Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?
zdroj: Adobe Stock

Vánoce se kvapem blíží a spolu s nimi i pečení cukroví. Jednou z oblíbených přísad je i čokoláda. V tomto případě se vyplácí sáhnout po kvalitě a upřednostnit ji před kvantitou. Cukroví bude jednak lépe chutnat, jednak uděláte něco i pro své zdraví. Kvalitní hořká čokoláda mu totiž nadmíru prospívá.

Hořká čokoláda je s mnohými zdravotními benefity spojována již od nepaměti. Staří Inkové hovořili o nápoji bohů vyrobeném z kakaa, aztécký císař Monrezuma uváděl, že kakao staví na odpor, bojuje s únavou a umožňuje fungovat celý den bez jídla. Myslel tím samozřejmě kakaové boby, z nichž se samotná čokoláda vyrábí. Dnešní vědci nestojí za dávnými badateli v pozadí. Oni sami potvrzují zdravotní přínosy kvalitní hořké čokolády. Ta by měla obsahovat ideálně 70-99 % kakaa (čím více, tím lépe), minimum přidaného cukru a ne jiný tuk než kakaové máslo. Takové pochoutky si beztrestně můžete dopřávat klidně 3 kostičky denně – podle odborníků právě takové množství neškodí váze a prospívá zdraví.

Konzumace opravdu kvalitní hořké čokolády má mnoho zdravotních výhod. Zde jsou některé z nich.

Snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu a zvyšuje hladinu toho „dobrého“
Cholesterol je tvořen lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL), s velmi nízkou hustotou (VLDL) a s vysokou hustotou (HDL). Za ten „špatný“ je považován LDL cholesterol, protože se usazuje na stěnách tepen a stává se tak častou příčinou různých kardiovaskulárních onemocnění, zatímco ten „dobrý“, HDL, může blokovat jeho tvorbu. Různé studie ukázaly, že jak hořká čokoláda, tak kakaový prášek snižují hladinu LDL cholesterolu a zvyšují naopak hladinu HDL cholesterolu.

Zmenšuje riziko vznik kardiovaskulárních onemocnění
Jak jsme napsali výše, čokoláda může výrazně snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Studie zkoumající dlouhodobé stravovací návyky u téměř 500 starších mužů odhalila, že příjem kakaa nepřímo koreloval se snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění a úmrtnosti, které byly vyhodnoceny 15 let po zahájení studie.

Zlepšuje kognitivní funkce
Jsou to hlavně flavonoidy, které způsobují většinu proklamovaných pozitivních účinků. Čokoláda je bohatá hlavně na jednu skupinu a to jsou flavanoly. Studie zahrnující 90 starších respondentů zkoumala účinky vysokých (990 mg), středních (520 mg) a nízkých (45 mg) dávek hlavního antioxidantu flavanolu. Výzkumníci zjistili, že účastníci přijímající vysoké dávky dokončili kognitivní testy mnohem rychleji a v testech verbální plynulosti dosáhli mnohem lepších výsledků než všichni ostatní. Chytřejší díky kvalitní čokoládě? To zní docela slibně...

tip redakce ▾
 
Img

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde...

Čokoláda zbavuje stresu
Předběžné studie ukazují, že konzumace kvalitní tmavé čokolády snižuje vylučování stresových hormonů kortizolu, adrenalinu a noradrenalinu. Čokoláda tedy funguje nejen jako jakýsi chuťový polštář pro zbavení se stresu, ale vypadá to, že i tělo na ní v tomto ohledu reaguje pozitivně.

Až tedy letos přikročíte k nákupu surovin do vánočního cukroví, vzpomeňte si na náš článek a sáhněte po čokoládě, která má alespoň 75 % kakaa a minimum cukru.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů. Obsahují významný podíl zdraví prospěšných tuků, vitamíny a minerály...

Čtěte dál
Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Římský kmín neboli šabrej kmínovitý se stal oblíbeným kořením po celém světě a tvoří základ hned několika významných kuchyní – mexické,...
I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

Maso, vejce a mléčné výrobky nejsou jedinými zdroji bílkovin. Celozrnné obiloviny, luštěniny i ořechy jsou také jejich významným zdrojem....
Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Menopauza se dříve nebo později dotkne každé ženy. Toto období je náročné zejména psychicky. Přijetí určitých fyzických změn totiž...
Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Dnes velmi populární systém stravování založený na nízkém příjmu sacharidů zaručuje rychlý úbytek hmotnosti. Ve vší té nadšenosti z...
Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Říká se, že polévka je grunt a poctivý vývar vás znovu postaví na nohy. Doporučuje se při nachlazení, při kocovině i jako obyčejný...
Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Mléko a mléčné výrobky vzbuzují velkou kontroverzi na poli výživy. Na jedné straně jsou bohatými zdroji bílkovin a vápníku a jsou doporučovány...
Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Pokud doma rádi pěstujete rostliny a zároveň se zajímáte o léčivou sílu bylinek, máme pro vás skvělý tip. Jeho latinský název je iboza...
Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Zpomalený metabolismus umí napáchat pořádnou neplechu. Dokonce umí znesnadnit hubnutí a zapříčinit přibírání. V nadcházejícím vánočním...
Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Vracíte se z oběda zpět do práce a dostaví se únava, pocit ospalosti a naprostá nechuť pokračovat v další činnosti. Poznáváte se? Tyto...
Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

O zdraví prospěšných potravinách čteme dnes a denně. O potravinách, které v těle mohou spouštět zánět, se už tak často nemluví. Ty...
Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Snídaně je základ ne. Pokud je vhodně sestavená, zajistí energii, z níž budete těžit minimálně do oběda, ale skvělý základ položí pro...
Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Sladké k snídani, ke kávě a tzv. na nervy. Slané zobání na večer. Ani kyselé nezanedbáváme – dopřáváme si kyselé okurky, kysané zelí,...
Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Ať už jde o bílý cukr, třtinový cukr, med, javorový nebo rýžový sirup, všechny podoby mají jedno společné – obsahují glukózu a fruktózu,...
Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?

Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?

Levné, chutné, zdravé. Všechno, jen ne nudné. Takové je kvašené zelí, které je u nás oblíbené téměř stejně jako kyselé okurky. Je cenným...