Pokud byly vaše děti hodné, jistě se jako každý rok těší, co jim Mikuláš letos nadělí. Místo mandarinek, neloupaných arašídů nebo nezdravých cukrovinek, co zrovna letí, byste jim letos mohli nabídnout něco jiného. Přinášíme inspiraci.
Pokud si letos, podobně jako v předchozích letech, lámete hlavu s tím, jak potěšit ratolesti na Mikuláše (pokud ovšem byly hodné), pokusíme se vám ušetřit starosti. Přinášíme zajímavé tipy na zdravé mikulášské dobroty, po kterých se určitě jen zapráší. Děti je totiž budou milovat. Co jim letos strčit do punčochy za okno?
1. Ořechová másla
Jsou plná zdravých tuků, dají se jíst nasladko i naslano. Jedná se v podstatě o přírodní zdravý mls, na němž si pochutnáte a který také prospěje vašemu zdraví. Ořechová másla jsou navíc neskutečně variabilní i co se různých druhů a příchutí týče. Můžete mít klasické arašídové, nebo mandlové, lískové, kokosové, kešu… Dochucené kvalitní čokoládou s vysokým množstvím kakaa nebo třeba slaďoučkou datlovou pastou. Vždy byste ale měli sáhnout po produktu, který kromě ořechů a případně trochy soli či jiné zdravé ingredience jako je zmiňovaná čokoláda nebo datle neobsahuje žádné jiné přídatné látky jako je škrob, cukr, palmový tuk a další.
2. Ovocné želé
Sušená pochoutka zamotaná do klubíčka potěší děti nejen sladkou chutí, ale také hravostí, již v sobě skrývá. Mohou odmotávat slaďoučkou odměnu kousek po kousku a pomalu ji vychutnávat. Důležité je, že kvalitní ovocné želé neobsahuje žádné přidané cukry ani sladila, jedná se jen o sušené ovoce jako jsou jablka, hrušky a jahody, nebo mango, případně o extrakt z černé mrkve. Ideální jako zdravé mlsání nebo svačinka na výlet.
3. Šťavnaté lisované ovoce
Další ovocná pochoutka dodá chuť i energii. Děti si šťavnaté, slaďoučké a výborné kousky lisovaného ovoce zamilují. Sladkost pochází jen z cukru, který se v ovoci přirozeně vyskytuje, nemusíte mít proto strach, že byste svým ratolestem podstrčili něco, co jim nebude svědčit. Pytlíček této zdravé pochoutky je 100% rostlinného a přírodního původu, nenajdete zde žádnou chemii, konzervanty, barviva, lepek nebo přidaný cukr, zato do dětí dostanete slušnou dávku vlákniny podporující zdravé trávení a správné vyprazdňování.
4. Ořechy v hořké čokoládě
K ovoci můžete přihodit i oříšky a aby dětem nepřipadaly moc fádní, vyberte ty, které jsou obalené v hořké čokoládě. Možná jim nebude šmakovat tolik jako mléčná, zaručíte si ale, že si na chuť zdravých sladkostí zvyknou už od malička a nebudou potom vyhledávat cukrovinky plné přidaného cukru a nezdravých tuků. Platí také, že když si děti zvyknou na kvalitu, těžko se budou přeučovat na něco jiného. Dejte si ovšem pozor, aby čokoláda měla minimálně 75 % kakaa a aby neobsahovala žádný přidaný cukr. Hořké druhy ořechů pak můžete namixovat s výše zmíněnými sladkými ovocnými pochoutkami, což dá dohromady vyváženou nadílku.
5. Domácí čokoládové bonbony
Do této kratochvíle můžete zapojit i děti! Vyberte kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa a bez přidaného cukru, roztavte ji, přidejte co vás napadne – sušené ovoce, oříšky, javorový, datlový či jiný podobný sirup, ořechové máslo nebo kapku mandlového mléka. Vlijte do formiček, nechte ztuhnout, vyloupejte, zabalte a potěšte děti na Mikuláše originálním chutným dárkem vlastní výroby!
6. Pražené kokosové chipsy
Milují vaše děti kokos? Pak je nadchnete touto jedinečnou dobrotou. Kupte si kokosové lupínky a upražte je třeba s kokosovým cukrem. Zabalte do průsvitného pytlíčku, obvažte hezkou mašlí a potěšte děti zdravým mikulášským mlsáním.
7. Domácí sušenky
Dobrým a nepříliš složitým na přípravu je i nápad vyrobit dětem k Mikuláši vlastní domácí sušenky. Na internetu najdete stovky jednoduchých receptů. Vystačíte si v podstatě se základními ingrediencemi jako je mouka, cukr a máslo – volit samozřejmě můžete zdravé alternativy jako je třeba špaldová mouka a kokosový cukr. Na domácích sušenkách nemůžete nic zkazit, jen si dejte pozor na to, abyste je v závěru nespálili. Hlavní potom je, že víte, co v nich je, a tedy, co vaše děti jedí. Ratolesti navíc jistě bude hřát vědomí, že jste je pro ně vlastnoručně připravili s láskou.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...
Čtěte dál