Vánoce se kvapem blíží a spolu s nimi i pečení cukroví. Jednou z oblíbených přísad je i čokoláda. V tomto případě se vyplácí sáhnout po kvalitě a upřednostnit ji před kvantitou. Cukroví bude jednak lépe chutnat, jednak uděláte něco i pro své zdraví. Kvalitní hořká čokoláda mu totiž nadmíru prospívá.
Hořká čokoláda je s mnohými zdravotními benefity spojována již od nepaměti. Staří Inkové hovořili o nápoji bohů vyrobeném z kakaa, aztécký císař Monrezuma uváděl, že kakao staví na odpor, bojuje s únavou a umožňuje fungovat celý den bez jídla. Myslel tím samozřejmě kakaové boby, z nichž se samotná čokoláda vyrábí. Dnešní vědci nestojí za dávnými badateli v pozadí. Oni sami potvrzují zdravotní přínosy kvalitní hořké čokolády. Ta by měla obsahovat ideálně 70-99 % kakaa (čím více, tím lépe), minimum přidaného cukru a ne jiný tuk než kakaové máslo. Takové pochoutky si beztrestně můžete dopřávat klidně 3 kostičky denně – podle odborníků právě takové množství neškodí váze a prospívá zdraví.
Konzumace opravdu kvalitní hořké čokolády má mnoho zdravotních výhod. Zde jsou některé z nich.
Snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu a zvyšuje hladinu toho „dobrého“
Cholesterol je tvořen lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL), s velmi nízkou hustotou (VLDL) a s vysokou hustotou (HDL). Za ten „špatný“ je považován LDL cholesterol, protože se usazuje na stěnách tepen a stává se tak častou příčinou různých kardiovaskulárních onemocnění, zatímco ten „dobrý“, HDL, může blokovat jeho tvorbu. Různé studie ukázaly, že jak hořká čokoláda, tak kakaový prášek snižují hladinu LDL cholesterolu a zvyšují naopak hladinu HDL cholesterolu.
Zmenšuje riziko vznik kardiovaskulárních onemocnění
Jak jsme napsali výše, čokoláda může výrazně snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Studie zkoumající dlouhodobé stravovací návyky u téměř 500 starších mužů odhalila, že příjem kakaa nepřímo koreloval se snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění a úmrtnosti, které byly vyhodnoceny 15 let po zahájení studie.
Zlepšuje kognitivní funkce
Jsou to hlavně flavonoidy, které způsobují většinu proklamovaných pozitivních účinků. Čokoláda je bohatá hlavně na jednu skupinu a to jsou flavanoly. Studie zahrnující 90 starších respondentů zkoumala účinky vysokých (990 mg), středních (520 mg) a nízkých (45 mg) dávek hlavního antioxidantu flavanolu. Výzkumníci zjistili, že účastníci přijímající vysoké dávky dokončili kognitivní testy mnohem rychleji a v testech verbální plynulosti dosáhli mnohem lepších výsledků než všichni ostatní. Chytřejší díky kvalitní čokoládě? To zní docela slibně...
Čokoláda zbavuje stresu
Předběžné studie ukazují, že konzumace kvalitní tmavé čokolády snižuje vylučování stresových hormonů kortizolu, adrenalinu a noradrenalinu. Čokoláda tedy funguje nejen jako jakýsi chuťový polštář pro zbavení se stresu, ale vypadá to, že i tělo na ní v tomto ohledu reaguje pozitivně.
Až tedy letos přikročíte k nákupu surovin do vánočního cukroví, vzpomeňte si na náš článek a sáhněte po čokoládě, která má alespoň 75 % kakaa a minimum cukru.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál