Chladné počasí, zmrzlé nohy či ruce a nachlazení. To všechno jsou situace, kdy oceníme nálož horké polévky. Podzim je v plném proudu a naše jídelníčky se začaly orientovat na teplejší a těžší jídla. Do obliby tak opět přicházejí i polévky. A není divu, pro své tělo uděláte to nejlepší. Polévky dokážou nejen zahřát, ale také doplnit tekutiny, dodat všechny důležité živiny v dobře vstřebatelné formě, a pokud si uděláte vydatnou verzi, může být polévka i skvělým hlavním chodem.
Vývary jsou top
V tomto ročním období nemůžete pro sebe udělat lépe než si připravit poctivou domácí polévku. Dnes máte mnoho možností, jakou si zvolit. Mezi top zdravé polévky budou jistě patřit dlouho připravované vývary, ať už masové nebo zeleninové. V případě vývaru z masa a kostí svému tělu dodáte všechno, co potřebuje, především kvalitní bílkoviny. Pokud ovšem nejste zastánci masových pokrmů, můžete si i zeleninový vývar připravit plnohodnotně, stačí zvolit správné suroviny. První osvědčenou volbou jsou luštěniny. Můžete si připravit skvělou polévku s fazolemi, s hráškem nebo i s červenou čočkou. Pokud polévku částečně rozmixujete, získáte hustý krém s kousky všech ingrediencí. Pochutnáte si, doplníte bílkoviny, zeleninu i sacharidy například v podobě brambor a můžete takto vyřešit rychlý oběd nebo večeři.
Vhodné jídlo pro děti i zaryté odpůrce zeleniny
Důvodů, proč si pravidelně dopřát polévky, je opravdu mnoho. Doplníte díky nim také potřebné tekutiny, které máme v zimním období tendenci zanedbávat. Díky obsahu cenných výživných látek vám polévky pomohou při nachlazeních a nejrůznějších onemocněních dát se rychleji „do kupy“. Polévky přijdou vhod i při různých trávicích potížích, během redukčního režimu a také v období těhotenství i po porodu, kdy tělo matky potřebuje dodat ztracené vitamíny a minerály. Polévky jsou také skvělým pokrmem pro děti, které tak snadněji konzumují zeleninu nebo luštěniny. Pokud jim od útlého věku budete pravidelně připravovat nejrůznější druhy polévek, lépe je naučíte na nové suroviny – tou může být například pohanka, jáhly nebo různé druhy zeleniny, která v jiné podobě nebývá tak oblíbená. Pokud vaše dítě pozná třeba brokolici nebo čočku v polévce, která mu bude chutnat, může tyto suroviny pak bez problému sníst i v jiném pokrmu. Tento postup ovšem můžete vyzkoušet nejen na dětech, ale i na dalších členech domácnosti, kteří se běžně na nejrůznější suroviny úplně „netváří“.
Není polévka jako polévka
A jaké další výhody má konzumace polévek? V podstatě můžete pokaždé polévku připravit trochu jinak. Nikdy tak nebude chutnat úplně stejně. Možností máte celou řadu. Střídejte různé druhy zeleniny, přidejte jinou obilovinu nebo luštěninu, zkuste netradiční koření či bylinky, jinou zavářku nebo některou zeleninu třeba jen místo krájení nastrouhejte. Nebojte se přidat také houby, česnek, kukuřici, sušená rajčata, krutonky nebo různé druhy semínek. Chcete-li polévku zahustit, místo klasické mouky sáhněte i po luštěninové mouce. Hodit se může cizrnová, bio sójová nebo čočková. Z těchto druhů mouk můžete rovněž připravit nočky nebo nudle a obohatit tak polévku o další zdroj bílkovin i novou chuť.
Polévka jako předkrm i levné zdravé jídlo
Polévky jsou také výhodné v tom, že příliš nezatěžují rozpočet. Nejčastěji využitá zelenina (kořenová) patří mezi tu nejlevnější, rovněž luštěniny bývají cenově velice příznivé. Do polévek můžete také zakomponovat nejrůznější zbytky nebo ne úplně pěknou zeleninu (nesmí být ale s plísní). Příprava polévek je také jednoduchým a rychlým jídlem, pokud zrovna nejde o dlouze připravované vývary.
Polévky jsou už dlouhá léta klasickou součástí hlavních pokrmů. Polévka se vždy podávala před hlavním chodem. Nastartovala trávení, zahřála a připravila žaludek na další chod. Výhodou pro hubnoucí jedince je jistě fakt, že díky polévce nesnědí pak hlavního chodu tolik. Polévce se tedy určitě nebraňte. Je dobré se ale vždy zamyslet nad složením polévky i hlavního chodu, aby se obě jídla krásně doplňovala. Po vydatné polévce by měl rovněž následovat spíše lehčí hlavní chod a naopak.
Zkuste polévku k snídani
Polévku ale nemusíte omezovat jen na oběd nebo večeři. Tento skvělý pokrm se hodí kdykoliv během dne. V zimním období si ji dopřejte klidně i ráno jako snídani – dopřejte si výživnou verzi pro doplnění energie na celý den, přidejte si do ní například vločky nebo semínka. Pokud si chcete polévku dopřát k obědu před hlavním chodem, zvolte lehčí zeleninovou verzi, která příjemně nastartuje trávení. Má-li být polévka samotným hlavním chodem, pak si připravte hustou a sytou podobu polévky, do které se nebojte zahrnout spoustu zeleniny, luštěnin a obilovin. Případně ji můžete doplnit také kvalitním celozrnným pečivem.
Pro podzimní a zimní období snad není lepší a rozmanitější pokrm. Využijte toho a připravujte si polévky co nejčastěji. Je to jedno z mála jídel, u kterých můžete nechat pracovat vaší fantazii a dopřát si tak tuto hřejivou dobrotu v jakékoliv podobě.
Zdroje: celostnimedicina.cz, vimcojim.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...
Čtěte dál