Klasické druhy čokolád zná každý moc dobře. Všichni máme své oblíbence z řad hořkých, mléčných nebo bílých čokolád. Ovšem poslední léta se k nám na trh postupně dostává i další – netradiční – verze čokolády, a sice ruby neboli rubínová čokoláda. Možná jste ji už stihli i ochutnat. Anebo jste o ní naopak nikdy neslyšeli. Pojďme si tuto novou verzi čokolády blíže představit.
Tajný proces výroby
Ruby čokoláda je známá také jako tzv. růžová čokoláda. V podobě hotové suroviny ji na trh přivedla po více než deseti letech příprav švýcarská společnost Barry Callebaut. Tato společnost recepturu čokolády, resp. proces zajišťující růžovou barvu tají, ovšem dušuje se, že během výroby nejsou přidána žádná barviva nebo ovocné složky. Růžová barva čokolády je tak dle výrobců čistě přírodní. Rubínové kakaové boby rostou za jedinečných klimatických podmínek především v Ekvádoru, Brazílii či na Pobřeží Slonoviny. Kakaové boby jsou navíc pěstovány a výroba touto společností probíhá 100 % udržitelným způsobem. Ruby čokoláda tedy respektuje standardy UTZ. A jak se růžové barvy dosáhlo?
Rozdíl může být v odlišné době fermentace
Většina kakaových bobů se vyznačuje růžovou barvou. Během procesu výroby klasické čokolády ale dojde k jejich ztmavnutí. V případě ruby čokolády je však zřejmé, že je proces fermentace podstatně kratší, aby růžová barva zůstala. Barva se pak zakonzervuje kyselinou citronovou a dodá čokoládě i specifickou kyselejší chuť. Pokud je tedy barva ruby čokolády skutečně přírodní, nabízí se právě tento proces výroby.
Čokoláda pro příznivce nevšednosti a jemné chuti
Ruby čokoláda dobře vypadá a také i příjemně chutná. Tato čokoláda je velmi jemná, snadno se rozpustí v ústech, konzistencí by měla připomínat spíše bílou čokoládu. Každý, kdo ochutnal bílou čokoládu, dobře zná ten lahodný pocit, jak se čokoláda rozplyne na jazyku. Výraznou chutí ruby čokoláda neoslňuje, ale při troše snahy v ní najdete lehké ovocné tóny. Ruby čokoláda se sice už dá celkem snadno sehnat u nás a je také součástí nejrůznějších výrobků (zmrzliny, sušenky), ovšem počítejte s tím, že si za tuto specialitu trochu připlatíte.
Ozdobte ruby čokoládou svůj oblíbený dezert
Růžovou čokoládou můžete krásně ozdobit celou řadu dezertů, získáte tak příjemnou barvu bez použití různých umělých barviv. Nepřidávejte ji ale do těsta, hodí se spíše jako finální ozdoba. Při smíchání s tekutinou (krém, voda) ztrácí ruby čokoláda svou jedinečnou růžovou barvu a může zešednout. Využijte ji tedy jen jako zdobící efekt, například ji nastrouhejte na hotový dezert, využijte ji na nepečené dorty či koláče nebo ji připravte jako polevu. Zkuste ji také netradičně zkombinovat, například s mangem nebo liči a s ostatními druhy exotického ovoce. Také si tato čokoláda porozumí s pistáciemi, nebo i s kořením, například rozmarýnem, ale také s malinami nebo i kozím sýrem.
Ruby čokoláda bývá považována za čtvrtý druh, vedle mléčné, hořké a bílé. A to i přesto, že nesplňuje specifika nutná pro určení výrazu „čokoláda“. Není to ale nakonec jedno, jestli ruby spadá či nespadá mezi čokolády? Pravdou je, že je vyrobena z kakaových bobů a složení má obdobné jako ostatní druhy čokolád. Pokud jste tedy milovníky čokolády, kvality a také nových a netradičních chutí, ruby čokoláda by u vás doma neměla chybět.
Zdroje: kenkosokushin.com, www.svetplodu.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Cestovní horečka není výmluva, ale opravdový projev těla. Jak s ní bojovat po psychické stránce?
Cestovní horečka je běžný jev, který přichází, jak při plánování dovolené, tak během samotného cestování. Projevuje se nervozitou a úzkostí, a to z různých důvodů. Její kořeny mohou sahat hluboko do obav...
Čtěte dál