Moře nemáme, ale ryby bychom měli konzumovat pravidelně. V čem je jejich přínos pro zdraví?

Moře nemáme, ale ryby bychom měli konzumovat pravidelně. V čem je jejich přínos pro zdraví?
zdroj: Shutterstock

Ryby a pokrmy z nich by měly být nedílnou součástí zdravého stravování. Každý dnes již ví, že ryby jsou zdrojem mnoha cenných látek a měly by být pravidelně zařazovány do našich jídelníčků, a to nejlépe dvakrát týdně. Bohužel realita je taková, že česká populace neplní dané doporučení ani ze třetiny. Lidé u nás ryby obecně jedí až příliš málo, případně je jejich volba omezená pouze na konzervované ryby či nekvalitní kupované rybí saláty a pomazánky. Zařadit do stravy čerstvé rybí maso je přitom velmi jednoduché. Dá se najít kvalitní zdroj, a i příprava bývá snadná a rychlá. Jaké přínosy mají ryby pro naše zdraví? A jak je nejlépe upravit?

Nebraňte se rybám jen proto, že u nás není moře
Přestože jsou ryby opravdu kvalitní potravinou, řada lidí se konzumaci vyhýbá. Překážek může být několik, například nevíte, kam si pro kvalitní a čerstvou rybu zajít nebo jak ji dobře připravit. Překážkou bývá i relativně vyšší cena. Nakonec to skončí tak, že si rybu dopřejete jen na Štědrý večer v podobě smaženého kapra, nebo jednou ochutnáte mořské plody v létě na dovolené. Mnoho lidí váhá s příjmem rybích pokrmů právě kvůli chybějícímu moři a argumentují tím, že čerstvá a dobrá ryba je k sehnání jedině přímo u moře. To je sice pravda, přesto se nemusíte mořských ryb vzdávat. I u nás již našly své místo kvalitní rybí restaurace a specializované obchody, které vám nabídnou mnoho čerstvých ryb nejrůznějších druhů. Navíc jsou Češi známí také svou vášní pro rybaření, které patří dnes již mezi tradiční aktivity. Pokud tedy nevěříte mořským rybám z dovozu, věnujte svou pozornost klidně jen těm sladkovodním. I tak budete mít jistotu, že do sebe dostanete všechny cenné živiny, které vám ryby nabízejí. Jaké to jsou?

Ryby jako zdroj bílkovin, zdravých tuků a jódu
Rybí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, také zdraví prospěšných tuků, obsahuje mnoho minerálů (zinek, fosfor nebo selen) a vitamínů (například vitamín A a D, i vitamíny ze skupiny B). Mořské ryby jsou rovněž významným zdrojem jódu. V menších rybách, jako jsou například sardinky, najdete také slušné množství vápníku, díky kůstkám, které se konzumují společně s masem. Rybí maso je také navíc lehce stravitelné oproti jiným zdrojům živočišných bílkovin, jako je například hovězí či vepřové maso.

Jednotlivé druhy ryb se liší obsahem i složením tuku. Obecně platí, že více tuku mají ryby žijící ve studených vodách. Tučné ryby jsou například losos, makrela nebo úhoř. Tyto ryby patří mezi mořské druhy, stejně jako treska, tuňák, pražma nebo tilápie. Nejméně tuku pak mají sladkovodní dravé ryby, což je třeba štika nebo candát. Mezi sladkovodními druhy, které jsou u nás snadno dostupné, si můžete vybrat také pstruha nebo kapra. V případě ryb ale určitě neplatí, že čím je ryba tučnější, tím více je potřeba se této rybě vyhýbat. Tučnější ryby totiž obsahují vyšší podíl nenasycených mastných kyselin, včetně omega-3. Tělo si je nedokáže samo vyrobit, proto je důležité přijímat je ze stravy. Pamatujte, že v případě ryb se opravdu nemusíte bát vyššího podílu tuku, i v případě, že hubnete. Naopak i tyto ryby by měly být pravidelnou součástí vašich redukčních jídelníčků.

Čerstvou rybu si v lednici nehýčkejte moc dlouho
Ryby mají také své nevýhody, tou hlavní je, že brzy podléhají zkáze. Je tedy nutné brát ohled na čerstvost a rychlou konzumaci, jinak hrozí nepříjemná otrava. Čerstvé ryby se obvykle uchovávají na ledu nebo chlazené. Sladkovodní ryby můžete sehnat ve specializovaných obchodech nebo přímo na sádkách. Mořské druhy ryb už musí urazit pěkný kus cesty, než se dostanou sem k nám. Proto je často naleznete v obchodech v mrazeném stavu. V těch specializovaných jsou ale k sehnání i čerstvé. A jak poznáte opravdu čerstvou rybu?

Ryba, která je v kondici, se pozná podle několika znaků. Má napnutou kůži, lesklý povrch, kůže má živou barvu, voní rybinou a nezapáchá. Čím je ryba starší, tím více se její povrch stává matným, jeho barvy blednou a postupně je pokrytý slizem. Čerstvost můžete jednoduše poznat také podle oka – to by mělo být vyklenuté, lesklé a s průhlednou rohovkou. Oko zapadlé a matné už značí, že čerstvá již úplně není. Žábry by měly být světle červené, a bez zápachu.

Losos ze sádky vs. z volného lovu. Jaký je lepší a proč?

