Vyhněte se nedostatku vápníku. Zde jsou způsoby, jak podpořit jeho vstřebávání z potravin

Vyhněte se nedostatku vápníku. Zde jsou způsoby, jak podpořit jeho vstřebávání z potravin
zdroj: Shutterstock

Nedostatku vápníku se bohužel nevyhneme jenom tím, že jej budeme ve stravě dostatečně přijímat. Je totiž třeba myslet na to, že některé potraviny nebo jejich složky mohou ztížit jeho vstřebávání. Vápník je potom nevyužitelný, což se rovná situaci, kdy ho nepřijímáte, kolik byste měli. Na co si v tomto směru dávat pozor?

Vápník je důležitý minerál, který tělo potřebuje především pro zdravé kosti a klouby. Aby v organismu fungoval tak, jak má, potřebuje pomoc od vitaminu D, jehož nedostatek vstřebávání vápníku významně ztěžuje a může tak zapříčinit současně i nedostatek vápníku. Dostatek vitaminu D ale není tím jediným, co může vstřebatelnost vápníku v těle ovlivnit. Na co dalšího se zaměřit a před čím se mít naopak na pozoru?

1. Nepřehánějte to s mléčnými výrobky
Když se řekne „vápník“ většině lidí se jako první vybaví nějaký mléčný výrobek, ať už sýr nebo jogurt. Ačkoliv je pravda, že mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vápníku, v některých případech může mléčný cukr laktóza bránit jeho vstřebávání. Proto byste se ohledně příjmu vápníku neměli omezovat jen na mléčné výrobky, ale zařadit i zdroje další, které zmiňujeme níže.

2. Objevte tahini
Sezamové semínko je velmi bohaté na vápník. Můžete si s ním sypat různá asijská jídla nebo saláty. Další možností je využít lahodnou tahini pastu, která skvěle chutná na toastu a vychutnáte si ji nasladko i naslano.

3. Zelená listová zelenina
Mnoho vápníku dodá také zelená listová zelenina. Kromě toho oplývá čisticími a antioxidačními vlastnostmi, které fungují jako prevence mnoha zdravotních problémů. Některé druhy, jako například špenát, ale obsahují šťavelany, které vstřebatelnost vápníku zhoršují. Proto je dobré přidat k zelenině mléčný výrobek – v teplé kuchyni ke špenátu typicky smetanu nebo mléko, když si děláte smoothie, tak třeba jogurt nebo mléko.

4. Pochutnejte si na mandlovém mléce
Mandle mají spoustu vápníku a nabízí tak četné zdravotní přínosy. Můžete je zobat jen tak, posypat jimi salát nebo dezert. Připravit si z nich můžete také lahodné mandlové mléko, jehož chuť vám učaruje. Zkuste ho v některých případech, sem tam, požít místo mléka kravského.

5. Podpořte střevní mikroflóru
Právě ve střevech se vstřebává mnoho živin a vápník není výjimkou. Proto je třeba udržovat vyváženost střevní mikrobioty a podporovat přátelské bakterie. S tím pomohou probiotika nacházející se ve fermentovaných, kvašených potravinách. Mezi ně patří zakysané mléčné výrobky, kvašená zelenina, kimchi, kombucha, kyselé zelí nebo kyselé okurky.

6. Pozor na nadbytek vlákniny
Příjem vlákniny je určitě velmi důležitý, protože čistí střeva, podporuje peristaltiku a funguje jako prevence zácpy. Na druhou stranu ale může nadbytek vlákniny bránit střevům ve vstřebávání vápníku. Snažte se proto vlákninu načerpat z přirozené stravy jako jsou celozrnné obiloviny, čerstvé ovoce a zelenina, a nedohánět to psylliem nebo doplňky stravy, kde byste zdravou mez mohli snadno přešvihnout.

7. Choďte na sluníčko
Na začátku jsme zmínili, že vápník potřebuje vitamin D, aby se v těle dobře vstřebal. Nejpřirozenějším způsobem, jak jej získat, je vystavovat kůži neošetřenou opalovacím krémem slunci, ideálně 10 minut denně. Na podzim a v zimě, kdy slunce nemá potřebnou sílu, se potom vyplácí vitamin D doplňovat stravou (olej z tresčích jater, ryby jako jsou sardinky, tuňák nebo losos, dále vaječné bílky) nebo s pomocí doplňků stravy.

