Ořechy: naučte se poznat, zdali jsou kvalitní a nezávadné a jak pak zacházet s cukrovím

Ořechy: naučte se poznat, zdali jsou kvalitní a nezávadné a jak pak zacházet s cukrovím
zdroj: Shutterstock

Pečení vánočního cukroví je tu a s ním také roste spotřeba nejrůznějších druhů ořechů. Bez nich by mnoho druhů cukroví nemohlo nikdy existovat. Ořechy jsou tedy základem vánočního pečení. Je ale potřeba umět s nimi správně nakládat a dbát o jejich nezávadnost. Jedině tak si můžete naplno vychutnat všechny vánoční dobroty a neriskovat zdravotní potíže. Jak poznáte, že ořechy nejsou úplně fit? A jak předejít nejrůznějším neduhům, které ořechy postihují?

Při nákupu vybírejte čerstvé a kvalitní druhy
Ořechy jsou obecně náchylné na nejrůznější plísně, žluknutí nebo napadení hmyzem. Už při nákupu je tedy nutné být obezřetný a pečlivě si suroviny prohlédnout. Jen pouhým okem již můžete zjistit jisté vady „na kráse“. Může jít o netypickou barvu, ořechy mohou být flekaté, tmavé nebo scvrklé. Například vlašské ořechy ale mohou mít tmavší barvu slupky, což nutně neznamená žluknutí. Úplnou jistotu tak budete mít, až si k ořechům přivoníte a ochutnáte je.

Pozor na zatuchlost nebo hořkost
Pokud jsou ořechy v dobré kondici, mají příjemnou oříškovou vůni. Oproti tomu ty žluklé jsou zatuchlé a „voní“ jako staré plastové nádoby či lak na nehty. I tak se ale může stát, že žluklé ořechy ještě tyto rysy nebudou úplně mít, v takovém případě je jistější poznat nezávadnost podle chuti. Dobré ořechy jsou jemně sladké a krémové, kdežto ty žluklé jsou nahořklé, trpké až nakyslé.

A proč vlastně ořechy žluknou?
Ořechy stejně jako semínka jsou potraviny bohaté na tuky. A právě polynenasycené mastné kyseliny, které ořechy obsahují, mají tendenci oxidovat neboli žluknout. Tyto druhy mastných kyselin díky kontaktu se vzduchem vytvářejí nežádoucí látky. Oxidace pak negativně ovlivňuje, jak ořech vypadá, jak chutná nebo jak voní. Ořechy jsou také použitelné podstatně kratší dobu.

Pokud ale tuky obsažené v ořeších nezoxidují, jsou pro tělo velice významné a přínosné. Tyto mastné kyseliny jsou důležité pro správný vývoj mozku, pro jeho fungování i pro funkci celého nervového systému. Příznivě působí na krevní oběh i na imunitu. Mimo jiné jsou ořechy skvělým zdrojem například vitamínu E, který příznivě působí na pleť, kůži, vlasy i nehty. Rovněž je dobrým antioxidantem bojujícím právě proti nežádoucím vlivům oxidace.

Které ořechy jsou náchylnější ke žluknutí
Mezi jednotlivými druhy ořechů vždy záleží na množství obsažených polynenasycených mastných kyselin. Nízký obsah mají například kešú, mandle nebo lískové ořechy. Tyto druhy také obsahují hodně vitamínu E a oxidace je tedy lépe potlačena. Vyšší obsah polynenasycených mastných kyselin pak mají arašídy, para ořechy, a hlavně vlašské ořechy. Právě vlašáky jsou u nás velice populární a bývají základní součástí různého cukroví. V případě vlašských ořechů tedy buďte o to více obezřetní a dbejte na správné skladování, jelikož žluknutí se u nich projevuje snadno a mnohem rychleji než u ostatních druhů.

Dejte vlašským ořechům zvláštní péči
Pokud tedy chcete použít do vašeho vánočního cukroví oblíbené vlašáky, dodržujte několik pravidel. Především je lepší při dlouhodobému uskladnění nechat je ve skořápce. Ta je pro jádro jakousi ochrannou bariérou, která pomůže regulovat teplotu a vlhkost uvnitř. Skořápka také chrání před vzduchem a k oxidaci tak nemůže jen tak dojít. Ořechy ve skořápce musí být dobře vyschlé a uskladnit je můžete například v papírovém sáčku na suchém a tmavém místě s nižší teplotou. Takto dobře skladované vlašáky ve skořápce mohou vydržet klidně rok. Průběžně je ale raději kontrolujte, zda nejsou napadené plísní či hmyzem. Méně místa zaberou ořechy vyloupané. Ovšem ty také rádi rychle žluknou. Ideální je vyloupané ořechy ihned zkonzumovat nebo jakkoliv zpracovat. Proto pokud máte doma vyloupané ořechy a chcete je použít do cukroví až za pár dní či týdnů, dejte je do lednice v uzavíratelné sklenici. Abyste zabránili žluknutí vašich oblíbených ořechů, vždy platí, že je potřeba je skladovat na chladném místě a zamezit přístup vzduchu. Vliv má i světlo, takže je vhodné rovněž tmavé místo. Skladovat je můžete i v mrazáku.

Jsou žluklé ořechy nebezpečné?
Pokud v případě ořechů zjistíte, že jsou žluklé, konzumovat ani jinak upravovat byste je již neměli. Žluklé tuky zatěžují trávicí systém a pokud si jich dáte větší množství, hrozí vám nepříjemné bolesti břicha, nadýmání nebo průjmy. Rovněž je pro tělo silně nežádoucí přijímat plíseň či toxiny, které v takto závadných ořeších bývají. Proto takové ořechy raději nejezte ani dále nezpracovávejte, za zdravotní potíže to určitě nestojí.

Jak zachovat cukroví čerstvé?
V čem byste následně měli ořechové (i jiné) cukroví uchovávat? Některé druhy vyžadují plastové nádoby nebo krabice, jiné cukroví musí být v lednici. Správné skladování je neméně důležité pro všechny druhy. Obecně platí, že cukroví musíte uchovávat v suchém a chladném prostředí. Ideální jsou plechové, papírové dózy nebo krabice. Vždy cukroví skladujte odděleně od ostatních potravin, zejména uzenin a podobně aromatických potravin, nechcete-li mít vanilkové rohlíčky s příchutí šunky. Máte-li balkon na rušné silnici, pak ani tohle místo není to nejvhodnější. Jako nejlepší se jeví tmavá spíž, ve které je přes zimu chladněji. Nepečené druhy pak mějte vždy v lednici.

A co s cukrovím, které si už lebedí na vašem vánočním stole? Pokud jej necháte napospas v teplém pokoji celý den, nebude již vhodné takové kusy konzumovat. Na ozdobný tác proto vždy připravujte raději méně kousků cukroví než více. Zkuste odhadnout, kolik se toho může sníst a případně opatrně doplňujte. Ať už jde o cukroví s ořechy nebo bez, nikdy žádné druhy nenechávejte více hodin na stole. Po této době je nikdy nevracejte zpět mezi čerstvé cukroví. Teplo a světlo nesvědčí žádnému druhu cukroví a vám tak můžou hrozit zbytečné žaludeční potíže. Buďte raději opatrní a užijte si svátky v klidu a ve zdraví.

Zdroje: svetplodu.czvitalia.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Advent, Vánoce a dny mezi svátky jsou kouzelným obdobím, na které se často těšíme celý rok a začínáme s tím v podstatě bezprostředně poté, co skončí. Pro mnohé z nás bývá začátek nového roku pesimistický,...

Čtěte dál
„Výzvy a režimy nás drží v pozoru, dietování v lednu je ale nepřirozené,“ říká odbornice

„Výzvy a režimy nás drží v pozoru, dietování v lednu je ale nepřirozené,“ říká odbornice

I když míváme volno a sportem se příliš nepředřeme, býváme po vánočním období velmi unavení. Důvodem jsou hody, které se podepisují...
Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky jsou za rohem a s nimi pak i konec roku a obojí vypadá ve většině našich domácností podobně – nejen chvíle s rodinou,...
Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

České tradiční vánoční pokrmy se vyznačují smažením – kapra i řízky tradičně obalujeme do trojobalu, abychom je pak v rozpáleném tuku...
Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Potíže se žlučníkem jsou ve skutečnosti jedněmi z nejčastějších důvodů, proč lidé trpí chronickými gastrointestinálními příznaky, které...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Vánoce jsou mnohými vnímány jako nejkrásnější svátky v roce a tak je jasné, že si je chceme užít se vším všudy. Což pro nás mnohdy...
Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Než se obilná zrna zpracují do lépe rozpoznatelných forem, jsou považována za kroupy. Jak chutnají, jsou zdravé a z kolika druhů můžete...
Zahřejte se zevnitř – tyto potraviny vás prohřejí i během zimních mrazíků

Zahřejte se zevnitř – tyto potraviny vás prohřejí i během zimních mrazíků

V chladných až mrazivých dnech netoužíme po ničem jiném než po zahřátí. Proti zimě můžeme bojovat teplými oblečením a topením. Ale...
Základní mýty o přibírání, které vám kazí hezké prožití adventu a Vánoc

Základní mýty o přibírání, které vám kazí hezké prožití adventu a Vánoc

Když člověk o všem moc přemýšlí, bývá to spíše ke škodě než k užitku. To je i případ souvislosti svátečního adventního a vánočního...
KARDAMOM: exotické vánoční koření a také vyhledávané afrodiziakum

KARDAMOM: exotické vánoční koření a také vyhledávané afrodiziakum

O kardamomu se říká, že je králem koření. Jeho přínos pro naše zdraví je dobře znám už od nepaměti. Používá se pro lékařské účely,...
Inspirace na dárky ze světa přírodní kosmetiky

Inspirace na dárky ze světa přírodní kosmetiky

Přírodní kosmetika je vítaným dárkem pod vánoční stromeček. Můžete sáhnout po lokálních výrobcích, zero waste kosmetických prostředcích...