Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?
zdroj: Adobe Stock

Vánoce se kvapem blíží a spolu s nimi i pečení cukroví. Jednou z oblíbených přísad je i čokoláda. V tomto případě se vyplácí sáhnout po kvalitě a upřednostnit ji před kvantitou. Cukroví bude jednak lépe chutnat, jednak uděláte něco i pro své zdraví. Kvalitní hořká čokoláda mu totiž nadmíru prospívá.

Hořká čokoláda je s mnohými zdravotními benefity spojována již od nepaměti. Staří Inkové hovořili o nápoji bohů vyrobeném z kakaa, aztécký císař Monrezuma uváděl, že kakao staví na odpor, bojuje s únavou a umožňuje fungovat celý den bez jídla. Myslel tím samozřejmě kakaové boby, z nichž se samotná čokoláda vyrábí. Dnešní vědci nestojí za dávnými badateli v pozadí. Oni sami potvrzují zdravotní přínosy kvalitní hořké čokolády. Ta by měla obsahovat ideálně 70-99 % kakaa (čím více, tím lépe), minimum přidaného cukru a ne jiný tuk než kakaové máslo. Takové pochoutky si beztrestně můžete dopřávat klidně 3 kostičky denně – podle odborníků právě takové množství neškodí váze a prospívá zdraví.

Konzumace opravdu kvalitní hořké čokolády má mnoho zdravotních výhod. Zde jsou některé z nich.

Snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu a zvyšuje hladinu toho „dobrého“
Cholesterol je tvořen lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL), s velmi nízkou hustotou (VLDL) a s vysokou hustotou (HDL). Za ten „špatný“ je považován LDL cholesterol, protože se usazuje na stěnách tepen a stává se tak častou příčinou různých kardiovaskulárních onemocnění, zatímco ten „dobrý“, HDL, může blokovat jeho tvorbu. Různé studie ukázaly, že jak hořká čokoláda, tak kakaový prášek snižují hladinu LDL cholesterolu a zvyšují naopak hladinu HDL cholesterolu.

Zmenšuje riziko vznik kardiovaskulárních onemocnění
Jak jsme napsali výše, čokoláda může výrazně snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Studie zkoumající dlouhodobé stravovací návyky u téměř 500 starších mužů odhalila, že příjem kakaa nepřímo koreloval se snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění a úmrtnosti, které byly vyhodnoceny 15 let po zahájení studie.

Zlepšuje kognitivní funkce
Jsou to hlavně flavonoidy, které způsobují většinu proklamovaných pozitivních účinků. Čokoláda je bohatá hlavně na jednu skupinu a to jsou flavanoly. Studie zahrnující 90 starších respondentů zkoumala účinky vysokých (990 mg), středních (520 mg) a nízkých (45 mg) dávek hlavního antioxidantu flavanolu. Výzkumníci zjistili, že účastníci přijímající vysoké dávky dokončili kognitivní testy mnohem rychleji a v testech verbální plynulosti dosáhli mnohem lepších výsledků než všichni ostatní. Chytřejší díky kvalitní čokoládě? To zní docela slibně...

Čokoláda zbavuje stresu
Předběžné studie ukazují, že konzumace kvalitní tmavé čokolády snižuje vylučování stresových hormonů kortizolu, adrenalinu a noradrenalinu. Čokoláda tedy funguje nejen jako jakýsi chuťový polštář pro zbavení se stresu, ale vypadá to, že i tělo na ní v tomto ohledu reaguje pozitivně.

Až tedy letos přikročíte k nákupu surovin do vánočního cukroví, vzpomeňte si na náš článek a sáhněte po čokoládě, která má alespoň 75 % kakaa a minimum cukru.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...