Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?
zdroj: Adobe Stock

Vánoce se kvapem blíží a spolu s nimi i pečení cukroví. Jednou z oblíbených přísad je i čokoláda. V tomto případě se vyplácí sáhnout po kvalitě a upřednostnit ji před kvantitou. Cukroví bude jednak lépe chutnat, jednak uděláte něco i pro své zdraví. Kvalitní hořká čokoláda mu totiž nadmíru prospívá.

Hořká čokoláda je s mnohými zdravotními benefity spojována již od nepaměti. Staří Inkové hovořili o nápoji bohů vyrobeném z kakaa, aztécký císař Monrezuma uváděl, že kakao staví na odpor, bojuje s únavou a umožňuje fungovat celý den bez jídla. Myslel tím samozřejmě kakaové boby, z nichž se samotná čokoláda vyrábí. Dnešní vědci nestojí za dávnými badateli v pozadí. Oni sami potvrzují zdravotní přínosy kvalitní hořké čokolády. Ta by měla obsahovat ideálně 70-99 % kakaa (čím více, tím lépe), minimum přidaného cukru a ne jiný tuk než kakaové máslo. Takové pochoutky si beztrestně můžete dopřávat klidně 3 kostičky denně – podle odborníků právě takové množství neškodí váze a prospívá zdraví.

Konzumace opravdu kvalitní hořké čokolády má mnoho zdravotních výhod. Zde jsou některé z nich.

Snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu a zvyšuje hladinu toho „dobrého“
Cholesterol je tvořen lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL), s velmi nízkou hustotou (VLDL) a s vysokou hustotou (HDL). Za ten „špatný“ je považován LDL cholesterol, protože se usazuje na stěnách tepen a stává se tak častou příčinou různých kardiovaskulárních onemocnění, zatímco ten „dobrý“, HDL, může blokovat jeho tvorbu. Různé studie ukázaly, že jak hořká čokoláda, tak kakaový prášek snižují hladinu LDL cholesterolu a zvyšují naopak hladinu HDL cholesterolu.

Zmenšuje riziko vznik kardiovaskulárních onemocnění
Jak jsme napsali výše, čokoláda může výrazně snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Studie zkoumající dlouhodobé stravovací návyky u téměř 500 starších mužů odhalila, že příjem kakaa nepřímo koreloval se snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění a úmrtnosti, které byly vyhodnoceny 15 let po zahájení studie.

Zlepšuje kognitivní funkce
Jsou to hlavně flavonoidy, které způsobují většinu proklamovaných pozitivních účinků. Čokoláda je bohatá hlavně na jednu skupinu a to jsou flavanoly. Studie zahrnující 90 starších respondentů zkoumala účinky vysokých (990 mg), středních (520 mg) a nízkých (45 mg) dávek hlavního antioxidantu flavanolu. Výzkumníci zjistili, že účastníci přijímající vysoké dávky dokončili kognitivní testy mnohem rychleji a v testech verbální plynulosti dosáhli mnohem lepších výsledků než všichni ostatní. Chytřejší díky kvalitní čokoládě? To zní docela slibně...

tip redakce ▾
 
Img

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde...

Čokoláda zbavuje stresu
Předběžné studie ukazují, že konzumace kvalitní tmavé čokolády snižuje vylučování stresových hormonů kortizolu, adrenalinu a noradrenalinu. Čokoláda tedy funguje nejen jako jakýsi chuťový polštář pro zbavení se stresu, ale vypadá to, že i tělo na ní v tomto ohledu reaguje pozitivně.

Až tedy letos přikročíte k nákupu surovin do vánočního cukroví, vzpomeňte si na náš článek a sáhněte po čokoládě, která má alespoň 75 % kakaa a minimum cukru.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...