Zdroj: steptohealth.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sportovci si mohou dovolit více solit, sodík je důležité doplňovat hlavně v horkém počasí

Sportovci si mohou dovolit více solit, sodík je důležité doplňovat hlavně v horkém počasí

Sůl, jeden z hlavních zdrojů sodíku, je v současnosti spojována s různými zdravotními problémy. V případě sportovců, kteří pravidelně cvičí, je třeba dbát na vyšší příjem sodíku než u běžné populace. Proč...

Čtěte dál
Suché rty v zimě – co jim škodí nejvíce a jaká opatření jsou nejúčinnější?

Suché rty v zimě – co jim škodí nejvíce a jaká opatření jsou nejúčinnější?

Výskyt popraskaných rtů v zimních měsících je častější. Toto je způsobeno kombinací nízké vlhkosti vzduchu, chladných teplot, větrných...
Lahůdkové droždí – buchty vám s ním nevykynou, zdraví ale prospěje

Lahůdkové droždí – buchty vám s ním nevykynou, zdraví ale prospěje

Kvasnice, známé také pod pojmem droždí, jsou poměrně běžnou surovinou v naší domácnosti. Mnozí si pod tímto pojmem představí nepříjemně...
Krátké antistresové techniky pro všední dny, které vás uvolní během pár minut

Krátké antistresové techniky pro všední dny, které vás uvolní během pár minut

Hodit se do klidu je důležité. Ale co dělat, když prostě nemáte moc času? Zkuste naše tipy na časově nenáročné formy zklidnění, které...
Iontové nápoje: ideální zdroj pro doplnění tekutin v létě, nebo pouze vyhozené peníze?

Iontové nápoje: ideální zdroj pro doplnění tekutin v létě, nebo pouze vyhozené peníze?

Iontové nápoje jsou především v letním období velmi oblíbené mezi sportovci. Obsahují elektrolyty – minerální látky, které jsou důležité...
Hořčík v létě potřebujeme mnohem více. V jaké formě ho doplnit a kolik?

Hořčík v létě potřebujeme mnohem více. V jaké formě ho doplnit a kolik?

Hořčík (magnesium) je důležitý a velmi často také deficitní minerál našeho organismu. Tělo si ho neumí samo vytvořit, a proto musí...
Zinek je synonymum pro zdravou pokožku. V jakých potravinách je ho nejvíce?

Zinek je synonymum pro zdravou pokožku. V jakých potravinách je ho nejvíce?

Chcete krásnou, zářivou a hydratovanou pleť? Doplňte do těla zinek. Je to totiž výborný spojenec pro zdravou pokožku. Je také důležitý...
Březová voda jako jarní životabudič: V čem všem její popíjení prospívá zdraví?

Březová voda jako jarní životabudič: V čem všem její popíjení prospívá zdraví?

Jedním z typických symbolů jara je bříza, která má hojné použití ve fytoterapii, lidové medicíně. Byla jedním z magických stromů, vyhledávaných...
Mák není jen posypka na rohlík. Proč a v jaké formě ho zařadit do jídelníčku?

Mák není jen posypka na rohlík. Proč a v jaké formě ho zařadit do jídelníčku?

V našich končinách se používá od nepaměti. Někteří na něj nedají dopustit, jiní ho nemohou ani vidět, a to je škoda. Je to přírodní...
Vyberte si kvalitní multivitamín, který pomůže tělu v zimě, stresu i při špatné výživě

Vyberte si kvalitní multivitamín, který pomůže tělu v zimě, stresu i při špatné výživě

Vyvážený příjem vitamínů, minerálů, antioxidantů a omega-3 a omega-6 mastných kyselin je podstatný pro optimální fungování našeho organismu,...
Jód – prvek, který nám stále velmi chybí. Jak jeho příjem podpořit?

Jód – prvek, který nám stále velmi chybí. Jak jeho příjem podpořit?

Otázka plošného nedostatku jódu se řeší již celá léta. Proto bychom dnes měli mít díky fortifikaci potravin tohoto minerálního prvku...
Světový den osteoporózy. Jaké jsou rizikové faktory onemocnění a jak preventivně upravit jídelníček?

Světový den osteoporózy. Jaké jsou rizikové faktory onemocnění a jak preventivně upravit jídelníček?

V České republice byla v roce 2000 založena Liga proti osteoporóze snažící se poukázat, edukovat, předcházet, a tedy i porazit tohoto...