Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát si další… Indické jídlo má schopnost získat si každého, kdo jej jednou okusí. Skvělé je, že vedle výtečné chuti nabízí i četné zdravotní výhody. Čím je indická kuchyně typická a v čem prospívá našemu zdraví?
Velmi často si lidé pod pojmem indické jídlo představí pálivé, kořeněné a plné omáčky, které sice lahodí chuťovým buňkám, ale zdraví příliš ne. Realita je ale jinde, indické jídlo může být ve skutečnosti tím nejzdravějším, co můžete dostat na talíř, stačí vzít v úvahu všechnu čerstvou zeleninu a autentické koření, které se do něj přidávají. V čem tkví největší přínosy indické kuchyně?
1. Je plná ovoce a zeleniny
Většina receptů zahrnuje osvěžující ovoce a zeleninu připravované různými způsoby, které pomáhají zachovat jejich čerstvost a nutriční bohatství. Tepelná úprava probíhá velmi šetrně tak, aby nenarušila chuť a nezbavila plody cenných živin, které obsahují.
2. Dominují čerstvé potraviny
Suroviny ve všech indických pokrmech se připravují od začátku, neužívají se žádné polotovary ani konzervační látky nebo jakékoliv umělé přísady. Díky tomu je indické jídlo čisté a velmi zdravé.
3. Její součástí je koření
V indické kuchyni se to nemusí přehánět se solí, chuť totiž obstarají bylinky a koření, které jsou neodmyslitelnou surovinou při přípravě tradičních indických jídel. Koření jako je kurkuma, římský kmín, zázvor, česnek, kardamom a zelené chilli nevyniká jen pikantním aromatem, ale také léčivými vlastnostmi podporujícími celkové zdraví.
4. Pokrmy jsou skutečně výživné
Indické jídlo zpravidla obsahuje vyvážené množství sacharidů, bílkovin, zdravých tuků a vlákniny, což jsou živiny důležité pro vyváženou stravu a zdravější život. Tato kombinace totiž zaručuje mimořádně sytivé účinky, což znamená, že se nemusíte bát, že byste po snědení indického jídla trpěli hladem. Bez něj vydržíte tři a více hodin, během nichž budete mít dostatek energie na běžné činnosti i sport.
5. Je bohatá na luštěniny
Luštěniny jsou cennou, avšak mnohdy zanedbávanou potravinou, jíž mnoho lidí nevěnuje tolik pozornosti, kolik by si zasloužily. Jsou bohaté na bílkoviny, komplexní sacharidy a vlákninu, skvěle zasytí, dodají cenné prvky a v kombinaci s obilovinou, jako je třeba rýže, dodají plnohodnotnou bílkovinu. Luštěniny se v indické kuchyni často vyskytují právě v kombinaci s obilovinami, to z ní činí ideální způsob stravování (nejen) pro vegany, kteří si ovšem musí pohlídat, aby v jídle nebyl jogurt nebo smetana, protože tyto ingredience se v indických pokrmech také často vyskytují.
Sečteno, podtrženo
Indická kuchyně je nejen výborná, kromě toho je i prospěšná pro naše zdraví. Díky kombinaci užitých surovin, jejich čerstvosti a šetrnosti úpravy prospívá zažívání, zlepšuje trávení, sytí a dodává energii. Vlivem toho všeho může pomoci zhubnout (nebudete mít hlad, nebudete mít tendenci zobat a přejídat se, budete mít sílu na pravidelný pohyb). Dalším příjemným vedlejším efektem je skutečnost, že indické jídlo bývá díky zelenému chilli pálivé, což může zrychlovat metabolismus a také podporovat redukci hmotnosti.
Zdroj: nilgirispice.co.uk, amritsr.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...
Čtěte dál