KARDAMOM: exotické vánoční koření a také vyhledávané afrodiziakum

KARDAMOM: exotické vánoční koření a také vyhledávané afrodiziakum
zdroj: Shutterstock

O kardamomu se říká, že je králem koření. Jeho přínos pro naše zdraví je dobře znám už od nepaměti. Používá se pro lékařské účely, především pro léčbu zažívacích, ale i dýchacích potíží a zánětů. Znám je ovšem i jako účinné a vyhledávané afrodiziakum. Kardamom se řadí k orientálním druhům koření, pochází z Indie a spolu se šafránem či vanilkou se řadí k nejdražším kořením na světě.

Obliba tohoto koření stoupala s jeho rozšířením, z Indie se postupně dostal do arabských států a z nich dál do světa. Jeho vůně s příměsí citrusů a eukalyptu jej už v dobách starých Řeků a Římanů předurčila k použití v podobě oblíbeného parfému. V současnosti roste nejen v pralesních oblastech Indie, ale například také na Srí Lance nebo v Číně. My si dnes užíváme předností kardamomu mimo jiné jako vánočního koření, má nasládlou kořenitou chuť a hodí se k přípravě cukroví, ale i ryb nebo vonných likérů.

Co je kardamom?
Získává se z malých tmavých semen rostoucích v malých zelených tobolkách, podle způsobu zpracování se dělí na celý, mletý, bělený či nebělený. Kardamom se skladuje v suchu a na tmavém místě, aby se semena neotevřela a neztrácela tak vůni. Doporučuje se semena zbavená slupek tobolky až těsně před použitím podrtit, podobně jako čerstvě drcený pepř, pro zachování největšího množství vonných esencí.

Kardamom čili egyptský pepř
Kardamom se někdy může skrývat pod přezdívkou egyptský pepř, u nás patří k méně známým druhům koření, ale opravdoví gurmáni ho jistě budou dobře znát. Spolu s kurkumou je příbuzný zázvoru, v naší kuchyni se používá do sladkého pečiva, jako součást typického vánočního koření pak především do perníků. Není však předurčen jen pro použití do sladkostí a cukrovinek. V malém množství se přidáván také do uzenin, zajímavě dochutí steaky, mletá masa i pikantní omáčky. Špetka kardamomu ozvláštní vaši marinádu, marmeládu či kompot, dodá nezaměnitelnou chuť a vůni domácím vánočním likérům a vínům. Labužníci si trochou kardamomu rádi vylepší i čaj nebo kávu.

Vánoční čaj a káva s kardamomem
Pro přípravu delikatesní kávy s kardamomem budeme potřebovat: 2 dl silné černé kávy, mletá semena kardamomu cca na špičku nože, špetku skořice. Kardamom a skořici vmícháme do čerstvě připravené horké kávy a podáváme.

Vánoční čaj s kardamomem připravíme stejně snadno, potřebovat budeme: 4 dl vroucí vody, 1 lžíci medu, půl lžičky anýzu, půl lžičky mletého kardamomu a půl lžičky mleté skořice. Koření zalijeme vroucí vodou a necháme cca 10 minut přikryté stát. Poté přecedíme, podle potřeby dochutíme medem a podáváme.

Kardamomové vánoční cukroví
Špetka kardamomu dodá vašemu vánočnímu cukroví netradiční příchuť exotiky, co třeba takové ořechovo-kardamomové cukroví, lanýže s kardamomem nebo rohlíčky se špetkou kardamomu obalené v pomletých pistáciích? Že už se vám sbíhají sliny? Není divu, trocha toho orientu na svátečním stole určitě zpestří každoroční klasickou nabídku kakaových pracen, vanilkových rohlíčků, kokosek, lineckého a dalšího tradičního cukroví.

Zdroj: celostnimedicina.cztastejourney.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Milujete indickou, thajskou, mexickou či korejskou kuchyni? Pak jste bezpochyby milovníky silně kořeněných a pálivých jídel. Milovníci ostrého koření, chilli papriček a bohatých dávek pepře v jídle, bývají...

Čtěte dál
Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Advent, Vánoce a dny mezi svátky jsou kouzelným obdobím, na které se často těšíme celý rok a začínáme s tím v podstatě bezprostředně...
„Výzvy a režimy nás drží v pozoru, dietování v lednu je ale nepřirozené,“ říká odbornice

„Výzvy a režimy nás drží v pozoru, dietování v lednu je ale nepřirozené,“ říká odbornice

I když míváme volno a sportem se příliš nepředřeme, býváme po vánočním období velmi unavení. Důvodem jsou hody, které se podepisují...
Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky jsou za rohem a s nimi pak i konec roku a obojí vypadá ve většině našich domácností podobně – nejen chvíle s rodinou,...
Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

České tradiční vánoční pokrmy se vyznačují smažením – kapra i řízky tradičně obalujeme do trojobalu, abychom je pak v rozpáleném tuku...
Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Potíže se žlučníkem jsou ve skutečnosti jedněmi z nejčastějších důvodů, proč lidé trpí chronickými gastrointestinálními příznaky, které...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Vánoce jsou mnohými vnímány jako nejkrásnější svátky v roce a tak je jasné, že si je chceme užít se vším všudy. Což pro nás mnohdy...
Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Než se obilná zrna zpracují do lépe rozpoznatelných forem, jsou považována za kroupy. Jak chutnají, jsou zdravé a z kolika druhů můžete...
Zahřejte se zevnitř – tyto potraviny vás prohřejí i během zimních mrazíků

Zahřejte se zevnitř – tyto potraviny vás prohřejí i během zimních mrazíků

V chladných až mrazivých dnech netoužíme po ničem jiném než po zahřátí. Proti zimě můžeme bojovat teplými oblečením a topením. Ale...
Základní mýty o přibírání, které vám kazí hezké prožití adventu a Vánoc

Základní mýty o přibírání, které vám kazí hezké prožití adventu a Vánoc

Když člověk o všem moc přemýšlí, bývá to spíše ke škodě než k užitku. To je i případ souvislosti svátečního adventního a vánočního...
Ořechy: naučte se poznat, zdali jsou kvalitní a nezávadné a jak pak zacházet s cukrovím

Ořechy: naučte se poznat, zdali jsou kvalitní a nezávadné a jak pak zacházet s cukrovím

Pečení vánočního cukroví je tu a s ním také roste spotřeba nejrůznějších druhů ořechů. Bez nich by mnoho druhů cukroví nemohlo nikdy...
Inspirace na dárky ze světa přírodní kosmetiky

Inspirace na dárky ze světa přírodní kosmetiky

Přírodní kosmetika je vítaným dárkem pod vánoční stromeček. Můžete sáhnout po lokálních výrobcích, zero waste kosmetických prostředcích...