Rybu upravíte a dochutíte velmi jednoduše!
Když už se rozhodnete pro koupi čerstvé ryby a najdete ověřeného prodejce, máte před sebou už jen ten nejlehčí úkol, a to je příprava. Ta je totiž víc než jednoduchá. Ryby nesnesou dlouhou přípravu, naopak. Čím méně a jednodušeji ji upravíte, tím lépe. Jedině tak vynikne jemná chuť, ryba zůstane krásně šťavnatá a nehrozí, že ji vysušíte. Skvělá je kombinace s máslem, kmínem, česnekem, čerstvými bylinkami, citrusovými plody, ale i s bílým vínem. Řada ryb se podává syrová (třeba losos či tuňák), nebo jen marinovaná. Pstruh má zase velmi jemné šupiny, stačí ho tedy jen umýt a péct vcelku. Makrela je výborná pro uzení, rožnění nebo pečení. Ryby můžete připravit také na páře, na grilu, upéct nebo podusit. Vždy ale platí, že rybě stačí opravdu jen pár minut. Zdravý pokrm tak máte za chvíli na stole.

Pokud si ryby chcete dopřát, ale také si chcete být jisti, že svému tělu dodáte vše přínosné, střídejte jednotlivé druhy. Dejte si občas rybu mořskou, například lososa či tresku, ale nezapomínejte ani na pstruha, který je u nás běžně dostupný. Dopřejte si tučnější rybu, i méně tučnou. Kupte si ryby čerstvé, i v konzervě jen ve vlastní šťávě. Každý druh má různé využití a velmi pozitivní vliv na vaše zdraví. Rybí maso se tak může stát chutnou součástí hlavních chodů i svačinek.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Zima se sice ještě stále hlásí o slovo, přesto si příroda již naplno uvědomuje, že jaro je definitivně tady. Venku se všechno začíná zelenat, a mělo by tomu tak být i v našich kuchyních. S příchodem tohoto...

Čtěte dál
Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenze postihuje po celém světě miliony lidí. Jeho kontrola medikací přitom nestačí, zásadní...
Exotické dračí ovoce je populární mezi „foodies“  – vyzkoušejte ho i vy

Exotické dračí ovoce je populární mezi „foodies“ – vyzkoušejte ho i vy

Pod tvrdou slupkou se skrývá sladká odměna. I když na první pohled vypadá nebezpečně a možná byste si ho spletli s nějakým záhadným...
Lahodné liči: posiluje imunitu a pomáhá s kontrolou krevního tlaku

Lahodné liči: posiluje imunitu a pomáhá s kontrolou krevního tlaku

V Číně se pěstuje již tisíce let a na císařském dvoře bylo považováno za mimořádnou pochoutku. I když dnes se konzumuje po celém světě,...
Lahodné ovoce KAKI: důvody, proč by nemělo chybět na vašem vánočním stole

Lahodné ovoce KAKI: důvody, proč by nemělo chybět na vašem vánočním stole

Plody kaki se, společně s extraktem z listů a semen, ve východním lidovém léčitelství používají k léčbě celé řady zdravotních obtíží...
Vitamín D: dostatečná hladina je prevencí mnoha onemocnění včetně rakoviny, poukazují vědci

Vitamín D: dostatečná hladina je prevencí mnoha onemocnění včetně rakoviny, poukazují vědci

Vitamin D je známý svou důležitostí pro zdravé kosti, v posledních měsících se rovněž hovoří o jeho protektivních účincích na imunitu....
Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Sýry patří mezi nejoblíbenější potraviny u nás i ve světě. Řada lidí si bez této voňavé pochoutky neumí představit žádný pokrm nebo...
Osteoporóza: komu hrozí nejvíce a jak se před ní chránit?

Osteoporóza: komu hrozí nejvíce a jak se před ní chránit?

Osteoporóza je nepříjemné onemocnění oslabující kostní tkáň. Kosti jsou velmi křehké a náchylné ke zlomeninám. Ty se nejčastěji vyskytují...
Studené ruce, brnění, křeče: Jak zlepšit krevní oběh v dolních i horních končetinách?

Studené ruce, brnění, křeče: Jak zlepšit krevní oběh v dolních i horních končetinách?

Máte pořád studené nohy? Trápí vás časté nebo dokonce neustálé brnění, píchání, křeče nebo necitlivost v končetinách? Na vině mohou...
Rozhovor s biochemičkou L. Svobodovou: Opravdová výživa vs. tabulky, čísla a izolované živiny

Rozhovor s biochemičkou L. Svobodovou: Opravdová výživa vs. tabulky, čísla a izolované živiny

V současné době konzumuje doplňky stravy každý druhý člověk a mnoho lidí si bez nich život vůbec nedokáže představit. Opravdu nám základní...
Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál

Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál

Jsou slizké, kluzké, ale jsou považovány za superpotravinu plnou bioaktivních látek! Mořské řasy totiž obsahují důležité živiny, které...
Citrony: Zdraví prospěšné účinky a zásady při jejich používání

Citrony: Zdraví prospěšné účinky a zásady při jejich používání

Kdo by neslyšel o prospěšných účincích vody s citronem. Milujeme je, i když jsou trooochu kyselé. Citrony znamenají pro lidský organismus...
Bronchitida neboli zánět průdušek: příznaky a vhodná léčba v domácím prostředí

Bronchitida neboli zánět průdušek: příznaky a vhodná léčba v domácím prostředí

Potíže s dýcháním, kašel a další nepříjemné příznaky. Tak se o slovo hlásí bronchitida. S trochou snahy ji ale můžete vyléčit doma....