Pečení vánočního cukroví je tu a s ním také roste spotřeba nejrůznějších druhů ořechů. Bez nich by mnoho druhů cukroví nemohlo nikdy existovat. Ořechy jsou tedy základem vánočního pečení. Je ale potřeba umět s nimi správně nakládat a dbát o jejich nezávadnost. Jedině tak si můžete naplno vychutnat všechny vánoční dobroty a neriskovat zdravotní potíže. Jak poznáte, že ořechy nejsou úplně fit? A jak předejít nejrůznějším neduhům, které ořechy postihují?
Při nákupu vybírejte čerstvé a kvalitní druhy
Ořechy jsou obecně náchylné na nejrůznější plísně, žluknutí nebo napadení hmyzem. Už při nákupu je tedy nutné být obezřetný a pečlivě si suroviny prohlédnout. Jen pouhým okem již můžete zjistit jisté vady „na kráse“. Může jít o netypickou barvu, ořechy mohou být flekaté, tmavé nebo scvrklé. Například vlašské ořechy ale mohou mít tmavší barvu slupky, což nutně neznamená žluknutí. Úplnou jistotu tak budete mít, až si k ořechům přivoníte a ochutnáte je.
Pozor na zatuchlost nebo hořkost
Pokud jsou ořechy v dobré kondici, mají příjemnou oříškovou vůni. Oproti tomu ty žluklé jsou zatuchlé a „voní“ jako staré plastové nádoby či lak na nehty. I tak se ale může stát, že žluklé ořechy ještě tyto rysy nebudou úplně mít, v takovém případě je jistější poznat nezávadnost podle chuti. Dobré ořechy jsou jemně sladké a krémové, kdežto ty žluklé jsou nahořklé, trpké až nakyslé.
A proč vlastně ořechy žluknou?
Ořechy stejně jako semínka jsou potraviny bohaté na tuky. A právě polynenasycené mastné kyseliny, které ořechy obsahují, mají tendenci oxidovat neboli žluknout. Tyto druhy mastných kyselin díky kontaktu se vzduchem vytvářejí nežádoucí látky. Oxidace pak negativně ovlivňuje, jak ořech vypadá, jak chutná nebo jak voní. Ořechy jsou také použitelné podstatně kratší dobu.
Pokud ale tuky obsažené v ořeších nezoxidují, jsou pro tělo velice významné a přínosné. Tyto mastné kyseliny jsou důležité pro správný vývoj mozku, pro jeho fungování i pro funkci celého nervového systému. Příznivě působí na krevní oběh i na imunitu. Mimo jiné jsou ořechy skvělým zdrojem například vitamínu E, který příznivě působí na pleť, kůži, vlasy i nehty. Rovněž je dobrým antioxidantem bojujícím právě proti nežádoucím vlivům oxidace.
Které ořechy jsou náchylnější ke žluknutí
Mezi jednotlivými druhy ořechů vždy záleží na množství obsažených polynenasycených mastných kyselin. Nízký obsah mají například kešú, mandle nebo lískové ořechy. Tyto druhy také obsahují hodně vitamínu E a oxidace je tedy lépe potlačena. Vyšší obsah polynenasycených mastných kyselin pak mají arašídy, para ořechy, a hlavně vlašské ořechy. Právě vlašáky jsou u nás velice populární a bývají základní součástí různého cukroví. V případě vlašských ořechů tedy buďte o to více obezřetní a dbejte na správné skladování, jelikož žluknutí se u nich projevuje snadno a mnohem rychleji než u ostatních druhů.
Dejte vlašským ořechům zvláštní péči
Pokud tedy chcete použít do vašeho vánočního cukroví oblíbené vlašáky, dodržujte několik pravidel. Především je lepší při dlouhodobému uskladnění nechat je ve skořápce. Ta je pro jádro jakousi ochrannou bariérou, která pomůže regulovat teplotu a vlhkost uvnitř. Skořápka také chrání před vzduchem a k oxidaci tak nemůže jen tak dojít. Ořechy ve skořápce musí být dobře vyschlé a uskladnit je můžete například v papírovém sáčku na suchém a tmavém místě s nižší teplotou. Takto dobře skladované vlašáky ve skořápce mohou vydržet klidně rok. Průběžně je ale raději kontrolujte, zda nejsou napadené plísní či hmyzem. Méně místa zaberou ořechy vyloupané. Ovšem ty také rádi rychle žluknou. Ideální je vyloupané ořechy ihned zkonzumovat nebo jakkoliv zpracovat. Proto pokud máte doma vyloupané ořechy a chcete je použít do cukroví až za pár dní či týdnů, dejte je do lednice v uzavíratelné sklenici. Abyste zabránili žluknutí vašich oblíbených ořechů, vždy platí, že je potřeba je skladovat na chladném místě a zamezit přístup vzduchu. Vliv má i světlo, takže je vhodné rovněž tmavé místo. Skladovat je můžete i v mrazáku.
Jsou žluklé ořechy nebezpečné?
Pokud v případě ořechů zjistíte, že jsou žluklé, konzumovat ani jinak upravovat byste je již neměli. Žluklé tuky zatěžují trávicí systém a pokud si jich dáte větší množství, hrozí vám nepříjemné bolesti břicha, nadýmání nebo průjmy. Rovněž je pro tělo silně nežádoucí přijímat plíseň či toxiny, které v takto závadných ořeších bývají. Proto takové ořechy raději nejezte ani dále nezpracovávejte, za zdravotní potíže to určitě nestojí.
Jak zachovat cukroví čerstvé?
V čem byste následně měli ořechové (i jiné) cukroví uchovávat? Některé druhy vyžadují plastové nádoby nebo krabice, jiné cukroví musí být v lednici. Správné skladování je neméně důležité pro všechny druhy. Obecně platí, že cukroví musíte uchovávat v suchém a chladném prostředí. Ideální jsou plechové, papírové dózy nebo krabice. Vždy cukroví skladujte odděleně od ostatních potravin, zejména uzenin a podobně aromatických potravin, nechcete-li mít vanilkové rohlíčky s příchutí šunky. Máte-li balkon na rušné silnici, pak ani tohle místo není to nejvhodnější. Jako nejlepší se jeví tmavá spíž, ve které je přes zimu chladněji. Nepečené druhy pak mějte vždy v lednici.
A co s cukrovím, které si už lebedí na vašem vánočním stole? Pokud jej necháte napospas v teplém pokoji celý den, nebude již vhodné takové kusy konzumovat. Na ozdobný tác proto vždy připravujte raději méně kousků cukroví než více. Zkuste odhadnout, kolik se toho může sníst a případně opatrně doplňujte. Ať už jde o cukroví s ořechy nebo bez, nikdy žádné druhy nenechávejte více hodin na stole. Po této době je nikdy nevracejte zpět mezi čerstvé cukroví. Teplo a světlo nesvědčí žádnému druhu cukroví a vám tak můžou hrozit zbytečné žaludeční potíže. Buďte raději opatrní a užijte si svátky v klidu a ve zdraví.
Zdroje: svetplodu.cz, vitalia.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích
Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti spoustou zbylých dobrot, které je třeba rychle spotřebovat nebo dobře...
Čtěte dál