Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?
zdroj: Shutterstock

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát si další… Indické jídlo má schopnost získat si každého, kdo jej jednou okusí. Skvělé je, že vedle výtečné chuti nabízí i četné zdravotní výhody. Čím je indická kuchyně typická a v čem prospívá našemu zdraví?

Velmi často si lidé pod pojmem indické jídlo představí pálivé, kořeněné a plné omáčky, které sice lahodí chuťovým buňkám, ale zdraví příliš ne. Realita je ale jinde, indické jídlo může být ve skutečnosti tím nejzdravějším, co můžete dostat na talíř, stačí vzít v úvahu všechnu čerstvou zeleninu a autentické koření, které se do něj přidávají. V čem tkví největší přínosy indické kuchyně?

1. Je plná ovoce a zeleniny
Většina receptů zahrnuje osvěžující ovoce a zeleninu připravované různými způsoby, které pomáhají zachovat jejich čerstvost a nutriční bohatství. Tepelná úprava probíhá velmi šetrně tak, aby nenarušila chuť a nezbavila plody cenných živin, které obsahují.

2. Dominují čerstvé potraviny
Suroviny ve všech indických pokrmech se připravují od začátku, neužívají se žádné polotovary ani konzervační látky nebo jakékoliv umělé přísady. Díky tomu je indické jídlo čisté a velmi zdravé.

3. Její součástí je koření
V indické kuchyni se to nemusí přehánět se solí, chuť totiž obstarají bylinky a koření, které jsou neodmyslitelnou surovinou při přípravě tradičních indických jídel. Koření jako je kurkuma, římský kmín, zázvor, česnek, kardamom a zelené chilli nevyniká jen pikantním aromatem, ale také léčivými vlastnostmi podporujícími celkové zdraví.

4. Pokrmy jsou skutečně výživné
Indické jídlo zpravidla obsahuje vyvážené množství sacharidů, bílkovin, zdravých tuků a vlákniny, což jsou živiny důležité pro vyváženou stravu a zdravější život. Tato kombinace totiž zaručuje mimořádně sytivé účinky, což znamená, že se nemusíte bát, že byste po snědení indického jídla trpěli hladem. Bez něj vydržíte tři a více hodin, během nichž budete mít dostatek energie na běžné činnosti i sport.

5. Je bohatá na luštěniny
Luštěniny jsou cennou, avšak mnohdy zanedbávanou potravinou, jíž mnoho lidí nevěnuje tolik pozornosti, kolik by si zasloužily. Jsou bohaté na bílkoviny, komplexní sacharidy a vlákninu, skvěle zasytí, dodají cenné prvky a v kombinaci s obilovinou, jako je třeba rýže, dodají plnohodnotnou bílkovinu. Luštěniny se v indické kuchyni často vyskytují právě v kombinaci s obilovinami, to z ní činí ideální způsob stravování (nejen) pro vegany, kteří si ovšem musí pohlídat, aby v jídle nebyl jogurt nebo smetana, protože tyto ingredience se v indických pokrmech také často vyskytují.

Sečteno, podtrženo
Indická kuchyně je nejen výborná, kromě toho je i prospěšná pro naše zdraví. Díky kombinaci užitých surovin, jejich čerstvosti a šetrnosti úpravy prospívá zažívání, zlepšuje trávení, sytí a dodává energii. Vlivem toho všeho může pomoci zhubnout (nebudete mít hlad, nebudete mít tendenci zobat a přejídat se, budete mít sílu na pravidelný pohyb). Dalším příjemným vedlejším efektem je skutečnost, že indické jídlo bývá díky zelenému chilli pálivé, což může zrychlovat metabolismus a také podporovat redukci hmotnosti.

Zdroj: nilgirispice.co.ukamritsr.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu. V České republice máme to štěstí, že můžeme využívat mnoho místních...

Čtěte dál
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...