale vlastně, jakou má nutriční hodnotu...
Cvičení nalačno – efektivní hubnutí a nebo nesmyslné trápení?

Cvičení nalačno – efektivní hubnutí a nebo nesmyslné trápení?

Rádi byste si zvolili pravidelnou dobu cvičení a přemýšlíte, kdy je nejlepší čas? Pokud uvažujete o ranních hodinách, určitě jste také...
Speciální med z Manuky – léčivý zázrak s antibakteriálními účinky

Speciální med z Manuky – léčivý zázrak s antibakteriálními účinky

Med původem z Austrálie a Nového Zélandu vyniká lahodnou chutí a antibakteriálními vlastnostmi. Pro to všechno se vyplatí s manukovým...
Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Neustálý hlad je otravný, rušivý, způsobuje podrážděnost a zhoršuje koncentraci. Když jste hladoví, myslíte jen na to, abyste se najedli,...
Lahodné, nasládlé a sezónní. Jedlé kaštany vám zpestří váš zdravý jídelníček!

Lahodné, nasládlé a sezónní. Jedlé kaštany vám zpestří váš zdravý jídelníček!

Když se řekne „kaštany“, vybavíme si povětšinou tvrdé hnědé kuličky připomínající ořechy, které děti sbírají na podzim a vyrábějí z...
Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)...
Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné...