Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?
zdroj: Shutterstock

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát si další… Indické jídlo má schopnost získat si každého, kdo jej jednou okusí. Skvělé je, že vedle výtečné chuti nabízí i četné zdravotní výhody. Čím je indická kuchyně typická a v čem prospívá našemu zdraví?

Velmi často si lidé pod pojmem indické jídlo představí pálivé, kořeněné a plné omáčky, které sice lahodí chuťovým buňkám, ale zdraví příliš ne. Realita je ale jinde, indické jídlo může být ve skutečnosti tím nejzdravějším, co můžete dostat na talíř, stačí vzít v úvahu všechnu čerstvou zeleninu a autentické koření, které se do něj přidávají. V čem tkví největší přínosy indické kuchyně?

1. Je plná ovoce a zeleniny
Většina receptů zahrnuje osvěžující ovoce a zeleninu připravované různými způsoby, které pomáhají zachovat jejich čerstvost a nutriční bohatství. Tepelná úprava probíhá velmi šetrně tak, aby nenarušila chuť a nezbavila plody cenných živin, které obsahují.

2. Dominují čerstvé potraviny
Suroviny ve všech indických pokrmech se připravují od začátku, neužívají se žádné polotovary ani konzervační látky nebo jakékoliv umělé přísady. Díky tomu je indické jídlo čisté a velmi zdravé.

3. Její součástí je koření
V indické kuchyni se to nemusí přehánět se solí, chuť totiž obstarají bylinky a koření, které jsou neodmyslitelnou surovinou při přípravě tradičních indických jídel. Koření jako je kurkuma, římský kmín, zázvor, česnek, kardamom a zelené chilli nevyniká jen pikantním aromatem, ale také léčivými vlastnostmi podporujícími celkové zdraví.

4. Pokrmy jsou skutečně výživné
Indické jídlo zpravidla obsahuje vyvážené množství sacharidů, bílkovin, zdravých tuků a vlákniny, což jsou živiny důležité pro vyváženou stravu a zdravější život. Tato kombinace totiž zaručuje mimořádně sytivé účinky, což znamená, že se nemusíte bát, že byste po snědení indického jídla trpěli hladem. Bez něj vydržíte tři a více hodin, během nichž budete mít dostatek energie na běžné činnosti i sport.

5. Je bohatá na luštěniny
Luštěniny jsou cennou, avšak mnohdy zanedbávanou potravinou, jíž mnoho lidí nevěnuje tolik pozornosti, kolik by si zasloužily. Jsou bohaté na bílkoviny, komplexní sacharidy a vlákninu, skvěle zasytí, dodají cenné prvky a v kombinaci s obilovinou, jako je třeba rýže, dodají plnohodnotnou bílkovinu. Luštěniny se v indické kuchyni často vyskytují právě v kombinaci s obilovinami, to z ní činí ideální způsob stravování (nejen) pro vegany, kteří si ovšem musí pohlídat, aby v jídle nebyl jogurt nebo smetana, protože tyto ingredience se v indických pokrmech také často vyskytují.

Sečteno, podtrženo
Indická kuchyně je nejen výborná, kromě toho je i prospěšná pro naše zdraví. Díky kombinaci užitých surovin, jejich čerstvosti a šetrnosti úpravy prospívá zažívání, zlepšuje trávení, sytí a dodává energii. Vlivem toho všeho může pomoci zhubnout (nebudete mít hlad, nebudete mít tendenci zobat a přejídat se, budete mít sílu na pravidelný pohyb). Dalším příjemným vedlejším efektem je skutečnost, že indické jídlo bývá díky zelenému chilli pálivé, což může zrychlovat metabolismus a také podporovat redukci hmotnosti.

Zdroj: nilgirispice.co.ukamritsr.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech nezmizí, ale může lehce povadnout. Stejně jako vaše kytky během doby,...

Čtěte dál
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Teploty venku už jasně vybízejí ke konzumaci čerstvé a křupavé zeleniny i ovoce. Nastává období zrání a růstu mnoha skvělých potravin....
Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Zastánci zdravé stravy obvykle nejsou moc pro úpravu čerstvých plodů, a to kvůli strachu ze ztráty živin a také kvality. V tomto případě...
Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale...
Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou...
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...