Ruby čokoláda – co stojí za tajemstvím růžové čokolády, která dobyla svět?

Ruby čokoláda – co stojí za tajemstvím růžové čokolády, která dobyla svět?
zdroj: Shutterstock

Klasické druhy čokolád zná každý moc dobře. Všichni máme své oblíbence z řad hořkých, mléčných nebo bílých čokolád. Ovšem poslední léta se k nám na trh postupně dostává i další – netradiční – verze čokolády, a sice ruby neboli rubínová čokoláda. Možná jste ji už stihli i ochutnat. Anebo jste o ní naopak nikdy neslyšeli. Pojďme si tuto novou verzi čokolády blíže představit.

Tajný proces výroby
Ruby čokoláda je známá také jako tzv. růžová čokoláda. V podobě hotové suroviny ji na trh přivedla po více než deseti letech příprav švýcarská společnost Barry Callebaut. Tato společnost recepturu čokolády, resp. proces zajišťující růžovou barvu tají, ovšem dušuje se, že během výroby nejsou přidána žádná barviva nebo ovocné složky. Růžová barva čokolády je tak dle výrobců čistě přírodní. Rubínové kakaové boby rostou za jedinečných klimatických podmínek především v Ekvádoru, Brazílii či na Pobřeží Slonoviny. Kakaové boby jsou navíc pěstovány a výroba touto společností probíhá 100 % udržitelným způsobem. Ruby čokoláda tedy respektuje standardy UTZ. A jak se růžové barvy dosáhlo?

Rozdíl může být v odlišné době fermentace
Většina kakaových bobů se vyznačuje růžovou barvou. Během procesu výroby klasické čokolády ale dojde k jejich ztmavnutí. V případě ruby čokolády je však zřejmé, že je proces fermentace podstatně kratší, aby růžová barva zůstala. Barva se pak zakonzervuje kyselinou citronovou a dodá čokoládě i specifickou kyselejší chuť. Pokud je tedy barva ruby čokolády skutečně přírodní, nabízí se právě tento proces výroby.

Čokoláda pro příznivce nevšednosti a jemné chuti
Ruby čokoláda dobře vypadá a také i příjemně chutná. Tato čokoláda je velmi jemná, snadno se rozpustí v ústech, konzistencí by měla připomínat spíše bílou čokoládu. Každý, kdo ochutnal bílou čokoládu, dobře zná ten lahodný pocit, jak se čokoláda rozplyne na jazyku. Výraznou chutí ruby čokoláda neoslňuje, ale při troše snahy v ní najdete lehké ovocné tóny. Ruby čokoláda se sice už dá celkem snadno sehnat u nás a je také součástí nejrůznějších výrobků (zmrzliny, sušenky), ovšem počítejte s tím, že si za tuto specialitu trochu připlatíte.

Ozdobte ruby čokoládou svůj oblíbený dezert
Růžovou čokoládou můžete krásně ozdobit celou řadu dezertů, získáte tak příjemnou barvu bez použití různých umělých barviv. Nepřidávejte ji ale do těsta, hodí se spíše jako finální ozdoba. Při smíchání s tekutinou (krém, voda) ztrácí ruby čokoláda svou jedinečnou růžovou barvu a může zešednout. Využijte ji tedy jen jako zdobící efekt, například ji nastrouhejte na hotový dezert, využijte ji na nepečené dorty či koláče nebo ji připravte jako polevu. Zkuste ji také netradičně zkombinovat, například s mangem nebo liči a s ostatními druhy exotického ovoce. Také si tato čokoláda porozumí s pistáciemi, nebo i s kořením, například rozmarýnem, ale také s malinami nebo i kozím sýrem.

Ruby čokoláda bývá považována za čtvrtý druh, vedle mléčné, hořké a bílé. A to i přesto, že nesplňuje specifika nutná pro určení výrazu „čokoláda“. Není to ale nakonec jedno, jestli ruby spadá či nespadá mezi čokolády? Pravdou je, že je vyrobena z kakaových bobů a složení má obdobné jako ostatní druhy čokolád. Pokud jste tedy milovníky čokolády, kvality a také nových a netradičních chutí, ruby čokoláda by u vás doma neměla chybět.

Zdroje: kenkosokushin.comwww.svetplodu.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Druhý covidový advent klepe na dveře. Jak si ho užít v klidu a pohodě?

