Pokud se vyhýbáte lepku a přesto hledáte potraviny, které poskytují všechny výhody obilovin, jistě si zamilujete pohanku. Nejen, že funguje jako alternativa/náhrada běžných obilovin, ale nadchne vás jemnou oříškovou chutí a jedinečným nutričním složením.
Pohanka je pseudoobilovina, tedy příbuzná klasických obilovin jako je oves, ječmen, pšenice nebo žito. Na rozdíl od nich ale neobsahuje lepek, takže se hodí i pro ty, kteří se mu ze zdravotních důvodů musejí vyhýbat. Její výhody ale jistě plně docení i jedinci, kteří ve stravě nemají žádné výživové nebo dietní omezení. Pohanka totiž skvěle chutná, nabízí mimořádné nutriční bohatství a v kuchyni ji můžete využít na bezpočet způsobů. Co dalšího o ní potřebujete vědět?
Co vědět o pohance
Její domovinou je Asie, kde se pěstovala již před tisíci lety. Odtud se rozšířila na Blízký východ, do Evropy a Spojených států. Nejlépe se jí daří v chladnějších oblastech, pěstovat ji ale lze na mnoha různých místech. Její semena se podobají těm pšeničným, mají trojúhelníkový tvar a slupku, kterou je třeba před konzumací odstranit. Prodává se pražená, nepražená nebo mletá v podobě mouky, koupit můžete kroupy nebo lámanku. Kromě vlákniny dodá i spoustu dalších cenných živin.
Jaké výhody přináší našemu zdraví
Je bohatá na flavonoidy rutin a kvercetin. První jmenovaný posiluje cévy, druhý pomáhá snižovat záněty. Díky tomu, že je bohatá na vlákninu, pomáhá zpravidelnit vyprazdňování a odstranit zácpu. Může také hrát roli při kontrole hladiny cukru v krvi – a to nejen díky flavonoidům a vláknině, ale rovněž díky bílkovinám. Výsledky řady studií potvrdily, že tato kombinace pomáhá lidem s cukrovkou druhého typu zlepšovat stav inzulinové rezistence.
Podle výsledků jiných vědců umí pohanka při dlouhodobé a pravidelné konzumaci snižovat také hladinu cholesterolu a krevních tuků. Díky tomu se osvědčuje jako dobrá prevence rozvoje onemocnění srdce a cév. Díky obsahu antioxidantů se mluví i o jejím potenciálu snižovat riziko vzniku některých typů rakoviny. Z dalších mikroživin je nutné zmínit také měď, mangan, hořčík a fosfor.
Jak ji vybírat a připravit
Pohanku dnes najdete již ve většině obchodů s potravinami, nemusíte zacházet přímo do prodejen zdravé výživy. Jak je naznačeno výše, dostupná není jen „jedna pohanka“, což může být zprvu matoucí. Jakmile si ale zvyknete, budete vědět, jaký druh vybrat a co s ním provést. Pohankovou mouku můžete použít všude tam, kde byste použili mouku pšeničnou. Počítejte však s tím, že se více drolí, má výraznou chuť a spotřebuje více vody, těsto je potom o poznání hutnější. Kdo nemá potíže s lepkem, většinou při pečení část mouky pšeničné tou pohankovou nahradí. Pro přípravu kaší, müsli nebo příloh či různých zeleninových jídel (nahradíte pohankou třeba rýži nebo těstoviny) využijete pohankové kroupy. Dají se smíchat i třeba s ovesnými vločkami, čímž opět vznikne kaše kombinovaná. Kdo má rád kaši jemnější, může vyzkoušet pohanku lámanku.
Jak ji zařadit do jídelníčku
- Nahraďte část mouky, kterou běžně užíváte, pohankovou, a přidejte tak například do palačinek porci vlákniny.
- Upečte si zdravé muffiny a přidejte k pohankové mouce trochu mléka, oleje, rozmačkané banány a skořici.
- Místo ovesné si připravte pohankovou kaši. Ozdobte sušeným ovocem a ořechy.
- Kupte si pohankové vločky a vychutnejte si je s jogurtem, chia semínky a ovocem.
- Zkuste si vyrobit domácí soba nudle, které jsou tradičně z pohankové mouky.
Zdroj: webmd.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví
Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou životní energii. V gastronomii má pevné místo při přípravě různých...
Čtěte dál
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek

Velikonoční pokrmy – tipy, jak vytvořit lehká a stravitelná tradiční jídla

Zdravá velikonoční nadílka pro děti: Tipy a inspirace, jak to udělat jinak a zdravěji

Velikonoce den po dni: Co a kdy jíst, abyste dodrželi tradice

Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?