Druhý covidový advent klepe na dveře. Jak si ho užít v klidu a pohodě?

Rok se s rokem sešel a advent nám zase pomalu, ale jistě klepe na dveře. A spolu s ním i vůně svařeného vína, perníčků, skořice, vanilky, jehličí… Šustění papíru při balení dárků, radost z času, který...

Čtěte dál
Time management aneb jak pracovat s naším časem efektivně. Máme pro vás 5 základních rad

Time management aneb jak pracovat s naším časem efektivně. Máme pro vás 5 základních rad

Asi každý si občas postěžuje, že by den mohl být delší, aby se dalo stihnout všechno, co má člověk naplánováno. Pokud ale nestíháte...
Jak mozek zpracovává informace vytržené z kontextu

Jak mozek zpracovává informace vytržené z kontextu

Vědci z John Hopkins University objevili mechanismus, který v mozku automaticky spojuje objekty. Když vidíte zubní kartáček, auto,...
Zpestřete si jídlo jedlými květy – v jaké době a kde květy sbírat?

Zpestřete si jídlo jedlými květy – v jaké době a kde květy sbírat?

Říká se, že nejdříve jíme očima. Pro naše smysly a prožitek je tedy dobré si jídlo připravit tak, aby lahodilo i oku. Stejně jako dortu...
Turistika jako ideální letní pohyb na čerstvém vzduchu

Turistika jako ideální letní pohyb na čerstvém vzduchu

Někdo může strávit celé léto na jednom místě, třeba u vody s prutem na ryby, jiní dají přednost turistice. Turistika, to jsou výlety,...
Olympijské hry: tvrdý svět profesionálních sportovců

Olympijské hry: tvrdý svět profesionálních sportovců

Olympijské hry jsou bezesporu nejslavnější a také nejdůležitější multisportovní událostí, které se pravidelně účastní tisíce sportovců...
Olympijské hry ve stínu pandemie koronaviru: bez diváků a s podpisem rizika úmrtí na covid-19

Olympijské hry ve stínu pandemie koronaviru: bez diváků a s podpisem rizika úmrtí na covid-19

Za pár dní začnou letní olympijské hry. Kvůli obnovení nouzového stavu v japonském Tokiu se ale budou konat bez diváků. Vše se odehrává...
Zdravá strava nemusí být drahá! S chytrým přístupem budete jíst zdravěji a levněji

Zdravá strava nemusí být drahá! S chytrým přístupem budete jíst zdravěji a levněji

Mnoho lidí věří, že za zdravou stravu nutně musíme utratit spoustu peněz. Opak je však pravdou. Ušetřit se totiž dá už prvním krokem...
Už jste slyšeli o spisovatelském mozolu? Trápí nejen studenty, zbavíte se ho celkem snadno

Už jste slyšeli o spisovatelském mozolu? Trápí nejen studenty, zbavíte se ho celkem snadno

Možná jste si všimli, že lidem, kteří hodně píší tužkou, se v horní části prostředníku dominantní ruky objevuje vystouplá tvrdá boulička....
Víte, jak správně odpočívat? Před únavou ochrání odpočinek, který je aktivní

Víte, jak správně odpočívat? Před únavou ochrání odpočinek, který je aktivní

Může se zdát, že odpočinek je aktivitou fyzickou a je tedy logické, že si pod tímto pojmem často představíme polehávání a sledování...
Jak ovlivňuje náš život nízké, zdravé či přehnané sebevědomí

Jak ovlivňuje náš život nízké, zdravé či přehnané sebevědomí

V dnešní době, která nás až nezdravým způsobem neustále podněcuje k lepším výsledkům, lepšímu stylu života, lepšímu zajištěné svých...
Cirkulární móda – nový trend v udržitelnosti, který šetří naši planetu

Cirkulární móda – nový trend v udržitelnosti, který šetří naši planetu

Výroba většiny oděvů, které řada z nás uchovává ve skříních, není vůbec ekologická. Zahrnuje totiž těžbu a ukládání neobnovitelných...
Workoholismus: Jak poznat, že vám práce začíná přerůstat přes hlavu?

Workoholismus: Jak poznat, že vám práce začíná přerůstat přes hlavu?

Dnešní doba přeje workoholikům. Její zrychlené tempo na nás klade vysoké nároky. Ty nutí k vytyčování extrémních cílů. Důležité je...